Baltic Pridessä puolustajat ja vihaajat vastakkain

  • Uutinen
  • Pride
  • (päivitetty )
  • vaeltaja2006
  • 9

Liettuan pääkaupungin Vilnan keskustassa on poikkeuksellinen tunnelma. Baltic Priden vastustajat poliisimuurin ja mellakka-aitojen takana, pride-kulkueen osanottajat suojamuurin sisäpuolella.

Baltic Priden ja seksuaalivähemmistöjen voimakkain vastustaja on kansanedustaja Petras Gražulis. Hän oli aktiivinen mm. kolme vuotta sitten, kun Baltic Pride oli edellisen kerran Vilnassa. Tänään aamupäivällä Grazulis nähtiin kavereidensa kanssa ostoksilla. Koriin päätyi mm. 10 sadetakkia ja vesipyssyä. Delfi-uutissivustolle joukkio perusteli ostoksiaan: "Hyvä Jumala, heillähän on kaikenlaisia sairauksia kuten AIDS ja sukupuolitaudit. Pestään kaikki paikat, joihin he koskettavat. Marssijoita pestään edestä päin ja ohimarssin aikana". Joukko ei välitä poliisin varoituksista. Pesuoperaatio on heidän mukaansa sallittua lain puitteissa.

Ristiriitaisia tunteita herättävä poliitikko Vytautas Šustauskas on pidätetty klo 11.20 huliganismista. Toiset pitävät poliitikkoa natsina, hän itse määrittelee itsensä vasemmistolaiseksi.

Pride-kulkueen lähtöpaikalla on kaksi avobussia koristettuina sateenkaarilipuin. Myös Lady Gagan kuva on esillä.

Klo 12.10

Klo 12 pidätettiin jo toinen ylikuumentunut vastustaja. Lehdistö kuvaa tässä vaiheessa jokaisen pidätetyn.

Katedraalin eteen on kokoontunut vain noin 50 vastustajaa - paljon vähemmän kuin he olivat toivoneet.

Klo 12..45

Vastustajien määrä katedraaliaukiolla ei ole lisääntynyt. P. Grazulis pani ylleen sadetakin, kypärän ja naamion. Hän esitteli vesipyssyään. Neste on saatu eläinlääkäriltä. Hänen mukaansa paraatin jälkeen Gediminas-avenue on puhdistettava taudin siemenistä. Hän toi mukanaan vastamyrkkyä joka tehoaa homoihin ja basilleihin.

Klo 12.55

Paraatin lähtöpaikalla on tunnelma korkealla. Siellä lauletaan ja huudetaan iskulauseita. Yhdessä julisteessa on teksi: "Jos lopetatte vihaamisen, sydänkuolleisuus vähenee".

Kulkueeseen ottaa osaa liberaali poliitikko Mary Pavilionienė.

Katedraaliaukiolla nainen lastenrattaiden kanssa kantoi sateenkaarilippua. Vastamielenosoittajat ryntäsivät syyttämään äitiä siitä, että tämä kasvattaa lapsensa homoseksuaalisuuteen.

Ilmeisesti anarkistilippuja kantanut pari jäi kiinni poliisin tarkastukseen. Anarkistien ulkonäkö ja liput eivät vakuuttaneet tarkastavaa poliisia

Klo 13.10

Marssi on alkanut ilman ongelmia. Kananmunat lentelevät ja yksi osui amerikkalaiseen ihmisoikeusaktivistiin Stuart Milkiin. Paidassa valuu kananmunaa. Yksi muna osui sosialidemokraattisen poliitikon otsaan. Heittäjä otettiin kiinni.

Pride-marssijoita on nyt enemmän kuin kolme vuotta sitten.

Kulkue kiinnosti joitakin poliitikkoja. Entinen kansanedustaja Zilvinas Šilgalis oli paikalla klovnin asussa piippua poltellen. Hän protestoi sitä vastaan, että rakennetaan raja-aitoja.


Klo 13.30

Marssi on nyt päätepisteessä. Ympärillä on paljon huutelevia vastustajia.

Miten osanottajien poistuminen on järjestetty? Budapesstissa muutama viikko sitten vastamielenosoittajat iskivät metroasemalle palaaviin marssijoihin. Siellä poliisi on etsintäkuuluttanut hakkaajat.

Klo 13.50

Marssin päätepiste, Lukiškių-aukio ei ollutkaan turvallinen. vastamielenosoittajat miehittivät aukion ja ryntäsivät kohti pride-marssijoita. Poliisi yrittää tyhjentää aukiota.

Klo 14

tilanne on ohi ja puheet alkavat. Delfi.lt lähettää suoraa kuvaa.
http://www.delfi.lt/media/eitynes/?id=61944185#ixzz2aF8WRlC0

Klo 15 Pride-puistojuhla päättyy. Osanottajia kehotetaan piilottamaan kaikki sateenkaarikrääsä ja poistumaan pienemmissä ryhmissä. Poliisi ilmeisesti piirittää vastustajia. Poliisin putkat ovat ylikuormitettuja. P. Grazulis päästettiin putkasta, mutta katusulkujen vuoksi hän ei pääse pride-puistoon

Klo 15.20 Ilta on vielä nuori. Poliisin pillit ulisevat. Alkaako kaupungin tuhoaminen? Delfi lähettää edelleen suoraa kuvaa
http://www.delfi.lt/media/eitynes/?id=61944185#ixzz2aF8WRlC0

Klo 15.30 Katusulut on avattu. Keskustan liikenne palaa normaaliksi. Poliisi kehottaa ihmisiä menemään kotiin. Delfi uusii suoraa lähetystään.

Audio
Setan puheenjohtaja Juha-Pekka Hippi on mukana Baltic Pride -kulkueessa. Raportti klo 13.20
Tässä kuvaruutukopio Delfi.lt:n sivulta. Kansanedustaja Grazulis sadetakissaan on pidätettynä ja nyt hän istuu poliisiaseman kopissa. Klo 14.30 mennessä on pidätetty 12 henkeä ja siis joukossa on priden päävihollinen Grazulis ja Julius Panka, Liettuan kansallisen nuorisoliiton johtaja. P. Garazulis vapautettin klo 15 ja häntä kehotettin palaamaan kotiin, mutta hän suunnistaakin pride-puistoon.

9 kommenttia

  • 1 / 9
  • Ärsyttää
  • 27.7.2013, 17.53
Ei yllätä, äärioikeistolle väkivalta ei ole keino vaan päämäärä. Lopettaisivat jo homojen ja muiden kiusaamisen, mokomatkin pierupaukku oikeistolaiset.