Vuosikymmen vaihtuu pian. Mitä meillä edessäpäin?

  • 1 / 35
  • JuhaniV
  • JuhaniV
  • 25.10.2009 22:36
Tekniikka&Talous on koonnut kuvasarjan, jonka kuvateksteissä tarkastellaan meitä kaikkia koskevaa tulevaisuutta. Väestön ikääntyminen ja sen kanssa selviäminen näyttävät olevan merkittävä tekijä tulevaisuudessa. Vaikuttaa siltä, että monista asioista, joista saatoimme nauttia tällä vuosikymmenellä, ennen lamaa, voidaan jatkossa unohtaa. Yhteiskunnan tuet supistuvat vääjäämättä. Ulkomailta tulee lisää ihmisiä, jotka paikkaavat tekijöiden vajetta. Suurten ikäluokkien eläköityminen avaa runsaasti uusia työpaikkoja nuoremmille. Hoiva- ja palvelualat työllistävät hyvin myös tulevaisuudessa. Kouluttautuminen ja osaaminen on tärkeää myös tulevaisuudessa.

Kuvasarja osoitteessa:
http://www.tekniikkatalous.fi/kuvaraportit/article338204.ece?

***************

Ukolleni tuli eläkeyhtiön ote. Hänelle ehdotetaan eläköitymisiäksi jopa 68 vuotta. Silloin eläke olisi varsin kiinnostavan suuruinen. Nyt hänen pitää päättää milloin aikoo kuolla pois ja tutkia onko aikaisempi vaiko myöhempi eläke edullisempi. ;-) Olen itse virallisesti eläkkeellä. Minulla ei ole aikomustakaan vetäytyä työelämästä, vaikka täytän aivan pian 68 vuotta. Yrittäjyys on kiinnostavaa ja terveyskin on hyvä.
Aika optimistinen sävy tuossa, ei nähdä kalliimman öljyn luomia ongelmia lainkaan. Ennustan nykyisen laman jäävän loppulamaksi. Huoltosuhteesta en kantaisi huolta, sillä koneethan ne ovat tähänkin asti tehneet työt, eivät ihmiset. Tuosta puuttuu vuonna 2012 tapahtuva maailmanloppu. No, minä en usko maailmanloppuun, mutta uskon, että ihmiskunta lähtee uudelle, selviämiseen johtavalle uralle. Vänkyräkapitalistinen maailma saisi loppua, sitä ei kovin moni enää kaipaa. Ihmettelen tuota ennustetta, että yritysverotuksen ennustetaan laskevan.
  • 3 / 35
  • Dragon-85
  • 26.10.2009 6:58
Mitähän ne kalliimman öljyn luomat ongelmat ovat? Siis muutakin kuin sen pakkottava vaikutus uuden tekniikan luomiselle? Sodat tietysti, mutta kyllä se öljy aikanaan loppuu vaikka kuinka sotisi (ja se sotiminenhan sitä öljyä kuluttaakin ;)
Yritysverotuksen keventäminen on hyvä ajatus, sillä yrittämisestä tulisi tehdä mahdollisimman helppoa - mikä muukaa luo yhtä tehokkaasti työpaikkoja kuin yrittäminen? (Vastaus: valtion harjoittama pakkotyö)
  • 5 / 35
  • Pora-liike
  • 26.10.2009 10:10
Dragon-85 3 / 4
26.10.2009, 06:58 "Mitähän ne kalliimman öljyn luomat ongelmat ovat? Siis muutakin kuin sen pakkottava vaikutus uuden tekniikan luomiselle?"

Ruoka ja liikkuminen kallistuvat. Käytännössä elämä Nurmijärvillä käy kalliiksi.

"Yritysverotuksen keventäminen on hyvä ajatus, sillä yrittämisestä tulisi tehdä mahdollisimman helppoa - mikä muukaa luo yhtä tehokkaasti työpaikkoja kuin yrittäminen? (Vastaus: valtion harjoittama pakkotyö)"

No, tuossa skenaariossa tulee se jatkuvasti kaivattu työvoimapula. Etenkin jos öljy tulee loppumaan niin työtä kyllä tulee olemaan. Eri asia sitten elättääkö sillä. Jo nyt roskalaatikon kärräämisestä tienaa enemmän tunnilta kun vanhuksen kärräämisestä.
  • 6 / 35
  • Mini-Mii
  • 26.10.2009 10:46
Tulevaisuus tuo tullessaan uusia tekniikoita vanhojen tilalle ja vanhat kehittyvät entisestään siihen asti kunnes ne korvataan uusilla. Koneet tekevät työt ihmisten puolesta ehkä teollisuudessa mutta sitä ennen työpaikkoja katoaa Intiaan ja muualle Aasian kiihtyvällä vauhdilla. Palvelusektori kasvaa ja luo uusia työpaikkoja hoitosuhteen huonontuessa. Eläkkeitä tullaan leikkaamaan ja yksityiset eläkevakuutukset lisääntyvät sekä yleinen eläkeikä tulee nousemaan väkisinkin. Toivottavasti jäjellä oleva työssäoloaika sujuu terveenä ja eläkkeestäkin saisi nauttia sen mahdollisen 68 ikävuoden jälkeen terveenä ja pitkään.

Mistä pitäisi olla huolissaan? Ainakin siitä, että politiikot kuvittelevat, että on mahdollista leikata hiilidioksidipäästöjä 80% jonnekin 50-luvun tasolle. Mitkään tavoitteet eivät tule pitämään ja ovat utopistisia. Kehittyvät maat tuottavat sen mitä me leikataan ja mihin me pystytään pääsemaan monin kertaisesti. Ilmasto lämpenee ja merenpinta tulee nousemaan jäätiköiden sulamisen vuoksi. Miljardi ihmistä joutuu muuttamaan rannikoilta ylemmäs. Triljoonien arvoiset infrastruktuurit jäävät meren alle. Puhtaasta juomavedestä tulee sotia niin kuin öljyn ja maakaasun vähenemisestä. Siperian ikiroudan alta metaanivarastot ja rannikoiden läheisyydessä olevat metaanihydraatit vapautuvat ja kiihdyttävät kasvihuonekaasujen aiheuttaamaa lämpenemistä ja koko biodiversiteetti on uhattuna. Kansojen väliset sodat lisääntyvät jättiläismäisten muuttoaaltojen seurauksena. Kehityksen kääntäminen on ehkä verrattavissa Wasa-laivan uppoamiseen - uljas uusi ja mahtava järjestelmä kaatuu ja uppoaa väärään suunnitteluun ja liian huonoon ohjattavuuteen liian pienen peräsimen vuoksi. Satojen vuosien päästä jäljelle jääneet ihmettelevät merenalaisista museoista 2000-luvun tuhlailevaa ja ökymäistä elämäntapaa. Mistä kaikki oikein jo johtui?

Voinkohan itse vaikuttaa tässä oikeastaan kovinkaan paljon, koska olen keskimääräinen osa tätä koneistoa? Hiilijalanjälkeni, ekologinen selkäreppuni jne ovat käsittääkseni nekin liian suuret, vaikka kuinka yrittäisin säästää ja olla mahdollisimman ekologinen. No eläkkeeseeni voin ja olenkin vakuttanut mutta tähän kaikkeen muuhun en jaksa oikein ottaa kantaa, tai sitten vain ei jaksa kiinnostaa ainakaan ihan jatkuvasti. Ihmiset ympäri maailmaa haluavat parempaa elämää, sitä mitä meillä on täällä kehittyneissä maissa. Mutta juuri siksi tämä kaikki leviää käsiin. Joitain kansoja uskontoineen ei kiinnosata ehkäisy lisääntymisen rajoittaminen ja niissä maissa ja niiden kansojen keskuudessa, joilla jo kaikkea on riitttävästi ei todellakaan ole kiinnostusta muuttaa elämäänsä kestävämmälle pohjalle. Minne silloin tämä planeetta matkaa? Syvälle syvälle niin syvälle että kaikki hukkuu aiankin rannikoilla. Surullista? Mielestäni vain viattomille eläimille? Ihmisille tämä on ihan oikein vaikkei nyt kuitenkaan kaikille. Mut keille? synytmättömille lapsille? No sitäpä en jaksa ajatella. Mutta jotenkin linkolalainen ajattelu valtaa mieleni useinkin. Toisinaan taas ja useimmiten humanismi, vaikka ajattelenkin sen olevan melkoinen suo ja heteikkö länsimaiselle kulttuurille. Mutta kapitalisti on loppujen lopuksi se joka tämän aina voittaa. Upposi sitten New York, Lontoo, Tokio jne. Niin kapitalismi silti tulee ja vie voiton niin ja orjuuttamalla, riistämällä muita. Et näin sitten vuonna 2050-2100.
  • 7 / 35
  • Pora-liike
  • 26.10.2009 11:44
En usko. Kapitalismi on syöpä, aikamme mielisairaus ja ihmiset näkevät sen läpi. Ihmiset jättävät systeemin massoittain. Ne, jotka ovat systeemissä laiskistuvat tai masentuvat, kärsivät burn-outin, haikailevat eläkkeelle ja ne, jotka ovat systeemin ulkopuolella hakeutuvat osaksi systeemiä vain pakoitettuina. Kapitalismin orjaluonne käy ilmeiseksi. 1700-luvulla tehtaisiin malli otettiin vankiloista ja oli ihmisen kunnia-asia ettei joutunut kumpaankaan. Sosiaalidemokratia on onnistunut huijaamaan ihmisiä niin että ne kuvittelevat kapitalismin muuttuneen ystäväksi.

Ilmastonmuutos tulee koska päättäjät haluavat rikastua ja he ympäröivät itsensä rivistöillä paskalakkeja ja niiden myötäilijöitä. Paskalakit käyttävät taistelukaasuja aseettomia siviilejä vastaan. Sähkötuoleja ei tarvita, kun paskalakki käristää ihmisen taserilla. ennen sähkötuoliin joutumista edelsi oikeudenkäynti.

Todennäköisesti loputkin ihmisoikeudet rapistuvat. Ihan samanlaista kuin joskus sata vuotta sitten jolloin avattiin tuli lakkoilijoita vastaan.
  • 9 / 35
  • Pora-liike
  • 26.10.2009 12:06
Perustan ne vaikka siihen, että Kioton sopimus epäonnistui ja nyt ollaan sorvaamassa Kööpenhaminan sopimusta, jossa ilmeisesti on hyvin vähän opitti Kioton virheistä. Kansalaisia vastaan ollaan sinne keräämässä valtavaa paskalakkien armeijaa niin ettei kansalaismielipide pääsisi lainkaan esille.
smo näki poriksen maalailemat näkymät pessimistisinä. Minä taas näen ne ylioptimistisena romantiikkana. Mikään ei viittaa siihen että ihmiset näkisivät kapitalismin tai kovinkaan monen muunkaan epidemian läpi. Luonnonvarojenkaan loppumista tai ympäristön rappeutumista ei oikein huomaa feispuukista käsin ennenkuin on liian myöhäistä. No onneksi on vielä aikaa ilmoittautua X Factoriin.
"Kansalaismielipiteellä" tarkoittanet niitä huligaaneja jotka riehuvat ja laittavat paikat pieniksi?

Valitettavasti tällainen tapa "vaikuttaa" näyttäisi olevan yleistymään päin tulevina aikoina.
Minustakin Poriksen vision ensimmäinen puolisko oli liian optimistinen.

Sitten mentiin oikeasti metsään että rytisee. Ei järjestelmää muuteta tekeytymällä marttyyreiksi ja heittelemällä poliisia kivillä. Paras (ainut) tapa muuttaa järjestelmä on soluttautua siihen ja muuttaa se sisältäpäin, olipa muutoksen ajajana sitten jokin järjestäytynyt koneisto tai ns. kansalaisliike.

Muuten käy kuin Irakissa, tuloksena on vain sukupolvia kestävä täydellinen sekasorto ja yhteiskunnan vajoaminen kivikauteen ja täydelliseen laittomuuteen (mikä tietysti sopii niille, joille anarkia on pyhä uskonto). Ja siinä järjestelmässä ainoa ihmisoikeus on väkivaltainen kuolema.
Paskalakit paskalakit tuo suuri kapitalistien taistelukaasuilla ja ja tasereilla varustettu pelottava armeija? Hmm.. eihän tässä uskalla enää asunnostaan poistua. Pelottaa, että on pian selässä tai rintakehässä nuolet joista miljoonat voltit iskevät tajuntaan ennen kuin sinappikaasu saa keuhkoni vuotamaan vereni pihalle. Pelottava tilanne kertakaikkiaan. Minneköhän tästä pakenisi. Pitäisikö alkaa vastarintaan? Minne perustan bunkkerini, jotta saisin olla turvassa. Tuskin minnekään, sillä pian on jokin kapitalistipaskiainen paskalakkeineen häätämässä minua mailtaan ja tiluksiltaan Voi voi minua ihmisraukkaa.

Oikeasti uskon ihmiskunnan selviämiseen näistä kaikista uhkakuvista. Uudet tekniikat tulevat ja ovat väkisinkin vihreitä. Elämme vielä pitkään välivaiheessa ja sinä aikana koemme suuria kriisejä mutta kapitalismissa on se suuri voima, joka yksilön omaneduntavoittelussa tuo lopulta vaurautta ja hyvinvointia kaikille. Toiset rikastuvat ja muutkin saavat omansa. Menee varmaan joku sata vuotta eteenpäin ja maailma on jotain scifiä mitä me emme vielä edes kykene näkemään. Mutta jossain vaiheessa maapallo alkaa kestää ihmisen toimintaa, ja sen toiminnan seurauksena niin eläinkunta kuin kasvikuntakin alkaa toipua näiden teollistenmurrosvuosisatojen aiheuttamista tuhoista. Matrixin tai Terminaattorin kaltaisia tuleveaisuudenskenaarioita tuskin näemme. Mutta jotainpienempää mutta merkittävää varmasti kuitenkin. Ihmiskunnan suuri enemmistö ymmärtää vielä yhdistää voimansa ja pienempi mutta silti varmaan kohtuullisen suuri osa kapinoi ja sotii vastaan ja aiheuttaa terroria enemmistöä kohtaan. Mutta suuri globaali rauha ja tasapaino vielä tulee. Se on väistämätöntä mutta edellyttää jonkinlaista kansojen suurempaa yhdistymistä, yhteistyötä sekä tasaisempaa tulon että oikeudenmukaista luonnonvarojen jakamista ja hyödyntämistä.

Mut tässä omassa pienessä elämässä mä yritän nyt keskittyä vain omaan tulevaisuuden ja vanhuuden turvaamiseen ja samalla miettiä myös miten siinä sivussa oikeita valintoja tehdessä muutkin hyötyisivät minun toimistani tällä pienellä hiukkasella universumissa.

Aphopista odotellessa mini
Massa 10 / 13
26.10.2009, 12:22 "smo näki poriksen maalailemat näkymät pessimistisinä. Minä taas näen ne ylioptimistisena romantiikkana."

Kiitos, Massa, olet ensimmäinen, joka minua pitää optimistina!

smo 11 / 14
26.10.2009, 12:24 ""Kansalaismielipiteellä" tarkoittanet niitä huligaaneja jotka riehuvat ja laittavat paikat pieniksi?"

No, ehkä sellaisetkin edustavat jonkinlaista kansalaismielipidettä. Kun katselee mellakkakuvia ulkomailta on hyvä pitää mielessä se, että tuli polttaa paskalakkien käyttämistä taistelukaasuista tehon pois.
Strassbourgissa paskalakit pistivät aktivisteiksi pukeutuneina apteekkia palasiksi provokaatiomielessä. Aktivistit näkivät, että tyypeillä oli käsissään paskalakkien hansikkaat.
Kreikassa taas palasiksi pistäjiä olivat uusnatsit. Ilman muuta myös anarkistit pistivät symbolisesti palasiksi suuryhtiöiden ikkunoita. Minä en kannata sellaista, katsos kun ne ikkunat on kuitenkin vakuutettu ja saadaan pian korjattua ja bisnes jatkuu niin kuin ennenkin - laskun maksavat kaikki kohonneina vakuutusmaksuina.
Sivarikuteissa olevat paskalakit ovat monessa paikkaa olleet eturivissä lietsomassa ihmisiä väkivaltaan paskalakkeja vastaan.

26.10.2009, 12:31 "Paras (ainut) tapa muuttaa järjestelmä on soluttautua siihen ja muuttaa se sisältäpäin, olipa muutoksen ajajana sitten jokin järjestäytynyt koneisto tai ns. kansalaisliike. "

Me olemme jo soluttautuneita sisälle, koska kapitalismi vaikuttaa kaikkialla ja jäsentää ihmisten tapaa nähdä maailmaa. Mitään muuta vaihtoehtoa ei ole olemassa. On vain se varma tuhoutuminen, mihin kapitalismi vie tai sitten syöksyminen pimeyteen, missä ei vielä edes oikein tiedetä miten ihmisten väliset suhteet tullaan järjestämään. Minä valitsen syöksyn pimeyteen.

"Muuten käy kuin Irakissa, tuloksena on vain sukupolvia kestävä täydellinen sekasorto ja yhteiskunnan vajoaminen kivikauteen ja täydelliseen laittomuuteen (mikä tietysti sopii niille, joille anarkia on pyhä uskonto). Ja siinä järjestelmässä ainoa ihmisoikeus on väkivaltainen kuolema. "

Oletkos käynyt Irakissa? Jos et ole, niin ainoa mitä siitä paikasta tiedät tulee suodatettuna kapitalististen uutistoimistojen läpi. Minulla on sellainen tuntu, että hyvinvointiespoolaisella on pitkässä elämässään enemmän valittamista kuin irakilaisella omassa lyhyessään.

Mini-Mii
26.10.2009, 13:33 "Uudet tekniikat tulevat ja ovat väkisinkin vihreitä."

Minusta usko teknologiaan on yhtä säälittävää kuin usko Jeesuksen ihmetekoihin. Kun autoista tuli 1970-luvun öljykriisin jälkeen vähemmän kuluttavia, tehtiin entistä enemmän autoja ja öljyn kulutus vain kasvoi. Kun Saksassa on nollaenergiataloja, ihmiset ovat ruvenneet kasvattamaan asuinpinta-alaansa. Lisäteknologia johtaa aina lisäkulutukseen.
Kuuntelin teknouskovaisen puheita. Vesi loppuu, helppo juttu, muutetaan suolainen merivesi makeaksi. Energia loppuu, peitetään Sahara aurinkopaneeleilla.

Ennen kaikkea se, jolla on laitteet, on valta. Teknologia tekee ihmisistä vain epäterveellä tavalla riippuvaisia. Nurmijärvi kasvaa vain niin kauan kun ihmiset autoilevat sieltä Helsinkiin töihin. Jos autoilu on liian kallista, niin sitten tungetaan busseihin. Bussitkin kun ovat kalliita, niin mennäänkö sitten polkupyörällä?

"kapitalismissa on se suuri voima, joka yksilön omaneduntavoittelussa tuo lopulta vaurautta ja hyvinvointia kaikille. Toiset rikastuvat ja muutkin saavat omansa."

Oletkos lukenut lehtiä noin vuoden sisällä? Kapitalismi on ollut jatkuvassa kriisissä ja synkistely jatkuu. Nykyisen hyvinvoinnin panttina on tuleva talouskasvu, jota totta puhuen ei ole näkyvissä eikä se ole edes ympäristön kannalta järkevääkään.

"sen toiminnan seurauksena niin eläinkunta kuin kasvikuntakin alkaa toipua näiden teollistenmurrosvuosisatojen aiheuttamista tuhoista."

Puhut kuin Jehovan todistaja. Jumala antaa ihmiselle uuden maan kun entinen on sössitty. Kuolemakaan ei ole lopullista kun tulee ylösnousemus.
Sukupuuttoon kuolleita lajeja ei tulla saamaan takaisin. Geenimaanipulaatio on johtnut siihen, että on vaikea/mahdoton löytää enää alkuperäistä maatiasilajiketta maissista. Kuinkahan moni viljakasvi tuhotaan lopullisesti. Pian syödään maitohorsmaa ja poimulehteä salaatiksi ja keitetään teet kanervasta kun niitä ei ole ihmsikunta vielä geenimanipuloinut pilalle.

"Mutta suuri globaali rauha ja tasapaino vielä tulee. Se on väistämätöntä mutta edellyttää jonkinlaista kansojen suurempaa yhdistymistä, yhteistyötä sekä tasaisempaa tulon että oikeudenmukaista luonnonvarojen jakamista ja hyödyntämistä."

Tuohon on pakko uskoa, sillä muuten voisi ampua kuulan kalloonsa tässä ja nyt. Minä uskon, että ihmiset hiljalleen kehittyvät kohti anarkismia. Kapitalismi on luonut kuitenkin ihmisiin epäterveen halun kilpailla ja näyttää paremmuuttaan. Töllökin on tosi-tv:tä täynnä, jossa kilpailutetaan ihmisiä toisiaan vastaan ja kun ihmisiä ei enää huvita maksaa moisesta roskasta, niin väkivaltio pakottaa kuurosokeatkin maksamaan pakkomaksua. Tulee mieleen silloin vanha kanavamainos, jossa ruotsalaiset olivat piknikillä ja keskustelivat siitä, kuinka suomalaiset olivat omituisia kun viettivät kesänsä katsomalla sisällä tv:tä.

Kun ei ole aitoa halua tehdä työtä niin on pakkotyö, jolla ansaitaan rahaa, jotta voisi maksaa kaiken maailman pakkomaksuja, kun ei halua ole kuluttamiseen.

Paskalakit vihaavat mustalaisia, joilla on ilmeisen alhainen elintaso. Olen ollut sitä mieltä, että kysymys on gentrifikaatiosta, kaupunkitilan siivoamisesta jonkinlaiseksi kiiltäväksi singaporeksi/pjöngjangiksi suoraan helvetistä, jossa mikään ei häiritsisi porvarillisen kulissin todellisuutta.
Nyttemmin olen tullut ajatelleeksi sitä, että porvarille työn vieroksunta on tabu ja mustalaiset selkeästi selviävät ilman mitä me kutsumme nimellä työ. Se viavaa porvaria, siksi porvari yrittää tehdä selviämisestä vaikeampaa niin ettei nuoria valkolaisia kiinnostaisi elämä palkkaorjuuden ulkopuolella. Saksassa 50% nuorista on haaveena ura taiteilijana. Ne jotka joutuvat tuottamaan lisää rihkamaa, jota kukaan ei halua ja joka kaiken lisäksi saastuttaa ovat entistä vähemmän motivoituneita. Siksi niihin pitää kohdistaa kurinpitotoimia.

Visiossa on, että ainoa hyvä uutinen on se, että työtä on paljon. Onko se hyvä uutinen. Suomessa on ollut paljon työtä vaikkapa 1800-luvulla. Ei se ihmisistä silti onnellisia tehnyt. Silloinkin työtä oli enemmän yksillä kuin toisilla.

Mitäpä jos ruvettaisiin auttamaan toisia ilmaiseksi? Minä olen asuttanut ihmisiä ilmaiseksi kotonani ja ainakin yksi, jolla on nyt koti on tehnyt sen edelleen toiselle. Hän myös muistutti minua siitä, että ihmisten välillä on monenlaisia auttamisen ja ilmaiseksi antamisen verkostoja jo nyt, etten tekisi numeroa siitä, kuinka itse autan.
Minä myös suostun olemaan autettava. Satuin sairastumaan ja jouduin kysymään apua. Apua tulikin. Minua eniten ihmetytti se, kun kirkko kutsui tätä nimellä "diakonia" ja minulle se taas on "anarkismia".
Kuule Poris. Taidanpa ihan aikuisten oikeesti lopettaa tällä sivustolla lueskeluni, koska kaikki kommenttisi ovat niin lapsellisia, röyhkeitä, törkeitä, epäasiallisia ja täysin totuudenvastaisia, eikä ylläpitoa muiden mielipide sinun törkeyksiesi suhteen tunnu juurikaan kiinnostavan. Taidat olla jonkinlainen maskotti...

Esim: "Paskalakit vihaavat mustalaisia, joilla on ilmeisen alhainen elintaso"

Menepä kertomaan tämä naamasta naamaan Riku Lumbergille, nuorempi (tai vanhempi, en ole varma. On tainut saada ylennyksen sitten kun viimeksi tavattiin...) konstaapeli, Lappeenrannan poliisilaitos. Siinä sulle (sala)poliisiromaani.

P.S. Riku on muuten entinen SM -tason nyrkkeilijä, joten älä ehkä sittenkään mene...
Onneksi olemme vielä säästyneet 3. maailmansodalta ydinpommeineen ja kemiallisine-, biologisine aseineen jne.. Silloin mm. "paskalakeilla", politiikalla, uskonnoilla, kapitalismilla ehkä ei olisi suurtakaan merkitystä.. pientä jännitettä.. vaaran tasapainoa. Ihminen on itsekäs.. onko toivoa paremmesta vai vain realiteetti?
Pete: Sinun mielipiteesi minun kirjoituksistani on suurin kohteliaisuus, mitä olen saanut, etenkin tuo sadomasotason nyrkkeilijä.
Minä en usko, että mikään radikaalisti on muuttumassa, mutta tietysti jonnekin päin mennään. Onko se sitten eteenpäinmenoa vai vain muutosta. Pientä kurssinmuutosta ympäristöystävällisempään suuntaan on ehkä luvassa, tosin ihan varmasti ylilyöntejä ja turhaa näpertelyä senkin tiimoilla on luvassa. Ylikansoittuminen tulee ongelmaksi.

Yksi juttu minua huolettaa. Se on sananvapaus; se että kansalaiset antavat poliitikkojen ja viranomaisten suitsia esimerkiksi Internetin vapautta. Kun ensimmäistä kertaa on syntynyt jokseenkin vapaa ympäristö välittää tietoa ja näkemyksiä, niin suuri(n) osa kansalaisista ei näe sen arvoa, vaan takertuu pelkästään välineen aiheuttamiin uhkiin. Massat saadaan myötämieliseksi sensuurille, kun sitä pelotellaan valitettavilla lieveilmiöillä, kuten pommiohjeilla, masinoinnilla, lapsipornolla, identiteettivarkauksilla ja muulla verkkorikollisuudella. Kun jokseenkin kujalla olevat päättäjät ja vaivattominta tietä kaipaavat laiskat virkamiehet sorvaavat ratkaisuja ongelmiin, käy niin että menee lapsikin pesuveden mukana. Tuloksena on yleensä tykki, jolla ei osuta hyttyseen, mutta rikotaan runsaasti muuta.

Ja Pete: Ylläpidon tehtävä ei ole toimia mielipidepoliisina tai totuuspoliisina. Sellaisia taitaa olla esimerkiksi Valko-Venäjällä tätä nykyä. Porankin kirjoittamat näkemykset ovat mielipiteitä, vaikka päätä ja häntää niissä on välillä kuin Kansanradion foliohatun esittelijän tarinoissa. Niihin väitteisiin voi puuttua omin argumentein tai jättää omaan arvoonsa.
smo kirjoitti: "Massat saadaan myötämieliseksi sensuurille"

Onko näin vai onko tämä pelkästään median välittämä kuva? Minusta on tullut varovainen sen suhteen, mitä oletan "massojen" ajattelevan pelkästään sillä perusteella mitä nettikeskusteluissa on tai mitä ihmiset kadulla sanovat.
Niin, on perinteisillä tiedotusvälineillä(kin) oma lehmänsä ojassa. Tiedon välittyminen näiden liiketoiminnan ohi kaventaa bisnestä. Sitä en tiedä sanoa, ovatko tiedotusvälineiden omistajat tämän vuoksi lietsomassa hysteriaa netin vapautta vastaan. Netissä liikkuvan tiedon arvoa vähätellään kuitenkin siihen sävyyn eräiden mediavaikuttajien suunnalta, että jollain tavalla on pelko pyllyssä, jos ei leipäpuun kuihtumisesta niin ainakin oman maailmanjärjestyksen muuttumisen vuoksi. Joka tapauksessa ammattimaisesti työtään tekevä ja eettisesti toimiva toimittaja keskittyy totuuteen. Mutta aina on uhkana henkilöstövähennykset. Omistajan ääntä kuuntelevat ovat parhaimmassa asemassa silloin, tietenkin.

Hassu juttu muuten tämä maakuntalehtien verkostoituminen. Nämä mediat sahaavat omaa oksaansa sillä, että "yhdistävät voimansa". Kun aiheita kierrätetään ja juttujen teko viedään maakunnan ulkopuolelle, niin lehdet menettävät paikallista näkökulmaansa, eli juuri sitä omintakeisuutta miksi ihmiset ovat valinneet kyseisen lehden erään pääkaupungissa ilmestyvän lehden asemesta.

Ja kyllä. Vanhempi ja/tai heikommin koulutettu ei välttämättä edes tiedä mikä Internet on. Hyvin monelle yli 50-vuotiaalle oppineellekin ihmiselle se on jokin systeemi jossa on google, nettipankki, sähköposti ja rikollisuutta. Tuosta vanhempaan suuntaan kun lähdetään, niin luettelon viimeinen on se mitä sana "Internet" edustaa. Ihan sama on heikommin koulutettujen kanssa, myös keski-ikää nuorempien (ja ikävä sanoa, etenkin naisten). Olen tämän asenteen omakohtaisestikin kohdannut monasti. Sille porukalle on helppo myydä ajatus sensuroinnin välttämättömyydestä yleisen turvallisuuden - ja etenkin lasten turvallisuuden - nimissä.
smon viimeistä edellisen tekstin keskimmäinen kappale kuvasi hyvin sitä mikä seuraavalla vuosikymmenellä tulee näkymään entistä selvemmin. Liian suuri sananvapaus on ollut aina uhka vallanpitäjille kulttuurista ja yhteiskuntajärjestelmästä riippumatta. Ääriliikkeet, islam, terrorismi, globalisaation vastustajat yms. ovat sopivia tekosyitä sille että paniikkia ruokkimalla voidaan Massan huomaamatta rajoittaa niin pelottavaa sananvapautta.

Mä itse en jaksa uskoa että tuon kehityksen taustalla on minkäänlainen huoli ihmisten hyvinvoinnista. Mekanismi on ainoastaan ikäänkuin odottanut sopivaa hetkeä sille että se voi viedä kehitystä sille itselleen edulliseen suuntaan. Massa myötämielinen nyt myös vainoharhoille?

Todellista valtaa pitävien eli käytännössä monikansallisten yritysten ja investointipankkien etuihin ei kuulu minkäänlainen epävarmuus. Saavuttaakseen maksimaalisen voiton ja ikuisen kasvun täytyy myös uhkakuvien pienentyä samanaikaisesti. Epävarmuus ei taas millään pienenny ilman tehostettua kontrollia. Nousukaudet kun eivät ole koskaan ikuisia. Eri maiden hallitukset ovat tässä asetelmassa nukketeatteritasoa. Niinpä eräskin varsin tunnettu valtionpäämies palkittiin hiljattain ihmiskunnan hyväksi tekemistään saavutuksista. Tämänkin sankarin vaalikampanja rahoitettiin erään jättiläismäisen investointipankin kautta. Varmaan ihan sattumalta tuo samainen pulju oli suurin hyötyjä kun Ihmiskunnan Hyväntekijä valituksi tultuaan tunki miljardeja takaisin pankkilaitokselle. Jos Massa ei ole myötämielinen niin alan ammattilaiset osaavat helposti provosoida sen myötämieliseksi.
Olipas tässäkin säikeessä taas aimo annos malthuslaista (vihreää?) pessimismiä. Malthushan oli se kundi, joka ennusti joskus 1850, että ruoka loppuu nykyisestä Britanniasta (köyhien) lisääntymisvimman vuoksi. No, eipä tosiaan loppunut, vaan saarta kansoittaa kymmenkertainen määrä populaa, joista valtaosan elintaso hipoo Malthuksen aikaista keskiluokkaa. Nälänhätää ei tullut, mutta herra onnistui kyllä eväämään tuet köyhiltä ja silloinen hyvinvointivaltio otti takapakkia vuosikymmeniksi. Malthuksen ennustukset menivät yhdessä ratkaisevassa suhteessa pieleen; hän ei kyennyt ennustamaan teknologista kehitystä, eivätkä sitä kykene ennustamaan nykyisetkään dystopioilla hehkuttelijat.

Mad Max -tyylisistä dystopioista on tullut kovin muodikkaita kuluneiden vuosien aikana, joskin ne eivät ole hirmuisen origenelleja. Mel Gibsonhan päristeli moottoripyörällään lähes 30 vuotta sitten aavikolla, missä taisteltiin eloonjääneiden kesken hupenevista bensa- ja öljyvaroista. Jos muistan oikein, Turnerkin taisi luritella siellä taustalla. Oikeastaan 2000-luvulle leimallista on just tää lainailu ja mielikuvituksen köyhyys. Näkyy tosi hyvin musiikissa; kaikki mahdolliset tyylit on kerrattu läpi yhden ainoan vuosikymmenen saatossa ilman, että mitään uutta olisi syntynyt. 40-, 50-, 60-, 70-, 80- ja 90-luvuilla on omat tyypilliset jutskansa, mutta tää 2000-luku on kaikilla mittapuilla mitaten toooodella köyhää aikaa. Pelkkää plagiarismia.

En oikein jaksa innostua tästä ilmastohömpästäkään. Siitä pölötettiin jo 80-luvun alkupuolella, kun olin ala-asteella. Ihmettelen, että kukaan muu mun tutuista ei ole vielä saavuttanut saturaatiopistettä sen suhteen. Opin termin Green House Effect ennen, kun edes aloitin englannin kielen opiskelun ja kierrätyksen tärkeydestäkin keskusteltiin, eli ei sitten tämänkään suhteen mitään uutta. Eniten äänessä ollut IPPC on sekin rukannut mallejaan jo ties montako kertaa, enkä oikein usko, että ihmiset ovat valmiita palaamaan takaisin kivikaudelle, jotta luonto pelastuisi. Eräässäkin lehdessä kehoitettiin ihmisiä syömään vain Suomessa tuotettuja juureksia ja välttämään maitotuotteita metaanipäästöjen vuoksi. Ei jestas, missä todellisuudessa tämä porukka oikein elää :D

Ylipäätään en ymmärrä Vihreiden konservointivimmaa, koska "luonnolla" ei ole mitään tasapainopistettä, vaan se on muuttunut rajustikin historian aikana. Sama konservointivimma nousee esille suhteessa teknologiaan; alkuperäinen, "luonnollinen", on jotenkin ylivoimainen, eikä sitä saisi parannella, saatikka "alistaa" ihmisen käyttöön. Luonnosta on tehty lähes ajatteleva, tunteva subjekti, jossa nähdään ja tulkitaan salattuja tarkoituksia ja päämääriä. Tämäkin "teoria" on 60-luvulta (http://en.wikipedia.org/wiki/Gaia_hypothesis). Samanlaiseen mystifiointiin törmää uskonnoissa, mutta toisaalta, eivätkös 99% vihreistä kannatakin postmodernismia, jossa vastustetaan valistuksenajan rationaalista ajattelua? Näin lopuksi voisi todeta, että tämä 2000-luvun "edistyksellinen" vihreys on taantumista suoraan 1800-luvulle.

Mun ennustus koskeekin vihreyttä itseään; se on totaalisesti OUT seuraavan vuosikymmenen loppupuoliskolla. Kööpenhaminan ja Kioton kokouksia tullaan muistelemaan samalla kaiholla tietyissä piireissä kuin Woodstockin konsertteja aikoinaan :D
Joo, niin oli.

Enkä minäkään innostu ilmastohömpästä. Pikemminkin pelottaa.
Niin tuosta happi-saturaatiosta. Tokiossa on happipisteitä, jos alkaa "ilma" loppua. (en puhu kyllästymispisteestä vaan konkreettisemmasta asiasta)
Ympäristötietoisuuden rinnastaminen luolassa itse kasvatettua naurista syöviin hihhuleihin on vähän kuin syyttäisi jokaista kokoomuslaista afrikkalaisten nälänhädän synnyttämisestä. Oletetaan että ransom olisi oikeassa ja vihreät
arvot olisivat aivan out ja passé niin kuinka tuoretta näkemystä edustaa sokea usko teknologian kaikkivoipaisuuteen? Muualla ollaan nousukauden loputtua huomattu että pelkkä teknologia ei riitä, meillä ollaan keskitytty enempi siihen Nokia-lakanoissa onanointiin ja menneiden saavutusten muisteluun.

Jätän silti tosi mielelläni maapallon pelastaminen teknologianörteille. En itse välittäisi sitä laiskana ihmisenä oikein tehdä muutenkaan. Uteliaisuuttani vaan haluaisin tietää kuinka monta kokispulloa Otaniemen nörttien vielä pitää hörppiä ennenkuin pienimuotoista betaversiota ollaan saatu koodattua. Siitä mikä se sitten ikinä onkin. Ehkäpä Nokia palaa retrohengessä takaisin kaikkein ensimmäiseen liikeideaansa ja ryhtyy valmistamaan kumisaappaita. Nykyversiossa on ehkä satelliittipaikannin jotta vedenpinnan noustessa perheenjäsenet eivät katoa.

Jokin tässä yhtälössä ei oikein täsmää. Ei siis ole erityisempää syytä huoleen. Teknologia kun kehittyy niin nopeasti. Mutta vielä tässä ja nyt se ei ole kehittynyt niin nopeasti että kukaan osaisi kertoa miten kehittynyt se on sitten joskus. Mutta se kyllä kehittyy. Uskokaa vaan. Just joo.
Ransom "En oikein jaksa innostua tästä ilmastohömpästäkään."

Entä jos olisit itse pystynyt sellaisen muutoksen todentamaan? Minä olen tajunnut ilmastonmuutoksen jo kauan sitten ilman tiedemiehiäkin. Lapsena Salon lähellä oli talvisin todella kovia pakkasia, joita Etelä-Suomessa ei ole enää koettu aikoihin. Joulukirkkoon ajelimme aina reellä. Enää se ei siellä ole onnistunut vuosikymmeniin. Työskentelin ehkä 25 vuotta sitten Kaivopuistossa. Kävimme ruokatunnilla juoksulenkillä Suomenlinnassa. Autolla saattoi ajaa sinne myös talvella jäätietä pitkin. Kumpikaan ei ole ollut mahdollista enää yli kymmeneen vuoteen. Jäät ovat heikkoja, joskus olemattomia ja laivat pitävät lopuista pilkkomisista huolen.
Rokkihomo: "Pikemminkin pelottaa."

Miksi ihmeessä? Pohjois-Suomen hapettomista lammista on ongittu tammen runkoja ja siitepölyanalyysien mukaan niinkin pohjoisilla leveyksillä on kasvanut pähkinäpensasta. Tällä hetkellä tammi ja pähkinäpensas viihtyvät luonnonmukaisina ohuella rannikkokaistaleella, joka ulottuu Turusta Helsinkiin. Tammi mainitaan myös Kalevalassa ja sen oletetaan kuuluneen olennaisena osana silloiseen ihmisten elinympäristöön (http://fi.wikipedia.org/wiki/Iso_tammi).

Suomen ilmasto saa siis lämmetä vielä runsaasti ennen, kun se pääsee lähellekään varhaisen keskiajan ilmastoa. Keskiajan loppupuolelta alkaneesta pienestä jääkaudesta ei olla muuten toivuttu täysin edelleenkään. Se päättyi 1800-luvun loppupuolella samoihin aikoihin, kun Suomessa kärsittiin suurista katovuosista. Ilmeisesti ilmastollinen vaihtelu on ollut tämän perusteella runsasta, nopeaa ja jatkuvaa Euroopassa (http://fi.wikipedia.org/wiki/Keskiajan_l%C3%A4mmin_kausi).

Kannattaa myös huomata, että Euroopan lämpimät ja jäiset kaudet eivät korreloi muiden maanosien ilmastonmuutosten kanssa. Ilmasto ei muodosta lineaarista järjestelmää, mikä huomataan siitä, että samaan aikaan kun Pohjoisnavan jäätiköt sulavat, Norjan kölivuoriston jäätiköt kasvavat.

Tämä myös vastauksena JuhaniV:lle, jonka mukaan jäät eivät kestä auton painoa enää. Olen myös huomannut muutoksen ilmastossa mökillämme; erilaiset (koriste)kasvit menestyvät hyvin, kuten vuosia pihalla kasvanut magnolia ja azaleat. On varsin ilmeistä, että Suomi tulee olemaan voittajien joukossa, mitä tulee ilmastonmuutokseen, on sen toteaminen sitten kuinka poliittisesti epäkorrektia tahansa.
Massa: "Muualla ollaan nousukauden loputtua huomattu että pelkkä teknologia ei riitä..."

Juu, ja arvaapa, millä ja miten ne ilmastomallit lasketaan ;) Btw. onkos Massa jo ympäristötietoisena yksilönä lopettanut lihan ja maitotuotteiden käytön? Entäpä perhe, sukulaiset, tutut...? Uskotko heidänkin lopettavan? Itse uskon, että hösääminen asian tiimoilta päättyy seuraavan vuosikymmenen puolella, kun ihmiset hyväksyvät tilanteen, eivätkä ole valmiita muuttamaan (radikaalisti) elintapojaan. Tulevaisuuden taikasana ei ole torjuminen vaan sopeutuminen.
Ransom kirjoitti: "Tulevaisuuden taikasana ei ole torjuminen vaan sopeutuminen."

Kiinnostavia näkökulmia. Minusta tuntuu kuitenkin tuollainen ajattelu nykyisessä maailmassa nurkkakuntaiselta. Näyttää siltä että esimerkiksi Ranska ja Espanja aavikoituvat muutamassa kymmenessä vuodessa. Noissa maissa siis kapenee elintila. Mihin ihmiset sieltä menevät pakoon. Pohjoisessa näyttää menevän ilmastollisesti mukavasti ja on tilaakin. Jospa Suomeen virtaa muutama kymmenen miljoonaa ilmastopakolaista? EU:ssahan on vapaan liikkumisen periaate. Kuinka siihen sopeudumme?
Lihaa syön edelleen aina silloin tällöin ja lentokoneeseenkin nousen mielelläni jos vaan rahat riittäisivät niihin lentolippuihin. En oleta kenenkään uhraavan elämäänsä maapallon hyväksi. Jeesuksia tässä ei todellakaan olla. Ymmärtääkseni kukaan muukaan tässä ketjussa ei ole vaatinut muita tekemään henkilökohtaisia uhrauksia. Itse en yleensä edes jaksa äänestää vihreitä. Tartuin vaan tähän otsikkoon kun harrastan apokalyptiikkaa.

Mutta kerropa nyt ransom mihin perustat tuon tulevaisuudenuskosi. Siihen että aina on mennyt hyvin joten jatkossakin tulee menemään? Ja minkälaista se uusi teknologia on jonka toivot ratkaisevan ongelmat jos niitä tulee? Mitä tulee ilmastonmuutoksen vaikutukseen Suomessa niin itse ainakin odottaisin ilmaston viilenemistä lämpenemisen sijaan. Kun golf-virta heikkenee niin meillä täällä on entistä viihtyisämpää.
Ransomilta käsittämättömän positiivisia kannanottoja (mikä sinänsä hyvä asia). Niin ehkäpä meidän ei tarvitsekaan tehdä asian, esim. ilmakehän otsonikerroksen ohentumisen, hyväksi mitään, koska eiväthän elämäntapamme ole mitenkään tekimisessä sen kanssa. Mutta olisikohan tuo sitä, että jänis työntää päänsä pensaikkoon ja loppupää jää näkyviin uskoen olevansa piilossa ja turvassa.
Imasto lämpenee vuorenvarmasti riippumatta eri mallien mukaisesta Golf-virran heikkenemisestä huolimatta. Näin lukee myös imatieteenlaitoksen sivuilla. Jo nykyisillä hiilidioksipitoisuuksien tasoilla ilmasto jatkaa lämpenemistään. Ääri-ilmiöt lisääntyvät niin kuin sateet ja helteetkin(IPCC raportti 2007). Elämme interglasiaalista aikaa ja myöskin auringon aktiivisuuden matala-aktiivista aikaa. Ihmisen vaikutusta nykyiseen nopeampaan lämpenemiseen kuvaa ns. jääkiekkomailamalli. Viimeisen pienen jääkaudenjälkeisen normaalin lämpenemisen lisäksi on 50-luvulta asti ilmasto lämmennyt merkitykselliseti jyrkemmin kuin muut luonnolliset selitykset selittäisivät. Ihmisen osuus tähän jyrkempään lämpenemiseen on ilmeisen kiistaton. Vaikka näyttäkin siltä, että lämpeneminen joka tapauksessa on peruuttamaton prosessi ja jatkuu jonnekin 3000-luvulle ja pidemmällekin niin kyllä tässä jokainen voi silti ihan muilla perusteillakin miettiä omaa kuluttamistaan ja elintapojaan. Ja silti se uusi jääkausi myöskin tulee. Ehkä jo 10 000 vuoden kuluttua. Ja tämähän selittyy sitten astronomisilla seikoilla.

mini
Eiköhän vaan oteta rennosti nämä viimeiset vuodet. Maailmanloppuhan tulee vuonna 2012, mikäli Mayojen ennustuksiin uskomme, ja miksemme uskoisi?

Smo: Sorry tilapäisen ahdasmielisyyskohtaukseni johdosta. Näin kun Poriksen jorinoita enemmänkin lueskelee, niin hänhän on oikeastaan ihan hauska. Menee sinne jonnekin Pekka Siitoimen ja Johan Bäckmanin välimaastoon :D
Sain juuri puhelinsoiton Espanjan Aurinkorannikon lomakohteesta. Kaverini asuu siellä talvet. Hän kehui, kuinka mukava tämä syksy on ollut. Aurinkoa ja lämpimiä säitä on riittänyt. Sadetta on tullut vain muutamana päivänä ja silloinkin vähän. Totesin ettei luonto pidä sellaisesta. Hän kertoi paikkakuntalaisten olevan jo kovasti huolissaan tulevasta kesästä. Jos talvella ei saada kunnolla vettä taivaalta, ensi kesänä vesi loppuu alueelta täysin.