Uudessa Tom of Finland -elokuvassa yritetään tavoittaa Tomin rohkeimpiakin fantasioita

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • vaeltaja2006
  • 4
Olli Rahkonen näyttelee tulevassa elokkuvassa Tom of Finlandia eli Touko Laaksosta.

Helsingissä on vietetty 27. kertaa MSC Finlandin kesätapahtumaa, Finlandizationia. Uuden Tom of Finland -elokuvan tekijät piipahtivat sunnuntaina Finlandizationin päätösbrunssilla. He kertoivat elokuvan valmistelusta.

Elokuvan ohjaajat Vesa Kuosmanen ja Henri Huttunen kertoivat, että ensi kesänä kuvataan, ja ensi-ilta on kevättalvella 2015 Berliinin elokuvajuhlilla. Elokuvassa halutaan esiin ristiriita: Tom of Finland loi taidettaan jo silloin, kun homous oli kiellettyä ja homomiehiä teljettiin vankilaan. Näistä oloista nousi esiin taiteilija, joka on edelleen maailmalla suuri homoikoni. Elokuva haluaa myös välittää sanomaa: kenenkään ei pidä hävetä sitä, mitä on. Tomin työt ovat täynnä iloa, häpeilemättömyyttä, kauneutta ja erotiikkaa.

Elokuvassa halutaan myös murtaa myyttiä. Homoudesta on tullut salonkikelpoista. Niin kauan kuin homomies ei ole "miehinen mies", homo ei ole uhkaava tai pelottava heteromiehille. Tom eli Touko Laaksonen oli tavoiteltu poikamies, sotaveteraani, tappanut lähitaistelussa venäläisen laskuvarjosotilaan, siviilielämässä mainostoimistossa päällikkönä. Tästä kaikesta syntyy Tomin kiinnostavuus.

Syyskuun alussa avautuu Kalliossa Vaasankadulla Tom of Finland -näyttely. Näyttelyssä on sekä Tomin omia töitä että sellaisia suomalaistaiteilijoiden töitä, joissa innoittajana on ollut Tomin taide.

Elokuvasta ei tule koko perheen kiiltokuvaelokuvaa, vaan siinä rohkeasti yritetään tavoitella Tomin hurjiakin mielikuvia.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu


Ohjaajien puheenvuoro alempana, kesto 6 min 20 sek.

Paikalla oli kaksi päänäyttelijää, Tomia esittävä Olli Rahkonen ja Tomin pitkäaikaista kumppania, Veliä esittävä Martti Manninen.

Olli Rahkonen kertoi, että hän vielä tällä hetkellä keskittyy pääasiassa opintoihinsa, mutta ensi vuoden puolella syvennytään enemmän Tom-roolin rakentamiseen. Arkistomateriaalien perusteella Tomista huokuvat lämpö, flirtti ja ihmisläheisyys. Murretta voi harjoitella, mutta muut persoonalliset ominaisuudet voivat olla tärkeämpiä.

Olli Rahkosen haastattelu kokonaisuudessaan 2 min 30 sek

Elokuvan ohjaajat Vesa Kuosmanen ja Henri Huttunen tänään Finlandization-tapahtuman brunssilla.
Audio
Ohjaajat kertovat elokuvasta ja sen valmistelutyöstä
Audio
Tomia esittävä Olli Rahkonen kertoo, millaisia piirteitä hän on jo huomannut Tom of Finlandissa
Brunssilla oli myös uunituore Mr. Fetish Finland, Jouni.

4 kommenttia

  • 1 / 4
  • Onnellinen mies
  • 28.7.2013, 23.01
Menestystä työllenne elokuvaohjaajat Vesa Kuosmanen, Henri Huttunen ja Tomia esittävä Olli Rahkonen, sekä muut elokuvantekoon osallistujat. Touko Laaksosen elämä ja työ ovat arvostettavaa homoseksuaalisuuden historiaa niin meillä Suomessa kuin muuallakin maailmassa.
Toivottavasti elkokuvasta välittyy myös se, että Tom oli joskus hurjien fantasioiden ja visioiden - ja niiden toteuttamisenkin - lisäksi ystävällinen, huomaavainen ja hellä mies.