Yökerhojen aukioloista

Miksi Dtm sulkee ovensa sunnuntaista torstaihin jo kello kolme? Hercules on auki joka päivä kello neljään. Voiko Dtm:ää kutsua yökerhoksi? Mann's Street on kanssa auki neljään viikonloppuisin. Voiko sitä kutsua yökerhoksi? Nyt tulee väkisinkin mieleen, että Hercules on Helsingin ainoa aito yökerho homoille. Minä ainakin haluan bailata yöeläimenä mahdollisimman myöhään, joten viikolla jää Dtm väliin.
Katso http://www.sttv.fi ja etsi jatkoajat. Siellä lukee:

Lupa anniskeluajan jatkamiseen kello puoli neljään voidaan myöntää ensisijaisesti yksinomaan ilta- ja yöaikaan avoinna olevalle anniskelupaikalle, jos

1) se toimii hyvätasoisen hotellin yhteydessä; tai

2) se on varustelu- ja palvelutasoltaan erityisen hyvätasoinen viihderavintola (5 § 2 ja 3 mom.).

Lupa voidaan myöntää jokaiselle viikonpäivälle tai osalle niistä. Lupa voi koskea koko liikettä tai sen osastoa tai muuta yksilöityä liikkeen osaa (6 § 2 mom.).

Anniskelupaikka, jolle on myönnetty lupa jonakin viikonpäivänä anniskeluun kello puoli kahden jälkeen, saa anniskella itsenäisyyspäivän, uudenvuoden, vapun ja juhannuksen aattoyönä kello puoli neljään, jollei lupaviranomainen toisin määrää (7 §).


Tuo "ensisijaisesti yksinomaan ilta- ja yöaikaan avoinna olevalle anniskelupaikalle" sulkee Dtm:n ulos, koska se aukeaa jo klo 10. Jos avaisivat vasta vaikka klo 20, niin katsottaisiin varmaan yökerhoksi. Viikonlopuksi lupa on varmaan saatu poikkeavan tarjonnan takia - kuten varmaan Mann's Streetillekin. Hercules on näinollen Helsingin ainoa "ensisijaisesti yksinomaan ilta- ja yöaikaan avoinna oleva anniskelupaikka" gayporukalle.
  • 3 / 40
  • Public eye
  • 21.12.2002 18:50
Itse asiassa dtm on jatkossa auki joka päivä klo 4:ään, ravintolan ovessa on tuoreimmat aukioloaikatiedot ja webmasterkin saa varmaan pian infonsa ajan tasalle.
Ilmeisesti on tulkittu peräosan aukeamisen klo 22 takia näin. Vaikka jättäähän tuo "ensisijaisesti" joustovaraa.
Hoge, älä viitsi! Manse aukeaa arkisin, jo mitä jotain neljältä ja lauantaisin kahdelta. Käytäntö lupien myöntämisessä ei siis kaikkiaan käsittääkseni ole ihan noin yksikoikoista. Sitä paitsi dtm:llähän jo oli ne luvat 04:ään, nyt ne siis ilmeisesti on saatu lopulta siirrettyä uuteen osoitteeseen. Tai sitten omistajanvaihdon jälkeen roban luville on nyt hyväksytty muutos. Suunnilleen näin se toimii.

Se taasen onko tässä kaupungissa yhtään yökerhoksi kutsuttavaa paikkaa onkin jännempi juttu. Ehkä ennemmin jatkoluvan saaneita kapakoita ;-)
  • 6 / 40
  • eemeli-
  • 23.12.2002 18:27
Niin, no nuo luvat ovat aina sekä omistaja- että tilakohtaisia, joten jos jompikumpi vaihtuu, luvat joudutaan AINA hakemaan uudestaan..
milloin Kallioon tulee "poikkeusluvalla" auki olevia ravintoloita/yökerhoja, on niin perseestä aina rampata viimeistään kahdelta yöllä keskustaan, kun kunnon homppelia bilettäis ihan kotikulmillakin yöaikaan.

eiköhän tuo sosiaalinen rakenne ole jo 10 vuoden aikana muuttunut Kalliossakin. milloin on kaupungin päättäjissä toiminut kukaan kalliolainen, taitaa kaikki olla vähän snobeja.
Niinpä. Toisaalta oikeampi suunta syyttävälle sormelle löytyy tuotevalvontakeskuksesta, joka on sos. ja terv. ministeriön alainen sekä lääninhallituksesta. Mutta onko mitään kansalaisliikehdintää asian puolesta?

Toisaalta Kallio on hvyin tiheään asuttu. Kuten Krunikka tai Töölö. Eipä niissäkään noita 04:ää'n auki olevia paikkoja juuri ole... Kukaan tuskin haluaa klubia kadun toiselle puolen ikkunoitaan helisyttämään. Sellaista valitusta on ollut ainakin Motista Töölössä... Ja aikoinaan ainakin Kaivohuoneesta jne.

Olisihan noita vähemmän asuttuja alueita Kalliossakin kyllä missä meteli ei häiriöitä toisi. Adressin paikka...?
  • 9 / 40
  • Public eye
  • 13.1.2003 12:31
Pelkkä adressi ei varmaan asiaa auttaisi mihinkään suuntaan, ainakaan ensimmäisenä toimenpiteenä. Eihän se tuotevalvontakeskus yökerhoja perusta, vaan käsittelee vain sille tulleet hakemukset.
Jos joku uskaltautuu Kallioon tarpeeksi korkeatasoisen paikan perustamaan ja löytää sille tilat, joissa toiminnasta ei aiheudu ympäristön asukkaille kohtuutonta haittaa, en usko että luvan saanti olisi paljoa hankalampaa kuin muuallakaan. Kallion ravintoloiden yleinen aukiolosääntöhän on säädetty juuri tiheään asutun alueen yörauhan parantamiseksi. Yökerhotyyppinen toiminta tuntuu vaan jotenkin soveltuvan paremmin ydinkeskustaan, jonne kaikki liikenneyhteydet toimivat parhaiten.
Ai. Kyllä tilanne käsittääkseni nimenomaan on se, että jatkolupia ei myönnetä Kallion alueelle. Asia on ollut esillä tiedotusvälineissäkin aina väillä. Tosin enemmänkin koskien pubien aukioloja verrattuna esim. Tölön kaupunginosaan.
on se näin, että Kallioon astu voimaan poikkeussäännöt koskien aukioloaikoja, muistaakseni n. 10 v. sitten, mutta taitaa olla vaan joku vanha jäänne nuo säännöt. vois vähän joku päivittää niitä. mutta kun ei kukaan oikein oo ajamassa Kallion asioita. onhan täällä tilanne muuttunut melkoisesti.

ois kyllä adressin aika. kun porekin delas ehkä juuri aukioloaikojen tähden, tai siis ois ollu varmaan kannattavampaa, jos ois saanu olla auki 4:ään.

ja jos jotakuta yöelämä häiritsee kaupungissa, onhan aina Eira, jonne voi muuttaa.
Taustaa tuohon aukioloasiaan on Hesarin jutussa vuodelta 1997
http://helsinginsanomat.fi/uutisarkisto/19970520/kaup/970520ka00.html
Siitä ei mielestäni ainakaan voi päätellä, että jatkoaikakielto koskisi myös yökerhotasoista toimintaa, josta ei ole kohtuutonta häiriötä talon tai naapuruston asukkaille.
Itse en ainakaan haluaisi väistyä kotoani 'Eiraan' sen takia, että joku toinen saisi harjoittaa vapaasti liiketoimintaansa samassa talossa.
en mäkään halua, että missään olisi kohtuutonta häiriötä. kyllä Kalliossa varmaan lukaaleja riittää, missä ei häiritse ketään. mutta toi jatkoajattomuus on kyllä yksin- ja nimenomaan Kalliota koskeva. muutosta siihen ei ole tullut.
Jeh, esim juuri tuo artikkeli. Ja samanlaisella asenteella asiaa on Hesarissa puitu kolumneissa ym aina aika ajoin, viimeisestä ei muistaakseni ole juuri kuukautta-kahta enempää.

Kuka muuten muistaa miltä kapakoilta nuo luvat silloin menivät?

Jos ajatellaan missä Dtm, Lostari, Gloria, Storyville, Premier, ja vaikka Higlight sijaitsevat niin aika lähellä siinäkin ihmisiä asuu. Se meno ei sielläkään niin kovin kaunista ja ylevää tai hiljaista pikkutunteina ole...

... perusteluina voidaan sitten käyttää poliisin merkintöjä tai tervettä järkeä tai mitä tahansa mitä lupia myöntävä viranomainen haluaa.
onhan tosin maailman metropoleissa klubit kadonnu laitakaupungille. tosin niillä onkin eri aukioloajat ja julkinen liikenne toimii vrk ympäri. täällä vois vaan unta nähdä yhtä hyvästä kehityksestä.
kyllä sais mamakin olla auki aamunkoittoon, ainakin mä iltavuorolaisena hilluisin siellä aamunkoittoon. mutt eihän tässä maassa vuorotyöläinen paljoo huvia saa.
Totta. Kaupungin laitamilla on paljon halvemmat vuokratkin. Silloin ongelmia kapakan täyttymisestä pe ja la iltojen ulkopuolella ei tarttis samalla lailla miettiä. Ulkomailla ei ole ollut tavatonta, että paikka on muulloin kiinni.

Helsingissäkin bussien yöliikenne toimii kuitenkin pikkutunneille. Suurin osa niistä kulkee vieläpä samaa matkaa aina sörkän reunamille asti (Hämeentie-Sörnäisten rantatie), missä pysäkit eivät ole toisistaan kaukana. Voisi kuvitella, että siellä joku vetävä paikka voisi hyvinkin elää. Mannerheimintien suunta tietysti toinen vaihtehto. Väliin jääkin sitten muutama kilometri...

Kyllä totta, muuta kuin säännöllistä päivätyötä tekevien määrä kasvaa kokoajan.
Jos mä olisin ravintoloitsija mä avaisin clubin jonnein Sörnäisten rannalla sijaitsevaan entiseen teollisuuskiinteistöön...tosin ylempänäkin rannalla on hyviä paikkoja kun lähdetään nousemaan kalasatamasta Arabiaa kohden. Jotenkin tuolainen "Canal Street" tunnelma sopisi mun mielestä clubailuun kuin paikka yhdellä Hgin kalleimmista liikekortteleista - melkein sama kun menisi Foorumiin ostoksille. Kokonaisuus - se on tärkeä ja kokonaisuuteen kyllä kuuluu oikea ymäristö....
No entäs Espoon suunta? Siihen ei clubin sijainti Sörkassa paljon lohduta kello 03:30:n jälkeen.

Vanha DTM oli optimaalisessa paikassa, kun saattoi pikkutunneilla vain laskeutua alas Kampin linja-autoasemalle, josta yölinjat lähtivät viikonloppuisin kohti kotia. Ja Kampin työmaan aikana tilanne oli vieläkin parempi: Ei tarvinnut edes laskeutua, kun bussi lähti Urho Kekkosen kadulta!

Nyt uusi dtm sijaitsee jo sen verran kaukana, että hieman harmittaa jolkutella Fredrikinkatua pitkin Kamppiin. Ja käytännössä hyvin lähelle entisen DTM:n ovea.

Mutta onneksi se sijaitsee paikassa, josta pääsee helposti joka suuntaan julkisilla öisin. Ettei tarvitse turvautua taksiin.
Niinpä niin. Mutta onko optimaalinen sijainti edes mahdollinen/tavoiteltava? Sörkän läpi ajaa Itä- ja Pohjois-Helsingin sekä keskustaan palaavat yödösät, kävelyetäisyydeltä löytyy huonompien yhteyksien päässä oleva Töölö.

Töölö/Meilahti taas on Länsi-Helsingin ja Vantaan dösien varrella, kävelymatkan päässä Vallila, Kallio. Espoon/Larun suunta jää sitten vähän erilleen.

Äkkiseltään siis asiakaskunta olisi muuta kuin keskustassa, joka on junaradankin päätepisteessä. Kerava hoi, älä jätä!
Mielestäni Töölö on jo varsin kaukana Sörkasta, jos kävelyä ajattelee. Välissä on nimittäin keskuspuisto. Tosin, jotku läntiselle säteelle pyrkivä saattaa arvostaa ohi kävellessään Mäntymäen yöllistä jatkoelämää. Minä en...

Helsinki on niemi, eli luonnostaan jengin kulkusuunta on viuhkamainen. Näin ollen optimaalinen paikka ainakin clubin kannalta on juuri sen eteläkärjessä, jos vain vuokranmaksu luonnistuu. Se takaa maksimaalisen asiakaskunnan. Toisaalta liian etelässä sen ei tulisi sijaita suhteessa joukkoliikenneasemiin. Kyllähän jo esimerkiksi Carusel-kahvila on jo kaukana keskustasta. Siksi sinne autolla kesäisin tullaankin jopa siinä määrin, että parkkipaikan saanti voi olla hankalaa. Iso Roba on äärirajoilla.

Ja Kerava hoi! Siihen ei voi muuta sanoa kuin: Hei hei! Minusta ei ainakaan siellä sijaitsevan clubin asiakasta tule, ellen sitten satu muuttamaan niille tienoille. Ei, vaikka lähes joka viikonloppuisena kävijänä jätänkin usein alkoholit väliin ja olen autolla liikenteessä. Säästyy maksa ja lompakko. Kyllä noilla limuhinnoilla clubin pitää kunnon kate-eurot saada! 2,80/tuoppi dtm:ssä. Sillä saa jo ties kuinka monta litraa kaupasta.

En tiedä kuinka paljon ravintolat maksavat alkoholista volyymeissa, eli en pysty arvioimaan kummasta saavat paremman kate-%:n. Limusta vai paukusta. Mutta se on varmaa, että eivät kumpaakaan tappiolla myy.
Spekulaatio jatkuu...

Tie Töölöstä Sörkkään käy varmaan turvallisesti leveitä katuja pitkin. Puistoon saa erikseen hakeutua. Hesaria pitkin pääsee suoraan. Kekuspuistohan sijoittu varsinaisesti vasta Länsi-Pasilan ja Meilahden väliin.

Carousel ja Kaivohuone, Ursula (esim. Ihanan bileet), on ne aika heikkojen yhteyksien päässä. Itse-asiassa yöllä vain omat jalat tai auto/taxi.

Kerava olikin mulla viittauksena radanvarresta (myös muu Espoo, Vantaa) runsain määrin keskustaan tulevien osalta. Heille laitakaupunki on varmasti hyvin syrjässä.

Häämentien ja Mannerheimintien varret lienevät ne potentiaalisimmat paikat. Asukasrakenteen vuoksi Sörkkä puoltaisi vahvasti paikkaansa. Alue itse kehittyy tulevaisuudessa paljon, Itä-Helsinki on painopistealue ja Kallion alueella on nuorten bailuikäisten vaihtuvuus suurta.

Sitä paitsi, uuden dtm:n sijainti on vanhaa parempi, nyt pääsee ratikalla liki, ennen oli se karsea linja-autoasema vieressä :)

Mutta jos ajatellaan esim. dtm:ää. Väitän että ne olisivat voineet muuttaa vaikka Alppilaan. Asiakkaat olisivat kyllä tulleet perässä.
Heh, toi vika kommentti tuosta dtm:n asiakaskunnasta pitää kyllä paikkansa. Kyseessä lienee valtakunnan yökerhoista se, jolla lienee kaikista heikoin asiakasvaihtuvuus ;-)
Näin - mutta missä maman asiakaskunta asuu?

Tässä karkea jako....kommentoikaa, pls!

julkihomot -> Itäinen kantakaupunki
bi:t ja trendiheterot - kantakaupunki ja Töölö
puolikaappihomot -> Espoo ja Länsi-Helsinki
SM yms. kinkyt -> Itä-Helsinki
kaappihomot -> Vantaa
parisuhteen onnelassa -> kehällä: Kirkkonummi-Nummela, Klaukkala-Nurmijärvi, Hyvinkää, Porvoo
Heh. Täällä itäisessä kantakaupungissa itseni lisäksi tuntuu kyllä tosiaan asuvan varsin laaja kirjo meikäläisiä - myös vakiintuneita pariskuntia.

Tämä Kallion, Sörnäisten, Alppiharjun ja Vallilan seutu on pienine asuntoineen houkutellut runsaasti homoja. Alue on lisäksi mukavan lähellä ydinkeskustaa. Ja tietysti homot houkuttelevat muita homotuttuja - vaikka maalta muuttavia - muuttamaan kotikulmille. Voisiko sanoa, että Kallion seutu on sinkkuhomon paratiisi. ;)
Heh joo, mun näkemykseni yleisistä linjoista on,


julki- ja julkkishomot, trendiheterot, bisset - Punavuori, Töölö (ei etu-eikä taka) Hakaniemi-Kallio-Sörkkä, vähemmän myös Ullanlinna ja Krunikka (bisset myös muualla)

SM yms. kinkyt -> Eira-Ullanlinna, Sörnäinen

parisuhteen onnelassa -> Töölö, Hakaniemi-Kallio (köyhät kyykkyyn)

puoli- ja kokopäiväiset kaappihomot-> Kantakaupungin ulkopuolella

Syyt:
Punavuori-Ullanlinnan viime vuosien trendikkyys ja pienten asuntojen määrä (imago vs. hinta), Eira ja Krunikka ovat jo kalliimpaa ja uneliaampaa seutua.

Kallio-Sörkkä on keskustaa lähellä, paljon pieniä asuntoja, vapaamielinen ilmapiiri (imago vs.hinta), Hakaniemi jo kalliimpaa, sieltä kuitenkin saa enemmän neliöitä kuin Punavuoresta.

Töölöstä saa kuunniallisen ja varakkaan statuksen.

Kun ajetaan Töölön ja Sörnäisten ohi päästään paljon vähemmän homomyönteisille alueille. Tikkurilassa ja Olarissa ym. meno on jo kuin Porissa... Ja ei edes aleta puhumaan lähiöiden ostareista...
Nyt taitaa keskustelu hieman lipsua aiheesta, kun mietitään missä maman asiakkaat asuvat ja missä yökerhojen tulisi sijaita sen sijaan, että pohditaan yökerhojen aukioloaikoja. Näistä muista aiheista voi perustaa oman keskustelun.

Niinhän se vain on yhteenvedonomaisesti, että vakavasti otettavalla yökerholla on aina A-oikeudet, jatketut aukioloajat, hyvä imago ja että se sijaitsee jollain keskeisellä paikalla kaupungissa ja se myös tunnetaan yleisesti.
Noh, keskeinen sijainti ja yleinen tunnettavuus eivät liene mitään hyveitä sinällään, jos asiakaspiiriä muuten piisaa. Jos halutaan tarjota kaikille kaikkea-tyyliin niin sitten nekin ovat tärkeitä. Erilaisuudesta voi repiä arvaamattomat lisäkatteet...
joo, on toi dtm vähän niinkuin Radio Nova, ei mitään särmää. tasapaksuu puppua tyyliin "tän biisin kai kaikki tuntee". eikä siinä paljoo auta jos joskus viikonloppuna on vähän muuta. sais viikollakin panostaa, tai sulki sitten. vahinko vaan, että olen usein vl duunissa, ja pääsee sieltä vasta pahimpaan jonoaikaan veke.

ps. eilen herkussa hyvä musa&äänentoisto. liekö dj löytäny äänensäätönappulat, ainakin oli uus naama.
Jeh, ja eilinen hesari - kaupunginvaltuusto ei edelleenkään puolla jatkoaikoja Kallion kapakoille!
Sinänsä jos järjellä ajattelee hetken aikaa, olis paljon fiksumpaa aloittaa bilettäminen jo alkuillasta ja sulkea yökerhot jo vaikka yhdeltä.

Mitä järkeä on viikonloppuna (tai koska kelläkin vapaapäivä on) olla bilettämässä (väsyneenä) siihen aikaan kuin arkisin yleensä nukutaan, ja sitten ensimmäisenä arkipäivänä on suuria ongelmia olla taas pirteänä aamulla töissä? Ihan turhaa biologisen kellon edestakaisin repimistä.

Selvä on ettei tilanne tule muuttumaan mihinkään vaikka joku minua vaikutusvaltaisempikin asiaa ryhtyisi ajamaan. Ja sinänsä yksilönvapauden puolesta pitäisi saada bilettää vaikka 24/7 eikä pitäisi olla yhteiskunnan asia puuttua siihen. Outoa vaan tavallaan että se kolmisen tuntia yökerhossa todellakin vietetään _yöllä_ kun samat bileet voisi pitää vaikka 21-24 yhtä hyvin. Tämä nyt on vaan tapa.
Joo, taas saa ´kiittää´ kaupunginvaltuustoa! Ja edelliseen; kaikki ei tee normaalia nine-to-five-duunia arkisin. Jos mestat olis auki vaan esim. 24:ään, meikä ei ois ikinä radalla. Kuulun sentäs 1/3, joka tekee vuoroduunia.
Mutta..., onneks muutan kuukauden sisällä dtm:n naapurikortteliin Kalliosta, joten en oo mäkään enää ruikuttamassa täkäläisistä aukioloista..
Itsekin epätyypillisiä työaikoja tekevänä olen huomannut että se ajoittain häiritsee bilettämistä. Mutta oli vapaa-aikani mihin kellon- ja viikonaikaan tahansa, päädyn kyllä Mamaan silloin kun siellä on "kaikki muutkin" eli lähinnä perjantai- tai lauantai-iltana tai oikeammin siis yönä. Oli se biletysaika milloin tahansa, aivan varmasti se monien ihmisten työvuorojen kanssa menee päällekkäin. Suurin osa kansasta lienee kuitenkin "päivävuorolaisia".
niin, tosin kyllä Keski-euroopassa asuessani nautin tilanteesta, että pystyin iltavuoron jälkeen syödä, ottaa parin tunnin tirsat, ja sitten levänneenä lähteä bilettämään.

täällä luterilais-agraari-kulttuurissa todellakin kai ajatellaan, että herätys sianpierun aikaan ja yöpuulle auringon laskiessa (ehkä ei talvisin), kun peltotyöt on saatettu valmiiksi. siihen viittaa jo vaihtoehdot baareille. tv:ssä päivät uusintoja, yöllä ylen opetusohjelmia. nämä siis lupamaksuilla, jotka myös maksan.

ei varmaan olis keneltäkään pois, jos jotkut baarit sais olla auki non-stop pe- ma-aamupv. kyllä niihin henkilökuntaakin löytyisi, onhan jotkut tosiaan yöihmisiä. ei enemmistö, mutta en minäkään siihen kuulu (enhän olis täälläkään siinä tapauksessa).
Niin, Keski-Euroopassa on kuulema tapana, että jengi hilautuu yökerhoihin siinä kahden maissa ja bilettää hulluna johonki aamukuuteen... Tämä siis vain kuulopuhetta, koska itse en toki ole Euroopassa juuri bilettänyt... ;-) Mutta nythän Suomeenkin alkavat rantautua nämä aamubileet klo 06-12 tms... Että semmosiin sitten vaan! :-)
Kaikissa muissa maissa klubit/diskot eivät ole aamuun asti auki. Muistaakseni menomestojen mekassa Madridissakin vain pääosin pe- ja la-yöt jatkuivat aamukahdeksaan. Välissä on monta muutakin maata, joissa tilanne ei juuri Suomesta poikkea tai on kenhompikin.

Mitä tulee Suomen erityispiirteisiin niin, alkoholipolitiikka ja yleensä lainsäätäjän/viranomaisen suhde kansalaisiin on holhoavan ylimielinen. Kansalainen on yleensäkin riistettävissä. Se näkyy ihan joka asiassa! Paljon hyvää EU:n myötä on tullut lainsäädännössä ja kuluttajansuojassa...

Hassua sinällään tuo jatkoaikakäytäntö. Ravintola on kuitenkin valvottu tila. Monessa on jo useita valvonatkameroitakin. Pitäiskö saada suora kuvayhteys päättäjille? näkisivät sen tylsän todellisuuden.
Eiks aamubileet oo jo vanha juttu ainakin Hgissä? Eri asia josko jaksaa enää neljän jälkeen muualle kuin nukkumaan:-)
Suomen ravintolapolitiikka taitaa olla hyvin keskvertoa. Esim. USA:ssa ja muistaakseni Britanniassa baarit sulkee klo 2:00.
Näkisin tässä dilemmassa kaksi eri asiaa. Toinen se että miten paljon valtion pitäisi meitä holhota ja rajoittaa aukioloaikoja, ja toinen ihan erillinen on se että ihmisiä ei yksinkertaisesti riitä yökerhoihin joka päivä 24h. Jossain oikeasti suuressa kaupungissa voi pidempi aukioloaika paremmin toimiakin, mutta Helsinki on kuitenkin niin tuppukylä että hyvä kun saadaan yökerhot täyteen perjantaina ja lauantaina (opiskelijoista keskiviikkona ehkä ja erikoisillat lisäksi), ja silloinkin oikeasti täyteen vain noin 3-4 tunniksi kerrallaan. Puolityhjä yökerho on biletyspaikkana varsin ankea ja sitähän tuskin moni haluaa.
Tuo on juuri se asian ydin.

Sinällään ravinoloiden aukioloaikojen sääntely on alkoholipolittisesti perusteetonta. Ravintola on sentään valvottu tila. Suuret häiriöt kun johtavat muutenkin liiketoiminnan päättämiseen.

Ennen kuin porukka alkaisi niin yleisesti pilettää aamuseitsemään ja kahdeksaan asti, että siitä joku yritys eläisi, pitää ravintolakulttuurin muuttua aika paljon. Aluksi suurimpana ryhmänä olisivat varmasti 18-24 ikäryhmä, joka ei kovin paljoa kuluta, eikä siten rahaa pääsymaksujen lisäksi juuri tuo. Riittääkö henkilökunnaksi vain dj ja siivoja/vartija? Vanhemmat ikäluokat taas on melko tehokkaasti ravintola-ala paristaan pois vieroittanut. Mitään kun ei ole tarjolla...
kyllä luulisin että jengiä riittäisi aamuun asti bilettämään. johan se aikoinaan tuli Lepakossakin todistettua. sai rumimpia pois häätää. ja tuossa neljän jälkeen riittäis hyvin nuo 2,5% juomat ihan vaan olon ylläpitoon. ja sehän olis jopa luvallista.