Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen voimalaulut, sateenkaarihymnit, homohymnit, suuressa maailmassa LGBT Anthems tai Gay Anthems soivat pride-tapahtumissa ja hlbti-vähemmistöihin kuuluvien muissa tilaisuuksissa. Kullakin hlbti-vähemmistöihin kuuluvalla sukupolvella on omat voimauttavat laulunsa. Niistä on kenties löytynyt sanoma paremmasta tulevaisuudesta tai viitteitä hyväksynnästä sellaisena kuin on. Eräät näistä laulusta ovat saavuttaneet vakiintuneen sukupolvien rajat ylittävän sateenkaarikansan "standardin" aseman.
Hetki... testiä ladataan...
Judy Garland esitti laulun "Over the Rainbow" elokuvassa, mutta missä?
1/16
Tuulen viemää
Liisa ihmemaassa
Ihmemaa Oz
Judy Garlandin (1922-1969) esittämä laulu kuultiin elokuvassa Ihmemaa Oz. Vuosi oli 1939. Laulussa sateenkaareen liitetään toive paremmasta ja unelmien toteutumisesta. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen sateenkaarilipunkin luomisessa on innoitusta tästä laulusta.
Varhaisimpia homohymnin aineksia on 1920-luvulta Saksasta Weimarin tasavallan ajalta kabaree-esityksessä "Das lila Lied", jossa on viittauksia miesten väliseen läheisyyteen. Tuolloin oli lyhyt seksuaalista moninaisuutta sietävä aikajakso. Laulun teksti (Kurt Schwabach) syntyi Magnus Hirschfeldin seksuaalitieteen instituutin ensimmäisen konferenssin jälkimainingeissa. Kertosäkeen ensimmäisen rivin arvellaan viittaavan homoseksuaalisuutta käsittelevään filmiin Anders als die Andern (erilaisia kuin toiset).
Seuraava
Gloria Gaynorin I Will Survive alkaa sanoin "At first I was afraid," ja jatkuu...
2/16
I was horrified.
I was petrified.
I was nullified.
Vuonna 1978 levytettyä ja julkaistua kappaletta on myyty maailmanlaajuisesti 14 miljoonaa kopiota. Alkuaan selviytyimistarinan sisältävä laulu puhutteli erityisesti naisia, mutta myöhemmin siitä on tullut seksuaaliväehmmistöillekin merkityksellinen.
Seuraava
Diana Rossin I'm Coming Out on yksi suurimmista sateenkaarihymneistä. Milloin se on julkaistu?
3/16
1975
1980
1985
Vuoden 1979 lopulla levytetty ja vuonna 1980 julkaistu Diana Rossin I'm Coming Out sanoo sen suoraan, vihjailematta: tulen kaapista. Tätä laulua voi pitää avoimuuden ylistyslauluna. Laulajalle "coming out" -fraasin merkityksen tajuaminen oli kuitenkin aikanaan shokki, sillä hän pelkäsi uransa romuttuvan. Laulu nousi listoille ja erityisesti 2000-luvulla laulusta on tullut yksi merkittävistä sateenkaarihymneistä. Diana Rossin Ain't No Mountain High Enough (1970) ja Home (1975) ovat myös sateenkaarihymnejä.
Seuraava
Donna Summerin kappale I Feel Love on albumilla...
4/16
Four Seasons of Love (1976)
A Love Trilogy (1976)
I Remember Yesterday (1977)
I Feel Love on Donna Summerin (oik. LaDonna Adrian Gaines, 1948-2012) viidennellä albumilla I Remember Yesterday (1977). Donna Summer tunnettiin nimellä "Queen of Disco". Muita hänen sateenkaarihymnejään ovat Last Dance sekä Barbra Streisandin kanssa tekemänsä No More Tears (Enough Is Enough).
Seuraava
Pet Shop Boysin Go West julkaistiin vuonna 1993. Kenen kappale se on alkuaan?
5/16
Elton John
Village People
Villit Pippelit
Village Peoplen vuonna 1979 levyttämä Go West on saanut nimensä Yhdysvaltojen länteen laajenemiseen 1800-luvulla liitetystä fraasista "Go West, young man". Melodiassa puolestaan on vaikutteita Neuvostoliiton kansallishymnistä. Homohymnien joukkoon kuuluvat myös Village Peoplen YMCA ja Macho Man.
Pet Shop Boys levytti Go West -kappaleen aids-hyväntekeväisyysprojektin yhteydessä vuonna 1993. Myös Pet Shop Boysin It's a Sin ja New York City Boy katsotaan homohymneiksi.
Villit Pippelit (Wild Willies) oli 1990-luvun loppupuolella vaikuttanut suomalainen camp- ja huumorihenkinen yhtye, joka nimeään myöten otti vaikutteita Village People -yhtyeestä. Kappaleiden sanoituksissa käsiteltiin homoseksuaalisuuttaan.
Aateloitu Elton John on viihdemaailman kenties tunnetuin homomies, mutta hänen tuotannossaan ei ole suoranaisesti sateenkaarihymnejä, jollei Elton's Song -kappaletta vuodelta 1981 ajattele sellaisena.
Seuraava
Kuka lauloi 1978 falsetillaan kappaleen You Make Me Feel (Mighty Real).
6/16
Sylvester
Jimmy Somerville
Byron Stingily
Sylvesterin vuoden 1978 kappaleen ovat myöhemmin versioineet Jimmy Somerville (1989) ja Byron Stingily (1997). Yhdysvaltalainen disko-, soul- ja R&B-artisti Sylvester James (1947-1988) oli avoimesti homo ja aidsiin sairastuttuaan hän toimi näkyvästi aids-hyväntekeväisyystyössä. Sylvesterin suurin diskohitteihin kuuluu myös Do You Wanna Funk.
Seuraava
Minkä yhtyeen kappaleita ovat Smalltown Boy ja Why?
7/16
The Communards
Bronski Beat
Ultravox
Vuonna 1984 Bronski Beat -yhtyeen julkaisema laulu kertoi tarinan kodin ahdasta ilmapiiriä suurkaupunkiin pakenevasta homoseksuaalisesta nuorestamiehestä Smalltown Boy. Myös Why? käsittelee homoteemaa, kuten moni muukin yhtyeen kappaleista. Molemmat kappaleet olivat The Age of Consent (suom. Suojaikäraja) -albumilla; Isossa-Britanniassa homosuhteiden suojaikäraja oli pitkään 21, mutta heterosuhteiden 16. Vuonna 1985 Bronski Beatin jätettyään falsetistaan tuttu Somerville oli perustamassa The Communards -yhtyettä.
Seuraava
Paula Koivuniemen Aikuinen nainen kuuluu etenkin suomalaisten lesbojen hymneihin. Mikä on käännösiskelmän alkuperäisen version kieli?
8/16
Italia
Kreikka
Ranska
Alkuperäisen italiankielisen kappaleen nimi on "Maledetta primavera" (suom. Kirottu kevät), ja sen esitti vuonan 1981 Loretta Goggi San Remon musiikkijuhlilla. Tarina on erilainen kuin suomenkielisessä vuonna 1982 levytetyssä versiossa. Kappaleen säveltäjä on Gaetano "Toto" Savio.
Paula Koivuniemen tekemiin kotimaisiin homohymneihin kuuluu esimerkiksi kappale Sata miestä.
Seuraava
Queen-yhtyeen kappaleen I Want to Break Free julkaisuvuosi oli...
9/16
1984
1986
1988
Englantilaisen rockyhtye Queenin kappale I Want to Break Free julkaistiin 1984 ja se on yhtyeen yhdennellätoista studioalbumilla The Works. Kappaleen on tehnyt yhtyeen basisti John Deacon. Musiikkivideolla yhtyeen jäsenet ovat pukeutuneet Coronation Street -tv-sarjan naishahmoiksi.
Queenin klassiseen kokoonpanoon kuuluivat Freddie Mercury (laulu, piano, kosketinsoittimet), Brian May (kitara), Roger Taylor (rummut) ja John Deacon (bassokitara). Yhtye perustettiin 1970, mutta sen toiminta hiljeni Freddie Mercuryn kuoltua aidsiin marraskuussa 1991. Queen teki paluun vuonna 2004 ja 2010-luvulla yhtye on tehnyt yhteistyötä laulaja Adam Lambertin kanssa. Queenin homohymneiksi luettaviin kappaleisiin kuuluvat myös Somebody to Love (1976) ja Don't Stop Me Now (1978).
Seuraava
It's Raining Men on The Weather Girls -hitti. Mikä vuosi?
10/16
1978
1980
1982
Sataa miehiä, hallelujaa! Diana Ross ei maailmankatsomuksensa vuoksi halunnut levyttää kappaletta, mutta vuonna 1976 Kalifornian San Franciscossa perustettu The Weather Girls eli Martha Wash ja Izora Armstead levyttivät. Duo hajosi vuonna 1988, mutta vuonna 1991 Armstead herätti yhtyeen henkiin yhdessä tyttärensä Dynelle Rhodesin kanssa.
Seuraava
Frankie Goes to Hollywood -yhtyeen Relax-kappaleessa lauletaan Relax, don't do it / When you want to go to it / Relax, don't do it / ...
11/16
When you want to go
When you want to come
When you want to love
Vuonna 1980 perustettu Frankie Goes to Hollywood (FGTH) kuului kaupallisesti menestyneimpiin brittiläisistä new wave -yhtyeisiin 1980-luvulla. Yhtyeen tarina päättyi välirikkoon vuonna 1987. Sittemmin soolouralle ja kuvataiteenkin pariin lähtenyt laulaja Holly Johnson kertoi hiv-tartunnastaan vuonna 1993.
Seuraava
Mikä kappale alkaa sanoilla "I won't let you down"?
12/16
Vogue
Freedom! '90
Show Me Love
George Michael levytti Freedom! ’90 -kappaleensa kahdeksan vuotta ennen kuin hän tuli kaapista ulos vuonna 1998. Robbie Williams levytti oman versionsa kappaleesta vuonna 1996.
Madonnan Vogue ja Robin S.:n Show Me Love ovat saman ajan sateenkaarihymniksi vakiintuneita kappaleita.
Seuraava
Lady Gaga laulaa "Born This Way". Minä vuonna single julkaistiin?
13/16
2006
2011
2016
Lukuisilla viihdealan tunnustuksilla palkittu yhdysvaltalainen laulaja Lady Gaga (oik. Stefani Joanne Angelina Germanotta) syntyi 28.3.1986. Hän aloitti uransa vuonna 2005. Vuonna 2010 tallennettu ja helmikuussa 2011 julkaistu Born This Way nousi listojen kärkeen monissa maissa ja se palkittiin esimerkiksi vuoden 2011 MTV Video Music Award -gaalassa parhaan kantaa ottavan videon tunnustuksella.
Seuraava
Tuure Boelius laulaa lätkäjätkästä - mutta minkä nimisestä?
14/16
Ville
Kalle
Janne
Lätkäjätkä Ville on Tuure Boeliuksen esittämän kappaleen nimi. Oikea lätkäjätkä Janne Puhakka tuli kaapista syksyllä 2019. Kalle taas on hahmo Salatut elämät -sarjassa, eikä pelaa lätkää.
Seuraava
The Rocky Horror Show -musikaalin ja siitä tehdyn elokuvan tunnetuimpiin esityksiin kuuluu Sweet Transvestite. Miltä vuodelta kulttielokuva on?
15/16
1975
1980
1985
The Rocky Horror Show on Richard O'Brienin kirjoittama musikaali, jonka maailman-ensi-ilta oli Lontoossa 1973. Musikaaliin perustuva elokuva The Rocky Horror Picture Show sai ensi-iltansa vuonna 1975. Siinä Tim Curryn esittämä Sweet Transvestite -kappale on elokuvan lailla saavuttanut kulttiaseman.
Seuraava
Uudempia sateenkaarihymin aineksia on Tones and I:n Johnny Run Away -kappaleessa. Mistä maasta hän on kotoisin?
16/16
Ruotsi
Australia
Uusi-Seelanti
Australialainen Toni Watson eli Tones and I (s. 13.8.2000) kertoo keväällä julkaistun ensimmäisen kappaleensa olevan tarina parhaan ystävänsä kaapistatulosta asiaa hyväksymättömälle isälleen.
Laske tulos
Tällä kertaa ei mennyt ihan putkeen. Oppia ikä kaikki!
Olet selvästi jyvällä, mutta lisätieto ei koskaan ole pahitteeksi.
Asiat on sinulla hyvin hallussa!
Sateenkaarihymnin anatomia
Koskettavia tarinoita, voimakkaita melodioita, suuria tunteita sekä ehkä hitunen glamouria tai kenties rosoja. Harvoin kuitenkaan suoria viitteitä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin, vaan yleisinhimillisesti samastuttavaa.
Sateenkaarihymnit -juttusarja