H.O.T. ry:n puheenjohtaja kannustaa homourheilijoita elämään normaalisti omaa elämää

  • Uutinen
  • Urheilu
  • Sami Mollgren

Huippu-urheilu mukaan lukien suomalaisessa urheilussa homous ja lesbous ei ole harvinaista, ja joka lajissa on homoja ja lesboja ja muita vähemmistöön kuuluvia, jotka eivät uskalla tulla kaapista ulos, kertoo suomalaisen Gay-liikunta- ja urheiluseura H.O.T. ry:n puheenjohtaja Marko Toljamo Ylelle.

Toljamo kertoo joidenkin huippu-urheilijoiden myös toivoneen keskusteluapua asiassa. Hän kertoo keskustelua käydyn yleisellä tasolla ja tapausten olevan yksittäisiä.

Toljamon mukaan monilla on kokemus lapsuuedsta ja nuoruudesta siitä, ettei ulostulo kannata, koska tuloksena on esimerkiksi syrjimistä. Suuntautuminen mieluummin peitetään ja keskitytään urheiluun.

Toljamo kertoo Ylelle, että kaapistatulo voi kuitenkin olla myös vapauttava ja elämää muuttava kokemus. Hän kannustaa suomalaisia urheilijoita huippua myöten tulemaan kaapista. Hänen mukaansa kaapissaoloon liittyvä varpailla kävely loppuu ja kokonaisvaltainen elämä helpottuu kaapsita tulon myötä.

- Kaikki asiat vaikuttavat kaikkiin asioihin, ja kun itse tulin kaapista ulos, koko maailmani muuttui. Silloin ongelmaa ei enää ollut olemassa vaan ongelma siirtyi toisille. Silloin pysytyin keskittymään siihen, mitä olen ja tekemään asioita normaalisti ilman, että tarvitsi ajatella, että joku oivaltaa, sanoo Toljamo Ylelle.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Toljamo kertoo myös iloitsevansa siitä, että suomalaisetkin urheilijat ovat alkaneet puhua suvaitsevaisuudesta.

Toljamo perustelee myös EuroGamesien tyyppisten erityisten hlbti-urheilukisojen tarvetta. Hänen mukaansa niitä järjestetään niin kauan kun koko asiasta ei enää tarvitse kysyä. Hän viittaa hlbti-ihmisten moninaisiin kokemuksiin urheiluun liittyvästä syrjinnästä. H.O.T. ry isännöi Helsingissä vuonna 2016 järjestettävää EuroGames-tapahtumaa.

Ylen mukaan Toljamo puhui perjantaina myös Olympiakomitean järjestämässä kansainvälistä urheiluliikettä käsittelevässä seminaarissa Espoossa.

Yle: HOT ry:n puheenjohtaja: ´Suomessa joka urheilulajissa on homoja ja lesboja – huippu-urheilijoita pyytänyt keskusteluapua´
H.O.T. ry
EuroGames 2016 -tapahtuma Helsinkiin

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!