Tiede-lehti: Ainon ja Veetin maailma vuonna 2030
Tiede-lehti on erikoisnumerossaan koettanut kurkistaa vuoteen 2030. Aihetta on pohdittu vuonna 2009 syntyneiden Ainon ja Veetin kannalta. Heidän lisäkseen Suomeen syntyy tänä vuonna lähes 60 000 lasta. Kirjoittajat ovat haastatelleet asiantuntijoita monelta aihealueelta. Lainaan seuraavaan lehdestä muutamia otteita.
Työn ja ei-työn raja rönsyilee vuonna 2030 huomattavasti nykyistä enemmän. Oppiminen jatkuu koko elämän. Useimmat ahertavat tietotyössä jopa kahdeksankymppisiksi. Seniorimestarien työssä painottuu mentorointi ja oppijan ohjaus.
Perhemallit kirjavoituvat, esimerkiksi sateenkaariperheitä pidetään täysin luonnollisina. Parisuhde pitää pintansa. Se tuo elämään vakautta, jota työelämä ei tarjoa.
Vuoteen 2030 mennessä on kehitetty menetelmiä, joita käyttäen miesparillakin on mahdollisuus saada lapsi, jolla on geenejä molemmilta miehiltä. Tällaisen hedelmöitetyn munasolun tuottaminen on kuitenkin huomattavan vaikeaa ja kallista. Mukaan tarvitaan lisäksi vielä sijaissynnyttäjä. (Naisparin yhteisen geeniperimän omaavan lapsen hankintaa ei lehtijutussa pohdita. Lienee tuolloin mahdollinen samoilla tekniikoilla kuten miesparillakin.)
JuhaniV kirjoitti: "Useimmat ahertavat tietotyössä jopa kahdeksankymppisiksi."
Useimmat eivät ELÄ yli kahdeksankymppisiksi.
"työelämä"
Vuonna 2030 on tajuttu tuon sanan olevan oksymoroni.
YLEn teksti-tv:ssä tänään: Moni vauva voi elää 100-vuotiaaksi
- Enemmistö kehittyneissä maissa nyt syntyvistä lapsista saattaa elää yli 100-vuotiaiksi, jos eliniän kehitys jatkaa nykyisellä mallillaan, kertovat tanskalaiset ikääntymistutkijat.
- Iäkkäiden osuuden kasvu yhteiskunnassa vaatii tutkijoiden mukaan myös työelämän uudistamista. He kannattavat töiden jatkamista nykyistä paljon pidempään kevennetyllä työviikolla.
Yksi asia joka mielestäni pitäisi työelämässä muuttaa, on jäykkä työaikajärjestelmä. Päivittäisessä työssähän se on monessa paikassa jo muuttunutkin, ylitöitä tehdään homona ja niitä sitten koetetaan saada takaisin vastaavasti liu'uttamalla joskus työpäivää lyhemmäksi (vaikka taitaa usein jäädä pelkäksi haaveeksi).
Mutta mielessäni on lähinnä vuotuisen työajan järjestäminen vakinaisissa työsuhteissa. Loma- ja vapaapäivät on tarkasti laskettu, ja valtaosa ihmisistä odottaa kesälomaa kuin kuuta nousevaa. Sitten löhötään ne pakolliset neljä viikkoa kyllästymässä jossain mökillä tai aurinkorannalla. Miksi ihmiset eivät saisi itse päättää (=sopia työnantajan kanssa), milloin ja kuinka paljon lomaa pidetään? Palkka maksettaisiin tehdystä työstä, ei mökillä homehtumisesta. Palkan määrä pitäisi tietysti suhteuttaa tehtävän vuotuiseen arvoon, johon nykyisin pitää sisällyttää kaiken maailman lomalisiä. Ne vaan jaettaisiin tasan normaaliin kuukausipalkkaan, jota sitten maksettaisiin vain työssäolopäiviltä.
Monet pätkätöitä tekevät ovat kai jo tottuneetkin tähän. Lomapalkkoja ei ole, vaan töitä tehdään silloin kun niitä on tarjolla tai työn vastaanottaminen muuten sopii.
Yrittäjillä, kuten minulla jo reilusti toistakymmentä vuotta, tilanne on sama. "Palkka" eli laskutus juoksee tasan siitä, mitä olet saanut aikaan. Kun tuntuu siltä, että haluan pitää lomaa, en ota työtä vastaan. Tämä edellyttää tietysti jonkinlaista pitkän tähtäyksen taloudellista suunnittelua. Puskuria täytyy olla, että pärjää loman ajan ilman miltään suunnalta tulevaa "ilmaista" rahaa. Puskuria toki nykypäivänä yrittäjä tarvitsee muutenkin, kun kuukaudet eivät ole veljeksiä ja toimeksiantojen määrä saattaa yllättäen syystä tai toisesta notkahtaa.
Pointtini on se, että monikin varmasti haluaisi terveyden salliessa jatkaa työntekoa vielä virallisen eläkeiän jälkeenkin. Karkottimeksi muodostuu työelämän pakkohtahtisuus ja jäykkyys. Itselleni ei tule mieleen montaakaan ammattia, joissa joustavuudelle työajan järjestelyissä ei hyvällä tahdolla löytyisi tilaa. Eikä kukaan ole niin korvaamaton, ettei joku muu pystyisi hänen työtään tekemään parinkin kuukauden ajan tuloksen pahemmin kärsimättä.
Normaalisti eläkkeelle "kuuluvat" voisivat muodostaa työvoimareservin, jota voitaisiin rekrytoida oman osaamisalueensa tehtäviin silloin kun niitä on tarjolla. Työpaikkojen ilmapiiri monipuolistuisi, kenenkään ei tarvitsisi käydä pakosta töissä vain siksi, että vuosilomaan on vielä kolme kuukautta.
Ja ihmisten aktiivisuus säilyisi pitempään, kun heitä ei sysättäisi vastoin tahtoaan eläkkeelle iltapäivätansseihin ja kudontapiireihin, vaikka fyysinen ja henkinen tila mahdollistaisivat vielä työnteon hieman hidastetulla tempolla. Eläkerahojakin säästyisi, kun eläkejärjestelmään tehtäisiin jonkinlainen tasoitussysteemi, jonka mukaan työelämään osallistuville maksettaisiin yksilöllisesti alennettua eläkettä työssäolopäivien osalta kuitenkin niin, että työssäolo selvästi kannattaisi.
JuhaniV kirjoitti: "YLEn teksti-tv:ssä tänään: Moni vauva voi elää 100-vuotiaaksi "
Ja lehmät lentävät. Pian tosin lentää myös Jungner.
Kriittinen suhtautuminen esitettyihin väitteisiin on tietysti aina tervettä, mutta asioiden kuittaaminen "höpönä" ilman varsinaisia perusteita ei vakuuta ainakaan minua. Ihmisen elinikä kasvaa elinolosuhteiden parantuessa, mutta kuinka paljon... On ollut aika, jolloin 50 vuoden kypsään ikään ehtinyt on ollut todella iäkäs muihin verrattuna.
"Useimmat ahertavat tietotyössä jopa kahdeksankymppisiksi." - mutta useimmat eivät tee "tietotyötä", edes tulevaisuudessa? Paitsi ehkä nyt "Tiede" lehteä lukevat...
Hassu ajatus; Eliniän kasvaessa olisi ehkä pikemminkin syytä järjestää uudellen nuo ensinmäiset elinvuodet; pitkittää lapsuutta ja nuoruutta. Ehkä silloin niin moni ei olisi loppunpalanut kolmekymmentä mittarissa?
smo kirjoitti: "Kriittinen suhtautuminen esitettyihin väitteisiin on tietysti aina tervettä, mutta asioiden kuittaaminen "höpönä" ilman varsinaisia perusteita ei vakuuta ainakaan minua. Ihmisen elinikä kasvaa elinolosuhteiden parantuessa"
Loppuu öljy
Loppuu vesi
Loppuu ruoka
Ilman ruokaa elinikäsi on noin alle kuukauden. Ruoan tuottamiseen tarvitaan öljyä ja makeaa vettä. Tällä hetkellä esimerkiksi kiinalaisilta on vesi loppumassa. Miljardi nälkäistä, mutta varsin ahkeraa ja älykästä kiinalaista kilpailemassa sinun kanssasi ruoasta.
Sitten on tietysti sellaiset ilkeydet kuin ilman pienhiukkaset, ilmastonmuutos, geenimanipulaatio ja yleinen ympäristön kemikalisoituminen ja tietysti sen lisäksi kaikki "vanhat", kuten sodat ja rikollisuus.
Millä ihmeen logiikalla elintaso kasvaa vuoteen 2030 ja sen jälkeen?
Joskus pelottaa nuo uskovaiset. Tieteisuskovaiset ovat kohta hullumpia kuin fundikset. Toiset odottavat maailmanloppua, tosiet peittävät Saharan aurinkokennoilla ja kärräävät oliivipuut kottikärryillä pohjoisemmaksi ilmaston mukana
Public eye kirjoitti: "Yksi asia joka mielestäni pitäisi työelämässä muuttaa, on jäykkä työaikajärjestelmä."
Tuossa olen täysin samaa mieltä. Muistan koko palkollisena oloni ajalta, kuinka inhosin kellokorttia. Hyvin usein oli niin paljon plussatunteja, että liiat katkaistiin muistaakseni kolmen kuukauden välein. Työtehoon kellokortilla oli kielteinen vaikutus. Olisin muutenkin tehnyt hommia inspiraation iskiessä ylitse tavallisen työajan. Pidän yrittäjänä siitä, että saatan vaikuttaa työaikoihini suhteellisen paljon. Tänäänkin keskellä päivää painuin salille kuntoilemaan. Sen jälkeen painoin hommia pitkälle iltaan.
Olen joskus miettinyt, millainen merkittävä osaamispääoma itselläni oli kun palkkatyön lopetin yli kymmenen vuotta sitten. Tuota osaamista olen voinut hyödyntää monella tavalla yrittäjätoiminnassani. Se osaaminen on pois entiseltä työnantajaltani. He eivät sitä tuntuneet miettivän. Kiire oli saada kaikki vanhat ulos talosta. Minä ehdin erota ennen kuin käskettiin ulos.
Yrittäjän on oikeasti varauduttava erikseen kaikkiin niihin asioihin, joista palkkatyötätekevän ei juurikaan tarvitse huolehtia. Vaarana on myös virhearvioinnin kostautuminen pahallakin tavalla. Tunnen yrittäjän, joka ei halunnut maksaa itselleen juurikaan eläkettä. Hänen on pakko tehdä töitä niin pitkään kuin ikinä pystyy ja jaksaa tienatakseen päivittäisen elantonsa. Sukanvarressa ei vanhuuden varalle ole juuri mitään.
Juttelin juuri erään tutkijan kanssa. Hän on yli 70 vuotta, virallisesti siis eläkkeellä. Hän on parhaillaan tekemässä isoa tutkimuksiinsa perustuvaa kirjaa. Nuppi on hänellä edelleen täysin terävä. Tietoa on kertynyt pitkän uran aikana valtavasti. Sitä hän nyt jakaa nuoremmille kirjoittamiensa julkaisujen kautta. Fyysinen kuntokin on kuulema hyvässä mallissa.
Kun joskus päätän ryhtyä eläkkeelle, tekisin mieluummin jotakin järkevää muuta kuin pakotettuja harrasteita, kuten golfia.
Kuppi-Nurin-Poris kirjoitti:"
"Loppuu öljy
Loppuu vesi
Loppuu ruoka"
Et muistanut mainita, että maapallo tuhoutuu muutaman miljardin vuoden kuluttua pöhötautisen auringon nielaistessa sen, tai sitä ennen iso kivi voi osua maahan ja tuhota kaiken. Oletko jo muuten murehtinut, että kuolet sitä ennen! Kuinka ihmeessä uskallat astua ulos omasta luukustasi? Ehdotan, että alat miettiä millaisen taivaspaikan itsellesi hankit. Noilla asenteilla tonttisi tulee olemaan jossakin taivaallisen kaatopaikan kupeessa. ;-)
Öljyn loppuminen on kaiketi suurimpia siunauksia, mitä tälle pallolle voi tapahtua, mutta ikävä kyllä sitä saadaan odottaa vielä pitkä tovi. Puhdasta vettä ja ilmaakin riittäisi paljon paremmin, jos saastuttava öljyn käyttö loppuisi. Kahakat öljyä tuottavien maiden ympärillä ja sisällä (Norjassa sentään on jostain syystä toistaiseksi ollut aika rauhallista) menettäisivät merkityksensä, kun rikkaiden öljyä kahmivien maiden ei tarvitsisi enää valvoa siellä etujaan.
Nyt ollaan kehittelevinään "vaihtoehtoisia" energiamuotoja, mutta varsin verkkaiseen tahtiin ja vain vasemmalla kädellä maanantaisin, kun öljyn valta maailmassa on sekä taloudellisesti että määrällisesti niin murskaava.
Maailma ja maailmankaikkeus on täynnä puhdasta energiaa, mutta sitä vaan ei viitsitä ottaa oikeasti käyttöön, kun öljyä edelleen pulppuaa maan uumenista niin paljon kuin ihmiset vain ehtivät polttaa.
Vanhoja ihmisiä riittää tulevaisuudessa myös Suomessa.
*******************************************************************************************
Suomen väkiluvun kasvu jatkuu myös tulevaisuudessa. Maamme väkiluku ylittää 6 miljoonan asukkaan rajan vuonna 2042, jos väestökehitys jatkuu nykyisen kaltaisena, ilmenee Tilastokeskuksen tuoreesta väestöennusteesta. Yli 65-vuotiaiden osuuden väestöstä arvioidaan nousevan nykyisestä 17 prosentista 27 prosenttiin vuoteen 2040 ja 29 prosenttiin vuoteen 2060 mennessä.
Eläkeikäisten eli 65 vuotta täyttäneiden ja tätä vanhempien määrä lähes kaksinkertaistuu nykyisestä 905 000:sta 1,79 miljoonaan vuoteen 2060 mennessä. Yli 85-vuotiaiden osuuden väestöstä ennustetaan nousevan viime vuodenvaihteen 2 prosentista 7 prosenttiin ja heidän määränsä nykyisestä 108 000:sta 463 000:een.
http://www.tilastokeskus.fi/til/vaenn/2009/vaenn_2009_2009-09-30_tie_001_fi.htmlJuhaniV
03.10.2009 "Kuinka ihmeessä uskallat astua ulos omasta luukustasi? "
Ilman muuta uskallan ja hyvin uskallankin, nimittäin jokainen päivä mennään syvemmälle kohti alamäkeä joten on parasta elää kuin viimeistä päivää. Ja jos sillä tavalla viimeinen päivä tulee niin se on taatusti armollisempi kuin loppuni 2049-2069. Sinä olet vieläkin onnellisempi kun pääset hautaan minuakin aiemmin. Onneksi olkoon, vaan! Kaikkein eniten harmittaa just näiden vauvojen kohtalo.
Uskalsin muuten enemmän. Koulussa hyppäsin altaaseen kolmesta metristä, nyt leiskautin viidestä. Kyllä enemmänkin menee, uskon niin. Huomioin itsessäni sen, että tunnen häpeää korkeiden paikkojen arastelemisen kanssa. Se on muistona siitä kun asuin vuorilla.
Public eye 11 / 13
03.10.2009, 09:26 "Öljyn loppuminen on kaiketi suurimpia siunauksia, mitä tälle pallolle voi tapahtua, mutta ikävä kyllä sitä saadaan odottaa vielä pitkä tovi.
Maailma ja maailmankaikkeus on täynnä puhdasta energiaa, mutta sitä vaan ei viitsitä ottaa oikeasti käyttöön, kun öljyä edelleen pulppuaa maan uumenista niin paljon kuin ihmiset vain ehtivät polttaa"
En usko. Öljyhuippu on saavutettu kaikkialla eikä korvaavaa polttoainetta ole helposti saatavilla. Laiskuus kehittämisessä ei johdu siitä, että öljyä olisi niin paljon, vaan siitä, että sitä myydään alihintaan ja että vaihtoehtoisten teknologioiden kehittäminen on niin ylivoimaisen hankalaa.