Ago: Riigikogussa on homoja

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 3

Virolainen Ago Press (19v.) teki YouTubeen videon ja kertoi, mitä tarkoittaa, kun on homo ja miten pääsee kaapista. Hänestä tuli julkkis. Viime torstaina hän vastaili "on-line" Öhtulehden lukijoiden lähettämiin kysymyksiin. Valtaosa kysymyksistä oli alhaista solvaamista, mutta joukossa oli asiallisiakin kysymyksiä. Ago vastaili hyvin. Hän on joutunut miettimään asiat varsin perinpohjaisesti , vaikka on vasta 19-vuotias. Moniko heteronuori joutuu näin vaikeiden elämänkysymysten äärelle jo teini-iässä?

Ago arvelee, että virolaisista homoista 50% elää kaapissa, muunmaalaisista Virossa elävistä ehkä 70%. Hän toivoo, että useammat tulisivat kaapista, jotta ihmiset näkisivät, että ollaan ihan samanlaisia, tasa-arvoisia ihmisiä.

Monet lukijat paheksuivat sitä, että homot haluavat vetää julkisuuteen oman sänkykamarielämänsä. Eihän heterotkaan kerro julkisuudessa, miten he rakastelevat. Ago vastaa, että homoseksuaalisuudesta puhumien ei ole pelkästään seksistä puhumista eikä mitään propagoimista. Eikö voisi puhua ihan tavallisista elämän asioista.

Homoja karttavia ihmetyttää, mitä hyötyä homoista on yhteiskunnalle. Vanhuudessa heteroita hoitavat heidän lapsensa. Homot jäävät yhteiskunnan hoidettaviksi. Ago vastaa, että se on ihmisestä kiinni, onko hänestä yhteiskunnalle enemmän vai vähemmän hyötyä. Ja homotkin ovat hedelmällisiä ja voivat saada lapsia . Muttta miksi halutaan estää homoparien adoptiot ja lasten oikeudet? Ja Ago muistuttaa vielä, että hänkin elämänsä aikana maksaa ison osan muiden eläkkeitä eläkemaksuina.

Miksi halusit julkisuuteen? Sinunhan pitäsi pikemminkin hävetä. Ago sanoo, ettei hän itse halunnut julkisuuteen. Sanomalehdet kaivoivat esiin YouTube-videon ja nostivat sensaatiohälyn.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Miten opiskelukaverit ovat suhtautuneet tähän tilanteeseen? Ago: mikään ei ole onneksi muuttunut. Entä muut ihmiset, näytetäänkö keskisormea? Ago: Onneksi mitään ikävää ei ole sattunut ja miksi pitäisikään. En ole tehnyt kenellekään mitään pahaa. Miksi minua pitäisi ryhtyä uhkailemaan?

Monet ovat kritisoineet salanimillä, mutta onko niitä, jotka ovat tukeneet? Ago: Yllättävän paljon on ollut niitäkin, jotka ovat tukeneet ja käyttäneet omaa nimeään.

Onko riigikogussa eli parlamentissa homoja? Ehdottomasti on. Mutta en tietenkään voi puhua kenestäkään yksityisestä ihmisestä nimeltä.

Luin blogisi. Vaikutat älykkäältä nuorelta mieheltä. Mitä suunnittelet tulevaisuudesta? Ago: Kun lopetan lukion, menen yliopistoon. Vaihtoehdot ovat politologia, talous tai IT. Ja varmaan löydän elämänkumppanin, jonka kanssa voin jakaa ilot ja surut. Ja kymmenen vuoden tähtäimellä on tarkoitus saada lapsi ja olla hyvä isä.

*****

Kun Seta jakaa vuosittain Helsinki Priden puistojuhlassa asiallisen tiedon omenia ja kunniamainintoja, niin voisikohan antaa edes kunniamaininnan naapurimaammme rohkealle esitaistelijalle, Ago Pressille? Lähetän ehdotuksen Setaan.

Pitkät haastattelut Öhtulehdessä
http://www.ohtuleht.ee/index.aspx?id=312340

3 kommenttia

Ago kertoo haastattelussa, että hän halusi osoittaa, että gayt ovat aivan normaaleja virolaisia. Homo ei ole sairas tai henkisesti epävakaa. Ja hän halusi myös nuorten vanhemmille osoittaa, ettei ole kauheaa, jos lapsi osoittautuu homoksi tai lesboksi.

Viime viikolla lukijat lähettivät Öhtulehdelle 550 kommentia tai kysymystä. Suurin osa kysymyksistä oli pelkkää ala-arvoista parjaamista. Ago vastasi 30 asialliseen kysymykseen.

Ago asuu Tartossa, 180 km Tallinnasta kaakkoon. Kun hän muutti sinne, hän oli aika yksinäinen, mutta vähitellen oppi tuntemaan ihmsiä. Siellä toimii nyt Estonian Gay Youth -järjestö. Ensi vuonna on toiveita saada myös Tartoon pride-tapahtuma. Lisäksi vähintään kerran kuussa pidetään bileet. On muutakin vapaa-ajantoimintaa. Hän asui aikaisemmin Tallinnassa ja kävi siellä vapaa-ajoillaan, mutta nyt hän on kotiutunut Tarttoon. On ollut huhuja, että Tarttoon avataan pian gaykahvila.

Neuvostoliiton aikana homoseksuaalisuus oli kiellettyä ja samat asenteet jäivät elämään Viroon. Joidenkin mielestä homot pitäisi karkottaa eristetylle saarelle. Mutta edistystäkin on ollut. On saatu syrjintäsuojalaki. Perhelaki on valmisteilla, mutta siihen ei ehkä saada parannuksia homopareille. Seuraava vaihe on, että pitäisi saada laki homoliitoista. Viro on suvaitsevampi kuin muut Baltian maat.

Monet ystävät kehuivat Agon rohkeutta, mutta isälle se oli vaikeaa.Hän on konservatiivinen ja vihastui. Mutta Ago uskoo, että tilanne korjaantuu kotona.

Tallinnassa on ollut aggressiivinen ilmapiiri Pride-marssin aikaan esim. kaksi vuotta sitten. Tilanne on pysynyt samanlaisena. Viime kesänä ei järjestetty pride-marssia. Ihmisten pitäisi ymmärtää, mikä priden tarkoitus on. Siinä kiinnitetään huomio HLBTIQ-ihmisten kokemiin ongelmiin. Samalla juhlitaan ja järjestetään erilaisia workshopeja ja kulttuuritapahtumia.

Ago joutui kokemaan myös ikävän alastonkuvaskandaalin. Yksityiskuvat otettiin 2 vuotta sitten ja nyt ne joutuivat nettiin. Lehti ei niitä julkaissut.

Ago sanoo, että hänellä on elämä edessään. Nyt hän keskittyy opintoihin. Hän aikoo yliopistoon. Politiikka kiinnostaa ja hän uskoo pystyvänsä siihen myös avoimesti homona. Yksityisihmisenä hän on avoin ja ystävällinen, mutta se tuntuu pelottavan monia.