Tapaus Snowden - Homon kosto on hirveä

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • JuhaniV
  • 11

Toimittaja Glenn Greenwald julkisti ensimmäisenä Snowdenin hänelle toimittamia NSA:n salaisia tiedusteluasiakirjoja. Britannian tiedustelupalvelu pidätti Greenwaldin kumppanin Lontoon Heathrow lentokentällä yhdeksän tunnin kuulusteluihin. Greenwald uhkaa kostaa.

Uutistoimisto Reutersin uutisessa kerrotaan Greenwaldin kumppanin David Mirandan, joka on Brasilian kansalainen, tulleen pidätetyksi kuulusteluihin Heathrowssa yhdeksän tunnin ajaksi. Greenwald on sitä mieltä, että hänen kumppaninsa pidätettiin pelotteluna.

Greenwald: "Minulla on monia dokumentteja Englannin vakoilujärjestelmästä. He tulevat olemaan [todella] pahoillaan sen vuoksi mitä he tekivät [kumppanilleni]."

Brasilian hallitus on protestoinut Mirandan pidätystä. Hallitus on sitä mieltä, että Brittien terrorisminvastainen laki oli tässä tilanteessa perusteeton.

Miranda vapautui vasta yhdeksän tunnin kuulustelujen jälkeen hänen alettuaan huutaa lentokentän odotushallissa. Tiedustelupalvelu vei häneltä tietokoneen, matkapuhelimen ja muistitikkuja. Vain passi palautettiin. Häntä ei syytetty mistään.

***

Tämäkin tapaus osoittaa, että Yhdysvaltain ja Englannin tiedustelupalvelut vaikuttavat olevan erittäin hermostuneita. Saattaa osoittautua, että Mirandan pidätys ja kuulustelut olivat tiedustelupalvelun virheliike. Tämän jälkeen on täysin selvää, ettei Snowden voi palata Venäjältä ilmatietä oleskelulupansa päätyttyä. Jopa lentokone voitaisiin kaapata. On mahdollista, että hän oikeasti ilmestyy eräänä kauniina päivänä Suomen viranomaisten kauhuksi tulliin jollekin Suomen itäiselle raja-asemalle.

Uutistoimisto Reuters puhuu toimittajan kumppanista sen kummempaa numeroa tekemättä tuosta parisuhteesta. Englanninkielisessä tekstissä tulee täysin selväksi, että kyseessä on kaksi miestä. Suomen kielestähän tuollainen ominaisuus puuttuu.


Huffington Postin lainaama Reutersin uutinen Lontoon Heathrow tapahtumista
Ranneliike.net: Snowden-jupakka: Saako Amerikassa olla Obaman aikana eri mieltä?

11 kommenttia

hyvin törkeää toimintaa brittien päättäjiltä, toivonmukaan vuoto aiheuttaa kunnon imagotappion brittien johdolle.

onko homon kosto kolmiosaisen trilogian päätösleffa :D tuleeko vielä homon paluu? :D
Miten niin homon kosto? Länsimaassa tapahtuva toimittajan puolison kaappaminen ja pelottelu on törkeää ja sietääkin saada huomiota. Ihailtavaa on, että kukaan ei ole kyseenalaistanut parisuhdetta tai tapahtunutta "vain homoiksi"; Paitsi Ranneliike :(