Ärsykeriisto ja käyttäytymisen muokkaus

  • 1 / 3
  • JuhaniV
  • JuhaniV
  • 10.4.2010 9:07
Uutista tohtori Shokista on seurannut useita viestejä sähköpostiini. Niissä on hyviä ajatuksia. On paikallaan niiden saada hiukan enemmänkin näkyvyyttä, kuin vain sähköpostilaatikkoni.

- Sensorinen deprivaatio todellakin on suomeksi ärsykeriisto. En tosin käsitä, mitä terapeuttista merkitystä sillä on yhtään minkään sairauden hoidossa. Kidutuksessa se on oiva väline. Mutta koska homous ei ole sairaus, yritys hoitaa sitä on ajan haaskausta. Tietysti, jos ärsykkeitä tulee aivan liikaa, niiden määrää on paikallaan rajoittaa. Näin voi olla esimerkiksi autismissa. Mutta tämä ei tarkoita sitä, että ärsykkeet viedään kokonaan.

- Toinen ajatus ärsykeriistosta on se, että kun stimulaatiota ei tule kehon ulkopuolelta, sitä aletaan tuottaa itse. Eräs keino paeta ärsyketyhjyyttä on vaikkapa masturboiminen. Ärsyketyhjössä kaikenlaiset himot ja esimerkiksi nälkä, jano tai muut kehon aistimuksen oikein yltyvät, joten homouden hoitomuotona menetelmä on hölmö. Jos haluttaisiin kitkeä seksiajatukset pois, pitäisi hommata niin paljon puuhaa, että kaatuu puolikuolleena punkkaan.

Vanhukset kärsivät ärsykeriistosta. Samaa seinää tai kattoa tuijottaen päiväkausia, alkaa tulla rauhattomaksi eli tuottaa kenties omia hallusinaatioita. Sitten vain rauhoittava nappi huuleen ja rauha palaa jälleen.

Behaviour modification eli käyttäytymisen muokkaus on sekin aika tavalla behavioristinen myytti.

Ranneliikkeen uutinen:
http://ranneliike.net/teema/can_tohtori_shokki_homovastainen_laakari_pidatetty_miespotilaansa_seksuaalisesta_hyvaksikaytosta?srt=0&cid=1&aid=3938
  • 2 / 3
  • Pete
  • 10.4.2010 22:26
Viitaten Juhanille suoraan lähettämääni viestiin, sensorisen deprivaation (Ärsykeriistokin on ihan hyvä nimi. En ole vaan aiemmin kuullutkaan suomennettuna) tuloksena on, että aivot, jotka toimintansa ylläpitämiseksi ovat riippuvaisia jatkuvista ärsykkeistä alkavat niiden puutteessa tuottaa niitä itse = hallusinaatiot. Erään teorian mukaan sama tapahtuu lievemmässä muodossa joka yö nukkuessamme ja nähdessämme unia REM -vaiheessa. Tuolloin aistimusten puute on vain osittaista, joten myös hallusinaatiot ovat lieviä ja pinnallisia, unia vaan. Entäpä jos ne "parannettavalla" homppelilla sensorisessa deprivaatiossa ovatkin märkiä...

'Behaviour modification' sen sijaan on aika outo termi, sanoisin jopa pseudosellainen. Käytöksen muuntamiselle on olemassa ihan hyvä ja yksinkertainen termi; koulutus (tai opetus tai valmennus jne...). Kuullostaa vähän erityisesti brittiläisten mainosmiesten rakastamalta "solution" jargonilta. "INFORMATION AND DATA STORAGE AND RE-ACCESS SOLUTIONS PROVIDER" = arkistokaappikauppias.