Sunnuntain Hesarissa: Kristillisdemokraattien ihmepelastus ja USA:n homoteinipoikien itsemurhat

» Ajankohtaisen kakkosen homoilta 12.10.2010
» Räsänen YLEn Aamu-TV:ssä: ´Homoseksuaalisuuden harjoittaminen on syntiä´
» Päivi Räsänen Hesarissa: ´Poliitikollakin on uskonnonvapaus´
» It gets better -project
» It gets better -kampanjaa tarvitaan myös Suomessa
» Anni Sinnemäki on tehnyt lohtuvideon Youtubeen
» Koskettava puheenvuoro Texasista: Kaikki kääntyy parempaan päin
» USA Arkansas: ´Anteeksi maailma!´

Helsingin Sanomien sunnuntaisivuilla nostetaan esiin pari kiinnostavaa homoja sivuavaa aihetta, jotka myös nivoutuvat toisiinsa.


Kristillisdemokraattien ihmepelastus

Kristillisdemokraattien kurssi ei ole ollut korkealla viime vuosina. Puolueessa on pelätty suurta tappiota seuraavissa eduskuntavaaleissa. 1950-luvulla vanhoillisten kristittyjen perustaman puoluen linja oli etenkin Bjarne Kalliksen johtajakaudella (1995-2004) maltillistunut ja maallistunut. Kallis erosi kesken kauden, kun puoluetta ei huolittu hallitukseen ja tilalle tuli Päivi Räsänen, joka on vienyt puoluetta kohti "juuriaan". Samalla puolue kuitenkin marginalisoi itseään entisestään, eivätkä sen kanssa muut puolueet juuri ole neuvotelleet.

Ajankohtaisen kakkosen homoillasta ja puheenjohtaja Päivi Räsäsen homolausunnoista siinneen homokeskustelun puhurit ovat kuitenkin puhaltaneet puoluetta uuteen paloon. Puolue on saanut uusia jäseniä ja puheenjohtaja Päivi Räsäsen asema on vahvistunut. Nyt odotetaan gallupkannatuksen ja vaalimenestyksen kasvua. Puolueen piirissä uskotaan etenkin Kokoomuksen ja Keskustan konservatiivisten äänestäjien uivan Kristillisdemokraattien kannattajiksi. Homokeskustelun lisäksi KD - ja etenkin PJ Päivi Räsänen - ovat osallistuneet maahanmuuttokeskusteluun, jossa Räsäsen lausunnot kristillistaustaisten maahanmuuttajien suosimisesta ovat herättäneet polemiikkia.

KD:n viimeaikaiset irtiotot homokysymyksissä ja maahanmuuttokeskustelussa ovat korostaneet etenkin puolueen protesti-imagoa. Samaan aikaan protesti-imagoa kasvattaa myös Perussuomalaiset, joilla gallupeissa on ollut 14 prosentin suuruista kannatusta, jolla juostaan jo ns. suurten puolueiden kintereillä. Helsingin Sanomien artikkelissa suhtaudutaan varauksella siihen, että kahdelle protestipuolueelle olisi oikeasti tilaa.

Samalla esitetään arvelu, että ensi vaaleissa nykyiset suuret hallituspuolueet pyrkivät olemaan hys-hys homoasioista ja etenkin sukupuolineutraalista avioliitosta. Samalla noiden puolueiden konservatiiviehdokkaat saattavat saada tilaa puolueiden kampanjoinnissa.

Haluttiin tai ei, homoteema on yksi vaaliteema. Siitä pitää huolen ainakin Kristillisdemokraatit, jotka näyttävät nostaneen aiheen vaaliteemaksi.


Amerikan homokeskustelu sai miljoonayleisön

Toinen aihe koskee homoja vielä lähemmin. Sanojen takana -mediapalstalla nostetaan esiin taustoja uutisten takana. Nyt esillä Nyt-liitteen ja Radio Helsingin Ville Blåfieldin kirjoittamassa erinomaisessa artikkelissa on aiheena USA:ssa tapahtuneet teinihomojen itsemurhat, joihin on johtanut koulukiusaaminen homoseksuaalisuudesta tai homoksi epäilystä.

Teksasilainen Fort Worthin avoimesti homo kaupunginvaltuutettu Joel Burns nosti tapaukset esiin tunteikkaassa puheessaan, jonka uutiskanava CNN näytti kokonaisuudessaan. Youtubessa videota on katsottu yli 2 miljoonaa kertaa. Hänen viestinsä oli, että elämä helpottuu teini-iän jälkeen, eikä kannata lähteä yrittämään epätoivoisia tekoja. Burns lähestyi asiaa tunteikkaassa puheessaan omakohtaisten kokemustensa kautta. Hän on itsemurhaa yrittänyt koulukiusattu. Hän haluaisi voida näyttää 13-vuotiaalle itselleen sen, mihin on sittemmin pystynyt.

Aihe sivuaa läheisesti It´s gets better -kampanjaa, jossa viestitetään nuorille samaa asiaa; teini-iän jälkeen elämä helpottuu.

Erityistä huomiota kiinnitin artikkelissa siihen huomioon, että homoista käytävän poliittisen ja uskonnollisen kädenväännön keskellä unohdetaan, että puhutaan ihmisistä. Ei oteta huomioon sitä, miten esimerkiksi tuomitsevat puheenvuorot vaikuttavat kasvavassa nuoressa.

Lainaus:

***
Poliittisen ja uskonnollisen väittelyn keskellä - sitä kuuntelemassa ja tulkitsemassa - on joukko nuoria, joille oma identiteetti ja seksuaalinen suuntautuminen aiheuttaa ahdistusta ja kysymyksiä.

Heille homokeskustelu ei ole poliittinen debatti. Väittely siitä, millaiset ihmissuhteet ovat hyväksyttäviä ja millaisen seksuaalisen suutautumisen harjoittaminen on syntiä, osuu näiden nuorten oman identiteetin ytimeen.

Siinä on kyse heistä itsestään, heidän oikeudestaan olla sitä, mitä tuntevat.
***


Toisiinsa nivoutuvat asiat

Se, mitä mm. vanhoillisiin käsityksiinsä tukeutuvien poliittisten ja uskonnollisten vaikuttajien sanomiset rikkovat ja tuhoavat, pyritään It gets better -projektin tyyppisillä kampanjoilla korjaamaan. Ainoa keino parantaa tilannetta pysyvästi, on kuitenkin huolehtia siitä, ettei tällaisia toisten ihmisten ihmisarvoa alentavia puheita enää hyväksytä. Ei uskonnon eikä minkään muunkaan varjolla.
  • 2 / 15
  • JuhaniV
  • JuhaniV
  • 31.10.2010 15:26
Katsokaa tuo teksasilaisen kaupunginvaltuutetun Joel Burnsin puhe ja verratkaa sitä Päivi Räsäsen puheeseen julkisuudessa. Tuntuu siltä, ettei KD:n puolueella ei ole mitään väliä sillä kuinka monta nuorta riistää hengen itseltään vain sen vuoksi, että Räsäsellä pitää olla oikeus sanoa noita omia tulkintojaan Raamatusta ääneen ja taktikoida lisää kannatusta puolueelleen. Minä kutsun kaikkea tuota sydämettömyydeksi, joka on valovuoden päässä aidosta kristillisestä lähimmäisenrakkaudesta.
  • 3 / 15
  • Rox2010
  • 31.10.2010 22:53
Radio-ohjelma tuosta teinihomojen itsemurhista tiedossa huomenna ma 1.11. Ylen Ykkösessä, eiköhän löydy Yle Areenasta myöhemmin jos ei pääse radiota kuuntelemaan kys. ajankohtana. http://www.yle.fi/radio1/kulttuuri/kalle_haatanen/teinihomojen_itsemurhat_26509.html

Teinihomojen itsemurhat

Ma 1.11.2010 klo 12.45

Kun Suomessa kansakunta on jakautunut homojen oikeuksiin liberaalisti tai konservatiivisesti suhtautuneisiin, ja lääkäri Päivi Räsänen johtaa keskustelua, katveeseen on jäänyt olennainen seikka. Millaista on nuorten homojen ja muiden seksuaalivähemmistöjen hyvinvointi? Tilastot ovat karua luettavaa. Itsemurhayritykset ja erilainen riskikäyttäytyminen on kansainvälisissäkin vertailuissa hälyttävää.

Yhdysvalloissa, varsinaisen kiusaamisesta johtuneen itsemurha-aallon jälkeen, on käynnistynyt It Gets Better -kampanja, jossa julkkikset ja poliitikot ovat puhuneet verkossa siitä, etteivät homonuoret ole yksin, ja asiat muuttuvat iän myötä paremmiksi. Mitä Suomessa voisi tehdä? Vieraana Setan Nuorisotyön koordinaattori Anders Huldén.
Ilta-Sanomat kertoi eilen, että KD:n puheenjohtaja Päivi Räsänen on nuorison silmissä inhottavin poliitikko. Häntä luonnehdittiin ahdasmieliseksi ja homovastaiseksi. T-Media ja Taloudellinen tiedotustoimisto teki kyselyn, jonka vastaajista 41 prosenttia piti Räsästä inhottavimpana. Kakkoseksi kiri SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen ja kolmoseksi perussuomaisten Timo Soini. Soini toisaalta sai myös eniten suosiota. Kokoomuksen Alexander Stubb ja Sauli Niinistö pärjäsivät kyselyssä hyvin.

Räsänen katsoo, että hänestä ja puolueestaan on annettu yksipuolinen kuva julkisuuteen. Hän arvelee syksyistä homokeskustelua johtopäätösten lähteiksi. Ilta-Sanomissa hän toteaa, että "Sukupuolineutraaliin avioliittoon minulla on selkeä kanta ja haluan olla rehellinen näkemysteni suhteen".

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/Nuoret%20H%C3%A4n%20on%20inhottavin%20poliitikko/art-1288356184603.html

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/Nyt%20puolustautuu%20Suomen%20inhottavin%20poliitikko%20Haluan%20olla%20rehellinen/art-1288356342826.html
  • 5 / 15
  • Roskakuski
  • 16.12.2010 17:11
Räsänen inhotuin, koska on ahdasmielinen, mutta Soini suosituin, koska on juntti? Häh? Nuorissa on tulevaisuus!?
  • 6 / 15
  • Public eye
  • 16.12.2010 17:33
Räsäskä valittaa, että hänestä on annettu julkisuudessa yksipuolinen kuva. Olisi mielenkiintoista edes kerran nähdä hänen esittelevän sitä "toista" puolta itsestään - ja mikähän se voisi olla?
Toistaiseksi hänen kaikki esiintymisensä ovat olleet yhtä vastenmielisiä. Mitä aurinkoisempi hymy, sitä puistattavampaa tarinaa suusta pulppuaa.
<Toistaiseksi hänen kaikki esiintymisensä ovat olleet yhtä vastenmielisiä>

Räsäskä on inhottava poliitikko, hänen esiintymisensä ovat vastenmielisiä. Aivan nämä tunteet pulppuavat pintaan kun näemme / kuulemme hänen esityksiään. Mutta mitä se kertoo hänestä? Eipä oikeastaan paljoakaan. Enemmän se kertoo meistä itsestämme miten suhtaudumme asiaan tunnepohjaisesti. Hänellä on oikeus olla sitä mieltä kun on aivan kuten meidän oikeutemme on olla toista mieltä. Ei hän minussa herätä myönteisiä tunteita mutta jos se on suhtautumiseni lähtökohta niin pahennan omaa oloani enemmän kuin muutan mitään itse asian suhteen.
En ole koskaan tavannut PR:stä mutta hän saattaa osoittautua aivan toisenlaiseksi muusa yhteydessä. Olisi syytä muistaa että oma asenteemme vaikuttaa enemmän ja salakavalasti siihen miten me todellisuuden ympärillämme koemme. Pelkkä tietoisuus asiasta auttaa näkemään asiat toiseltakin kannalta.
  • 8 / 15
  • Public eye
  • 18.12.2010 12:01
Minulle PR, aivan kuten kaikki muutkin poliitikot, on julkisuuden henkilö ja vaikuttaja siinä asemassa, johon hän on yhteiskunnassa noussut. Minua ei kiinnosta hänen yksityinen minänsä, enkä haluaisikaan tuntea häntä muussa roolissa kuin missä hänet nyt tunnen.

Totta kai jokaisessa ihmisessä on myös jonkinlainen hyvä ja pehmeä puolensa, ne löytyivät ja löytyvät varmasti niin Iivana Julmasta ja Stalinista, Hitleristä ja Maosta kuin G.W. Bushista ja paavi Benediktuksestakin. Sillä on kuitenkin merkitystä vain heidän lähipiirilleen. Maailma arvioi heitä heidän julkisen toimintansa pohjalta, jolla on vaikutusta tuhansiin ja miljooniin ihmisiin.

"Paha ei ole kenkään ihminen, vaan toinen on heikompi toista." (Eino Leino)
Tarkoitukseni ei ollut puolustella Päivi Räsästä. Hän on poliitikko, kansanedustaja ja puolueen puheenjohtaja. Hänen näkemyksensä monesta asiasta herättää närkästystä; myös minussa. Voin joskus suorastaan raivostua mielessäni kun hän avaa suunsa. Mutta tekeekö se hänestä inhottavan. Raivohan on oma reaktioni.
Halusin vain kiinnittää huomiota siihen että omat reaktiomme voi sekoittaa konsepteja siten että emme tavoita sitä mihin pystyisimme mikäli emme provosoituisi. Myönnän että ei se aina helppoa ole mutta asian tiedostaminen auttaa ja hillitsee turhautumista.
Mutta tarvitsemmehan me kunnon vihollisen! Päivi Räsänen on asettunut omasta tahdostaan juuri tuohon tarpeelliseen rooliin.

Aloin jokin aika sitten huolestua, kun näytti siltä, että PR:ltä oli veto lopussa. Vaalien läheisyys on antanut hänelle ilmeisen selvästi piristävän ruiskeen. ;-) Räsänen innostaa kannanotoillaan homoja menemään äänestämään, näin otaksun.
Jussin ehdottama provosoitumattomuus toteutui mielestäni kuuluisassa TV2:n homoillassa. Mukana olleet homot ja myös heidän tukijansa keräsivät monien katsojien sympatiat asiallisella ja tyylikkäällä esiintymisellään.
Edelliseen: Iltalehden jouluista Jeesusteemaa jatkaa Jonas Gardellin kirjaesittely. Gardellin tutkima Jeesus on kaikkea muuta kuin rippikoulujen salskea parantaja.
"Jeesus ei ole pankkiirien, poliitikkojen, professoreiden eikä edes pappien profeetta. Hän on syrjittyjen, syntisten, halveksittujen, yksinäisten, sairaiden, kodittomien, rikollisten, homojen, huorien, narkomaanien ja unohdettujen profeetta."

Voidaan kai saivarrella, että pankkiiri (tai poliitikko ect ect) voi olla yksinäinen, sairas tai homo - liekö tuo rinnastus alkuperäisestä kirjan tekstistä vai toimittajan päätelmä, jääkööt luettavaksi.

http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2010122512835826_ul.shtml