Kamerunilainen aktivisti-toimittaja murhattiin

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Ossi Halme
  • 1

Kamerunilainen GLBT-aktivisti, toimittaja Eric Lembembe on murhattu maan pääkaupungissa Yaoundessa, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (HRW) kertoo, että Lembemben niska ja jalat oli murrettu ja kasvoissaan, käsissään ja jaloissaan oli polttojälkiä. Lembembe toimi myös Kamerunin Aids-säätiön johdossa.

Toimittajan ruumiin löysivät hänen ystävänsä, jotka huolestuivat kun eivät saaneet häneen yhteyttä muutamaan päivään. Myös monet muut maan aktivisteista ovat saaneet itseään ja perhettään koskevia tappouhkauksia.

Homoseksuaaliset teot ovat monessa Afrikan maassa, myös Kamerunissa, rangaistavia. Yhdysvallat ja Euroopan Unioni ovat kritisoineet seksuaaliseen suuntautumiseen perustuvaa kriminalisointia ja mm. ilmoittaneet aikeista vähentää maille annettavaa apua. Suomi on tukenut Kamerunia kehitysyhteistyön kautta yli 300 000 eurolla (lähde: Global Finlandin tilasto vuodelta 2011).

1 kommenttia

Kiinnostaisi tietää, millainen suhtautuminen keskisessä ja eteläisessä Afrikassa on ollut homoseksuaalisuuteen ennen kristinuskon ja islamin tuloa kuvioihin. Siis ennen n. 1600 -lukua.

Olisi kiva tietää, onko aihetta tutkittu. Olisiko ehkä ollut kuten Amerikan alkuperäisväestöllä?

Yleensäkin ottaen tuntuu niin kovin oudolta, että "länsimaisuutta" vastustavat islamistiliikkeet Afrikassa (esim. Nigeriassa) vannovat itse asiassa "valkoisten uskonnon" nimeen. Muistaakseni jossakin keskustelussa tälläkin palstalla nimittäin viitattiin siihen, että islamilaisen perinteen mukaan Profeetta Muhammed oli nimenomaan "valkoihoinen" mies.

Arabi/berberi -peräiset islamilaisuuden maahantuojathan myös myivät kiinni saamiaan paikallisia orjiksi pohjoiseen, etelään, itään ja länteen.
Ihmetyttää tällainen logiikka. Jos nämä uskonterroristit tekisivät sitä luonnonuskontojen nimissä, niin ehkä saattaisin ymmärtää...

Minun käsittääkseni alueen homofobisuus on kuitenkin pääasiassa brittien syytä. Muslimitkin tuohon aikaan katsoivat läpi sormien lähes kaikkia "paheita".
Vasta kristityt lähetyssaarnaajat onnistuivat istuttamaan tuon homofobian.