Kahdet Pridet ja sitten vielä kolmas Me, Myself and I -pride

  • 1 / 18
  • lanneliike
  • 17.6.2010 2:30
Helsinki Priden järjestää Helsingin seudun Seta ry ja North Priden Oulun seudun Seta ry, jotka molemmat ovat valtakunnallisen Setan jäsenjärjestöjä. Mutta sitten löytyy Tampere Pride, jota tietysti ensiajatuksella voisi kuvitella Tampereen seudun Seta ry:n järjestämäksi. Treseta.fi –sivuilla ei kuitenkaan löydy mitään tietoa kaupungissa järjestettävästä ”Suomen ehdottomasti upeimmasta queer-kulttuuritapahtumasta”.

Tapahtuman verkkosivujen mukaan vastaava järjestäjä on ”MyEvent”. Linkkiä seuraamalla päätyy MySolutions Oy:n verkkosivuille, jossa on esittelyt MyEvent –yhtiöstä sekä 17 muusta yritysryppääseen kuuluvasta ”yhtiöstä” sekä mm. QLife –matkailijapalvelusta, Q-shop verkkokaupasta ja Artist Booking Finland ohjelmatoimistosta. jotka on mainittu tamperepride.fi –sivuilla tapahtuman yhteistyökumppaneina. Lisäksi sivuilla pyörii Rentoutumisentaito.fi –verkkokaupan mainos. Artist Booking Finland –yritys mainostaa kotisivuillaan järjestävänsä ”Night of the Finest Talent –kykyiltapäivän” osana Tampere Pride 2010 -kulttuuritapahtumaa. Tarkemmin tutkittaessa nämä kaikki ovat aputoiminimiä ja löytyvät saman y-tunnuksen 2086610-0 (My Solutions Oy) alta. Julkisissa rekistereissä yrityksen toimitusjohtajaksi mainitaan Ilkka Veiström – yritysryppäänsä eri esittelyissä hänet esitellään palvelupäälliköksi mutta myös hypnologiksi, rentoutusopastajaksi ja henkiseksi valmentajaksi.

Tampere Priden sivuilla Veiström toteaa että ”Tampere Pride Queer Culture Event Finland järjestetään tänä vuonna ensimmäistä kertaa. Vuosien 2011 ja 2012 tapahtumien päivämäärät on jo lyöty lukkoon ja valmistelut aloitettu.” Pyrkiikö Veiström antamaan kuvan, että Tampereella ei ole aikaisemmin järjestetty Pride-tapahtumaa? On hyvin kyseenalaista tehdä ”pisnestä” ympäri Suomea pitkäaikaisesti vakiintuneella ihmisoikeustapahtumalla, joka on perinteisesti toteutettu useiden satojen Seta-aktiivien vapaaehtoistyöllä. Tosin Veiström sivuillaan kiittää tapahtumaan vapaaehtoiseksi ilmoittautuneita henkilöitä.

Oulun North Prideilla on 21 tapahtumaa, joista 13 on ilmaisia – muiden pääsymaksut ovat 2-15 euroa. Helsinki Prideilla voi osallistua yhteensä 66 tapahtumaan, joista 44 on ilmaisia – maksullisista veloitetaan 2-16 euroa. Tampere Priden ohjelmaan kuuluu 25 tapahtumaa, joista 7 on ilmaisia – rahalla pääsee 18 tilaisuuteen, joiden pääsymaksut ovat 2 eurosta 69 euroon.

Tietävätkö kaikki Tampere Priden vapaaehtoiset tekevänsä ilmaista työtä My Solutions Oy:lle? Ja tietävätkö tapahtumiin osallistuvat pääsymaksujensa päätyvän My Solutions Oy:n kassaan ilman, että se hyödyttää alan kansalaisjärjestöjä mitenkään? Miksi Veiström ratsastaa Seta-järjestöjen tapahtumilla eikä keksi oikeasti jotain uutta? Ainakin voisi kuvitella että uusi nimi löytyisi helposti.
Kiitos tutkivasta journalismista! En ollut näistä kytköksistä lainkaan selvillä, olisi pitänyt tietysti itsekin tarkistaa taustat, mutta...
Tampere Pride Queer Culture Event Finlandin järjestää kaupallinen yrittäjä, mutta mitä sitten. Jos Veiström ei sitä järjestäisi, sitä ei järjestäisi tänä vuonna kukaan muukaan. Mun mielestä on hienoa, että Suomen kokoisessa maassa joku uskaltaa ryhtyä hlbti-alan yrittäjäksi! Maailmallahan tällaisia firmoja on paljon.

Toki on tärkeää, että tapahtuman yleisö ja varsinkin vapaaehtoiset tietävät, kuka järjestäjä on.
  • 4 / 18
  • lanneliike
  • 17.6.2010 15:18
Hmm - mielenkiintoinen vastaus Seta ry:n hallituksen jäseneltä mutta ei sitten enää kun huomaa että vastaaja ja Veiström ovat saman puolueen aktiiveja.

Kysymys olikin nimenomaan siitä että Veiström järjestäisi aidosti oman ja selkeästi ilmoitetun kaupallisen tapahtuman eikä ratsastaisi Seta-yhdistyksien pitkäaikaisesti järjestämien Pride-tapahtumien maineella. Ihmiset ovat oikeasti kuvitelleet Tampereella järjestettävän ihmisoikeustapahtuman eikä rahastustapahtumaa. Olisi mielenkiintoista tietää mikä on Tampereen kaupungin osuus tapahtuman järjestämiseen - Veiströmhän mainostaa mm. Tampereen kaupungin olevan pääyhteistyökumppani. Kaupungin nettisivuilta ei löydy asiasta mitään mainintaa. Onko Tampereen kaupunki ja esim. esiintyjät tietoisia todellisesta järjestäjästä ja sen taustoista sekä taloudellisista resursseista?
Toki tunnen Veiströmin, mutta niin tuntevat täällä varmaan kaikki muutkin - onhan hän Ranneliike.netin vanha toimittaja. Olen sanonut eri yhteyksissä myös monta pahaa sanaa hänen järjestämistään tapahtumista ja muista bisneksistä. On todella valitettavaa, että My Event ja Tampereen Seta eivät pystyneet tekemään yhteistyötä Priden järjestämisessä - sitä kuitenkin yritettiin kummastakin suunnasta. Luulen, että yleisö huomaa Tampere Pride Queer Culture Event Finlandin ohjelmaa selatessaan, että kyseessä on kulttuuritapahtuma eikä ihmisoikeustapahtuma.
Tamperepriden sivulla Veiström puhuu tapahtumasta ihmisoikeuksien edistäjänä sekä rinnastaa pridensä tuosta vaan Helsingin ja Oulun prideihin. Ja jättää kertomatta, että tapahtuman tarkoitus on kerätä rahaa pelkästään omiin taskuihinsa. Aika epämääräiseltä tämmöinen tuntuu. Kuten koko mysolutions -yrityskin, johon kuuluu se jonkinsortin matkailijapalvelu qlife. Kyseinen qlife ilmoittaa sivullaan olevansa sertifikoitu laadukkaaksi verkkopalveluksi, mutta ei huomaa mainita, että moinen sertifikaatti on yrityksen toisen osaston eli käytännössä sen itsensä myöntämä.
Tampere Pride -kirjoittelusta ranneliike.net -foorumilla


Tietooni tuotiin oheinen kirjoittelu Tampere Pride -kulttuuritapahtumasta sekä allekirjoittaneesta sen järjestäjätahon edustajana. Olen aina kannattanut avointa keskustelua asioista. Internetille on ominaista mahdollisuus ottaa kantaa ja kommentoida asioita nimimerkin takaa. Nimetön mustamaalaus on kuitenkin asia, joka tekee minut hyvin surulliseksi.

Tampere Pride Queer Culture Event Finland -tapahtumaa ei ole missään vaiheessa väitetty Seta-taustaiseksi. Kyseessä on tapahtuman rekisteröitynä tavaramerkkinä suojattu nimi ja kulttuuritapahtuma järjestetään vuonna 2010 ensimmäisen kerran.

Olemme korostaneet, että kyseessä ei ole ihmisoikeus- vaan kulttuuritapahtuma. Seison horjumatta ihmisoikeuksien edistämiskirjoitteluni takana (http://www.tamperepride.fi/fi/tervehdys).

Tutkivaan journalismiin kuuluu faktojen vahvistaminen. Näin myös meillä kirjoittelun kohteena olisi hyvän tavan mukaisesti mahdollisuus esittää kantamme sekä pyrkiä korjaamaan vääriksi näkemiämme oletuksia ja rinnastuksia. Kaikki tekniset järjestäjätiedot löytyvät verkkopalvelustamme (www.tamperepride.fi -> Tampere Pride -järjestäjät), josta on suora linkki päätoiminimemme verkkopalveluun.

Tampere Pride -kulttuuritapahtumalla tai meillä sen järjestäjinä ei ole mitään salattavaa tai piiloteltavaa, joten jatkan mielelläni keskustelua asiasta, mutta kun asioista keskustellaan oheisten viestien hengessä, odotan kirjoittajilla olevan selkärankaa nimettömän kirjoittelun sijaan esiintyä omilla nimillään.

Parhain terveisin,

TAMPERE PRIDE QUEER CULTURE EVENT
Ilkka Veiström
palvelupäällikkö / Service Manager

ilkka.veistrom@tamperepride.fi
p. +358 207 928 750

TAMPERE PRIDE QUEER CULTURE EVENT
MyEvent -yhtiö / MyEvent Ltd., FI20866100
info@tamperepride.fi
PL 257, 00121 HELSINKI / P.O.Box 257, FI-00121 Helsinki, FINLAND
p. +358 207 928 751
http://www.tamperepride.fi
Lainaus käyttäjältä lanneliike:

"Miksi Veiström ratsastaa Seta-järjestöjen tapahtumilla eikä keksi oikeasti jotain uutta?"

Siis mitä ihmettä tällä oikein tarkoitat? Millä perusteella "Pride" on ainoastaan Seta-järjestöjen tapahtuma? Elämää on myös Suomen rajojen ulkopuolella, jossa järjestetään vuosittain lukuisia ja lukuisia (erilaisia!) Pride -tapahtumia. Lienee sanomattakin selvää, että nämä kaikki eivät ole "Seta -järjestöjen" tapahtumia. "Pride" ei todellakaan ole mikään Setan oma tavaramerkki. Pride tai gay pride tarkoittaa maailmanlajuista liikettä ja filosofiaa, jonka mukaan lesbojen, homojen, biseksuaalien ja trans-ihmisten tulisi olla ylpeitä seksuaalisesta suuntautumisestaan ja sukupuoli-identiteetistään. (Lähde: http://fi.wikipedia.org/wiki/Pride)

Ilmeisesti ketjun aloittaja pelkää, että kun Tampereella järjestetään tänä vuonna Suomessa totunlaisista Pride -tapahtumista hieman uudenlainen versio, se olisi jotenkin pois Helsinki Pride tai North Pride -tapahtumilta. Tätä en vaan käsitä. Jos ei Tampere Priden ohjelmisto miellytä, on valinnanvaraa siltikin vielä jäljellä! Minusta pitäisi olla vain iloinen siitä, että kerrankin sitä valinnanvaraa oikeasti on.
  • 9 / 18
  • lanneliike
  • 27.6.2010 0:30
>copypaste Ilkka Veiströmin kirjoituksesta<

>Tietooni tuotiin oheinen kirjoittelu Tampere Pride -kulttuuritapahtumasta sekä allekirjoittaneesta sen järjestäjätahon edustajana. Olen aina kannattanut avointa keskustelua asioista. Internetille on ominaista mahdollisuus ottaa kantaa ja kommentoida asioita nimimerkin takaa. Nimetön mustamaalaus on kuitenkin asia, joka tekee minut hyvin surulliseksi.<

Voitko, My Solutions Oy:n omistaja ja toimitusjohtaja Veiström, yksilöidä missä kohtaa kirjoituksessani on mustamaalausta ja virheellisiä tietoja? On täysin Ranneliike.net forumin käytännön mukaista käyttää nimimerkkiä niin kuin hyvin tiedät Ilkka.

>Tampere Pride Queer Culture Event Finland -tapahtumaa ei ole missään vaiheessa väitetty Seta-taustaiseksi. Kyseessä on tapahtuman rekisteröitynä tavaramerkkinä suojattu nimi ja kulttuuritapahtuma järjestetään vuonna 2010 ensimmäisen kerran. <

Mitäpäs mieltä olet vuonna 2005 Tampereen seudun Seta ry:n järjestämästä Tampere Pridesta? Eikö todellakaan sekaantumisen mahdollisuutta ole olemassa ja etkö haluakin että järjestämäsi kaupallinen tapahtuma rinnastetaan Seta-taustaisiin tapahtumiin? Kirjoitat (http://www.tamperepride.fi/fi/tervehdys) mm ”Vuonna 2010 järjestetään Tampere Pride -tapahtuman lisäksi kaksi muuta pride-tapahtumaa. Helsinki Pride aloittaa pride-vuoden kesä-heinäkuun vaihteessa. Tampere ja Oulu osuvat samalle ajankohdalle ja foorumeilla on keskustelu paljon Tampereen ja Oulun tapahtumien päällekkäisyydestä. Fyysisesti Suomen kokoiseen maahan sopii aivan hyvin kolme hyvän asian puolesta toimivaa tapahtumaa.” Ja vaikka nyt vetäydytkin TPQCEF-nimen taakse niin käytät hyvin surutta ”Tampere Pride” tapahtumanimeä ja rinnastat kaikki kolme tapahtumaa toisiinsa. Mitä vastaat jos / kun Tampereen seudun Seta haluaa järjestää Tampere Priden vuonna 2011? Jos puhutaan tapahtuman ”tavaramerkin” vakiinnutttamisesta niin siihen et voi vedota (vrt. Tampere Pride 2005).

>Olemme korostaneet, että kyseessä ei ole ihmisoikeus- vaan kulttuuritapahtuma. Seison horjumatta ihmisoikeuksien edistämiskirjoitteluni takana (http://www.tamperepride.fi/fi/tervehdys). <

Noh huh tuota paatosta. Tuota ”korostamista” ei sivuiltasi löydy mutta samassa kappaleessa kylläkin kirjoitat ”Tampere Pride on kulttuuritapahtuma, jossa on perinteisesti mukana ihmisoikeuksien edistäminen.” Voi hyvänen aika – kirjoittelusi on yhtä selkeää kuin yritysryppääsi kuvaus.

>Tutkivaan journalismiin kuuluu faktojen vahvistaminen. Näin myös meillä kirjoittelun kohteena olisi hyvän tavan mukaisesti mahdollisuus esittää kantamme sekä pyrkiä korjaamaan vääriksi näkemiämme oletuksia ja rinnastuksia. Kaikki tekniset järjestäjätiedot löytyvät verkkopalvelustamme (www.tamperepride.fi -> Tampere Pride -järjestäjät), josta on suora linkki päätoiminimemme verkkopalveluun.
Tampere Pride -kulttuuritapahtumalla tai meillä sen järjestäjinä ei ole mitään salattavaa tai piiloteltavaa, joten jatkan mielelläni keskustelua asiasta, mutta kun asioista keskustellaan oheisten viestien hengessä, odotan kirjoittajilla olevan selkärankaa nimettömän kirjoittelun sijaan esiintyä omilla nimillään.<

Ilkka, mikä kirjoituksessani oli virheellistä? Mikä siinä loukkasi sinua? Faktahan on ettei ole olemassa mitään My Event –yhtiötä – se on vain My Solutions Oy:n aputoiminimi (kuten myös 17 muuta aputoiminimeä). Asia on kenen tahansa tarkistettavissa kaupparekisteristä (http://www.prh.fi/fi/kaupparekisteri).

Tässäkin yhteydessä sinulla Ilkka olisi ollut mahdollisuus tuoda se oikea kantasi esille – mm. miksi ihmeessä ratsastat ja rahastat Pride-nimisellä tapahtumalla – et voi tosissasi väittää ettetkö luomallasi kirjoitus- ja esittämistyylillä haluakin sekoittaa oman tapahtumasi Seta-taustaisiin tapahtumiin. Miksi et ole luonut jotain uutta ja omannäköistäsi? Et kai uskonut että Tampere Pride 2010 ei herätä kysymyksiä? Tai no toisaalta - rahastustapahtumasihan on vaiettu kuoliaaksi Tampereen seudun Seta ry:n sekä Oulun seudun Seta ry:n kotisivuilla.

Itse en ole julistautunut journalistiksi eikä Ranneliike.net ole Helsingin Sanomiin tai vastaaviin päivälehtiin rinnastettava julkaisu. Kuinka moni muu tällä palstalla antaa kriittisen mielipidekirjoituksensa ennakkotarkastettavaksi vaikkapa Setalle, eduskunnalle, kirkolle tms.
Minusta on hienoa, että Tampereellakin järjestetään iso kesätapahtuma sateenkaarikansalle. Silti minun täytyy yhtyä ihmettelyyn siitä, että miksi tämä kulttuuritapahtuma on pitänyt nimetä Prideksi.

Pride -nimestä johtuen moni on luullut tapahtumaa Tampereen Setan järjestämäksi ihmisoikeustapahtumaksi. Eikö olisi ollut kaikkien kannalta selkeämpää nimetä tapahtuma jotenkin muuten?
"Tampere Pride Queer Culture Event Finland -tapahtumaa ei ole missään vaiheessa väitetty Seta-taustaiseksi. Kyseessä on tapahtuman rekisteröitynä tavaramerkkinä suojattu nimi ja kulttuuritapahtuma järjestetään vuonna 2010 ensimmäisen kerran."

Mitä jos Tampereen Seta jonain vuonna päättää järjestää oman Pride-tapahtuman marsseineen kaikkineen? Saako se silloin käyttää Pride nimeä, vai pitääkö ensin maksaa yllä olevalle taholle jotain tuon Tampere Priden käytöstä?
Osaako kukaan vastata tuohon esittämääni kysymykseen rekisteröidyn nimen käyttämisestä ja siitä maksamisesta? Käsittääkseni jo rekisteröidyn nimen osittaisesta käyttämisestä joutuu maksamaan nimen haltijalle. Itse en ainakaan toivo persaukiselle Setalle minkäänlaisia yllättäviä lisämaksuja, jos vielä joskus järjestävät "aidon" Pride-tapahtuman Tampereella.
Pride-nimeä tai Tampere pride -nimeä sellaisinaan ei ole tietääkseni kukaan rekisteröinyt.
Liikkeen sivulta napattua; "Pride ei ole mikään yksittäinen tapahtuma tai tilaisuus, vaan sitä voi kuvata asenteena tai henkenä." (http://ranneliike.net/teema/pride_ja_vapautusliike?cid=47)

Voiko asenteen tai hengen rekisteröidä? Tampereen tapahtumia ilmeisesti järjestetään "tässä hengessä" mutta kyse on kaupallisesta tapahtumasta - ei mielenosoituksena tai mielenilmauksena, esim. kulkue puuttuu. Kulttuuritapahtumana tuo voisi olla kiinnostava muissakin isommissa kaupungeissa, tuo "Pride" särähtää tässä kohdin hieman korvaan. Kaupallista tapahtumaa markkinoidaan aatteella joka on periaatteessa non-profit.
Tampere Pride- tai Helsinki Pride -nimiä ei ole mahdollista rekisteröidä, koska ne ovat "yleisnimityksiä". Veiström on siis ilmeisesti rekisteröinyt Tampere Pride Queer Culture Event Finland -nimihirviön.
Tavaramerkkiasiaa vain kommentoisin.

Aivan kuten edellä on jo todettu niin "Tampere Pride" ja yleensäkin "Pride" ovat Patentti- ja rekisterihallituksen mukaan sellaisia, ettei niitä kukaan pysty rekisteröimään. PRH:n tavaramerkkineuvojan mukaan jokaisella tulee säilyttää oikeus järjestää Pride-henkisiä tapahtumia ja esimerkkinä hän sanoi tähän tapaukseen sen, että Tampereella on edelleen kenellä tahansa toimijalla (oli se sitten TreSeta tai mikä tahansa muu) oikeus ja mahdollisuus järjestää Tampere Pride -tapahtuma vaikkapa omanlaisella näsinneulalogolla varustettuna. Kunhan ei käytä pitkää TPQCEF-nimeä tai nimenomaan rekisteröityä tai siihen sekoitettavissa olevaa kuviota.

Eli lyhyestä virsi kaunis - jokaisella on oikeus Tampere Pride -tapahtuman järjestämiseen jatkossakin.
Jottei nyt ihan menisi mainostamiseksi on kyseessä kyllä eka pride tampereella tuolla nimellä muttei suinkaan eka Pride ;) Ensimmäinen kun oli jo vuonna 2005 ;)