23. syyskuuta on omistettu biseksuaalisuudelle

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • -
  • 6
Biseksuaalisuudelle on oma pride-lippunsa.

Päivän tarkoitus on lisätä tietoisuutta biseksuaalisuudesta ja tuoda biseksuaalisuutta ilmiönä näkyväksi. Päivää otsikolla Bi Visibility Day on vietetty vuodesta 1999 lähtien.

Biseksuaalisuuden päivä 23. syyskuuta on huomioitu esimerkiksi Yhdysvalloissa, Australiassa, Saksassa, Japanissa ja Uudessa-Seelannissa. Päivän tukijoihin kuuluu esimerkiksi eurooppalainen sateenkaarijärjestöjen kattojärjestö ILGA-Europe.

Euroopan unionin perusoikeusviraston keväällä 2013 julkaiseman raportin mukaan biseksuaaliset henkilöt kokevat enemmän syrjintää työelämässä kuin homomiehet. Biseksuaalit henkilöt kokevat tutkimuksen mukaan homomiehiä todennäköisemmin tarvetta salata suuntautumisensa. Joidenkin käsitysten mukaan avoimesti biseksuaalit kohtaavat syrjintää sekä heteroiden että homojen taholta. Naisten kohdalla biseksuaalisuus puolestaan hyväksytään miehiä paremmin; naisten suuntautumista ja seksuaalisuutta ei joidenkin käsitysten mukaan oteta yhtä "tosissaan" kuin miesten.


Biseksuaalisuus on yksi seksuaalisen suuntautuneisuuden muodoista, ja biseksuaalien katsotaan yleensä olevan yksi seksuaalivähemmistöistä. Biseksuaalinen henkilö voi tuntea seksuaalisia ja/tai romanttisia tunteita kohteen sukupuolesta riippumatta tai joidenkin tulkintojen mukaan kumpaa tahansa sukupuolta edustavaa henkilöä kohtaan. Tulkinnasta riippuen biseksuaalisuus nähdään joko omana ilmiönään heteroseksuaalisuuden ja homoseksuaalisuuden rinnalla tai eräänlaisena heteroseksuaalisen ja homoseksuaalisen suuntautuneisuuden kirjon ääripäiden välimuotona.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Arvioiden mukaan moni suuntautumiseltaan biseksuaali pyrkii elämään elämäänsä mahdollisuuksien mukaan heteroidenttiin sopeutuneena, vastatakseen ympäristön hetero-odotuksiin ja välttyäkseen syrjinnältä.

september23.bi.org
Countries around the world mark Bi Visibility Day

6 kommenttia

Biseksuaalien osalta törmää usein siihen että työelämässä puhutaan esim. "Varo nainen niitä homoja. Ne kun liehittelee sua ja menee sun kanssa naimisiin ja sitten ne ei välitäkään ja vaan pettää jonkun miehen tai pojan kanssa" ... kun puhutaan kuitenkin biseksuaaleista.

Biseksuaalien kannattaisi olla rehellisempiä ja avoimempia, jotta he löytäisivät kumppanikseen/kumppaneikseen kaltaisensa, eli toisen biseksuaalin, eivätkä "näyttelisi" homoa tai heteroa.

"suuntautuneisuus" on kyllä typerin käsite/termi, mitä olla ja voi
vs esim. suuntautua jollekin ammattialalle.
Eli ei-valinta vs valinta.

Biseksuaalisuus lienee ihan oma seksuaalisuuden ihmisryhmänsä. Se homo/hetero/biseksuaalisuus-asteen Kinsey-aseikko-jatkumo lienee seurausta vain siitä että sen tekijä Kinsey oli itse biseksuaali ja halusi määritellä asian "mieleisekseen". Jonkinlainen kolmikanta tuossa lienee kuitenkin lähempänä luontoa ja ihan lokeroimattakin eli on homoja, on heteroita ja on biseksuaaleja luonnoltamme. Biseksuaaleilla sitten se biseksuaalisuuden "toteutusaste" vaihtelee yksilöittäin ja sekä homoille, että heteroille se biseksuaalinen seksuaalisuus on sen toisen sukupuolen kiinnostuksen osalta ihan luonnostaan turn-off. Transseksuaalisuus ja "tyttöily" lienee melko lähellä biseksuaalisuutta, naismiehuutta.

HLBT-ravintolat olisivat voineet järjestää tuolle teemapäivälle bi&trans-pippalot - niin voisi sitten muulloin järjestää ihan (täysin) miesten bileet tai naisten bileet, eikä tuputtaa niihin aina niin trans-biseksuaalisuutta.

Kommenttia muokattu: 24.09.2013 klo 07:47
Tuskinpa Kinsey sentään aivan mutu-tuntumalla sen asteikkonsa laati.

Biseksuaalisuudessa käsittääkseni kyse on enemmän siitä, että seksuaalisen kiinnostuksen kohteen sukupuoli on jokseenkin toisarvoinen seikka. Ei siis sitä, että seksuaalisen tyydytyksen saadakseen olisi enemmän tai vähemmän säännöllisesti voitava sekstailla kummankin sukupuolen edustajan kanssa. Toisin sanoen biseksuaali ei ole sen alttiimpi uskottomuuteen tai "moniavioisuuteen" kuin heterot tai homotkaan. Tietysti potentiaalisia ihastuksen kohteita on tarjolla tuplamäärä, mutta kun "se oikea" on löytynyt, uskollisuus on aivan yhtä mahdollista kuin kenellä muulla tahansa.

En siis oikein ymmärrä, miksi biseksuaalin pitäisi valita kumppanikseen toinen biseksuaali. Tietysti omasta seksuaalisuudestaan on suhteen kestävyyden kannalta hyvä olla mahdollisimman avoin riittävän varhaisessa vaiheessa, että ikäviä yllätyksiä esimerkiksi kumppanin asenteiden vuoksi ei syntyisi.