MM-Moskova: Ruotsalaisurheilijoiden värikäs protesti

  • Uutinen
  • Urheilu
  • Ossi Halme
  • 13
Emma Green-Tregaron kynnet Instagramissa

Länsimaisten urheilijoiden protestit Venäjän ns. homopropagandalakia vastaan jatkuvat. Eilen äänessä olivat Ruotsin NHL-jääkiekkoilijat sekä yhdysvaltalainen juoksija Nick Symmonds. Nyt joukkoon on liittynyt ruotsalainen korkeushyppääjä Emma Green-Tregaro.

Green-Tregaro oli lakannut sormenkyntensä sateenkaaren väreihin. Urheilija itse julkaisi kuvan kynsistään Instagram-tilillään. ”Urheilussa on kyse toisten kunnioittamisesta. Jos voin auttaa asiaa jollain niin pienellä asialla kuin kynsien maalaamisella, niin se tuntuu pieneltä asialta, joka toivottavasti levittää paljon iloa”, kommentoi Green-Tregaro Aftonbladet-lehdelle. Emma Green-Tregaro on moninkertainen arvokisamitalisti, jonka aviomies Yannic Tregaro toimii myös hänen valmentajanaan.

Emma Green-Tregaron keksimä viesti välittää solidaarisuutta on levinnyt Ruotsin MM-kisajoukkueessa. Maajoukkuekollega, hallitseva 400 metriin maailmanmestari Moa Hjelmer maalasi omat kyntensä samalla tavalla. ”Se [kynien maalaus sateenkaaren väreihin] tuntui fiksulta tempulta. Se on pienimuotoinen protesti Venäjän lakia vastaan, mutta minulle oli tärkeää tehdä se. On kammottavaa, että sellaisia lakeja edes säädetään. Toivottavasti tämä laittaa ihmiset ajattelemaan”, sanoi Hjelmer Aftonbladetille.

Kynsiprotesti välittyy televisiokameroiden, lehdistön ja sosiaalisen median kautta miljoonille ihmisille ympäri maailmaa. Emma Green-Tregaron kynsikuva keräsi lyhyessä ajassa tuhansia tykkäksiä Instagramissa.


Päivitys 15.8.2013 klo 18:45

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Venäläinen seiväshyppääjä Jelena Isinbajeva suuttui ruotsalaisurheilijoiden protestista. "Se on hyökkäys maatamme ja asukkkaitamme vastaan. Seison hallituksemme takana tässä asiassa", Isinbajeva savusi Aftonbladetin mukaan.


Päivitys 16.8.2013 klo 13:30

Jelena Isinbajeva on antanut julkisuuteen tiedotteen, jossa peruu puheitaan. Tiedotteen mukaan hän on tullut väärinymmärretyksi, eikä osannut englannin kieltä riittävän hyvin. "Kunnioitan kanssakilpailijoideni mielipiteitä ja haluan tehdä yhden asian täysin selväksi: vastustan kaikkea homoseksuaaleihin kohdistuvaa syrjintää", Isinbajeva sanoo uutistoimisto AP:n tiedotteen mukaan.

Jelena Isinbajevan lausuntoi toi venäjän seiväshyppytähdelle valtavan kritiikkiryöpyn. Hänen sosiaalisen median sivuilleen tuli runsaasti kritiikkiä ja osa faneista ilmoitti olevansa nyt entisiä faneja.

Myös tunnetut urheilunimet antoivat Isinbajevan kuulla kunniansa eilisen lausunnon jälkeen. "Ikävä loppu uralle", sanoi Ruotsin nyt jo kilpakentät jättänyt Kajsa Bergqvist. Juoksijaikoni Michael Johnsonin mielestä Isinbajevalla "puuttuu arvostelukyky". Britannian Denise Lewis puolestaan totesi, että "Isinbajevalta selvästikin puuttuu kontakti ympäröivään maailmaan".

Kukaan suomalainen ei ole kommentoinut sen paremmin kohua kuin koko aihetta. Ei Venäjällä, eikä myöskään Suomessa.

Emma Green-Tregaro Instagramissa

13 kommenttia

  • 1 / 13
  • karhumiäs
  • 15.8.2013, 14.33
Tyylikästä. Voisimme myös järjestää ryhmämatkoja vaikkapa Pietariin, ja panna pystyyn flashmob-tempauksia. Tarvitaan vain yksivärisiin paitoihin pukeutumista ja värien kohtaamista liikennevälineissä ja julkisilla paikoilla.
Mikäli Olympialaisten peruskirjan 50. artikla kieltää ”uskonnon, politiikan ja rodullisen propagandan levittämisen” Olympiakisojen yhteydessä, niin eikö sitten kaikki ristiriipukset, ristinmerkkien tekemiset yms uskonnollinen propaganda pitäisi olla kisoissa todellakin kielletty?