Tavattomat nuoret työelämässä

Osa tähän aiheeseen liittymättömästä keskustelusta on siirretty keskusteluihin "Kommunisteja, kotiryssiä ja agentteja" sekä "Autoja".

Kuulin tänä aamuna mahdollisesti radion haastattelusta osan, jossa työnantaja kertoi monen nuoren olevan nk. pihalla työelämän tavoista ja säännöistä. Tyttö voi tulla asiakaspalveluun napa paljaana. Työajat ovat näille nuorille viitteellisiä, nuoren kaverit olivat tulleet hengailemaan tämän työpaikalle, jne. Ohjelmassa todettiin tuollaisten käytöstapojen puutteen olevan jopa este työllistymiselle.

Hieman saman suuntaisia kokemuksia työnantajana on itselläni, vaikkakaan ei tietenkään jokaisen nuoren kohdalta. Yksi mieleeni jäänyt tapaus: Nuori oli saanut eräässä asiassa minulta merkittävää apua. En odottanut vastineita, mutta homman tultua valmiiksi odotin kuitenkin saavani kiitoksen. Kun sitä ei kuulunut, totesin hyviin tapoihin sisältyvän kiittää saadusta avusta. Nuori totesi, ettei hänellä ole sellaista tapaa. Kun kysyin, että eikö kotona koskaan opetettu kiittämään, hän vastasi ettei heidän suvussaan sellainen ole tapana! Tuon jälkeen tiedän kuinka hänen kanssaan pitää tulevaisuudessa menetellä.

Olen sitä mieltä, että hyvät tavat myös työelämää varten opitaan jo kotona. Ilmeisesti vanhemmat eivät tänä päivänä välitä taikka osaa siirtää tapoja lapsilleen. Oletetaan kenties koulun hoitavan nuo asiat.

Ajattelen, että sateenkaarinuori saattaisi olla tässä tilanteessa etulyöntiasemassa muihin ikätovereihinsa verrattuna. Moni sateenkaarinuori joutuu oikeasti miettimään omaa käyttäytymistään ja sosiaalisia vuorovaikutuksia. Niillä taidoilla hän saattaisi ohittaa heterokaverinsa työhaussa.
JuhaniV: "Ohjelmassa todettiin tuollaisten käytöstapojen puutteen olevan jopa este työllistymiselle."

Suomessa on ollut työnantajan markkinat jo parisenkymmentä vuotta, mikä näkyy myös työntekijöiden kohtelussa. Mitäpä muuta sitä voi odottaa kuin, että niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan. Tunnollinen työntekijä saa kenkää aivan kuten raikulipoika tai -tyttö; hyvä käytös ei kanna hedelmää, minkä ilmeisesti osa työnantajistakin on huomannut alaistensa käytöksessä.

Sama ilmiö on havaittu työelämää koskevissa tutkimuksissa, joiden mukaan työntekijät eivät enää sitoudu yritykseen ja sen arvoihin, koska työ on muuttunut huonosti palkatuksi ja väli- sekä osa-aikaiseksi. Luultavasti olet vuoden, parin päästä toisessa työpaikassa, olit sitten kuinka ahkera ja tunnollinen tahansa. Helpommallakin pääsee. Tervetuloa uudelle vuosituhannelle JuhaniV.
  • 6 / 74
  • Ossi Halme
  • 22.1.2010 1:59
En malta olla ottamatta kantaa, vaikka pian sitä varmasti kadunkin.

Tavat eivät haihdu vain työelämästä vaan toisilla ei yksinkertaisesti ole niitä ollenkaan. Sillä täytyy olla omat heijastuksensa työn ulkopuoliseenkin elämään (jos jollakulla sellaista on). Itseäni ottaa päähän sellaiset ihmiset, jotka olettavat olevansa sellaisia prinsessoja, että he voivat jättää kanssaihmisensä vaille huomiota. Heille tulee täytenä pommina se, että muita ihmisiä ei olekaan luotu heitä palvelemaan ja ettei kaikkea voi kuitata olemalla nätti tai sanomalla sori (äännetään "votever") jos on aiheuttanut oikein suurta tuhoa.

Kiitoksella ei elä kissakaan ja hyvillä tavoillakaan ei todennäköisesti muut kuin Kaarina Suonperä, mutta myönnän että arvostus omissa silmissäni laskee, jos tervehtiminen jää yksipuoliseksi, muihin kommunikaatioyrityksiin kuin suoriin kysymyksiin ei vastata, huudetaan päälle, sovituista aikatauluista ei edes yritetä pitää kiinni, räplätään kännykkää ihan (siis IHAN) joka paikassa, eikä peruskohteliaisuuskoodistosta ole tietoakaan. Tuolla koodistolla en tarkoita, että pitäisi kulkea kumarrellen peruukki päässä ja ahteri edellä, vaan aivan perusjuttuja. 2010-luvun zeitgeist ei ole vain isänmaan toivojen etuoikeus, vaan kyllä ne keski-ikäisetkin osaavat mullitella.

Työyhteisön jäseniä kuten sukulaisiakaan ei yleensä pääse laajalti valitsemaan, mutta vapaa-ajan kanssakäymisen tai -käymättömyyden saa onneksi vielä päättää itse.

Hyvällä tavalla vanhanaikaisten ihmisten kanssa on ollut mukava tehdä töitä ja heidän kanssaan on tullut pidettyä yhteyttä vielä paikanvaihtojenkin jälkeen. En ole kyyninen, mutta jos suuntaus on se, että Juhanin kertomista esimerkeistä on tulossa standardi, niin ihan mielelläni veivaan kalenterini maailmansotia edeltäneeseen aikaan ja jään sinne (mikä voi olla kaikkien kannalta positiivista).
Ransom, oletan itselläni olevan jonkinlaista kanttia ottaa kantaa näihin asioihin. Pisin työsuhteeni kesti 33,5 vuotta. Nyt olen ollut yrittäjänä yli kymmenen vuotta. Halusin katsella työelämää myös toiselta kantilta. On siis tullut koettua kumpaakin puolta. Olin myös vuosia ammattiyhdistyksessä työehtosopimusneuvottelijana.

Toisinaan tuppaa myös unohtumaan, että ellei olisi yrittäjiä ja yrityksiä, ei olisi työpaikkoja.
JuhaniV kirjoitti: "Toisinaan tuppaa myös unohtumaan, että ellei olisi yrittäjiä ja yrityksiä, ei olisi työpaikkoja."

Niin, siksi esimerkiksi Neuvostoliitossa oli täystyöttömyys.

Sen verran peräännyn, että esimerkiksi kaupan kassalla tervehtiminen mene usein kuuroille korville. Ihminen ei ole enää minkään arvoinen, siksi ei ihmistä kohdellakaan minkään arvoisena. Minulla ihan noin businessvaisto sanoo, että hyvät käytöstavat tulevat olemaan haluttua tavaraa palveluammateissa, milloin finnuiitit rupeavat joukolla vaatimaan palvelultaan laatua eikä NL-tyyppistä yrmeyttä.
JuhaniV: "Pisin työsuhteeni kesti 33,5 vuotta. Nyt olen ollut yrittäjänä yli kymmenen vuotta. Halusin katsella työelämää myös toiselta kantilta."

Mutta milloin JuhaniV:n viimeisin työsuhde päättyi? Päättyikö se kenties 90-luvulla? Nyt kannattaa huomata, että vuokratyövoimaa koskeva lainsäädännön muutos kiemurteli itsensä Suomen lakiin vuonna 1996. Sen jälkeen ilmiö on levinnyt eksponentiaalisella vauhdilla. Työmarkkinoiden laadullinen muutos on ollut huikea, eikä se välttämättä avaudu heti 60-luvun nuorille.

Aikaisemmin työvoiman vuokraaminen oli laissa kiellettyä, koska se mahdollistaa työlainsäädännön kiertämisen, mikä muuten tuodaan esille YK:n alaisen ILO:n säädöksissä. Tuolloin lainsäädännön muutosta perusteltiin yritysten ruuhkahuipuilla, mutta nykyisin ilmiö on levinnyt kaikkialle, ilman vastarintaa. Viimeisin tilasto tietää kertoa, että puolet uusista työsuhteista on "epätyypillisiä"; potkut voivat tulla seuraavana päivänä, työpaikka ja esimiehet vaihtuvat kuukausittain, työhön mennään tuntien varoitusajalla, lisät eivät kerry jne. Tuollaisessa tilanteessa työntekijän sitoutuminen yrityksen tavoitteisiin ja arvoihin on minimaalista. Kun halvalla ostetaan, silloin ei itketä laadun perään. Näinhän se menee oikeassakin elämässä, eiköstä joo? Alelaarin tuotteilla ei ole palautusoikeutta.

JuhaniV: "Olin myös vuosia ammattiyhdistyksessä työehtosopimusneuvottelijana..."

Silmiinpistävää lainmuutoksessa oli se, että sitä olivat sorvaamassa niin ay-liike kuin demarivetoinen hallitus, eivätkä ne ole nostaneet sormeansakaan epäkohdista huolimatta. Eikä niitä kiinnosta nytkään se, että vakituista, pitkän uran tehnyttä työvoimaa irtisanotaan ja tilalle palkataan vuokratyövoimaa. Valta maistui tuolloin makealle toisin kuin kivinen oppositiotaival, josta ei tule olemaan paluuta.

JuhaniV: "Toisinaan tuppaa myös unohtumaan, että ellei olisi yrittäjiä ja yrityksiä, ei olisi työpaikkoja."

Paitsi, että sana "yritys" ja "yrittäjä" ovat niin yleisluontoisia, etteivät ne kerro paljoakaan siitä, mitä niiden taakse kätkeytyy. Yritys voi olla suomalaisten liikemiesten Viroon perustama laatikkofirma, joka välittää Suomeen harmaata työvoimaa. Meillähän on paljon näitä "yrittäjiä", jotka on asetettu liiketoimintakieltoon. Kerrohan JuhaniV, miten sellaisen yrittäjän yritys edesauttaa suomalaisia ja Suomen taloutta? Itse suosisin osuustoimintaa, mutta sellainen yrittäminen onkin jo liian poliittisluontoista.
Poraliike: "Minulla ihan noin businessvaisto sanoo, että hyvät käytöstavat tulevat olemaan haluttua tavaraa palveluammateissa..."

Päin vastoin. IKEA aikoo kuulemma ensimmäisenä ottaa käyttöön uuden konseptin, jossa asiakkaat kiikuttavat ostoksensa kassoille ja vetävät ne itse viivakoodinlukijan lävitse tai jonkin muun lukijan, joten koko kassahenkilöstö saa kenkää. Lieneekö pankkikonttoreitakaan enää vuosikymmenen päästä, vaan asiointi tapahtuu poikkeuksetta netissä. Suomi on itsepalvelun luvattu maa.
Ransom povaa aika mustaa tulevaisuutta työelämässä (ja taloudellisesti), mutta ei kyllä luota vihreisiin arvoihin =) ...luonto voi hyvin!
Yhteiskunta & politiikka: Vuosikymmen vaihtuu pian. Mitä meillä edessäpäin?
Viestit: 22/35; 28/35; 29/35 (27-28.10.09)
Ransom kirjoitti: "IKEA aikoo kuulemma ensimmäisenä ottaa käyttöön uuden konseptin, jossa asiakkaat kiikuttavat ostoksensa kassoille ja vetävät ne itse viivakoodinlukijan lävitse..."

Ainakin Vantaan Ikeassa tuo systeemi oli jo käytössä joskus ennen joulua. Tosin kaiketi vasta koekäytössä, koska "normaalejakin" kassoja oli. Yksi ihminen valvoi/neuvoi puolta tusinaa itsepalvelupistettä ja homma sujui kuin rasvattu. Jonotusaika oli minimaalinen muihin kassoihin verrattuna, mutta ilmeisesti vain siksi että suurin osa halusi käyttää perinteisiä kassoja. Sitten jos/kun kaikki pakotetaan sähläämään noitten viivakoodinlukijoiden kanssa, jonot ovat varmaan aivan toista luokkaa...

Joitakin vuosia sitten samantyyppistä itsepalvelukassaa kokeiltiin paikallisessa S-marketissanikin. Aikoihin en ole niitä vempaimia siellä enää nähnyt. Muistaako joku vielä ajan, jolloin kaupassa marssittiin tiskille ja alettiin sisälukea ostoslistaa myyjälle, joka sitten juoksi hakemaan tavarat hyllystä? Alko taisi olla viimeisiä, joka tuosta systeemistä luopui.
Minun kokemukseni melkein viisikyppisenä on, että nuoret ovat yleensä, keskimäärin: kohteliaampia, ymmärtäväisempiä, avoimempia ja paremmin toiset (asikkaat, kollegat,...) huomioon ottavia kuin keski-ikäiset tai vanhat ihmiset. Ehkäpä he eivät vielä ole muuttuneet vain omaa etuaan ajaviksi ja muiden puutteista valittaviksi kyynikoiksi.
  • 14 / 74
  • Kauneuspilkku
  • 22.1.2010 17:38
Kuulin varmaan pätkän samasta uutisesta kuin Juhani. Minusta on toisaalta surullista ja huolestuttavaa, että nin moni jää niin nuorena yhteiskunnassa syrjään, tai jättäytyykö? Hyvät käytöstavat opitaan jo kotona ja jos niitä ei siellä opita, on niiden opettelu myöhemmin raskasta muille ihmisille. Mutta hyvien tapojen puute ei ole yksin nuorison ongelma ja toisaalta olen samaa mieltä kuin Krister, että monet nuoret käyttäytyvät hyvin. Ja mikä on hyvien käytöstapojen minimi? Monesti sosiaalisuutta ja ulospäinsuuntauneisuutta pidetään osana hyviä käytöstapoja. Entä jos on luonteeltaan ujo ja hiljainen eikä osaa/ halua juurikaan kommunikoida vieraiden kanssa? Onko se sitten huonoa käytöstä?

No, siinä olen samaa mieltä, että työpaikalla on noudatettava työpaikan sääntöjä ja esim. kaikkien kanssa on tultava toimeen, vaikka ei pitäisikään ihmisestä henkilökohtaisesti. Omalla työpaikallani on ollut työapaikkakiusaamista. Korkeastikoulutetut aikuiset naiset - nuo yhteiskuntamme tukupylväät- ovat harrastaneet sitä toisilleen ja myös miespuolisiin kollegoihin, siten, että useampi on talosta lähtenyt ja osalle on maksettu korvauksiakin. Että mitä isot edellä sitä pienet perästä.

Itsepalvelu on toisaalta hyvä vaihtoehto huonolle palvelulle:)
Tuoretta kuulemaa.

Nuori valitteli, ettei hän saa töitä itselleen kuuluvalta (!) tasolta. Sukulainen huomautti, ettei virttyneessä villapaidassa, nuhjuisissa farkuissa ja persevako näkyvissä ole tapana hakea yritysten johtotehtäviin. Vastaus: "Nykyisin ei tarvitse enää pukeutua erityisesti!"

Ehkä siperia opettaa - tai sitten ei.
Työhaastattelussa työnantaja kiinnittää huomiota ensivaikutelmaan. Se lähtee huolitellusta pukeutumisesta, ja on kohteliasta.. Haastattelu sinänsä saattaa tuoda muita tuloksia esim. henkilön pätevyydestä, luotettavuudesta, käytöstavoista ym:sta.. Ja jos tosissaan haluaa töitä, miksi ei näkisi vaivaa käyttäytyä "sivistyneesti" (kuitenkin luonnollisesti).. Luotan ensivaikutelmiin melko pitkälle ihmisten suhteen.
Ehkäpä vika ainakin joissakin työyhteisöissä saattaa olla vähän molemminpuolinen...

Itse olin jonkin aikaa puurtamassa erään erittäin hyvin tunnetun pääkaupunkiseudun aikuiskoulutusoppilaitoksen turvallisuuskoulutuspuolella.
Meillä oli Turvallisuussektorissa töissä oppisopimuksella (suoritti tutkintoaan samassa oppilaitoksessa) parikymppinen assaripoika, joka oli aivan täysi tampio (toivottavasti joku vielä muistaa tällaisenkin halventavan termin).

Mies pukeutui kuin Black Sabbathin rumpali (paitsi että pienenä, laihana ja nököhampaisena vaikutelma oli aika vaisu), osin vihreäksi värjätty tukka oli poninhännällä, koruja oli korvissa, kaulassa, sormissa ja ranteissa (iloinen kilinä kävi, kun se tietokonetta naputteli), kuunteli Black Metal/Death Metal/herraties mitä Metalia jatkuvasti ääneen (siis ei kuulokkeilla) tietokoneellaan, tuli töihin miten sattui, ja raahasi työpaikalle kerran ex-tyttöystävänsä fretin hoitoon (se pikku piru sotki koko saatanan toimiston) ja toisen kerran päivähoitoon uuden tyttöystävänsä, yhtälailla goottihenkisen "kaunottaren" jonka kanssa vietti kaksi kolmasosaa työpäivästä sylkytysten työtuolissaan pusien, hevi soiden.

Kukaan ei sanonut sanaakaan, ennen kuin minä ärähdin, ja sanoin, että tämä meno on aivan perseestä. Tiimin nuorimpana pidin turpani kiinni siihen asti, että pinna paloi ihan lopullisesti.

Koulutuspäällikkö sitten paljon myöhemmin ystävällisesti patisteli kyseisen pellen lähettämään lemmittynsä pois työpaikalta. Selitteli sitten myöhemmin, että "Kun tää N.N. on niinku meidän maskotti..."

Jumalauta!!! Turvallisuuskoulutussektori!!! Minkähänlaisen kuvan tuollainen pelle yhdessä heidän avaintehtävistään antaa asiakkaille???!!!

Eipä ihme, ettei niillä kait kovin hyvin enää mene... Kovin vaan suvaitsevaisia pitää olla, että valtion rahoitusosuudet säilyy...
Peten tarinasta muistui mieleeni tapaus, jossa mustiin pukeutunut goottinainen palkattiin hommiin. Kun työsopimus oli allekirjoitettu ja kaiken piti olla sovittu, hän ilmoittikin tekevänsä ohjelmointia vain öisin, eikä halua osallistua asiakastapaamisiin. Työsuhde päättyi alkuunsa. Hän uhkaili oikeudenkäynnillä laittomasta irtisanomisesta. Viittaus työsopimuksen koeaikaan hiljensi hänet.
Halloota. Eikö pelkästään cv kerro jo paljon, mitä osaa? Yks keino karsia on pyytää suosituksia, have y ever heard? Onko ketään, joka suosittelee (huom! kaksi edellistä esimiestäsi)? Jos ei ole, sitten bye bye.
Varsinkin terveydenhuollon puolella kiinnitetään työntekijöiden rekrytointiin paljon huomiota, niin että ne ammattitaitoisimmat tulisivat valittua. Työkokemus on aina valttia.. mutta samoin myös monivaiheinen haastattelu tehtävineen. Ei ole varaa päästellä suustaan sammakoita.
En ole huomannut, että kukaan olisi kommentoinut aloitussanomani varsinaista pointtia, sateenkaarinuorten mahdollisuuksia kilpailla muita paremmin työmarkkinoilla.
JuhaniV: heteronoloisilla varmaan on paremmat mahdollisuudet työmarkkinoilla vielä tänäkin päivinä. Eihän kaikista voi tulla esim. vaatesuunnittelijoita.
Eiköhän sateenkaari-ihmisiä ja -nuoria ole suunnilleen yhtä moneen junaan (ellei vielä useampaan) kuin heterosellaisia. Yleissääntö menestymiseen työelämässä on mielestäni taito suhteuttaa oikealla tavalla työminä ja henkilökohtainen minä. Joissakin tehtävissä se henkilökohtainen minä saa näkyä enemmän, ja on jopa toivottavaakin, kun taas toisissa mahdollisimman neutraali ulkoasu ja käytös ovat valttia. Ammatinvalintaa harkitessaan kannattaa ottaa huomioon, kuinka pitkälle on valmis tinkimään omasta persoonallisuudestaan leivän ansaitsemisen eteen.

Joillakin on taju huomata, missä tilanteissa kannattaa tuoda esiin persoonallisuuttaan ja milloin on parempi toimia suorituskeskeisesti, hoitaa hommat ja puhjeta itse kukkaan vasta vapaa-aikana. Sateenkaari-ihmisille tällainen taito kehittyy ehkä herkemmin elinikäisen oppimisen myötä, tai sitten ei ;)
Kauhistus, miten punainen keskustelu!

1. Nykynuoriso sukupuolimieltymyksestään huolimatta on pilalle hemmoteltua ja ennen kaikkea laiskaa porukkaa, liian vähän on kotona nuppivyö heilunut (en kannata missään tapauksessa fyysisiä rangastuksia, ottakaa se metaforina).
2. Sosiaaliturvajärjestelmä (muuten ei ollenkaan ihan sitä huippua, miten lottovoittona Suomessa syntyneille väitetään) on liian "hyvä" eikä moitivoi työntekoon.
3. Työhön liittyvä lainsäädäntö ja sosiaaliturvajärjestelmä sekä terveysjärjestelmä ovat ainakin Suomessa epätasapainossa, kunnalliskohtainen järjestelmä on syrjivä ja kallis.
4. Ammattiliittojenko pitäisi tähän rakentavalla tavalla puuttua? Irvikuva todellisista yhteiskunnallisista tarpeista koko ammattiliittojen säkki! "Tyhmälle duunarikansalle" vouhotetaan punaisia, järjestetään kohtauksia ja ammattiliittojen kärkihenkilöt ovat yleensä korruptoituneinta porukkaa koko yhteiskunnassa (ei toki Suomessa, koska Suomessa ei ole korruptiota .... ei edes paperiteollisuudessakaan). Margaret Thatcher oli aivan oikeassa siinä asiassa, että tavallinen kansalainen on ammattijärjestöjen johtaijien panttivaikkeja, nämä pomot vain ajavat omia etujaan kuitenkin.
5. Demarit Suomessa siis työväen asialla? Naurettavaa!!! Kepun pahempaa porukkaa, joka yrittää vain pysyä vallassa hinnalla millä tahansa. Wer hat uns verraten, die Sozialdemokraten! (tepsii se, vaikka se silloin sanottiin eri syistä).
Onneksi on yksi, jonka puheenvuorot eivät petä koskaan odotuksia 8-))
Yleistykset ovat usein huonoja. Kuitenkin olen sitä mieltä, että sateenkaarinuoren elämää ei ole samalla tavoin mallinnettu valmiiksi, kuin vastaavasti heteronuorella. Homon pitää asetella elämänsä palapeliä kasaan aivan toisella tavoin kuin heteron. Siinä sivussa voi tulla oppia ihmissuhdetaidoissa ja tietoa omasta itsestä suhteessa muihin. Ja kuten Public eye toteaa, sateenkaarihenkilö voi oppia tai olla oppimatta. Meilläkin kapasiteetti ja motivaatio vaihtelee koko asteikolla.
Public Eye: se on sitä demokratiaa ... Ei kaikkien tarvitse noudattaa SKP:n tai Informbjuron poliitista linjaa :-)
Hassua... ensin kun luin tuon EURin viisikohtaisen julistuksen, luulin että se oli jonkinlaista satiirin yritystä. Mutta itse asiassa hemmo taitaa oikeasti olla tuota mieltä!
Ja kun hän nyt heitti esiin SKP:n, niin totta vie, luulisin että hän löytäisi todelliset hengenheimolaisensa juuri tuon puolueen riveistä!

SKP:n ohjelma:
http://www.skp.fi/ohjelmat.php?juttu=232
Minusta "työ" ja "elämä" eivät mahdu samaan sanaan.

Jusa 20 / 29
22.01.2010, 23:27 "Varsinkin terveydenhuollon puolella kiinnitetään työntekijöiden rekrytointiin paljon huomiota, niin että ne ammattitaitoisimmat tulisivat valittua. "

Valelääkärit ja murhaajahoitsut.

Ransom 10 / 29
22.01.2010, 11:28 "Poraliike: "Minulla ihan noin businessvaisto sanoo, että hyvät käytöstavat tulevat olemaan haluttua tavaraa palveluammateissa..."

Päin vastoin. IKEA aikoo kuulemma ensimmäisenä ottaa käyttöön uuden konseptin, jossa asiakkaat kiikuttavat ostoksensa kassoille ja vetävät ne itse viivakoodinlukijan lävitse tai jonkin muun lukijan, joten koko kassahenkilöstö saa kenkää. Lieneekö pankkikonttoreitakaan enää vuosikymmenen päästä, vaan asiointi tapahtuu poikkeuksetta netissä. Suomi on itsepalvelun luvattu maa"

Suomi on köyhäilyn luvattu maa.
Sitä paitsi kun palvelu on ollut töykeää, on herännyt halu itsepalveluun. Jos menisin IKEAn kaltaiseen paikkaan, en odottaisi saavani siellä kovin ihmeellistä palvelua. Mielummin kuitenkin maksan palvelusta ja laadusta.
Niin Poris: Kenties juuri tämän vuoksi rekrytointiin terveydenhuollon puolella kiinnitetäänkin entistä suurempaa huomiota, että nämä valelääkärit ja murhaajahoitsut tippuisivat joukosta: ei haeta ammattitaitoisimpia valelääkäreitä/murhaajahoitsuja. Mutta nämä rekrytoinnit koskevat enemmänkin vakituisia työnhakijoita, valitettavasti ei "sijaisia". Joukkoon sopii kuitenkin niitäkin mätämunia, jotka pääsevät jostakin raosta sisälle, vaikka eivät omaakaan sitä eettistä normistoa, mitä työhön vaaditaan. No esimerkkejä löytynee joka ammattikunnasta.. kuitenkin Porikselta hyvä huomiointi.
Minäkin maksan mieluummin palvelusta ja laadusta :)
Eiköhän meillä jokaisella "hieman pitempään työelämässä olleella" olisi kuitenkin hiukan aikaa myös työn ohessa opastaa näitä työelämän pelisääntöjä ainakin potentiaalisesti "hyville tyypeille". Joskus se kannustaminen auttaa nuortakin huomaamaan, ettei asiat todellakaan toimi hänen haluamallaan tavalla. Vääränlainen suhtautuminen antaa väärän ja vastenmielisen kuvan koko työyhteisöstä. Niistä kaikista kukista, joiden pitäisi antaa kukkia, pitäisi vaalia niitä parhaita yksilöitä.

Tottakai meitä ihmisiä on moneen lähtöön - osa jää vielä asemallekin. Se, että käytöstapoja ei ole (en erottele pelkästään nuoria, koska monilta "konkareiltakin" ne tavat puuttuvat), osoittaa sitä, että yhteiskunnassa arvostukset ovat menneet jo vikaan. Siinä vaiheessa kun kaksi kolme vuotiaita tenavia roudataan ennen sian pieraisua tarhaan, isän ja äidin uran takia, ollaan menty jo rajan yli. Hektinen maailma tietysti vaatii hektisen menon, mutta ei kai kuitenkaan lasten kustannuksella?

Jos lasta/nuorta ei ehditä työkiireiden takia kotona kasvattaa, ihan turha on valittaa siitä, että koululaitoskaan ei kasvatusvastuutaan hoida - kyllä ne perusjutut kotoa pitää tulla. Helppohan se on tenavia maailmaan tehdä, syytää vastuu kasvatuksesta muille, pestä kätensä koko asiasta, jos jotain menee pieleen.

Kun tässä elämässä on arvostetaan kaikenlaisia sertifiointeja ammattilaisuuden ja osaamisen mittareina, niin miksi helkutissa ei sitten jo oteta vähitellen käyttöön myös vanhemmuussertifiointia? Lapsen voit hankkia vasta sitten, kun olet suorittanut Väestöliiton järjestämän "vanhemmuuskoulutuksen" asianmukaisella ja hyväksytyllä tavalla.
Ainakaan sen jälkeen ei pitäisi tulla (periaatteessa) rutinoita miltään taholta.
Eniten ottaa nuppiin se, että kassa pölisee niitä näitä muita samalla kun "palvelee" minua. Tapahtuipa sitten kerran virhe (tuote laskutettiin kahdesti), mikä vaati uuden reissun kauppaan. Ruokakaupassa esimieskin höpöttää kassalle samaan aikaan kun tämä palvelee asiakkaita.
Kassatyöskentely on kai niin kuin teollisuustyötä liukuhihnalla.
Minä teidän muutaman poikkeuksen. Alkossa ja etenkin Pasilan Alkossa kohtelu on hyvää. Se varmasti johtuu siitä, että käräytin ne kerran kunnolla. Muuten olen saanut hyvää palvelua pienissä putiikeissa yksityisyrittäjiltä. Netissä tulee nopeasti reklamaatiota, jos palvelu tai laatu ovat huonoja.
Polkupyörien myynti ja huolto ovat tällaisia asioita. Minä tiedän tasan tarkkaan Helsingissä mistä ostaa pyörä ja missä huollattaa se ja etenkin sen, mistä aivan erityisesti ei kannata ostaa. Siitä huolimatta pyörätelineet ovat täynnä niiden kehnojen liikkeitten pyöriä, nyt talvella lumen alle hautautuneina. Yosemitet eivät ole edes kunnolla liikennekelpoisia.

Minulle lapsena sanottiin, ettei köyhän pidä ostaa halpaa. Kyllä nyt liikkeessäkin kunnioitetaan asiakasta, joka ostaa vähän kalliimman tuotteen. Minulle kävi melkein absurdi tilanne siinä, kun rillit menivät hajalle ja piti hankkia uudet. Vanhat kakkulat eivät näyttäneet hyviltä, nyt halusin panostaa ulkonäkööni kunnolla. Toisin kuin vaikka meikki, rillit ovat aina. Kakkulakaupassa kaikki oli sen mukaan, miten halvalla pääsisi ostamisesta. Ikään kuin olisin asetellut kysymykseni väärin. Kun palvelu oli kuitenkin hyvää, löysin itselleni sopivat kehykset enkä maksanut itseäni kipeäksi.
Public Eye: Silloin on sinulla kyllä tuo poliitinen suuntavaisto pettänyt, SKP on nykyään poliittisen alzheimerin tartuttama säkki. Mitä väärää 5:n pykälän tekstissä luki?

Pora-Liike: Suomessa leikitään palvelua. Joko se on yliampuvan kohteliasta, koska näin ollaan käsketty toimia, tai ei mitään. Ravintola-ala on oiva esimerkki. Suomi on todellakin edullinen rillimaa ... - sekin kartelli.
Öhh... tuota en kyllä tiedä, mitä väärää siinä sinun 5. pykälässäsi olisi pitänyt lukea. Jotain sosiaalidemokraateista siinä oli, mutta mistään väärästä en ole puhunut mitään. Te kommmunistit ette ole koskaan pitäneet sosiaalidemokraateista, ja taisitte aikoinaan irtautuakin heistä juuri pesäeron tekemisen vuoksi.
Public Eye, mistä sait käsityksen, että juuri minä olisin aatteessa? :-)
Latenttia "aatteessa" olemista esiintyy nykyisin yllättävän paljon... Tule vain ulos sieltä kaapista ja ole rohkeasti ja avoimesti sitä mitä olet!
Public Eye: thatcheristi pikemmin kun kommari ... ja Ronald Reagan oli mielestäni USA:n parahaimpia pressoja :-)
Tämä on kyllä hankala asia käsitellä ainakin minulle, kun työpaikkojen haussa usein eri maailmat ja arvot kohtaavat. Kyllä työnantaja on minusta vastuussa ohjeistamaan pukeutumisen suhteen ja yms käytöksen, ja jos silti tulee ylilyöntejä, niin sitten ihmisessäkin on vikaa. Nuoremmalle sukupolvelle ei ole juurikaan luontevaa että äiti kampaa tukan ennen kuin kotoa pääsee lähtemään ja ostaa vaatteet kunnes tämä menee naimisiin että vaimo voi hoitaa sen. Niinkuin varmasti te vanhemmat olette siihen tottuneet (haahihaa). Tietty individuaalinen elämäntapa, tai harha siitä saa helposti unohtamaan, että työelämässä se oma säihkyvä persoona pitää laittaa tauolle ja laulaa sen lauluja, ken leipääsi maksaa. Tulla osaksi harmaata massa, jotta sitten vapaa aikana on varaa olla hieno säihkyvä oma itsensä.

Mutta kyllä sellai merkityksetön työhakujen kirjailu pitemmän päälle syö intoa ottaa sekään asia vakavasti. On korkea kynnys panostaa siihen työhakuun kun jokainen media toitottaa että työpaikkoja ei ole eikä tule. Ja ne työt jota olisi, on luonteeltaan työkyvyttömyyselääkkeelle valmistelevia, ja maksavat vähemmän kuin mitä soskusta saisi kaiken vapaa-ajan kanssa haettua.

Työpaikkojen puutehan on vain harhaa, mutta hyötyykö yhteiskunta nuoren potenttiaalisen työvoiman sairastuttamisesta. Hyvähän se on vedota siihen, että pitäisi tehdä paskatöitäkin ja kehittyä kovanahkaisemmaksi, mutta onko meidän nuorempien pakko kärsiä ihan vain koska te jouduitte ja teille tulee paha mieli jos meillä ei ole yhtä ankea nuoruus kuin teillä, kun olot olivat erit. Itse ihan silkasta yrityksestä olla parempi yhteiskunnan jäsen tein fysiikalle ja luonteelle sopimatonta työtä viime kesänä kuukauden. Sitten kuukauden olin niinkin sairas että lennosta laittoivat leikkaukseen, ja syksy menikin sitten opetellessa syömään säännöllisesti ja löytämään oma arvo uudestaan. Mielenkiintoinen kokemus toki kaiken puolin, mutta herra tietää missä kunnossa olisin jos en itsekäästi olisi ottanut aikaa palautua ja opetella keskittymään tarpeeksi että erottaisi numerot taas toisistaan.
Mietiskelin tässä aikaa (90-luvun alussa lama-aikana), jolloin puhuttiin siihen malliin, että kunhan suuret ikäluokat jäävät eläkkeelle, niin nuorille on taas töitä.. mihin ne työt/työpaikat (en tarkoita "paskatöitä") ovat kadonneet? Kertokaa joitakin esimerkkejä.
Työt, joista suuret ikäluokat ovat jääneet eläkkeelle tai potkittu kortistoon (tämän ovat nuoremmatkin saaneet kokea), tehdään nykyisin Romaniassa ja Kiinassa, tai sitten ne teetetään Kiinassa tehdyillä roboteilla. Palvelutyön osaaminen taidollisesti ja asenteellisesti nousee vielä arvoon arvaamattomaan...
  • 41 / 74
  • Kolmoisritti
  • 25.1.2010 21:36
Entisistä itäblokin maista värvätään työntekijöitä. Puolalaisia matkustaa ympäri Eurooppaa. Niille imuroidaan työt, kun ei tarvi maksaa kunnon palkkaa ja moni tekee pimeesti. Meillä on samanlaista näitten etnisten ruokapaikkojen kanssa. Salaa tullaan ja ilmaiseksi tehdään.
Kolmoisritti: Onneksi niitä etnoravintoloita on tullut viihdoinkin Suomeen. Suomalaiset saattavat oppia edes jotain alan taidoista. Miten ihmisiä pitäisi oikein palvella. Että ruokaan voi laittaa erilaisiä mausteitakin. Että makuja saattaa olla runsas kirjo.
Miksei värvättäisiin työntekijöitä muualta, kun paikalliset ammattiliitot ovat hinnoitelleet kotimaisen työvoiman pois pelistä?
EUR kirjoitti: "Miksei värvättäisiin työntekijöitä muualta, kun paikalliset ammattiliitot ovat hinnoitelleet kotimaisen työvoiman pois pelistä?"

Niillä aloilla, missä mamuja on, on yleissitovat työehtosopimukset. Mamut tekevät orjatyötä ilmaiseksi tai jopa velaksi, on nähty kiinalaiset ravintoloitsijat, kivimiehet ja siivoojat. Nyt on paljastunut, ettei marjanpoimijoillakaan ole ollut virallista työsuhdetta.

Amerikassa hikipajojen pitämisestä joutuu kulkemaan jalat kahleissa pitkän aikaan, mutta ei Suomessa.
Jollei lasta kasvata kantamaan vastuuta ja ymmärtämään että ihmisyyteen kuuluu velvoitteita, kohtaa lapsi suuria ongelmia aikuisuuteen astuessaan. Minua mietityttää, miten vastuuttomuuteen opetettu sukupolven osa tulee kasvattamaan omat lapsensa. Samoin, vai ovatko he liian itsekkäitä, niin että heidän lapsensa oppivat luopumaan vanhemman hyväksi ja myötäilemään tämän mielihaluja. Sellaisen vaikutus on jokseenkin samanlainen kuin alkoholistiperheessä tai mielenterveysongelmaisessa perheessä kasvamisen, se traumatisoi, mutta toisinaan opettaa myös herkkyyttä suhteessa toisiin ihmisiin ja empatiaa. Juri siksi, että on joutunut luopumaan. Tai kenties vastuuttomuus on niin suurta, että kasvatuksen hoitavat lopulta muut tahot, jos sellaisa palveluja vielä silloin on.
Pora-liike:
Ennen kaikkea ammattiliittojen toiminta vuosien aikana aiheutti sen, että suomalainen työvoima on liian kallis. Tämä tilanne houkuttelee vaikka mihin rikokseen. Mutta varsinainen kalliin työvoiman vaikutus on siihen, että pyritään mahdollisimman paljon tuotantoa siirtää pois Suomesta. Maahanmuuttajia on rotupuhtaaseen ja ksenofoobiseen Suomeen suhteellisen vähän muihin eurooppalaisiin maihin verrattuna, marginaalinen ilmiö toistaiseksi, mutta tuotannon siirto ulkomaille on alkanut jo aikoinaan ja tulee vielä jatkumaan pitkään.
EUR, en tiedä, asutko Suomessa tai mikä alkuperäinen kotimaasi on, mutta ilmeisesti tarkoitat suomalaisen työvoiman kalleudella sitä, että työntekijöille maksetaan täällä liian korkeita palkkoja.

Mihin suhteutettuna palkat ovat liian korkeat? Muun läntisen Euroopan palkkatasoon, Suomen elinkustannuksiin, vai mihin? Mitä ammattiyhdistysliikkeen olisi mielestäsi pitänyt menneinä vuosikymmeninä tehdä, jos se ei olisi saanut valvoa työntekijöiden etua työnantajapuolen vastavoimana? Myös Itä- ja Keski-Euroopan entisissä sosialistimaissa ammattiliitot ovat pikkuhiljaa voimistumassa, ja työntekijöiden ehdot ovat yhtenäistymässä koko Euroopassa. Kiina seuraa perässä. Halpatuotantomaiden hikipajojen elintila kapenee hitaasti mutta varmasti, tuntuipa se kuinka ikävältä tahansa.
Mikä on kesäpojan ja EUR kokemus lasten kasvattamisesta? Milloin synteneet kuuluvat näihin vastuuttomuuteen tai itsekkyyteen kasvatettuihin? Minä en ole ainakaan havainnut nykyisten lapsiperheiden vanhemmissa, niissä joihin olen tutustunut tarhan ja koulun kautta, mitään erityistä pyrkimystä vastuuttomuuteen tai itsekkyyteen. Ovatko lähteenä ip-lehtien lööpit vai yleinen valitus Cato vanhemman tapaan.
Public eye: Tarkoitan sitä, että työnantajan puoleiset työvoiman työllistamiseen liittyvät pakolliset maksut sekä varsinainen verotus tekevät suomalaisesta työvoimasta kilpailukelvottoman. Tarkoitan sitä, että paperitehtaan siivojalla on paremmat työehtosopimukset kun siivojalla vaikkapa koulussa... Tarkoitan Finnairin ammattiyhdystysten aloittamaa lentoyhtiön tuhoamista. Varsinainen suomalainen keskipalkka ei ole mitenkään liian korkea.
Krister, minä kirjoitin vastuuttomuteen kasvatettu sukupolven osa, en sukupolvi. En usko sitäkään, että vastuuttomuuteen kasvatetaan siihen pyrkien, vaan että niin käy, kun on helpompi antaa kuin kieltää. Vanhemmuus taas on hukattu, koska lapsentekoikäisissä on entistä enemmän niitä, jotka eivät tahdo itse kasvaa aikuisiksi.

Ei minulla ole antaa sinulle mitään tutkimusta tai taulukkoa perhesuhteiden muutoksesta. Aika paljon on kuitenkin niitä vanhempia, jotka tahtovat olla lapsen paras kaveri, eivät tämän vanhempi. Minäkin tunnen heitä.

Toisilta kouluissa työskenteleviltä oon kuullut aivan erityylisiä kommentteja kuin sinulta. Eivät kaikki lapset ja perheet ole samanlaisia.
Kun on itse tullut rekrytoitua kymmeniä henkilöitä, muutama oma kommentti.

"Nuorisoa" ei voi yleistäen leimata oikeastaan mitenkään, koska jokainen on työnantajan näkökulmasta yksilö ja tulee sellaisena käsitellä.

JuhaniV ampui metsän arvioidessaan sateenkaarihakijan olevan vahvoilla. Suuntautuminen on rajattu jyrkästi ulos työntekijän kelpoisuuden arvioinnista. Tälä pyritään ehkäisemään syrjintää. Henkilökohtaisesti kyllä tunnen sympatiaa kun työhaastattelussa geidarini piippaa, mutta työnantajani ei hae homoa/lessua/heteroa vaan mahdolliisimman hyvää työntekijää.

Tampiot (kuten Pete sanoo) pystyy yleensä rajaamaan pois lukemalla hakemuksen. Heitän silppuriin kaikki "Moi" ja "Tsau" -alkuiset hakemukset. Minä en ole iso herra enkä kaipaa teitittelyä. Muta jos hakija heittäytyy tuntemattomalle henkilölle näin tuttavalliseksi hakiessaan palvelualan yritykseen, en kutsu edes haastatteluun.

Omakohtaisesti olen sitä mieltä, etteivät ongelmana ole epäsiistit tampiot vailla työmoraalia, vaan pumpulissa kasvatetut herrantertut joilla ei ole auttaviakaan sosiaalisia vuorovaikutustaitoja.
Minä olen sitä mieltä, että "tavattomat nuoret" ovat yksittäistapauksia. Pääosa "nuorista" hallitsee vuorovaikutustaidot varsin hyvin, ovat kohteliaita, täsmällisiä ja kaikella tapaa vaatimukset täyttäviä. Tapaan työni puitteissa varsin paljon erilaisia ihmisiä, joten kuvittelen minulla olevan jonkin verran tarttumapintaa kommentoida tätä asiaa.

Noin yleisesti ottaen niskani (kiukusta) punoittamisen lähteet ovat aivan toiset ryhmät kuin "nuoret" - niin työelämässä kuin muutenkin.
- Narisevat vanhukset, joiden mielestä heillä on erivapaus etuilla tai toimia muuten röyhkeästi
- Aikuiset (joskus ns. johtavaan asemaan päätyneet) henkilöt, jotka vaativat mutta eivät osaa pyytää

Minä pyrin käyttämään palveluita, joissa asiakaspalvelutehtävässä olevan henkilön persoona saa näkyä. Olen jopa valmis maksamaan sellaisesta hieman enemmän.

PS. Myös moni ei-nuori jättää täyttämättä mallikelpoisen työntekijän tunnusmerkistön. Se taisi haastateltavalta jäädä sanomatta.
Henkilökohtaiset rahalliset "kannustuslisät" ja bonukset (myyntien määrä) esim. palveluammateissa hyvin tehdystä työstä lisäävät palvelualttiutta; Mutta voi toisaalta tuoda työpaikalle kilpailua ja kateutta. Kuitenkin palvelun laatu voi olla parempaa ja näin tavaraa tulee myytyä enemmän.

Tuli vain mieleeni, että sain nuorehkolta Peugeot-myyjältä, joka toimi autokauppiaanani, vielä kuuden vuoden jälkeen joulukortin (hyvä myynti-mainoskikka). Todennäköisesti tämä "asiakkaan huomioonottaminen" vie minut samalle myyjälle parin vuoden kuluttua.
Kyllä, myyjä oli tosi "söötti", jossa silmä lepäsi :)))).. onneksi autokin on pelannut (siis uutena ostettu 6,5 v sitten) ilman mitään ylim. korjauksia.. toivottavasti myös jatkossa. Pökötti (pakettiautosta nimitys pötkötti ;) on ihan hyvä merkki mielestäni.. Laakkosta on moitittu palvelun suhteen, mutta minulla ei ole moitittavaa... vielä.
En ole varma olenko Ranneliikkeessä urputtanut viimeisimmän autokaupan vaiheista. Jos joku on jo lukenut, seuraavan voi ohittaa.

Joulukuussa päätimme vaihtaa auton uudempaan. Tein tarjouspyynnöt kolmeen autoliikkeeseen, yhden Kehä III:n sisäpuolelle, yhden sen pohjoispuolelle ja kolmannen Kajaaniin, josta edellinenkin hankinta oli kilpailutuksen jälkeen tehty. Pääkaupunkiseudun nuoret myyjät keskittyivät lähinnä perustelemaan vaihtoauton matalaa arvoa. Lähimmältä myyjältä Kehän sisäpuolelta sain suorastaan haukut, kuinka kamalaa ritsaa heille tarjoan vaihdossa. Odotukseni oli kuitenkin, että he keskittyisivät myymään. Kajaaniin kerroin tarjouspyynnön yhteydessä kaikki tietämäni viat, koska en halunnut lähteä näyttämään vanhaa autoa sinne saakka erikseen.

Ehdottomasti epäedullisin tarjous tuli odotetusti Kehän sisäpuolelta. Kajaanin kauppa oli selvä jo ensivilkaisulla tarjoukseen. Siellä hinta oli kohdallaan. Keski-ikäinen miesmyyjä hoiti jälleen kerran koko myyntiprosessin arvosanalla 10+. Auton luovutuksessa kaikki toiminnot opiskeltiin huolellisesti. Kun homma oli valmis, saimme vielä huolellisesti mietityn liikelahjan. Lähdimme ajamaan talvimyrskyssä etelään päin. Myyjä soitti vielä puolimatkaan varmistaakseen, että kaikki sujuu. Tapahtumasta on kulunut kuukausi. Olen parhaillaan laatimassa firman toimitusjohtajalle kiitoskirjettä hänen myyjänsä hienosta toiminnasta.
Jäin miettimään ihan oikeaa aihetta eli onko palvelu parempaa muualla kuin pääkaupunkiseudulla. Jospa tuo otsikon hyvätapaisuus onkin suositumpaa muualla Suomessa?
Olen joskus leikilläni sanonut, että paras (ainoa) tapa rikastua ravintola-alalla Suomessa olisi: turkulainen liikeidea Helsingin keskustassa tamperelaisella henkilökunnalla.

Ihmisten kotikasvatuksella ja kotiseudulla on omien kokemusteni mukaan huomattavasti suurempi vaikutus "tapoihin" kuin iällä, sukupuolella tai sukupuolisella tai seksuaalisella suuntautumisella.
Irokeesi kirjoitti: "Olen joskus leikilläni sanonut, että paras (ainoa) tapa rikastua ravintola-alalla Suomessa olisi: turkulainen liikeidea Helsingin keskustassa tamperelaisella henkilökunnalla."

Helsinkiin ei siis jää muuta kuin asiakkaat. Mikä manselaisissa on niin hyvää?
Eikös Sedu ole juuri tuolla liikeidealla omaisuutensa luonut. Tosin se henkilökunta ei taida olla tamperelaista, vaikka heidän palvelualttiutensa ja -taitonsa varmasti kantahelsinkiläisiin verrattuna voittaakin. Enimmäkseen siellä tiskin takana varmaan on opiskelujaan venyttäviä pätkätyöläisiä joka puolelta Suomea.
Pora-liike kirjoitti: Mikä manselaisissa on niin hyvää?"

Kolmekymmenen vuoden ajalta pelkästään positiivisia kokemuksia j o k a i s e l t a Tampereen käynniltä (hotellit ja ravintolat) - negatiivisia kokemuksia 0. Samaan tulokseen kokemuksissani pääsee vain Oulu, mutta siellä olen vierailut vain kerran täysi-ikäisyyteni aikana. Tampere -vierailuja sen sijaan enemmän kuin ikävuosia.

Mieleenpainuvin kokemus Tampereelta on vuodelta 1982. Unohdettuani hotellihuoneen avaimen kahdesti huoneeseen ja kertaalleen myös avaimen hakemiseksi annetun vara-avaimen, järjesti respan henkilökunta vielä ystävällisesti myöhäisaamiaisen hotellin yhteydessä olevassa pubissa kellon käydessä jo iltapäivää. Tämän jälkeen respan työntekijä tosin sitten kysyi minulta täysin toispaikkakuntalaiselta:"satutko muuten olemaan sukua xxx:lle?" - olinhan minä. Hotelli oli sillä kertaa Victoria.
No, eipä minullakaan tule tylyjä kokemuksia mieleen Tampereelta, ei tosin kyllä paljon muualtakaan.
"turkulainen liikeidea Helsingin keskustassa tamperelaisella henkilökunnalla"

Heh! Ja voisipa toimia, kunhan helsinkiläisille asiakkaille ja tamperelaiselle henkilökunnalle ei kerrottaisi idean alkuperäpaikkaa...

Tampere on kokemuksieni mukaan tavattoman hyvä paikka.
Tämä keskustelu on kuitenkin siitä, että nykypenikat eivät osaa arvostaa saamiaan mahdollisuuksia päästä töihin... Vika on yhteiskunnassa sekä vanhemmissa. Ainakin Suomessa on kunnon kasvatus saanut kärsiä vapaan kasvatuksen muodin tulon yhteydessä. Penikat kasvaa kun heinä pellossa, heitä ei ojenneta, vastuu siirretään kaikenlaisille DDR:n tapaisille laitoksille ja ihmetellään, jos joku asia menee päin mäntyä. Kasvatusmuoto, jossa mennään täysin lapsen ehdoilla ja muukin maailma siihen pakotetaan on sekin väärin (aivan kamalat kokemukset sellaisistä äideistä, jotka terrorisoivat ympäristöään heidän sanelemilla ja keksimillä lapsensa vaatimuksilla...). Kasvatuksen pitäisi valmentaa lapsen oikeaa elämää varten. Joskus tuntuu, että asiat menevät päin vastoin.
Varmasti on ihmisiä, jotka eivät osaa käyttäytyä. Ei kuitenkaan ole kovin järkevää yleistää tätä tiettyyn ihmisryhmään. Ei edes nuoriin.
Työvoimapulaa ja väestökatoa on maalailtu seinille jo vuosikymmenien ajan. Ei ole eikä tule.

*************************************************************************************************

Helsingin kaupunginvaltuutettu, tietokirjailija, tuottaja Osku Pajamäki (sd.) arvostelee kovin sanoin hallitusta eläkeiän nostoaikeista sekä jatkuvasta pelottelusta koskien tulevaisuuden työvoimapulaa. Hän korostaa, että samaan aikaan kun ”pätkätyösukupolvelle” asetetaan yhä enemmän vastuuta ja velvoitteita, pelotellaan heitä tulevaisuuden olemattomasta työvoimapuolasta.

- Työvoimapulaa ei ole, eikä koskaan tule. Jos esimerkiksi kuntasektorilta jää 500 ihmistä eläkkeelle, on selvää, ettei sinne palkata 500 tilalle, hyvä jos edes sata. Jos Yleisradiosta jää 500 ihmistä eläkkeelle, palkataan tilalle vain 50 työntekijää. Tämä pätee kaikilla aloilla. Tuotanto on sopeutettu ja jatkuvasti pyritään saamaan nykyisestä työvoimasta irti yhä enemmän.

http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa.shtml/arkistot/kotimaa/2010/04/1099767
<- Työvoimapulaa ei ole, eikä koskaan tule. Jos esimerkiksi kuntasektorilta jää 500 ihmistä eläkkeelle, on selvää, ettei sinne palkata 500 tilalle, hyvä jos edes sata. Jos Yleisradiosta jää 500 ihmistä eläkkeelle, palkataan tilalle vain 50 työntekijää. Tämä pätee kaikilla aloilla. Tuotanto on sopeutettu ja jatkuvasti pyritään saamaan nykyisestä työvoimasta irti yhä enemmän.>

Terveydenhuollon puolella loppuunpalamisia tapahtuu yhä nuorempana. Esim. meillä on jatkuvasti 2-4 henkilöä (vahvuus 15) pitkäaikaisilla sairauslomilla, joka pahentaa vain kierrettä (useat työt jäävät muiden vakityöntekijöiden harteille). Työn vaativuus ja kuormittavuus kasvavat jatkuvasti oli kysymyksessä mikä ala/työ tahansa. Meillä joudutaan käyttämään jatkuvasti "pätkätyöläisiä".. eikä se ole hyvä ratkaisu (esim. aina uusi perehdytys + pätkätyöläiseltä ei voi vaatia samanlaista ammatillista panosta kuin vakihenkilöltä). Työterveyshuoltomme on luvannut puuttua asiaan, mutta mitä se voi? ei ole kuulunut.. Ja eläkkeelle jäävät (esim. 40 vuoden työura) ovat eläkkeensä ansainneet (perityt verot+eläkevak.maksut+tyött.vak.maksut). Jää vain miettimään nuorten pätkätyöläisten eläkekertymää.. Ja vielä nuorten hyvät tavat palkitaan vai?
Osku Pajamäki nostaa esille tärkeitä näkökohtia, mutta on myöhässä kritiikkeineen; kuka tahansa työelämää seurannut olisi osannut ennustaa jo vuosia sitten, ettei työvoimapulaa tule.

Pajamäen puhe sopeutuksesta on eufenismi, koska kyseessä on todellisuudessa julkisen sektorin hallittu alasajo. Oli sitten kyse terveydenhuollosta, VR:n kalustosta tai runsaslumisen talven vaatimasta kunnossapidosta, kaikissa on vedetty resurssit äärimmilleen, eikä niillä pärjätä, ei ole pärjätty, eikä ole tarkoitus pärjätä. Suomea sopeutetaan Lissabonin sopimuksen vaatimaan avoimeen kilpailutukseen. Tästä nimitys tilaajatuottaja-malli, jota EK:n ekonomistit lanseeraavat innolla eri foorumeilla aina Sitran juhlapuheista pienten kunnanvaltuustojen kokouksiin.

Suomessa puheet menevät iloisesti ristiin; samaan aikaan kerrotaan satuja valtavista eläkeläismassoista, jotka siirtyvät suurin joukoin eläkkeille ja sen seurauksena vapautuvista työpaikoista nuorille ikäpolville. Toisaalla kerrotaan paheksuvaan sävyyn, että Suomessa jäädään aikaisin eläkkeelle. Monet suuren ikäluokan edustajista ovatkin vetäytyneet työelämästä kukin omalla tahollaan; jotkut ovat työttöminä, toiset työeläkeputkessa ja kolmannet työkyvyttömyyseläkkeellä, mutta sadut uppoavat kansaan kuin häkä - ristiriidoista huolimatta. Kaikilla ei näköjään hissi kulje ylimpään kerrokseen.

Samaan aikaan kun suomalaisilta vaaditaan pidättyväisyyttä - ja korkeampaa eläkeikää, pääministeri kylvää miljarditolkulla veroeuroja Latviaan, Islantiin ja Kreikkaan, kuin maalla ei olisi hätäpäivää, vaikka tämänpäiväinen Aamulehti tietää kertoa, että työttömyyskassan pohja häämöttää. Kreikassa taitaa muuten tälläkin hetkellä olla eläkeikä siinä 50+, mutta mikäs sen mukavampaa, että suomalaiset ottavat lainaa, jotta Kreikka saa sitä halvemmalla :)

Gallupit povaavat jatkuvissa korruptioskandaaleissa pyristeleville hallituspuolueille jatkoa; mikäli Kokoomus on suurin puolue, kuten gallupit ennustavat, meillä on Euroopan paras valtiovarainministeri pääministerinä. En ole varma, onko se yhtään sen parempi vaihtoehto kuin nykyinen muistiongelmien kanssa painiva pääministeri ja äänetön yhtiökumppani Vihreät. Ehkäpä hallituksen muodostaminen voitaisiin jättää suosiolla Merisalon liikemieskumppaneiden harteille? Mitäpä sitä vaaleja turhaan järjestämään, kun tuloskin on sama.

Olikohan se Paasikivi, joka aikoinaan totesi, että suomalaiset ovat poliittisesti maailman tyhmin kansa? Siitä olen täysin samaa mieltä.
Ikääntyneiden työllisyysasteet ovat kasvaneet Suomessa selvästi nopeammin kuin EU:ssa keskimäärin, kirjoittavat Tilastokeskuksen työelämätutkijat Anna-Maija Lehtoja Hanna Sutela uusimmassa Tieto&trendit-lehdessä. Suomessa 55-64-vuotiaiden työllisyysaste oli vuonna 2008 jo 56 prosenttia, kun se muualla EU:ssa oli keskimäärin 46 prosenttia.

Myös jo eläkkeellä olevien osallistuminen työelämään on yleistynyt Suomessa nopeasti. Kun esimerkiksi vuoden 2004 helmikuussa 65-74-vuotiaita työllisiä oli 19 000, oli heitä tämän vuoden helmikuussa jo 40 000.

Vuoden 2008 työolotutkimuksen mukaan joka kolmas yli 45-vuotias palkansaaja sanoi olevansa valmis jatkamaan työssään myös 63 ikävuoden jälkeen. Halukkaimpia jatkamaan töitä 63 ikävuoden jälkeen ovat erityisesti ne työntekijät, jotka pitävät työtään tärkeänä ja merkittävänä, ovat tyytyväisiä työtehtäviensä sisältöön ja joille työssä kehittyminen on tärkeää. Taloudellinen kannustin eli niin sanottu superkarttuma vaikuttaa paljon vähemmän haluun jatkaa työuraa kuin muut työhön liittyvät tekijät.

http://www.tilastokeskus.fi/artikkelit/2010/art_2010-04-14_001.html
Ja yksi syy tuohon työssä jatkamiseen onkin sitten huomattavan suuri eläkekertymä yli (60-)63-vuotiailla (ahneusko?), vaikka muuta väitettäisiin. No itse olen sitä mieltä, että terveydenhuollon puolella esim. hoitotyössä olevalle potku persuuksille ja eläkkeelle 35 työvuoden jälkeen/tai 59-60-vuoden ikä. Syy: vaara potilaille... :))
EUR: I'm only and just Jusa.. I have no illusion about something else..

Mutta Poraliike toi hyvän pointin esille: Sen, että yhä nuorempi jää eläkkeelle (myös miehistä) ja nuorten eläkeläisten osuus kasvaa koko ajan. Missä syy? Mihin olemme menossa? Saako hyvillä tavoilla vielä työtä? Kuka tulevaisuudessa "elättää" tätä yhteiskuntaa.. yritän olla ajattelematta mitään kauhuskenaariota. Kai tässä jotain voidaan tehdä.. mutta mitä ja kuka?
Joopa joo; lapset kouluun jo 6-vuotiaina, että:

<STTK:n puheenjohtaja Mikko Mäenpää ehdottaa, että oppivelvollisuus alkaisi jo 6-vuotiaana, kertoo Turun Sanomat.
Koulun aloittaminen vuotta aiemmin aikaistaisi korkeakouluopintojen aloittamista ja näin pidentäisi myös työuria.

Mäenpään mukaan ikärajan laskeminen ei myöskään toisi suurta muutosta nykytilanteeseen.
- Hyvä ratkaisu olisi, että lapset pistettäisiin kouluun jo kuusivuotiaina. Tämän hetken yhteiskunnassa ei ole mitään syytä, miksi näin ei voitaisi tehdä, koska lapset ovat jo muutenkin esikoulussa, hän kommentoi lehdelle.>

Niin ja lapsityövoima voisi olla halpaa kuten esim. joskus Englanissa hiilikaivoksissa... :)
Jusa: "Missä syy? Mihin olemme menossa? Saako hyvillä tavoilla vielä työtä? Kuka tulevaisuudessa "elättää" tätä yhteiskuntaa..."

Niin. Minua puolestaan kiinnostaa, miksi tilastoja väärennellään ja puhutaan muunneltua totuutta. Tälläkin hetkellä keskustelu käy kuumana eläköitymisestä ja väestön vanhenemisesta, vaikka nuorisotyöttömyys on EU-maiden kärkeä.

Edes niin yksinkertaista fakta ei tunnuta tajuavan, että tehdyn työn määrä ja siitä koostuva palkka- ja veropotti on se, mihin työelämän ulkopuolla olevia tulee verrata. Ei se, paljonko mitäkin ikäluokkaa Suomessa haahuilee. Loppupeleissä, tuottavuuden suhteen mitattuna, eläkeläinen on samalla janalla nuoren työttömän kanssa.

Tällä hetkellä Suomessa on satoja tuhansia työttöminä. Siihen verrattuna muutama tuhat ekstraeläkeläistä ei vaikuta suuntaan eikä toiseen. Huolimatta valtavasta mielenterveyspotilaiden varhaiseläkeläismassasta, nuorisotyöttömyys ei hellitä. Alkuperäinen ongelma on jossain muualla kuin eläkkeissä.

Toinen merkittävä tekijä on työntekijöiden palkkataso; kiinalaisista palkoista maksettavilla veroilla ei nykyistä hyvinvointivaltiota pidetä pystyssä vuottakaan. Päin vastoin; meillä puhutaan siitä, kuinka tärkeää on säilyttää palkkamaltilla kansainvälinen kilpailukyky.

Milloin päästään itse asiaan? Nykyisessä keskustelussa ei ole päätä eikä häntää, koska toinen puoli perustuu päättömille oletuksille ja toinen puoli faktojen aktiiviselle unohtamiselle.