Ago: Riigikogussa on homoja (juttukommentit)

  • 2 / 3
  • vaeltaja2006
  • 24.1.2009 10:11
Ago kertoo haastattelussa, että hän halusi osoittaa, että gayt ovat aivan normaaleja virolaisia. Homo ei ole sairas tai henkisesti epävakaa. Ja hän halusi myös nuorten vanhemmille osoittaa, ettei ole kauheaa, jos lapsi osoittautuu homoksi tai lesboksi.

Viime viikolla lukijat lähettivät Öhtulehdelle 550 kommentia tai kysymystä. Suurin osa kysymyksistä oli pelkkää ala-arvoista parjaamista. Ago vastasi 30 asialliseen kysymykseen.

Ago asuu Tartossa, 180 km Tallinnasta kaakkoon. Kun hän muutti sinne, hän oli aika yksinäinen, mutta vähitellen oppi tuntemaan ihmsiä. Siellä toimii nyt Estonian Gay Youth -järjestö. Ensi vuonna on toiveita saada myös Tartoon pride-tapahtuma. Lisäksi vähintään kerran kuussa pidetään bileet. On muutakin vapaa-ajantoimintaa. Hän asui aikaisemmin Tallinnassa ja kävi siellä vapaa-ajoillaan, mutta nyt hän on kotiutunut Tarttoon. On ollut huhuja, että Tarttoon avataan pian gaykahvila.

Neuvostoliiton aikana homoseksuaalisuus oli kiellettyä ja samat asenteet jäivät elämään Viroon. Joidenkin mielestä homot pitäisi karkottaa eristetylle saarelle. Mutta edistystäkin on ollut. On saatu syrjintäsuojalaki. Perhelaki on valmisteilla, mutta siihen ei ehkä saada parannuksia homopareille. Seuraava vaihe on, että pitäisi saada laki homoliitoista. Viro on suvaitsevampi kuin muut Baltian maat.

Monet ystävät kehuivat Agon rohkeutta, mutta isälle se oli vaikeaa.Hän on konservatiivinen ja vihastui. Mutta Ago uskoo, että tilanne korjaantuu kotona.

Tallinnassa on ollut aggressiivinen ilmapiiri Pride-marssin aikaan esim. kaksi vuotta sitten. Tilanne on pysynyt samanlaisena. Viime kesänä ei järjestetty pride-marssia. Ihmisten pitäisi ymmärtää, mikä priden tarkoitus on. Siinä kiinnitetään huomio HLBTIQ-ihmisten kokemiin ongelmiin. Samalla juhlitaan ja järjestetään erilaisia workshopeja ja kulttuuritapahtumia.

Ago joutui kokemaan myös ikävän alastonkuvaskandaalin. Yksityiskuvat otettiin 2 vuotta sitten ja nyt ne joutuivat nettiin. Lehti ei niitä julkaissut.

Ago sanoo, että hänellä on elämä edessään. Nyt hän keskittyy opintoihin. Hän aikoo yliopistoon. Politiikka kiinnostaa ja hän uskoo pystyvänsä siihen myös avoimesti homona. Yksityisihmisenä hän on avoin ja ystävällinen, mutta se tuntuu pelottavan monia.
  • 3 / 3
  • JuhaniV
  • JuhaniV
  • 8.2.2009 22:21
Sain juuri Ago Pressiltä pitkän viestin, jossa hän kertoo mm. aikeistaan lähteä ajamaan homojen oikeuksia Virossa. Energiaa tuntuu miehellä olevan vaikka muille jakaa. Sain luvan kääntää viestistä haluamiani osia tänne Ranneliikkeeseen. Teen sen mahdollisimman pian.