Tampere Priden syvin olemus?

  • 1 / 6
  • lanneliike
  • 10.7.2010 2:12
Valitettavasti Ilkka Veiström ei ole enää katsonut aiheelliseksi vastata Me, Myself and I -pride -keskustelussa esiiin nostettuihin ihmettelyihin (http://ranneliike.net/keskustelu.php?act=rthrd&grpid=40&thrdid=8968).

Helsinki Pridessa tapahtunut väkivaltainen hyökkäys ja HeSetan toimiston tuhoaminen on saanut minut yhä enemmän ihmettelemään Ilkka Veiströmin kaupallista Pride-tapahtumaa. Veiströmhän on viime vuosina kritisoinut Helsinki Priden ohjelmaa voimakkaasti - hänen mukaansa Pridessa pitää olla enemmän bileitä ja bailaamista ja vähemmän keskustelutilaisuuksia ja tasavertaisuusvaatimuksia - niille kun ei ole enää tarvetta koska lähes kaikki on jo saavutettu. Oletko Ilkka vielä samaa mieltä?

Veiström kirjoittaa em. viestiketjun ainoassa vastauksessaan että "Olemme korostaneet, että kyseessä ei ole ihmisoikeus- vaan kulttuuritapahtuma. Seison horjumatta ihmisoikeuksien edistämiskirjoitteluni takana (http://www.tamperepride.fi/fi/tervehdys)." Olen yrittänyt etsiä kissojen ja koirien kanssa tuota mainittua ihmisoikeuksien edistämiskirjoittelua niin tuosta tervehdyspuheesta kuin muiltakin Ilkka Veiströmin ylläpitämiltä sivuilta. Voisitko Ilkka kertoa mistä nuo kirjoittelusi löytyvät?

Eikö Veiströmiä häiritse erityisesti näiden väkivaltaisuuksien jälkeen käyttää Pride-nimeä puhtaasti kaupallisessa tarkoituksessa? Veiström ei ole myöskään nähnyt tarpeelliseksi tuomita tai edes kommentoida Helsinki Priden kulkueeseen kohdistunutta hyökkäystä. Onko "Suomen ehdottomasti upein queer-kulttuuritapahtuma" niin exclusiivinen ettei Veiström halua sotkea sitä tälläisiin harmittaviin tapauksiin.

Kunnes minulle toisin todistetaan pidän tämän vuotista Tampere Pridea vastenmielisenä rahastustapahtumana vailla mitään sanomaa sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöille.

Toivottavasti mahdollisimman moni suuntaa Oulun Setan järjestämään North Prideen (http://www.northpride.fi) - nyt jos koskaan tarvitaan tukea Seta-yhteisöjen tekemälle ihmisoikeustyölle.
  • 2 / 6
  • Irokeesi
  • 10.7.2010 12:09
Kaupallista tai ei - hyvä että järjestetään.

Aiemmin Pride järjestettiin vuorovuosin Helsingissä ja muualla Suomessa valtakunnallisen Seta:n toimiessa Priden ”suojelijana”. Sittemmin HeSeta ilmoitti järjestävänsä Priden Helsingissä joka vuosi. Tuolloin tämä HeSetan yksipuolinen sanelu herätti melkoista närää muun Suomen paikallisissa Seta järjestöissä. Itsekin paheksuin tuolloin tuota sanelupolitiikkaa kovin sanoin. Nyttemmin olen alkanut vakuuttumaan siitä, että jokavuotinen Helsinki Pride on pelkästään positiivinen ilmiö. Erittäin positiivisena pidän sitä, että Pride uskalletaan järjestää taas myös muualla Suomessa mahdollisista taloudellisista riskeistä huolimatta.

Myös Helsinki Priden muuttuminen karnevalistisemmaksi ja samalla myös kaupallisemmaksi on ollut kehitystä parempaan suuntaan. Ei niin monta vuotta siitä, kun Pride oli lähinnä paatoksellinen ja tylsä. Kun joitakin vuosia sitten ehdotin muidenkin homoravintoloiden kuin DTM:n kutsumista mukaan Priden toteuttamiseen, ajatusta pidettiin lähinnä arveluttavana ja toteuttamiskelvottomana. Muistatko SMO?

Tämän vuotisen Helsinki Priden toteuttamiseen osallistuivatkin jo useimmat kaupalliset glbt-toimijat Helsingissä sekä lukuisa joukko erilaisia sponsoriyrityksiä. Kyllä sitä asiaakin viikon ohjelmaan silti mahtui ja asiapitoista ohjelmaa löytyi myös niiltä kaupallisilta toimijoilta esim. Fenix ja Lost & Found.

Ottamatta mitään kantaa Ilkka Veiströmin henkilöön tai muihin tekemisiin toivotan Tampereen Pridelle menestystä; myös taloudellisesti. Lähinnä harmillista Tampereella on se, ettei yrittäjä ja paikallinen Seta ole löytäneet toisiaan tapahtuman järjestämiseksi yhdessä. Toisaalta tällainen ”mä en halua leikkiä sun hiekkalaatikossa” –ajattelua on Tampereella esiintynyt aiemminkin mm. paikallisiin glbt-ravintoloihin liittyen.

Toivotan onnea ja menestystä myös Nordic Pridelle Ouluun. Pitäkää liput korkealla.
Ylempänä Irokeesi muisteli menneitä - eli muutamien vuosien takaisen pride-tapahtuman suunnittelua. Hyvin paljon on menty eteenpäin monissa asioissa. Se että tänä vuonna Helsingin pride-kulkueeseen osallistui puolenkymmentätuhatta ihmistä, on upea asia. Kaikkiaan pride-viikon tapahtumiin osallistui jollain tapaa lähes 20 000 ihmistä. Tällaiset asiat kertovat myös siitä, että monia asioita on tehty oikein. Ja onhan maailmakin jonkin verran muuttunut - varmasti siksi, että monia asioita on tehty oikein!

Ja on todella hienoa, että muuallakin Suomessa on pride-tapahtumia.

Oulussa paikallinen Seta järjestää pride-tapahtuman ja siihen liittyvän kulkueen. Tänä vuonna Seta jakaa Asiallisen tiedon omenan ja Kunniarotan Oulussa. Se, että Helsingissä tapahtuu nyt vuosittain ei todellakaan ole pois muilta kaupungeilta. Helsingin esimerkistä näemme, että vuosittainen tapahtuma tarkoittaa jatkuvuutta. Monissa muissakin kaupungeissa voi olla oma pride vuosittain. Kyllä ihmisiä riittää, kun vaan tapahtumaa järjestetään. Niin on monissa muissakin maissa.

Nyt siis Tampereellakin järjestetään kulkue. Se ei liity suoraan Tampere Pride Queer Culture Event Finland -kulttuuritapahtumaan, vaan on paikallisten aktiivien järjestämä. Toki samanaikaisuus tuo varmasti nostetta molemmille. Koetin tavoitella kulkueen primus motoreita vähän lisätietoja kyselläkseni, mutta en onnistunut. Toivotaan kuitenkin, että Tampereellakin kulkue ja sen viesti näkyy katukuvassa.


Allekirjoitan edelleen ne asiat, mitä Helsinki Pride 2006:n alla mietin - ja lähetän terveiseni tällä kertaa etenkin Tampereelle: Kaikenlaisella pride-aktiviteetilla on suuri merkitys ja onnistuminen "edellyttää avointa mieltä järjestävältä taholta ja myös avointa suhtautumista kaikkiin tahoihin - niin yhteiskunnallisiin, poliittisiin kuin myös kaupallisiin". http://ranneliike.net/keskustelu.php?act=rthrd&grpid=40&thrdid=3236
  • 5 / 6
  • lanneliike
  • 21.7.2010 11:14
Kaupallista Tampere Pridea järjestävän Ilkka Veiströmin mielestä ihmisoikeuskulkueet ovat ”vanhanaikaisia, tuputusta, tuskallista ja rankkaa” (Aamulehti 18.7.).

Kas siinähän se tuli: Ilkka Veiström on yhtä tekopyhä kuin Päivi Räsänen. Aamen!
No niin. Tampereen sateenkaarihenkinen pitkä viikonloppu on nyt koettu. Itsekin kävin lauantaina päivällä vilkuilemassa, mikä kaupungissa on homman nimi.

Tampere Pride Queer Culture Event Finland -kulttuuritapahtuman ohjelmatarjonnan lisäksi Tampereella oli paljon muutakin; Oli Tampereen Setan perinteiset Leimarit, molemmissa homobaareissa oli kaikenlaista ohjelmaa, oli myös ´Kaikki erilaisia, kaikki samanarvoisia´ -mielenosoitus ja epävirallinen ´Sateenkaarikulkue´ -pride-kulkue. Tampereella vietettiin samaan aikaan Kukkaisviikkoja, joten myös ei-leimallisesti-sateenkaarevaa nähtävää ja koettavaa oli.

***

Olisiko tällaisessa mallissa tulevaisuuden varsinaisia pride-tapahtumia ajatellen jotain ideaa ammennettavaksi? On monenlaisia tapahtumia ja tilaisuuksia ja eri järjestäjiä, jotka ovat matkassa omin ehdoin. On myös enemmän tai vähemmän spontaanisti syntynyttä toimintaa.

Se mikä nyt puuttui, oli (ainakin näkyvä) yhteistoiminta eri toimijoiden välillä. Kaikenlaisena velloneen keskustelun jälkeen voi arvella, että "pyöreän pöydän" äärellä toimiminen ja yhteisymmärryksen etsiminen on hyvästä, sellaisen toimivan verkoston. Niin, että kukin näkisi myös muiden toimijoiden tarpeet ja toiveet.

On selvää, että jollain täytyy olla käytännön vetovastuu, koska muuten asioita ei vain tapahdu. Yhteinen "sateenkaarilipun alla" toimiminen vaatii koordinoinnin ja tietynlaisen rungon lisäksi kuitenkin yhteisymmärrystä, jotta koko homman ympärille voisi syntyä kaikenlaista muutakin.

Nyt koordinoinnin ja yhteisymmärryksen puuttumisen huomasi mm. tietyissä harmillisissa ajallisissa päällekkäisyyksissä - ja siinä, että eri toimijoiden kaupungissa järjestämät aktiviteetit eivät olleet missään yhteisessä listassa tai ohjelmassa. Toki on selvää, että yksittäisten toimijoiden pitää sitten osallistua osaltaan markkinointikuluihin yhteisesti sovittujen pelisääntöjen mukaan. Mutta niistä asioista pitäisi päästä sopuun.

***

Pridessa on vahva sanoma. Sitä voi kuvata maailmanlaajuisena liikkeenä ja filosofiana - henkenä ja asenteena, jonka mukaan tasavertaisuus ja yhtäläiset oikeudet kuuluvat myös sukupuolivähemmistöihin ja seksuaalivähemmistöihin kuuluville. Priden nimissä tehdyissä asioissa pitäisi asenteen olla ensisijaisesti pinnalla.

Minua häiritsee se, jos en tiedä, että "pride"-nimistä kokonaisuutta luotsaava taho kierrättää siitä saadun tulon takaisin suoraan pride-asian hyväksi - riippumatta siitä, onko tapahtuman primus motor yksityishenkilö, yritys tai järjestö. "Pride"-nimen alla tehdyn kokonaisuuden tuloja ei pitäisi käyttää mihinkään muuhun kuin pride-asian kasvattamiseen.

***

Oli miten oli... Tuntematta tarkemin Tampereen sateenkaarihenkisen viikonlopun järjestelyihin liittyviä taustoja, lopputulos oli ainakin satunnaisen matkailijan kannalta monipuolinen.