Vanhuksille myrkkypilleri huuleen ja pois rasittamasta yhteiskuntaa?

Kaari Utrio on tehnyt hienon keskustelun avauksen. Vanhusten hoitokeskustelu olisi hiljalleen sammunut ja kaikki jatkunut aivan kuten aina ennenkin. Tässä yhteiskunnassa syvimmillään ajatellaan vanhukset ja ikäihmiset pelkkänä rasitteena ja kuluna, joka lankeaa nuorten maksettavaksi. Utrio tökkäsi kirjoituksellaan suoraan ja kovaa vallitseviin asenteisiin niin armomurhaa kuin vanhusten asemaa pohdittaessa Suomessa.

Kanava-lehdessä (6/2009) Voitto Helander on tarkastellut tätä asiaa kirjoituksessaan, joka on otsikoitu "Seniorikansalaiset - suomalaisen yhteiskunnan elätit?"

Jutun ingressi:
- Miksi huoltosuhteen tulevaa kehitystä arvioitaessa vain palkkatyötä tekevät työlliset saavat myönteisen 'tuottavat' merkin otsaansa, kun taas eläkeläiset tai raskasta kotityötä tekevät ovat automaattisesti 'huollettavia ja siten yhteiskunnan taakkoja? On kohtuutonta leimata seniorikansalaiset vain yhteiskunnan eläteiksi.

Hän toteaa mm. että omaishoito on massiivinen tulonsiirto hyvinvointivaltiolle. Tätähän tekevät varsin paljon nimenomaan ikäihmiset niin kumppaninsa hoitajina kuin vaikkapa lastenlasten hoitajina. Ikäihmiset tekevät laajamittaista ja monipuolista palkatonta palvelua. Sekin työ jätetään tilastoissa huomiotta.

Väestöllisellä huoltosuhteella tarkoitetaan esimerkiksi lasten (0-14v.) ja vanhuseläkeläisten (65+ v.) määrien suhdetta työikäisten määrään.

Hesarin kirjoitus on saanut aikaan todellisen mielipidevyöryn. Hetkessä viitisensataa kirjoitusta.
  • 2 / 29
  • Geschwitz
  • 15.9.2009 9:26
Pillerin valtio voisi jakaa 50-vuotisllahjaksi. Sen voi sitten ottaa kun saanut kylläkseen ikärasismista töissä, niveliä kolottaa ja baarissa saa hengailla yksin tiskillä.
  • 3 / 29
  • Pora-liike
  • 15.9.2009 13:23
Pilleri osoittaa mielestäni kypsää suhtautumista vanhuuteen. Moni vanhus haluaisi kuolla, mutta kun ei suoda, niin pitää sitten kitua vuodesta toiseen.
  • 4 / 29
  • Rokkihomo
  • 15.9.2009 15:11
Vastauksena otsikkoon: Ilmeisesti.

Tätini 61 v jännitti onko vielä varaa hammashoitoon vai onko "liian vanha" ja joutuu maksamaan paljon enemmän eli liikaa suoraan itse.
Och samma med mammografi.
Ei hyvä.
Terveydenhuoltoalalle vielä enemmän noita "armahtavia" sairaanhoitajia. Nyt niitä syytellään murhista... josko tämä olisi ratkaisu? (insuliiniruiske tai ylim. morfiiniannos ja kivuton kuolema). Mihin maailma onkaan menossa?
  • 6 / 29
  • Kolmoisritti
  • 15.9.2009 21:32
Terveydenhuoltoalalla alkaa olla must aika sairasta touhua. Pitäs puuttua jo. Lääninhallituksille on vissiin tehty läjittäin valituksia, kun ne nosti jutun. Kai silloin alkaa olla jo aika tehdä jotakin. Vanhukset ovat puolustuskyvyttömiä. Monet sairaita, etteivät jaksa, kun päivittäisiin toimiin menee koko energia. Kauheinta on tuo nälkää näkeminen.

Mä en tajuu miks pönttöpäähoitajat ei oo tehneet kapinaa. Kai siks kun ne on tyhmiä kuin apinat.
Terveydenhuollon puolelle, esim. sairaanhoidon opiskelijoiksi, hakijoita tulevaisuudessa on luultavasti vähän jo työn kuormittavuuden takia/palkkauskysymykset. Aika moni järkevä hoitaja vaihtaa ammattia ja on vaihtanut, koska vaatimukset työn määrän suhteen ym. alkavat olla liian kovat (vierestä seurannut). Tosiaan on tyhmää olla töissä työterveyden puolella, kun muualta voi saada elantonsa helpommalla.
Sairaanhoitajaksi kouluttautuvien määrä on luultavasti vähentynyt myös siksi, koska lähihoitajan ammatista on tullut eräällä tavalla trendikäs. Moni joka olisi aikaisemmin kouluttautunut sairaanhoitajaksi, kouluttautuukin nyt lähihoitajaksi. Sairaanhoitajia kuitenkin tarvittaisiin, koska lähihoitajat mm. eivät saa jakaa lääkkeitä.
Toivottavasti ei poikkea kauas alkuperäisestä aiheesta..Mutta esim. ko. syystä lähihoitajia ei enää palkata ainakaan vakituiseen työsuhteeseen moneenkaan sairaalaan. Sairaaloiden hoitotyön puolella työsuhteet tulevat tulevaisuudessa olemaan lähinnä sairaanhoitaja, terveydenhoitaja..keskeisiä. Lähihoitajia tarvitaan esim. yksityisektorilla hoitokodeissa jne.
Voisiko joku valistaa alaa vähemmän seuranneille mitä pätevyyseroja on sairaanhoitajilla ja lähihoitajilla?
Suomenmaa-lehdessä arkkiatri Risto Pelkonen sanoo, että säännöllisesti julkisuuteen nousevat kauhutarinat vanhusten huonosta hoidosta on osoitus tahtotason puuttumisesta tilanteen parantamiseksi.

- Usein myös koulutettu henkilökunta puuttuu, vaikka työssä on myös loistavia hoitajia. Kun jälkimmäisistä on puutetta, joudutaan ottamaan kouluttamatonta väkeä ja sitten käy, kuten lehdistä luemme, Pelkonen sanoo.
Statisti, periaatteessa erona on se, että lähihoitaja avustaa potilasta arkisissa askareissa, kuten peseytymisessä, pukeutumisessa ja liikkumisessa. Sairaanhoitajan ammatti taas on enemmän lääketieteeseen painottuva, eli siihen kuuluu enemmän tietoutta eri sairauksista, lääkkeistä, laboratoriokokeista, hoidon suunnittelusta, hoidon vaikuttavuuden seurannasta. Tämä on hieman yksinkertaistetusti sanottu, mutta asian voisi esittää siten, että sairaanhoitaja avustaa lääkäriä kun taas lähihoitaja avustaa sairaanhoitajaa. Lähihoitajan vakanssista onkin ennen käytetty nimitystä hoitoapulainen tai perushoitaja.

Molemmat työt ovat tärkeitä, ja vanhustenhuollon puutteista käytävää keskustelua seuratessa tulee mieleen, että juuri lähihoitajan työnkuvaan kuuluvat asiat ovat niitä joita enemmän kaivattaisiin. Lähihoitajien asemesta kuitenkan palkataan mieluummin juuri sairaanhoitajia esim. mainitsemieni lääkkeenjakojen vuoksi, vaikka sairaanhoitajista onkin suurempi pula kuin lähihoitajista.

Käytännössä sairaanhoitajan ja lähihoitajan työnkuvien erot eivät ole nykyisin suuria. Monessa työpaikassa sairaanhoitaja ja lähihoitaja tekevät käytännössä samaa työtä, lukuunottamatta lääkkeenjakoa johon lähihoitajalla ei ole valtuuksia. Käytännössä lähihoitaja saattaa joutua hoidon suunnittelun kanssa tekemisiin aivan saman verran kuin sairaanhoitajakin.
  • 14 / 29
  • Kolmoisritti
  • 16.9.2009 10:25
Johan sen järkikin sanoo, että jos pidätsykyvyttömiä vanhuksia on 15, niin hoitajan työ on vaippojen vaihtamista, muuten haisee kusi ja paska. Luin jostakin, että virtsan karkailu on yleinen vaiva naisilla jo kauaa ennen eläkeikää. Ei vaan puhuta. Sama juttu miehillä, kun tulee eturauhasongelmat, vessassa pitää rampata öisin.
Nykyisin lääkärit (,joista myös pula julkisella sektorilla) joutuvat työkiireiltään delegoimaan omia työtehtäviään myös sairaanhoitajille: esim ennen iv-tipan laitto kuului lääkäreille nykyisin lähinna sairaanhoitajille (paitsi sentraalinen iv.); Samoin teho- ja valvontaosastoilla, ambulansseissa sairaanhoitajat (ensihoitajat) joutuvat tekemään itsenäisiä päätöksiä akuuteissa tilanteissa, ja myöhemmin konsultoimaan sitten lääkäriäriä, vaikka vastuu ko. tilanteessa olisikin ollut sh:lla.

Julkisen sektorin palveluiden tarve ja ja palvelujen antaminen eivät ole tasapainossa. Tarvisijoita on liikaa. Kenen syy? Joudutaan priorisoimaan, laittamaan tarvisijoitakin tärkeysjärjestykseen.. raakaa touhua.
Eräs syy terveysalan ongelmiin on käsittääkseni vuosikausia liian matalana pidetty koulutettavien lääkärien määrä. En tarkalleen tiedä mikä siihen on ollut syynä. Onko ammattiliitto painostanut pitämään koulutusmäärät alhaisena palkkatason ylläpitämiseksi? Ovatko lääketieteellisten tiedekuntien pääsyvaatimuikset liian tiukat?

Kustannussyistäkin lääkärien määrä pidetään minimissä. Palkkakustannukset ovat terveydenhuollon suurin menoerä. Nykyisinä lääkäripulan aikoina yksittäisen lääkärin palkka on helposti 7 000-8 000 euroa kuukaudessa, mikä on kyllä eettisesti perusteltavissa ihmisten kannalta tärkeästä työstä. Mutta se on iso palkka työstä joka ei suoraan liity voiton tuottamiseen. Sivukuluineen yksittäisen lääkärin palkkakulut työnantajalle nousevat 10 000 - 20 000 euroon kuukaudessa. Jos sairaalassa työskentelee vaikkapa sata lääkäriä, heidän palkkakulunsa nousevat jopa 20 miljoonaan euroon vuodessa. Se on melkein 120 miljoonaa vanhaa markkaa. Ja kyse on yksittäisestä sairaalasta.

Joku saattaa olla kanssani kovastikin eri linjoill, mutta minä pidän ongelmana myös sitä että lääkäreille on annettu liikaa vapauksia työajankäyttönsä ja omien tekemisten suhteen. Työnteko ei välttämättä ole tehokasta, aikaa menee seminaarimatkoilla, lääketehtaiden markkinointitilaisuuksissa ym. Periaatteessahan he ovat esimiesten alaisia duunareita, mutta käytännössä heillä on vapaudet kuin johtohenkilöillä. Mikään organisaatio ei voi toimia, jos siinä on liikaa auktoriteetteja.
Nykyisin lääkäreiden on kannattavampaa jakaa lääketieteelistä taitoaan yksityissektoreilla. Kellä on varaa, niin voi mennä yksityisvastaanotoille. Luulen, että vain "varakkailla" vanhuksilla on varaa hoidattaa itseään (ei "toisen luokan" kansalaisilla"). Kai sitä ollaan menossa USA:n malliin. Terveydenhuolto yksityissektoreilla ei ole "halpaa" esim sydänleikkaukset jne.. Valitettavasti monet vanhukset saavat kärsiä tästä.. koska julkisen sektorin säästöleikkaukset kohdistuvat luultavasti rankimmin heihin.
Olen samaa mieltä Nermalin kanssa.. lääkäreillä on "monopoliasema". Kunnioitan kyllä niitä lääkäreitä, jotka uskaltautuvat töihin julkiselle sektorille, mutta julkisissa sairaaloissakin taitaa olla ns. yksityispotilaita, joita ko. lääkärit hoitavat suuremmalla palkkiolla.
Ehkäpä minäkin mieluummin ottaisin sen pillerin, jos olen hoitanut asiani niin huonosti, ettei minulla ole ketään edes sen verran läheistä joka kävisi minua edes joskus katsomassa sitten kun itse en enää liikkeelle pääse. Mutta sitä ennen koitan kyllä tehdä parhaani, ettei tällaiseen tilanteeseen jouduta...
Totuudella on monta särmää. Yhden sellaisen särmän esittää Kirsi Virtanen pakinassaan Kuinka paljon maksaa inhimillisyys?

- Inhimillisyys ja lähimmäisenrakkaus ovat myytävissä, nyt ei tarvitse tehdä muuta kuin sopia hinnasta. Kaikki on nähtävästi kaupan - kunhan hinnasta sovitaan.

- Miten paljon pitää vanhustenhoitajille maksaa siitä, etteivät he kiroile vanhukselle, eivät käytä töykeää kieltä tai äreää äänenpainoa? Meistä muista ihmisistä tuo nimittäin kuuluu ihan normaaliin ja kohteliaaseen käytökseen, se, ettei hauku ketään. Joten me emme tiedä mitä sellaisesta käytöksestä mahdollisesti pitäisi maksaa. Paljonko pitää pulittaa siitä, etteivät vanhustenhoitajat enää ärisisi tai kiroilisi vanhuksille? Kertokaa meille, hyvät vanhustenhoitajat.

http://blogit.yleradio1.yle.fi/kirsivirtanen/kuinka_paljon_maksaa_inhimmillisyys

Suosittelen ohjelman kuuntelemista. Virtasen mielipiteet ovat kärjekkäitä ja kiinnostavia.

***********

Vanhusten hoitoon suhtautumisesta ohitse kuulemani tapaus ehkä yli vuosikymmen sitten. Ylihoitajalla oli yhteenotto pullikoivan sairaanhoitajan kanssa. Ylihoitaja esitti uhkauksen: "Jos et ryhdy tavoille, jotka minä määrään, siirrätän sinut töihin geriatriselle osastolle."

Geriatrinen osasto oli siis henkilökunnalle tuolloin rangaistusosasto. Voi kuvitella, kuinka kurja sellaisella osastolla työskentelyilmapiiri oli ja kuinka se vaikutti hoidettaviin potilaisiin.
JuhaniV: Et varmaan kerennyt lukea tavallisten kansalaisten kirjoittelua Kirsi Virtasen blogista; Virtasen kirjoituksen alapuolella on mielipiteitä ko. kirjoituksesta. Suosittelen, että tutustut, koska eivät olleet kovin myönteisiä häntä kohtaan.

Virtenen haukkuu väärää puuta
Julkaistu Ke, 16/09/2009 - 08:30 Nimetön

Virtanen ei näköjään tajua, että vika ei ole hoitajissa, vaan poliitikoissa.
Hän, onneton ja ymmärtämätön toimittaja, haukkuu alimmalla tasolla toimivia hoitajia, kun pitäisi miettiä, miksei valtion politiikka ole järjestetty siten, että hoitajia olisi tarpeeksi ja työnteko vanhusten parissa olisi palkitsevaa ja mukavaakin.


Kirsi voi sinua
Julkaistu Ke, 16/09/2009 - 08:36 kakinkangas

Kirsi olet aika lapsellinen. Suosittelen tutustumista erinäisiin hoitolaitoksiin ja vanhainkoteihin. Hoidon huono taso johtuu resurssien vähäisyydestä. Nytkin uutisissa puhuttiin kuinka taas säästäminen tehdään opetuksessa ja terveydenhoidosta.Eli ihan vääristä asioista.Oletko lukenut kohua herätteneestä uutisesta Kemin vanhustenhuollosta. Siellä omaiset joutuvat auttamaan koska henkilökuntaa on kunta palkannut niin vähän että muuten potilaat olisivat käytännössä paskat housussa koko yön. Tämä ongelma ei ole palkatun henkilökunnan vika. Kunta mielestäni toimii tässä rikollisesti koska ei anna vanhuksille arvokasta elämää. Luepa kemin vanhustenhuollon artikkeli. Mutta sanonpa Kirsi vaan että jos äitisi olisin häpeäisin silmät päästäni puheitasi.

suulla suuremmalla
Julkaistu Ke, 16/09/2009 - 08:37 Nimetön

Kirsi Virtasella tuntuu olevan pitkä kokemus vanhustenhoidosta, vai mistä nuo mielipiteet tulevat- mediastako ? Millä palkalla Kirsi Virtanen radiossa puhuu asioista, joista ei tunnu olevan omakohtaista kokemusta ainakaan oman kokemukseni perusteella. Viikko pitkäaikaisosastolla voisi kummasti saada haluamaan lisää käsiä eikä palkkaa, kuten vanhustenhoitajienkin toive on.

kaikkea roskaa sitä kuulee
Julkaistu Ke, 16/09/2009 - 08:49 Nimetön

Kaikesta sitä toimittajillekin maksetaan palkkaa. Toisten ihmisten ammatin ja työn halventamisesta.Ala-arvoista toimittajan työtä.Tsemppiä kaikille hoitajille ja jaksamista.
Todella alaarvoista puhetta!

Julkaistu Ke, 16/09/2009 - 09:44 Nimetön

Itse olen lähihoitaja. Onneksi puheet eivät satuttaneet itseäni niin paljon, koska tiedän että hoidan työni hyvin. Kuinka monessa vanhain kodissa olet Kirsi käynyt? Eikä pelkästään käynyt vaan tutustunut vaikka viikon verrran sen toimintaan ja toimintatapohin. Ja ei pelkästään Helsingin seudulla. Sieltä päin ei itselläni ole kokemusta mutta tule vaikka tänne savoon tutustumaan! Eniten sanomissasi harmittaa se että kuuntelijat ymmärtävät puheistasi että KAIKKI hoitajat ovat samanlaisia!! Tiedän että myös ns. "huonoja hoitajiakin" on. Itse vasta vuoden verran ammattilaisena olen joutunut tilanteeseen jossa olemme 10minuutin kahvitauolla, oveen koputetaan ja hoitaja on sanonut koputtajalle että juomme kahvit ja tulemme sitten. Onko tämä sitten aivan kamalan epäoikeuden mukaista?? Ja kuinka moni enää haluaa kouluttautua tälle alalle jos Kirsi Virtanen puhuu hoitajista tähän tyyliin? Sitten meistä hoitajista vasta pula onkin!
-Lähihoitaja 20v

Tässä vain muutamia ihmisten mielipiteitä asian tiimoilta! (n.20 puolusti 4 vastaan ja pari ei ottanut kantaa, vanhustyön hoitohenkilökuntaa: HELPOTTI)
Jusan valikoimat kirjoitukset ovat osuvia.

IMO hoitotyöhönkin pääsee suhteilla sellaista porukkaa, joka ei omaa tarvittavaa ammattitaitoa esimerkiksi äreän dementiapotilaan kanssa. Johtuuko se machosta johdosta tai mistä, mutta oletetaan, että jos ihminen on hoitanut lapsia, hän osaisi tai haluaisi hoitaa vanhuksia.
Kirsi Virtasella ja Kaari Utriolla on kummallakin tavoitteena nostaa keskusteluun vanhustenhuollon nykytila niin puolelta jos toiseltakin ja vahvasti kärjistäen. Virtasen sanailu oli sen verran kärkevää, että se tuotti ison määrän vastineita ja vastakkaisia mielipiteitä. Kuuntelin itse tuon pakinan autossa ja kaivoin vasta tänään esille noita kommentteja.
JuhaniV: Ei se varmaan auta, että joku ammattiryhmä syyllistetään ko. vanhusten huonoon hoitoon, jos syy löytyy muualta. Olen jo kokenut homona syrjintää, vieläkö sairaanhoitajana.
YLE:n verkkosivuilla on keskustelu jatkunut puolesta ja vastaan. Parantamisen varaa näyttää olevan kaikilla osapuolilla. Jokaisessa ammattikunnassa on omat mätämunansa, joita ei olisi lainkaan pitänyt päästää kyseiseen työhön. Valitettavasti nuo kielteiset tapaukset herättävät voimakkaita tunteita ja niiden perusteella tehdään yleistyksiä koko ammattikuntaa kohtaan.

Tämä julkinen äläkkä on sitä luokkaa, että varmasti jotain korjattavaa on vielä tekemättä vanhushuollon suhteen.
Jusa lainasi: "kohua herätteneestä uutisesta Kemin vanhustenhuollosta. Siellä omaiset joutuvat auttamaan koska henkilökuntaa on kunta palkannut niin vähän"

No sepä vasta onkin kamalaa että omaiset joutuvat pilaamaan lokoisat eläkepäivänsä ja menemään osallistumaan vanhempiensa viimeisiin elinvuosiin. Ei sellainen yhteisöllisyys tällaiselle metsäkansalle sovi. Ja tähän perään sitten niitä ironiahymiöitä...
Eihän siinä mitään, että omaiset auttavat omia vanhuksiaan.
Mutta kun se laitos on nimenomaan sitoutunut tarjoamaan riittävän hoidon, ja ottaa siitä kyllä ihan maksunkin. Ei ole mielestäni mitenkään kohtuullista, jos hoito on lähtökohtaisesti suunniteltu edellyttämään omaisten panosta. Kaikilla niitä omaisia ei kerta kaikkiaan ole, he ovat vielä kiinni työelämässä tai asuvat viidensadan kilometrin päässä (mihin vanhuksella ei kaiketi ole edes oikeutta muuttaa viimeisiksi elinvuosikseen, kun hän näin päätyisi muun kuin oman aiemman veronmaksukuntansa niskoille...)
Siihenpä tämä keskustelu saadaankin mukavasti loppumaan, kun vapaaehtoishoitajiksi kelpuutetaan vain omaiset tai jonkun alati muuttuvat kuntakoalition jäsenet. Eikö ihmisellä ihan yksinkertaisesti olla ystäviä, jotka vuorotellen toisistaan pitävät huolta.

Mielestäni on täysin turhaa syyllistää omaisia siitä, että elämäntilanne on ajanut vanhat ydinperheet erilleen satojen kilometrien päähän. SIellä sentään pystyvät käymään töissä ja tuottamaan veroeuroja tähän hullunmyllyyn...