Laadukas homokirjallisuus

  • 1 / 68
  • KunnonKundi
  • 18.2.2011 17:15
Etsin parhaillaan laadukkaita homokirjoja, joten ajattelin kysyä tietääkö kukaan lukemisen arvoisia ja mielenkiintoisia kirjoja? (Voin lukea kirjoja mm. englanniksi ja ruotsiksi, joten kirjojen ei tarvitse olla suomennettuja.) Olisin kiitollinen avusta. :)
"Homokirjoja" löytyy laidasta laitaan, kepeistä kertomuksista tieteellisiin julkaisuihin. Jotenkin olisi hyvä, jos rajaisit kysymystäsi hiukan. Kaikista noista lajeista löytyy nykyisin laadukkaasta roskaan asti.

Ranneliikkeessä on jossakin kirjaluetteloita. En ehdi niitä nyt etsiskellä tähän hätään.
  • 3 / 68
  • Resander
  • 18.2.2011 20:00
Hyviä kirjailijoita, joilla on kaunokirjallisestikin merkittäviää tuotantoa gay fiction -genressä, on nykyään pilvin pimein. Tässä muutama oma mielikkini englanninkielisestä nykykirjallisuudesta:

1) Christopher Bramiltä koko tuotanto. Hänen ensimmäinen romskunsa Surprising myself on ehdottomasti yliveto, mutta laatu on ollut tasaista kautta linjan
http://en.wikipedia.org/wiki/Christopher_Bram

2) Patrick Gale on mielenkiintoinen heppu myöskin, mutta hänen lnijansa on ollut vähän rösöisempää. Kokeile vaikka Kansas in August.
http://en.wikipedia.org/wiki/Patrick_Gale

3) David Leavittiltä lähes koko tuotanti, mutta eritoten vaikkapa Family Dancing ja Equal Affections, mutta ehkä ennen kaikkea The Lost Language of Cranes.
http://en.wikipedia.org/wiki/David_Leavitt

Jos pidät novelleista, erilaisia Gay short stories, Gay men's fiction yms. sarjoja on myös monta erilaista.

Haastanpa tässä samalla muutkin lukumiehet jakamaan ilojaan - otan itsekin mielelläni vastaan hyviä vinkkejä.

Jos pääset itse matkustelemaan, hyviä kirjakauppoja löytyy Euroopasta ainakin Lontoosta (Gay's the word) ja Pariisista (Les mots à la bouche).
Tässä on hieman täsmennystä siihen mitä olen etsimässä: olen tällä hetkellä kiinnostunut eniten romaaneista, mutta tietokirjallisuuttakin tulee luettua toisinaan (novellitkin kelpaavat).

Kiitos vinkeistä. :) Olen lukenut muutamia englanninkielisiä homokirjoja, mutta laadukkaisiin teoksiin törmää melko harvoin ilman vinkkejä, joten olen kiitollinen kaikista hyvistä vinkeistä.

Tässä on pari hyvää ja mielenkiintoista teosta/sarjaa, joihin törmäsin vahingossa:
- Colm Toibin: The Story of the Night, http://en.wikipedia.org/wiki/The_Story_of_the_Night
- Alan Hollinghurst: The Line of Beauty, http://en.wikipedia.org/wiki/The_Line_of_Beauty
- Lynn Flewelling: Nightrunner-sarja, http://en.wikipedia.org/wiki/Nightrunner

(Huom! Flewellingin sarja on eeppistä fantasiaa, jota on höystetty homoteemoilla.)
BBC teki tuosta Hollinghurstin kirjasta vallan erinomaisen filmatisoinnin samalla nimellä. Se näytettiin Suomenkin televisiossa jokin aika sitten. Kirjat kannattaa aina lukea ennen filmejä, koska ne ovat niin paljon parempia, mutta tämä BBC:n versio vetää kyllä hyvin vertoja Hollinghurstin alkuperäiselle.

http://www.bbc.co.uk/drama/lineofbeauty/

Hollinghurst muuten itse on hyvinkin seuraamisen arvoinen kirjailija.
BBC onnistui tosiaan yllättävän hyvin Hollinghurstin filmaamisessa. Filmatisointi ei ole täydellinen, koska harvat filmatisoinnit vetävät vertoja alkuperäisille kirjoille, mutta se on hyvä.

Tietääkseni Hollinghurstin seuraava kirja julkaistaan tänä vuonna, mutta en tiedä sisältääkö se homoteemoja.
SciFistä: Pöydälläni odottavat lukuvuoroaan kaksi skotlantilaisen Hal Duncanin järkälettä. Vellum - Kaikkeuden kirja (n. 600 sivua) ja Muste - Kaikkeuden kirja II (n. 650 sivua). Viimeksi mainittu ei ehkä ole vielä ehtinyt kirjakauppoihin.

Kirjan kansiliepeessä lainataan Duncanin haastattelua Hesarista.
- Suvaitsemattomuudesta Hal sai osansa varttuessaan homoseksuaalina pienessä skotlantilaisessa kaupungissa. Hänen elämänsä pysähtyi 16-vuotiaana isoveljen kuolemaan. "Unohtakaa myytit ja fantasia. Kyse on siitä, että on ihmisiä, jotka tyytyväisinä naulaavat toisia risteihin ja aitoihin, koska he ovat eri mieltä. Sitä vastassa pitää vittu seistä. -- Mutta samalla täytyy pitää hauskaa ja räjäytellä ilmalaivoja".

En ole kirjoja lukenut, mutta ennakkoarvioni on, että homous ei ole niiden varsinainen teema. Ehkä kommentoin joskus kun saan ne luettua.
Ei varsinaisia homokirjoja, mutta kaikista löytyy jonkin asteinen tarina miesten välisestä ystävyydestä:

Michael Cunningham; koti maailman laidalla

Khaleid Husseini; leijapoika

Hanif Kureishi; esikaupungin budha

Colleen McCullough; troijan laulu
Klassikoita:

E.M. Forster: Maurice

James Baldwin: Giovanni's Room - suomennettuna Huone Pariisissa

Jean Genet: suomennettuja riittää: Querelle, Ruusun ihme, Kukkien Madonna

Edmund White: A boy's own story sekä The beatiful Room is Empty

Alan Hollinghurst: Isherwood is at Santa Monica, Confidential Chats with Boys, The Swimming Pool Library, The Folding Star, The Spell, The Line of Beauty
- ja näistä hienoa Swimming Pool Librarya voi odottaa suomennettuna lähitulevaisuudessa (työtä tekee Livia Hekanaho).
Tuo Hollinghurstin Swimming Pool Library on todella hieno romaani. Tosi kiva, että se saadaan suomeksi!
Onko kukaan lukenut Joe Keenanin huumorikirjoja? Ovatko ne lukemisen arvoisia?
Meinasinpa kokonaan unohtaa yhden aivan loistavan tarinan, joka sekään ei ole puhtaasti "homo":

Hermann Hesse; Narkissos ja Kultasuu
Jeremy Reediltä ilmestyi just uusi runokirja "Piccadilly Bongo" - kovat kannet ja kylkiäisenä Marc Almondin CD - Laadukasta...

Kannattaa tutustua muutenkin kirjailijaan, joka kulkee laitapuolia Rimbaud:n, Artaud:n, Jean Genet:n , David Bowien hengessä.
Christopher Isherwoodin ''Pariton mies'' sovitettiin hiljattain elokuvaksi ''A Single Man'', mutta siitä on suomennettu ainoastaan alku Otavan antologiaan ''Miesten kesken''.

Aihepiiriin kuulunee myös Pentti Holapan ''Ystävän muotokuva''.

Omaa tekelettäni en pahemmin kehtaa mainostaa ;)
Pitää mainostaa!

(Ja Isherwoodin pohjalta tehty elokuva A single man on julkaistu DVD:nä myös suomessa, ja myös suomen tekstityksellä.)
Paras toistaiseksi julkaistu suomalainen omaelämänkerta:

NUUTINEN, Olli: Kommentteja kahteen elämään

Nämä ovat myös mainioita:

Fairy Tales : Traditional Tales Retold for Gay Men
Peter Cashorali

Gay Fairy & Folk Tales
Peter Cashorali
  • 21 / 68
  • Jycroisencore
  • 31.3.2011 19:45
Irlantia muutama vuosi sitten Euroviisuissa edustanut Brian Kennedy on kirjoittanut kaksi kirjaa, joita voin suositella. Ensimmäinen - The Arrival of Fergal Flynn - ja sen jatko-osa Roman Song. Varsinkin tuo jälkimmäinen sopii ainakin romantiikannälkäisille, sillä se on selkeää nyyhkykamaa parhaimmillaan.
Nuutisen kirja toi mieleen esseepuolelta Martti Hämäläisen kirjan ''Syty ja pala: Ajan arat elementit'' (1990), joka tarjoaa kuvaa keskustelun tilasta ja homoseksuaalisuuden asemasta parikymmenen vuoden takaa.

Olli Stålströmin väitöskirjan kirjallisuusluettelossa on kattavasti muutakin suomalaista tietokirjallisuutta, esim. "Sukupuoleton Suomi" (1966).

Sieltä kuitenkin puuttuu "Avioliitto ja sukupuolielämä" (1965), jossa on Oscar Parlandin kirjoittama luku "Homoseksuaalisuus". Valitettavasti se sisältää aikansa ennakkoluuloja, mutta dokumenttina se on ''kiinnostava''.

Jean Cocteaun ''Valkoinen kirja'' (homoeroottinen pienoisomaelämäkerta) julkaistiin suomeksi 1986.
Armistead Maupinin "Tales of the City" -sarja on myös mahdottoman mukava kuvaus 1970- ja 1980-lukujen San Franciscosta. Michael "Mouse" Tolliverin ja hänen ystäviensä elämä osoitteessa 28 Barbary Lane on moniosainen sarja, josta on myös tehty varsin kiva filmisarja.

http://www.armisteadmaupin.com/
Törmäsin vahingossa tällaiseen kirjailijaan:

James Lear (eli Rupert Smith): http://www.rupertsmith.org.uk/

James Learin kirjat ovat ilmeisesti melko eroottisia ja viihteellisiä (eli ne ovat kevyttä viihdettä).
Pari viimeksi luettua muistui heti mieleen.

Juha Veli Jokinen: Homo! Lesbo! Tositarinoita 2000-luvun Suomesta

Edmund White: The Farewell Symphony

Ruotsalaisten homokirjailijoiden teoksia luin useitakin Ruotsissa eläessäni. Mielestäni ne olivat hyviä ja koskettavia. Valitettavasti kirjailijoiden nimet eivät nyt muistu mieleeni. Jos muistuu, ilmoittelen.
Johanna Sinisalon Ennen päivänlaskua ei voi. Kirjan päähenkilö on homo ja uskottava hahmo, vaikka kirjailija onkin nainen. Loistava kirja, Finlandia-voittaja myös.
>Muistaako kukaan englantilaista tv-sarjaa "mennyt maailma" ?

Varmaan aika monet muistavat tämän hienon draamasarjan. Se perustui Evelyn Waugh'n Brideshead Revisited -kirjaan.
Hei KunnonKundi,
Ihan oikeasti, niitä on niin paljon, ettei tämä saitti sille riitä...
Viime syksynä ilmestyi Kaj Korkea-ahon romaani ’’Tummempaa tuolla puolen’’ (Gräset är mörkare på andra sidan), joka vaikuttaisi tutustumisen arvoiselta — kun vain aikaa riittäisi lukemiseen!

Itse saatoin viime perjantaina yhdenlaisen ’’poikakirjan’’ (jatko-osan) julkisuuteen. Ei ole ainakaan vielä haukuttu *koputtaa puuta*

Akateemisen alennusluettelosta muuten löytyy tänä(kin) keväänä Robert Aldrichin toimittama opus ’’Rakkaus samaan sukupuoleen: Homoseksuaalisuuden historia’’ (9,90 €).
Mmh, itse voisin suositella yhtä teosta, joka löytyy ihan suomeksikin. Uma Karman Kaiken se kestää -teos. Itse olen lukenut ja muutama kaverikin on lukenut, ja meidän mielestämme se on ihan kiva ja mielenkiintoinen tarina. Ja jos ei jaksa lähteä tilaamaan, niin luulisi kirjan varmasti kirjastosta löytyvän ^^
Suosittelen itse Jay Bellin (www.jaybellbooks.com) kirjoja, koska ne ovat hyviä viihdekirjoja. Bell kirjoittaa sekä tavallisia kirjoja että fantasiakirjoja. Pidän kaikista hänen kirjoista.

Tuossa ylempänä oli jo mainittu Lynn Flewelling, josta pidän todella paljon (Nightrunner-kirjat ovat hyvää viihdettä ja odotan innolla ensi vuonna ilmestyvää 7. osaa). Suosittelen itse häntä kovasti, koska päähenkilöiden välistä suhdetta käsitellään hienosti.

Koska olen kiinnostunut fantasiakirjallisuudesta, olisi kiva tietää onko kukaan lukenut hyviä homoteemoja sisältäviä fantasiakirjoja?
Lukaiskaapa sellainen kotimainen kirja kuin "Haarautuva puu" (2012). Kertoo nuoren miehen transseksuaalisesta heräämisestä. Minusta oli erittäin tasokas.
Ei ehkä kapeasti ajateltuna nimenomaan homokirjallisuutta, mutta ainakin arvioiden perusteella hyvin kiinnostava esikoisteos Pajtim Statovcilta, "Kissani Jugoslavia".

Onkohan kukaan ehtinyt vielä lukea?
http://www.hs.fi/arviot/Kirja/Maahanmuuttaja+ja+mies+kaksi+kriisi%C3%A4+samaan+aikaan/a1407298449740

"Teoksen toinen päähenkilö on nuorimies, joka etsii seksuaali-identiteettiään harrastamalla ahkerasti homoseksiä. Onko kirjassa teemoja, joita sinun on vaikea käsitellä haastatteluissa? - 'Kirjahan on aika rohkea, ja siinä on kiusallisiakin aiheita, mutta ne kuuluvat siihen. En kuitenkaan halua puhua yksityiselämästäni. Uskon vielä sokeasti siihen, että kirjoilla on enemmän merkitystä kuin ihmisillä niiden takana.'
http://www.hs.fi/kulttuuri/Kosovosta+Suomeen+muuttaneen+Pajtim+Statovcin+esikoisromaani+on+v%C3%A4risytt%C3%A4v%C3%A4+lukukokemus/a1407298472736
Mietin vieläkin mitä on tuo otsikon määritelmä "laadukas homokirjallisuus" oikein on, lähinnä sen negaation kautta. Kirjallisuudessa lienee joku pulp/dekkari/romanttinen hömppä luokiteltu "vähemmän laadukkaaksi kirjallisuudeksi" - joitakin poikkeuksia lukuunottamatta. Käsittääkseni monia homokirjailioita arvostetaan korkealle ja heidän tuotantoaan pidetään varsin merkittävänä kirjallisuutena?

Olen kesän ajan kahlannut William S. Burroughsin suomennettua tuotantoa läpi. En suosittele Burroughsia ihan kaikille, varsinkaan myöhäiskauden tuotantoa. Mutta jos trippi ilman huumeita jonnekin vaihtoehtoiseen todellisuuteen kiinnostaa, siitä vaan. Huikeita visioita ja mustaa huumoria, huumeita, avaruusolentoja, rinnakkaistodellisuuksia, seksiä ja väkivaltaa. Outo ja vinksahtanut coctail, jonka läpikäymiseen ei yksi kesä taida riittää.
Kirjan laadukkuutta olen täysin jäävi arvioimaan, mutta kirjoittamani romanttisen hömpän ensimmäinen osa on saatavilla hyvinvarustelluista sähkökirjakaupoista.
Joona Artimo: Urheilijapoika (Lennin ja Aleksin tarina osa 1)
http://youtu.be/jv8YgKIAgJ4

t: Joona Artimo
Tätä ei vielä löydykään täältä, luin miltei yhdeltä istumalta. Kertoo sodanaikaisesta kielletystä brittipoikien rakkaudesta: John Boyne - kuudes mies
Tällä hetkellä lukemassa: Milja Kaunisto; Kalmantanssi. Sarjan ensimmäinen osa oli Synnintekijä. Teemassa on. Joku kirjakauppias oli kieltäytynyt ottamasta valikoimaan, koska luokitteli kirjan pornoksi.

Kuulin eilen tästä: Jera Hänninen; Harakanpoika. En ole saanut vielä käsiini. Onko joku lukenut?
Fantasiapuolelta tietysti Anne Ricen koko "vampyyrituotanto". On niin homoa, niin homoa, että...
Pen of Finland
Viime viikolla tuli ammattijärjestöni lehti, jossa julkistettiin Prideen liittyneen työelämän tasa-arvoa käsittelevän kirjoituskilpailun voittajat. Kolme parhaaksi katsottua kirjoitusta eivät sinänsä ole otsikon mainitsemaa laatukirjallisuutta, mutta tässä kuitenkin asiasta kiinnostuneille:

http://www.yhteenveto.fi/yhteenveto/artikkelit/2014/3/pen-of-finland
---
Ammattiliitot olivat näkyvästi esillä Helsingin pride-tapahtumissa:

http://www.yhteenveto.fi/yhteenveto/artikkelit/2014/3/pride-korosti-tyoelaman-tasa-arvoa
Luin keväällä Christopher Bramin kirjan Surprising myself, jota suositeltiin jossakin HLBTIQ-kirjablogissa. Kirja kuvaa lämpimällä ja melko totuudenmukaisella tavalla nuoren homon elämää ja kasvua kohti aikuisuutta ja parisuhteen kipuilua. Loppu oli aavistuksen kliseinen, mutta lopetti tarinan lukijallekin toiveikkaasti.
Antti Holman esikoisromaanista Järjestäjä on tulossa kirjaesittely/-arvio Ranneliikkeeseen suunnilleen tuossa marraskuun alussa.
Lukutoukka herättää vanhan ketjun henkiin. Toiveena olisi saada uusia lukusuosituksia aiemmin mainittujen lisäksi, kiitos.
  • 51 / 68
  • Tero Kankaanperä
  • 22.6.2015 10:35
Kiitokset tästä viestiketjusta. Käytin sitä juuri täydentämään Savon setan aloittamaa HLBTIQ-virtuaalihyllyä Kuopion kaupunginkirjastossa. Aloitimme muutama vuosi sitten merkitsemään verkkokirjastoon aineistoja HLBTIQ-avainsanalla ja nyt merkittyjä aineistoja on jo 277. HLBTIQ-avainsana on myös pysyvästi vinkkitorin toiseksi suosituin. Avainsanan ideana oli merkitä juuri turvallisia teoksia erotuksena kirjastojen käyttämiin asiasanoihin joiden kautta löytyy myös eheytyssävyistä vihakirjallisuutta. Kuka tahansa Kuopion kaupunginkirjaston asiakas voi osallistua aineistojen merkitsemiseen.
Verkkokirjaston virtuaalinen sateenkaarihylly: http://kirjasto.kuopio.fi/search?fTag=HLBTIQ
Ylen aamu-tv:n kirjailijahaastattelussa oli torstaina 25.2. kiinnostava esikoiskirjailija Otto Lehtinen.

Kustantajansa Gummerus esittelee Oton näin: "Otto Lehtinen (s. 1987) on kotoisin Joensuusta, mutta asuu nykyisin Helsingissä. Hän on bioanalyytikko, joka pitää sohvalla makoilusta, kirjoista, pikaruokaloiden autokaistoista, kirpeistä karkeista ja olohuoneessa tanssimisesta. Hän välttelee tiskaamista ja haluaisi vielä joskus welsh corgin."

Esikoiskirjasta sanotaan mm. näin: "Wurlitzer on lahjakkaan nuoren esikoiskirjailijan nykyromaani monikasvoisesta rakkaudesta. Wurlitzer on jukeboksi, joka soittaa sävelmän neljästä ihmisestä etsimässä paikkaansa maailmassa. Se kertoo pojan kasvamisesta mieheksi tai naiseksi, lapsen ja vanhemman välisestä siteestä sekä nuoruuden ihmissuhteista, joissa koetut tunteet ja opitut tavat nousevat pintaan vielä vuosienkin päästä."

Kirjan esittely (Esikoiskirjailija Otto Lehtinen kirjoittaa rohkeasti seksuaalisuudesta ja rakkauden monista puolista):
http://www.gummerus.fi/fi/ajankohtaista/uutinen/L1VRTMe6RtqAKnt7L_OICw/esikoiskirjailija-otto-lehtinen-kirjoittaa-rohkeasti-seksuaalisuudesta-ja-rakkauden-monista-puolista/

Kirjailijan haastattelu
http://areena.yle.fi/1-3328226
Jostain syystä edelleen on vaikea löytää erityisesti suomeksi kovin paljon.
Nekin, mitä löytyy ovat usein jättäneet kylmäksi, esim. koska niissä usein keskitytty vain gay-suhtelle kulttuuriympäristön tuomiin vaikeuksiin.
Tässä joitain itseäni huomattavasti koskettaneita. Sellaisia, joissa ei painopiste ole yhteiskunnan paineen ja gay-suhteen välisessä väännössä. Joutui kyllä aika paljon kaivelemaan muistia, ehkä oikein ajan kanssa tulis enemmän mieleen. En todellakaan voi väittää, että nää olis onnellisia, mutta kuitenkin ERILAINEN näkökulma.

Tom Spanbauer: Mies joka rakastui kuuhun
Virpi Hämeen-Anttila: Alastonkuvia
Jean Genet: Ruusun ihme
Hermann Hesse: Narkissos ja kultasuu (ei kylläkään läpeensä gay-teemainen)
Thomas Mann: Kuolema Venetsiassa (no joo, vasta kun näin elokuvan, tuli koskettavuus paremmin läpi)

Näissä gay-aihe vain sivukaneettina mutta kivasti kokonaisuutta täydentävänä (näissä jo onnellistakin):

James Leo Herlihy: Aquariuksen aika
Ursula LeGuinn: Osattomien planeetta
Erlend Loe: L
Jack Kerouacin kirjoissa, kuten Dharmapummit, Desolationin enkelit, Ja virtahevot kiehuivat tankeissaan jne. paljon kaveerataan gay-beatnikkien, kuten Allen Ginsbergin ja Peter Orlovskyn kanssa. Yleensäkin niissä on vapaamielinen suhtautuminen, ja hieno tunnelma, vaikkakin ajalle tyypillistä macho-kielenkäyttöä joskus harvoin myös mukana.
Olen juuri tutustunut Diana Gabaldonin Lordi John -kirjoihin. Onko se laadukasta homokirjallisuutta, sen arvion jätän jokaiselle lukijalle itselleen. Itse olen kyllä viihtynyt näiden salapoliisitarinoiden äärellä, jotka sijoittuvat 1750-luvun Englantiin. Mukavan mausteensa näihin kirjoihin tuo päähenkilön lordi John Grayn homoseksuaalisuus. Ainoa mistä voisin Gabaldonia arvostella, niin homoseksuaalisuus/homoseksuaali sanojen käytöstä. Ko. sanojahan ei ollut vielä tuohon aikaan keksittykään! Lordi John kirjoja on suomennettu kolme:
- Lordin yksityisasia
- Lordi John ja paholaisen korttipakka (novellikokoelma)
- Lordi John ja veitsenterän veljeskunta
Gabaldonin pääteos on Outlander-sarja (Matkantekijä), jota on esitetty Ylellä.
Garth Greenwell - kaikki mikä sinulle kuuluu

Hesarissakin oli juttu kirjasta alkuvuodesta. Suosittelen.
Kirjoista kun puhe on, niin tosiaan... Tommi Kinnunen ja romaaninsa "Neljäntienristeys" ja "Lopotti" ovat jääneet mainitsematta tässä ketjussa. Uusimmasta romaanista "Pintti" en (vielä) tiedä, kuinka siellä mahtaa homoteema olla esillä.
Pintti:ssä Jussi on rakastunut siskonsa mieheen.
Neljän tien risteys kannattaa kuunnella/lukea ensin ja Lopotti on sen jatko-osa.
Siinä Lopotissa on tärkeä tieto ihan viimeisillä sivuilla. Kannattaa lukea/kuunnella tarkkaan, kun Helena (muistaakseni) on omalla sängyllään ja veljensä vierellään.
Lopottissa on käsitelty hyvin, millaista on kun aviomies on homo. Kirjat on kirjoitettu hyvin vihjailevasti. Melkein aina on jokin merkitys kaikella.
John Irving/Minä olen monta ja ne muut esim. Kaikki Isäni hotellit.
Sndra Hagman/Seitsemän kummaa veljestä. Kertomuksia suomalaisen homoseksuaalisuuden historiasta. Kun samasukupuolinen "haureus" oli rikos
1894- 1971. Kannattaa lukea.
Myös Helsingin pimeä puoli/Jarkko Sipilä, käsittelee aihetta (homoseksuaalisuus) muutamassa kohtaa.
Mätäjärven aatelisto, paljon inteemejä kohtauksia kertoo 1700 luvun historiallisesta hoseksuaalisuhteesta. Voi tilata Unipressin kautta, Torni kirjan kustantama.
Tänä vuonna luettua aihetta liippaavaa:

Yanagihara: Pieni elämä. Aiheena lähinnä hirveiden henkisten ja fyysisten traumojen kanssa painiminen, homoteema vähän päälleliimattu eikä tarina oikein sijoitu mihinkään laajempaan yhteiskunnalliseen kontekstiin.

Baldwin: Giovanni’s Room. Klassikko, syystäkin, tykkäsin. Jotenkin uskomatonta, että 50-luvulta.

Holma: Järjestäjä. Vinksahtanut tragikomedia teatterin liepeillä. Päähenkilö kiinnostava antisankari, jossa on (turhankin) monia kirjailijan tunnettuja ominaisuuksia.

Statovci: Tiranan sydän. Sukupuoli-identiteetin ja identiteetin häilyvyydestä ylipäätään. Mielestäni erittäin hieno tarina, kannattaa lukea. Rakenteeltaan kirja ikään kuin sisältää useita pieniä kertomuksia trans-teeman liepeillä.

Statovci: Kissani Jugoslavia. Tämäkin oli erittäin hyvä - mieleen jäi heti kirjan ihan ensimmäinen sivu, varmaan aika monen homolukijan muistoja resonoi...

Kinnunen: Lopotti. Harmi, etten tajunnut lukea Neljäntienristeystä ensin. Pitää lukea se vielä. Mielestäni Lopotissa kuvaus homona kasvamisesta 90-2000-luvuilla oli aika perus, toki samaistumispintaa oli. Mutta mitään kovin mieleenjäävää tässä ei ollut. Mielestäni kiinnostavampi oli ehkä sokean elämää hienosti kuvannut osuus.

Nelson: Argonautit. Luulin lainanneeni romaanin, mutta olikin tavallaan omaelämäkerta. Erittäin sivistävä ja viisas kirja, aiheena mm. kirjailijan äidiksi tuleminen ja puolison sukupuolenkorjausprosessi. Lyhyt kirja, mutta opin paljon. Akateeminen sukupuolentutkimus yhdistyy kiinnostavasti aika ronskistikin omakohtaiseen elämän pohdintaan.
Vielä syksyn mittaan lukemaani:

Eugenides: Middlesex
HLBTI-kategorioista tämä osuu hieman harvinaisempaan kirjaimeen I. Loistava kirja, sukupuoli-identiteetin muotoutuminen sinänsä vain pieni osa eeppistä tarinaa, mutta kiinnostavasti käsitelty sekin. Geenit vaiko kasvatus.

Greer: Less
Pulitzer-palkittua kirjaa ei ole vissiin suomennettu, mutta löytyy englanniksi kirjastosta. 50-vuotta täyttävän homomiehen pako-/löytöretki maailman ympäri on upeasti kirjoitettu, varsin hauska, oikein humaani kirja.

Lisäksi nyt Tolstoin Anna Kareninaa lukiessa en voi välillä olla joistain yksityiskohdista ajattelematta, että tämä ei kyllä ole kenenkään heteromiehen kirjoittamaa tekstiä, mutta se nyt ei toki vielä tee kirjasta homokirjallisuutta :)
Arttu Tuomisen 10. kesäkuuta ilmestynyt Poriin sijoittuva "Hyvitys" sisältää seksuaali- ja sukupuolivähemmistöteemaa. Ehkä tuo pitää lukea jossain kohtaa.
Oletteko lukeneet Janne Saarakkalan Sen pituinen se -kirjan?? Ihan tällaista queer-kirjaa ei varmaan toistaiseksi ollutkaan julkaistu.
Kirja käsittelee kovastikin seksiä ja välillä liukastellaan pornon rajamaille. Teatterintekijän kirja etenee vahvasti dialogin vetämänä.
Mielestäni homostereotypioiden ja -kliseiden käsittely on oikein hyväkin asia. Mutta vähän jää myös fiilis, että onko tarina pohjimmiltaan liian monta kertaa kuultu homotarina. Hyperseksualisointi on klisee, ja tarina jossa henkilö, joka ei jossain vaiheessa ymmärrä tai osaa aikuistua ja vakiintua saa on paskan lopun on vähän kuluneelta kalskahtava kuvio. Ihan kuin kirjailija itsekin olisi halunnut vähän pahoitella ja kirjoitti vielä epilogin, joka mielestäni sujuvasti vetää maton siihen asti kerrotun 90-00 -lukujen homonarratiivin alta. Jännä lukukokemus, tietenkin suosittelen.
smo: "Arttu Tuomisen 10. kesäkuuta ilmestynyt Poriin sijoittuva "Hyvitys" sisältää seksuaali- ja sukupuolivähemmistöteemaa."

Kiitos vinkistä! Kuuntelen tätä nyt äänikirjana ja tykkään todella paljon! Fiktiivinen tarina tuntuu aivan siltä kuin se olisi voinut tapahtua oikeasti. Kirjan käymä yhteiskunnallinen ja filosofinen keskustelu nostaa esiin mielenkiintoisia näkökulmia, jotka näen hyvinkin relevantteina myös tosielämälle. Tämä kuuluu vahvasti "Laadukas homokirjallisuus" -aiheen alaisuuteen. :)