Baltic Pridessä puolustajat ja vihaajat vastakkain (juttukommentit)

  • 1 / 9
  • Ärsyttää
  • 27.7.2013 17:53
Ei yllätä, äärioikeistolle väkivalta ei ole keino vaan päämäärä. Lopettaisivat jo homojen ja muiden kiusaamisen, mokomatkin pierupaukku oikeistolaiset.
  • 2 / 9
  • Frankieboy
  • 27.7.2013 18:00
  • 4 / 9
  • Krister
  • 29.7.2013 0:18
Tämä juttu antaa aivan liian dramaattisen kuvan Baltic Pridesta. Marssittiin melkein kilometri, kadunvarsilla oli paljon yleisöä, joista minun mielestäni suurin osa oli neutraaleja tai vilkutti iloisesti. Marssin kärjen saapuessa puistoon, siellä oli hankaluuksia, mutta luulen että suurin osa osallistujista ei huomannut mitään. Puisto ei ollut aidattu, lhbti -porukan seassa oli yksittäisiä 'vastustajia', jotka poliisi poisti yksitellen, jos he olivat liian äänekkäitä. Kun vähän suurempi yhtenäinen joukko vastustajia hitaasti lähestyi puistoa, väliin pantiin tavallinen poliiisketju. Poliisit olivat tavallisissa univormuissa, näin ehkä muutaman mellakakpoliisin, kaksi ratsupoliisia, pidätettyjä yhteensä 28. Kukaan ei kohdannut ongelmia poistuessaan tilaisuuden päättyessä. Kananmunia saivat hieman vaatteilleen myös yksi MEPpi ja AI:n turvallisuuspäällikkö, mutta kuten Tanskan lähettiläs totesi: "liettualaiset ovat kohteliaita kun heittävät vain tuoreita munia."

Tämän kertainen Baltic Pride oli selvä edistysaskel verrattuna viime vuotiseen Riiassa tai kolmen vuoden takaiseen Vilnan ensimmäiseen; myös paljon rauhallisempi kuin esimerkiksi Bratislavan Pride. Nyt marssittiin oikeasti avoimella kadulla yleisön keskellä, ei suljetussa puistossa tai satamääräisen mellakkapoliisiketjun suojissa. Paikalla oli paljon liettualaisia lhbti -ihmisiä, 600-800-1000 (arviot vaihtelevat) ja kadunvarsie yleisössä oli paljon tukea tai uteliaisuutta. Minun ja muidenkin mieleen jäi kaksi nuorukaista melkein vierekkäin: toinen näytti keskisormea toinen peukkua. Ehkä liettualaiset oppivat elämään yhdessä erimielisyyksistä riippumatta.

Toki vastustajia löytyy, mutta he eivät ole nykyisin kovin hyvin järjestäytyneitä; se näkyin jo Riiassa viime vuonna. Suurin osa vastustajista on ehkä ilkeitä ja iljettäviä, minua esimerkiksi vähän järkyttää kun 70-votias mummo näyttää keskisormea, mutta vain harvat ovat väkivaltasia.

Baltian maat näyttäisivät olevan kehittymässä eri suuntaan kuin esimerkiksi Venäjä.
  • 5 / 9
  • vaeltaja2006
  • 29.7.2013 6:46
"Tämä juttu antaa aivan liian dramaattisen kuvan Baltic Pridesta."

Tiedot kerättiin kahdesta netin lehdestä, Lrytasista ja Delfistä. Ne hakivat selvästi dramatiikkaa ja kuvamateriaali näissä lehdissä oli täynnä vihaisia vastustajia, ratsupoliiseja, poliisiketjuja, maahan iskettyjä pidätettyjä, yms. Esim. Delfin suora lähetys tapahtui pääasiassa vastustajien keskeltä. Itse pride-juhla kuului etäisenä kumuna.

Priden vastustajat tietävät, että he saavat rähinöinnillä ja etukäteisuhkailuilla äänensä kuuluviin mediassa. Etukäteen mm. Kaunasin apulaispormestari uhkasi, että pride-marssijoiden joukkoon liittyy 30 transvestiiteiksi pukeutunutta vastustajaa. He aikovat häiritä kulkkuetta. Ei näkynyt tätä joukkoa.

Tuntuu siltä, että ilman dramatiikkaa lehdistö ei kirjoita juuri mitään pride-marssista. Mutta henkilöhaastattteluthan olivat täysin asiallisia.

Kommenttia muokattu: 29.07.2013 klo 07:41
  • 6 / 9
  • vaeltaja2006
  • 29.7.2013 8:00
Erityishuomion lehdistössä sai kansanedustaja P. Grazulisin tempaus. Hän esiintyi tukiryhmänsä kanssa sinisissä sadetakeissa. Poliisi pidätti Grazulisin kovakouraisesti. Hänet päästettiin kuitenkin pian vapaaksi. Nyt hän ilmoittaa nostavansa poliisia vastaan syytteen. Pidätys näkyy tässä videossa n. 2 minuutin kohdalla. Myöhemmin hän taas on kannattajiensa keskuudessa. (video on hyvin "tasapuolinen", paljon kuvia myös kulkueesta)
http://tv.lrytas.lt/?id=13750381841373607416
  • 8 / 9
  • vaeltaja2006
  • 29.7.2013 17:31
Erinomainen tuo Frank Johanssonin blogi. Välittää hyvin tunnelmia.

Tekee mieli kiinnittää huomiota siihen että valtamedia ei yleensä kerro, mitä esim. Helsingin pride-viikon tilaisuuksissa tapahtuu. Nyt kesäkuussa löysin vain huonosti uutisjutuja pride-viikon keskustelutillaisuuksista ja teemoista. Yksi oli Kansan Uutisissa ja kyseessä oli maanantain keskustelutilaisuus seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä julkisten palvelujen käyttäjinä. Ylellä oli puhetta homohistoriasta ennen historia-kävelyä. Menovinkeissä tapathumat mainitaan, mutta jälkikäteen ei kerrota, mitä oikeasti puhuttiin.

Sisällöistä kertominen jää kansalaisjärjestöjen ja yksittäisten bloggaajien vastuulle. Kovalla etsimisellä niitä sitten saattaa netistä löytyä.

Vilnassa mediaa ei kiinnostanut pride-puiston puheet, mutta sitä kiinnosti huomattavasti vastamielenosoittajien tempaukset ja heidän puheitaan välitettiin suorana lähetyksenä.

Ranneliike.netin pride-uutisia luetaan huomattavan paljon. Lukijatilastoissa näkyy selviä huippuja pridejen aikaan. Se välillä kummastuttaa, että facebookissa niitä juttuja linkataan hyvin niukasti, samoin järjestöjen sivuilta saa hakkemalla hakea linkkejä ranneliike.netin uutisiin. Esim. Regnbågsankanin sivuilla ei kertaakaan ole ollut linkkiä ruotsinkielisen sateenkaariviikonlopun juttuihimme eikä transtukikeskus koskaan pane esiin linkkejä Transhelsinki-tapahtumaa koskeviin juttuihimme.

Kuitenkin tavoitteena on kootusti kertoa, mitä asioita prideissä ja muissa tapahtumissa on ollut esillä ja millaisia puheita ja mielipiteitä siellä risteilee.

Kommenttia muokattu: 29.07.2013 klo 17:33

Kommenttia muokattu: 29.07.2013 klo 17:36
  • 9 / 9
  • JuhaniV
  • JuhaniV
  • 30.7.2013 6:00
Jatkan Vaeltajan kommenttiin.

Syitä ovat mm. ne, että räväköitä juttuja syntyy juuri vastakkainasetteluista. Niihin ei tarvita toimittajalta paljoakaan syventymistä. Keskustelut ja luennot tms. ovat toimittajalle perin työläitä. Pitää oikeasti ajatella mistä kaikesta tuossa on kysymys ja muokata juttusisältö oman lukijakunnan tarpeisiin. Useinkaan tällainen aihe ei tuo niin paljon lukijoita kuin aihe, joka herättää lukijan tuntoja puolesta taikka vastaan ja on riittävän yksinkertaistettu.

Sateenkaari-ihmisiltä ja muilta vastaavilta ryhmiltä vaaditaan omaa pitkäjänteista työtä asioiden nostamiseen näkyville siihen asti kunnes joku päiviräsänen siihen tarttuu ja alkaa syystä taikka toisesta pitää aihetta esillä.