Ugandalaislesbot vaarantavat elämänsä yrittäessään puolustaa oikeuksiaan

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Lassi Valve

Tämän päivän Hufvudstadsbladetissa Sanna Karlsson haastattelee ugandalaista leboaktivistia Kasha Jaqueline Nabageseraa, joka on ollut perustamassa sateenkaariväestön oikeuksien puolesta taistelevaa järjestöä Freedom and Roam Uganda (FARUG).

Homoseksuaalisuus on kielletty Ugandassa, ja tietojen levittäminen sateenkaari-ihmisistä luokitellaan propagandan levittämiseksi, mikä sekin on laitonta. Siispä tiedot seksuaalivähemmistöistä ovat mitättömät ja ennakkoluulot sitäkin suuremmat. Uhkailut ja simputukset, asunnosta ulos heittäminen, vaatteiden repiminen päältä keskellä kadulla on arkipäivää. Siihen syyllistyvät naapurit, bussikuskit, terveydenhoitajat ja poliisit.

Monet homoseksuaalit ovat joutuneet solmimaan avioliiton ja elämään kaksoiselämää. Joillakin väitetään olevan paholainen sisällään, mikä on julmaa Ugandan kaltaisessa uskonnollisessa maassa ja on usein johtanut itsemurhaan.

Ugandan parlamentin käsittelyssä on lakiehdotus, jonka hyväksyminen johtaa homoseskuaalisuudesta annettavien tuomioiden kiristämiseen. Käsittelyssä oli myös ehdotus kuolematuomiosta "uusintarikollisille", mutta kansainvälisen painostuksen takia se vedettiin pois.

Ugandaa vaivaa sananvapauden ja kokoontumisoikeuden rajoittaminen, vaalien peukaloiminen, poliisin harjoittama väkivalta ja lahjonta. Aina kun syntyy sisäpoliittisia ongelmia, sateenkaariväestö on sopiva syntipukki. Jonkun suuren lahjontajutun tultua julkisuuteen otetaan aina esiin homoseksualisuuden vastainen laki.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Kasha Jaquelinen Nabagesera on avannut kotinsa sateenkaari-ihmisille ja tarjoaa heille sieltä turvapaikan. Hän tulee onnelliseksi, kun hän näkee ihmisten istuvan luonaan ja voivan edes muutaman tunnin olla sitä mitä ovat.

Hufvudstadsbladet

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!