Amerikkaan matkustamisen vaikeus

  • 1 / 3
  • vaeltaja2006
  • 25.9.2010 7:20
USAhan matkustaminen vaikeutuu jatkuvasti. Tänä aamuna Hesari kertoo, että Europarlamentti suhtautuu kielteisesti uusiin "viisumisääntöihin". Ennen matkaa on sähköisesti haettava matkustuslupa ja se maksaa. Maksun voi vuorittaa vain luottokortilla (!). Ihan niin kuin muinoin, jolloin oli hankittava viisumi.

Miten helppoa on matkustaa täältä Eurooppaan. Kun lähden klo 8 Keski-Eurooppaan, olen jo klo 10 istumassa katukahvilassa. Eurooppa tulee lähemmäksi, Amerikka etenee yhä kauemmaksi.
  • 2 / 3
  • JuhaniV
  • JuhaniV
  • 25.9.2010 8:51
Amerikassa matkustamisen vaikeutumisen lisääntyminen tiedostetaan varmasti. Hotellit ja muut matkailupalvelut ovat aivan varmasti huomanneet jo pitkään hallituksensa toimien vaikutukset. Minusta on sietämätöntä, että joku täysin kontrolloimaton ulkopuolinen tunkeutuu vaikkapa luottokorttiostoihini siitäkin huolimatta, että listan noista ostoistani voisin julkaista vaikka Hesarissa.
  • 3 / 3
  • Ransom
  • 26.9.2010 1:49
Juhanin on turha pelätä; USA totesi jo silloin, kun se siivosi talteensa SWIFT:n tietokannat, ettei tietoja tulla paljastamaan. SWIFT on pankkien kansainvälinen kattojärjestö, joka pitää yllä tietoja kaikista kansainvälisistä transaktioista.

EFFI:n julkaiseman tiedotteen mukaan EU:n palamentti päätti kesäkuussa 2010 hyväksyä yksipuolisesti USA:n lait omalla maaperällään. Kaikkien EU:n kansalaisten pankkitiedot tullaan luovuttamaan USA:han, joka saa tehdä niillä, mitä se lystää. USA:n yksityisyyden määrittelevä lainsäädäntö nimittäin koskee vain maan omia kansalaisia. Lisää voi lukea täältä (http://www.effi.org/blog/2010-06-29-tapani-tarvainen-swift.html) ja täältä (http://www.effi.org/uutiset/100209-swift-faq-sopimus.html). Halvalla meni!

Mitään uutta tässä ei sinänsä ole; moni EU-maa antoi tukensa kaikessa hiljaisuudessa CIA:n kidutuksille joko vankiloiden tai kauttakulun muodossa. Monet EU-maista kuuluvat myös Natoon ja Turkin EU-jäsenyys, jota on työnnetty kuin käärmettä pyssyyn jo vuosia, on sekin luultavasti USA:n tekosia. Europarlamentin öyhöttely yksittäisestä viisumijärjestelystä ei ole muuta kuin sen faktan lakaisemista maton alle, että se on USA:n etäispääte Brysselissä. Yhtä tyhjän kanssa muutenkin koko parlamentti; eihän tuolla luksuskumileimasimella ole minkäänsortin päätösvaltaa. Komissio sitä valtikkaa todellisuudessa heiluttaa. Harvainvallalle pitää vain saada kunnialliset kulissit.

Enemmän minua kiinnostaa se, miksi EU on joutunut USA:n tarkkailuoppilaiden listalle. Ettei vain mahtaisi johtua siitä, että terrori-iskuja on ollut lähimenneisyydessä tiuhaan tahtiin ja muutoinkin poliittiset sidokset tuonne Lähi-Itään tuntuvat vahvistuvan vuosien saatossa. Piileekö öyhöttämisen taustalla sittenkin luottamuspula? Ja jos puolestaan USA:n viranomaiset ovat määritelleet EU:n potentiaalisesti levottomaksi alueeksi, miten meidän pitäisi siihen suhtautua? Piilotellaanko EU-päättäjien keskuudessa mahdollisia tulevaisuuden trendejä, joilla voi olla kohtalokkaita seurauksia?