Hajuja homomiehille

  • 1 / 6
  • JuhaniV
  • JuhaniV
  • 30.12.2010 14:55
Selasin eteeni tupsahtanutta hajujen tuoteluetteloa. Enin osa on tarkoitettu niistä naisille. Miesten tuotteita mainostetaan lähinnä siisteillä pukumiehillä. Muutama kuva on myös homon silmää miellyttävä. Sitten tuli pysähdys: Jean Paul Gaultierin tuotesarja "Le Male". Kuvan malli on upeavartaloinen, tiukkoihin uikkareihin ja valkoiseen merimieslakkiin pukeutunut nuori mies. Hänellä on flirttaileva katse suoraan lukijaan. Varsinainen yllätys on pullojen muotoilu. Se on miehen torso, jossa etumus on viriilisti koholla.

Aivan ensimmäinen ajatukseni oli, että mainosnikkarit ovat erehtyneet. Tuote ja mainoskuva eivät taatusti vetoa heteromieheen. Vasta viipeen jälkeen tajusin, että oikeasti homomiehethän ovat tuon mainoksen ja tuotemuotoilun kohderyhmä. Tyylikkäästi joka tapauksessa. Heteromieskään ei voi siitä loukkaantua.
Gaultierin tuoksu on kyllä vuosikausia ollut homojen suosiossa, tuoksua käyttivät myös lesbot 90-luvulla - ystäväpiirissäni ainakin. Viimevuosina tuoksu lienee kokenut inflaation, varinkin "homotuoksuna". Le Male on aina leikittellyt homoeroottisella kuvastolla, nyt varmistaen myös sen, että "tosimiehetkin" voivat tuoksua käyttää; jos bongaat mainoksen televisiosta, Gaultierin seilori nousee sängystä - naisen vierestä...Gaultierin "homotuoksu" lienee syntynyt pikemminkin suunnittelijan tähtikultista ja yhteyksistä Madonnaan, kuin siitä että "Le Male" tuoksuisi "homolle".

Kun myydään tuoksuja, niin mielikuvilla ja tuotteen nimellä on suuri merkitys. Vaikka tietyt tuoksut ovat selkeästi miehille, toiset naisille - homoille ei erityisesti ole tuoksuja myyty. Liekö syynä se, että homot OVAT miehiä...? Tuoksu viestinä on myös vahva, paljastava. Aika moni homo sanoo lempituoksukseen "saunanpuhdas" - mikä luo oikeastaan aika hauskan konnotaation "puhtauteen" ja "peittelemättömyyteen". Hajuilla kun yleensä yritetään peitellä jotain, kiinnittää huomio muualle - toisaalta tuoksuttomuuskin voi olla savuverho...
  • 3 / 6
  • JuhaniV
  • JuhaniV
  • 31.12.2010 11:23
Joidenkin naisten olen kuullut kokevan itsensä alastomiksi, jos eivät ole meikanneet. Vuokraemäntäni Etelä-Englantilaisessa kaupungissa meikkasi tunnin, voidakseen käydä postitoimistosta noutamassa kirjatun kirjeen. Eikös myös joku amerikkalainen huipputähti todennut pukeutuvansa yöksi Channel 5:een?

Tuoksut ovat hyvin henkilökohtainen ja arkakin asia. Toin systerilleni joskus matkalta mielestäni kallista ja hienoa hajuvettä. Hänen reaktionsa lahjaani: "Huoraksiko sinä minua luulet?" Sen jälkeen en ole ostanut kenellekään hajuja, ellei henkilö ole tarkasti ilmaissut mitä toivoo.
'Tuoksuja' on mainostettu gay miehille jo 25 vuotta. muistatte Calven Kline Opium, ja muut ja ne CK missa oli alaikaisia laihoja poikia. (oikeita luonnollisia). Muut tekee samanlaisia paidattomia mainoksia. Voisin puhua tunteja fragrance, asioita mita ei anneta public tietoon.
tavaan ck nimen aina virheellisesti,tahallani.
Yves Saint Laurent "Opium" on aina taitanut ollut naisten tuoksu...tai pikemminkin elegantti hyönteismyrkky.

CK "One" ja "Be" oli siitä kiinnostavia, että ne markkinoitiin sekä miehile että naisille. "Be" on edeltäänsä tuhdimpi tuoksu, miehekkäämpi. Pullo sisältää myös kivan sanaleikin...
Vaikka "One" mainoksista löytyi 90-l tyyliin heroin chic meinikiä, malleina mm. Joe Dallessando ja Kate Moss, vuoden 1995 Calvin Klein Jeans mainokset aiheuttivat kohua nuorilla malleilla ja 1960-luvun pornoon viittaavalla kuvastolla. Klein toki muistetaan rohkeista mainoksista aikaisemminkin. Kohia aiheutti niin nuori Brooke Shields ("Nothing comes between me and my Calvins.") 1980-luvun alussa, kuten uusi tapa kuvata miesten alusvaatteita.

*Kas vain; YSL lanseerasi 1995 Opium pour Homme - osanottoni...
  • 6 / 6
  • Torontosta
  • 1.1.2011 14:23
YSL Opium campagne oli mielenkiintoinen media hamays joka tuotti + toivottua tulosta. Estee Lauder heti antoi oman versionsa siita, Chinnabar.
k