Antihomomaisten ilmestysten esiinhyöky

Käydessäni pari viikkoa sitten paikallisessa Tiimarissa hypistelemässä tuotealtaita, tulin mahdollisesti kulkeneeksi jonkinlaisen homotutkan kautta ja sitä kautta summonoineeksi esiin antihomomaisten ilmestysten hyöyn.

Tarkoitukseni Tiimarissa käymisellä oli peittää tai korvata pyöräni etutangossa kellistelevä Suomen virallinen leijonamerkki jollakin vähemmän tietyntyyppisiä stereotyyppisiä luuloja triggeroivalla tarralla tai minkä siihen nyt sitten saisikaan kiinni. Altaita hypisteltyäni päädyin, kuinkas ollakkaan, kukkasiin. Olin varautunut siihen, että joutuisin ehkä jopa viilalla hinkkaamaan entisen leijanamerkin pyörästä pois, mutta eihän se mitään vahvaa ja taipumatonta metallia ollutkaan, vaan pelkkä taipuisa maalatun ja kuivuneen rungon päälle liimattu läpyskä.

On toki mahdollista, että poistuttani Tiimarista kauppakeskuksen käytävän puolelle ja kohdattuani seuraavan 10 minuutin mittaisen aikaikkunan puitteissa stereotyyppisillä homomaneereille keikistelevan ihmisen, homoilta ryöstettyjen sateenkaarin värien väärinkäyttöön, sekä homoudelle irvailua, kyse oli vain sattumasta. Siis, kaikenhan voi selittää sattumalla tai sanoilla ”periaatteessa kaikki on mahdollista” tai omalla suosikillani ”sä vaan kuvittelet, ei mitään kommunikointivälineitä ole olemassakaan”.

Ensinnä vastaan ja ohi kävellen tuli käsi kädessä kulkenut, kahdesta noin neljäkymppisestä miehestä koostunut pariskunta. Sinänsä heidän habituksensa ei luettelomaisesti tarkasteltuna ollut erityisen poikkeava, sillä heillä oli yllään melko tavalliset sandaalit, shortsit ja t-paita, kuten ihmisillä usein kesällä on. Huomioni kiinnittyikin enemmän heidän yhtenäiseen stailaukseensa, joka huolimatta erimallisista sandaaleista, shortseista ja paidoista, sai heidät silti vaikuttamaan parilta. Konnotaatiot homouden suuntaan ja jonkinlaiseen irvikuvaan siitä syntyivät heidän yhtenäisistä ohuthihnaisista olkalaukuistaan, dalimaisista viiksistään, sekä kireähköjen t-paitojen alta yhtenäisellä tapaa pullottaneista päärynävatsoista.

Tultuani pois eräästä toisesta liikkeestä, oli käytävällä kahdesta iäkkäästä miehestä koostunut pari, joista toisella oli päällään Marimekon Jokapoika-paita. Vuosimallia vanha. Heidän keskustelunsa kuulosti siltä kuin se olisi solissut koko ajan keskeytyksettä, mutta siinä vaiheessa kun menin ohi, toinen heistä totesi: ”Siis tollasta zäkettii mä en ainakaan haluu. Mennään pois täältä”. Hänen kädenliikkeensä, erityisesti ranteiden ja sormien osalta korostivat hänen kerrontaansa. ”yyyv. tollanen zäketti.”

Ulkona tuli parin kulmauksen jälkeen vastaan, hänkin entuudestaan itselleni tuntematon, rouvashenkilö, joka laahusti kassit, siis kauppakassit, maata viistäen, yllään pitkä musta mekko, jossa lähes kauttaaltaan sateenkaaren värejä mukailevia värisuikaleita.

--

En ole koskaan missään yhteydessä väittänyt tai vihjannut, että olisin.. Sellainen. Enkä nytkään varsinaisesti sellaista väitettä esitä. En suoraan, enkä implisiittisesti. Kiusallani en tälläkään kertaa viitsi sanoa miten asia on oikeasti, sillä on oma tietty hupinsa seurata kuinka huonoja ihmiset ovat lukemaan toisiaan.

Aina silloin tällöin, vaikkapa työpaikalla tai koulussa, joku ensin aloittaa kommentoimaan keskustelua, jossa puhutaan ”homoista”, sitten hän katsoo jälkimmäisen virkkeen lopuilla ikään kuin vaivihkaa minuunpäin ja aloittaa sitten siirtämään keskustelua muihin aiheisiin. Huomaavaista.

Toisaalta, toiset runnovat näkemyksensä ”homoista” läpi noukkimalla keskusteluun mukaan erilaisia substantiiveja lasinsiruista naulaisiin parruihin ja kertovat mihin niitä pitäisi työntää. Ei niin huomaavaista.

Juuri tuollainen maheton machaus on syynä siihen, miksi halusin luoda eräänlaista symbolista rakoa tietynlaisiin tapoihin, taipumuksiin ja konnotaatioihin. Aloitin heittämällä leijonamerkin pois.

Tosin, pitäisiköhän minun sitten vaihtaa myös tämä zäketti tässä joksikin toisenlaiseksi? Ja tää kaulis on ihana. H&M. 39.95 ja 13.95.


--

Tämä viesti on alunperin tehty harjoitteeksi webkameralle puhumiselle (kerrottu ei silti ollut fiktiota):
http://www.youtube.com/watch?v=A5t7-67y0xI

--

Lukemisen jälkeen tupsahti lisää ajatuksia esiin, joista haaviin jäi muun muassa seuraavia..
(pahoittelut tästä kaikesta tekstivuodatuksesta; minulla on tarve kanavoida mielessä pyöriviä ajatuksia jonnekin)

1. Voidaan kuvitella yksittäisiä tapahtumia tai tapahtumasarjoja, joista mieli muodostaa yhtenäisen tarinan. Riippuu havaintojen yksiselitteisyyden asteesta, kuinka paljon uskoa johonkin täytyy venyttää, jotta uskomus saadaan kurottua yhteen. Jos karsitaan pois epävarmimmat havaintoselitykset, jää jäljelle myös enemmän kurottavaa. Jos sovitellaan varmojen havaintojen selitysten paikalle jotain ensiselitystä korvaavaa, voidaan löytää nippu selityksiä, jotka yksitellen kumoaisivat kaikki edelliset havaintoselitykset. Tai jos ei aivan kumoaisi, niin ainakin oltaisiin tilanteen äärellä, jossa pitäisi valita minkä selityksen valitsee. Jos yksittäisiä selityksiä ei voi kiinnittää varmuudella mihinkään, voi ne Lutherin tapaan naulata vaikkapa kirkon oveen.

2. Filosofian kurssin kokeessa kirjoitin vastauksena kysymykseen ”Klassisen tiedonmääritelmän mukaan tieto on perusteltu tosi uskomus. Miten uskomuksia voidaan perustella?” seuraavaa (osa vastauksesta):

”Uskon, että mehupurkissani on jotain millä on paino ja massa.”
”Olen aina kokenut olevan niin, että esineillä ja aineilla on jokin paino.”
”Kun heijaan tölkkiä edestakaisin, jokin loiskuu siellä sisällä. Jotain siellä on oltava.”
”Minulla on kokemuksia erilaisten aineiden viskositeeteista ja kiinteyksien asteista. Tämä aine vaikuttaa mehumaiselta.”
”Mehut ovat tyypillisesti viskositeetiltaan tietyissä rajoissa esiintyviä. Purkissa lukeekin, että siinä on mehua ja se on ostettu kaupasta, jossa tyypillisesti mehua myydään, eikä yleisemmin ole ilmennyt tapauksia, joissa mehupurkissa olisi esim. piimää. Purkin korkki oli sinetöity, kun sen ostin ja uskon olevani hereillä.”
”Join tuota mehua kulauksen ja se maistui siltä miltä olen tottunut olettamaan mehun suunnilleen maistuvan. En tosin välttämättä aistinvaraisesti huomaisi, jos siinä olisi pari tippaa edellisen samalla mehulinjalla tuotetun mehun jäännöspisaroita.”
”Alkuperäinen uskomukseni siitä, että mehupurkissani on jotain millä on paino ja massa tuli todistettua arkitarkkuudella.”
”Jos veisin mehupurkin avaruuslennolla, voisi uskomukseni joutua koetukselle, sillä arkitarkkuuteni laajentuisi ottamaan huomioon tilanteen, jossa maan vetovoima ei enää vaikutakaan, eikä ns. 0G:n tilassa kaadettu mehu lirisisi alaspäin, ellen ”tuuppaisi sille vauhtia” alaspäin. Eli painolle ja massalla morjens.”
”Palattuani Maapallon pinnalle ja taas mehupurkkiani heijaten, huomaan että paino ja massa ovat jälleen läsnä.”
”En ole aina kokenut, että esineillä ja aineilla on jokin, mutta tällä kertaa päätän uskoa, että näin on, koska muutkin niin tässä tilanteessa todennäköisesti tekisivät.”

3. Edesmenneen Radiomafian aamujuontaja antoi aikoinaan ohjeeksi kaikille suomen nuorille ja muille kuuntelijoille, että sitten kun jostain henkilöstä on saanut 5 kertaa jonkin tietynlaisen vaikutelman, niin sitten voi olla jo melko varma, että tuo henkilö toimii sillä tapaa aina. Vai oliko se kolme kertaa?
  • 2 / 9
  • Pora-liike
  • 8.8.2009 8:28
Mikä sai sinut alun perin hankkimaan pyörän jossa oli tuollainen offensiivinen logo?
Mikä on "zäketti"?
  • 3 / 9
  • smarko
  • 11.8.2009 0:20
Parahin Pora-liike,

Kysymyksesi on erinomainen ja annoinkin orastaville vastausvaihtoehdoille aikaa muhiutua tovin, jotta vastaukseni voisi tyydyttää, jos ei muita, niin ainakin itseäni. Asiaa voi käsitellä niin monella tapaa. Tein aluksi sellaisen ajatuksellisen kokeen, että kuvittelin ostotapahtuman mielessäni siten, että pyörä, jota olin ostamassa, ei sisältänytkään leijonamerkkiä, vaan etutangossa oli kuningaspaikalla jokin kiinankielinen merkki. Tai voisi se merkki olla olematta mitään tiettyä kieltä, pelkkä abstrakti kuvio vain. Uskoisin, että olisin silti ostanut tuon pyörän, joten vaikuttavat syyt lienevät olleet muissa seikoissa.

Toisaalta, koska kuitenkin ollaan Suomessa ja ostin pyörän, joka oli varustettu symbolilla, joka varmastikin on Suomessa asuessa tullut eri yhteyksissä tutuksi, niin näin ollen voisi ajatella, että jos todella olisin erityisen tarkkana ostokseni tekemisessä olisin kiinnittänyt huomiota myös tälläiseen dimensionaalisesti pienehköön yksityiskohtaan.

Jos olisin tuona aikana ollut syvällisemmällä vaakunatietämyksellä varustettu, olisiko kiinnostukseni pyörää kohtaan ollut saanut tietämyksestäni vahvistumaa vai loitontumaa? Symbolit, objektit ja yleensäkin melkein kaikki mitä voi sormella osoittaa tulevat usein tarkemmin havainnoiduiksi vasta sitten, kun joku muu niitä osoittaa. Tätä voi kokeilla vaikkapa pyytämällä jotakuta esittämään jonkin negatiivisen mielipiteen omasta nenästään ja koittamalla sitten olla olematta huomioimatta omaa nenäänsä.

Noihin päiviin asti olin mahdollisesti elänyt siten, että sellaisella symbolille kuin Suomen vaakunalle ei ollut mielessäni mitään tarttumapintaa, joten siinä mielessä jos tuon symbolin millään tasolla edes havaitsin, jarrupiuhojen alta ja muun kontekstin seasta, niin se oli todennäköisesti enemmänkin pelkkä abstrakti värien ja kuvioiden yhdistelmä, joku sointui ihan riittävän hyvin pyörän muuhun olemukseen ja värimaailmaan. Näin ollen esim. priming-efekti ei todennäköisesti ollut vaikuttamassa ostopäätökseen missään määrin. Se on saattanut vaikuttaa ostopäätökseen, mitä liikkeessä oli tuolloin tarjolla, sekä mitä muita liikkeitä oli käytettävissä. Jos tulin ostaneeksi tuotteen edes osaksi sen vuoksi, että vaakunaleijona toi mieleeni jotain fantasiamaista historiaa, niin siitä siinä tapauksessa pisteet neuromarkkinoinnille.

Kokeilin mielenkiinnosta TinEyen similar image -haulla, josko leijonamerkin hienoisesti erilaiset versiot vaikuttaisivat miellyttävyyden asteeseen jollain tapaa: http://tineye.com/search/c2ed89b609fface5dcafc468130d7ddbb0a06746

Huomaankin heti käyväni miettimään sellaista, että missä menevät "symbolin rajat", kuinka hyvin jokin taho on onnistunut säilyttämään tietyt graafiseen ohjeistukseen pohjautuvat piirteet ikäänkuin ominaan ilman, että versioinnit, parodioinnit ynnä muut hairahduttavat havainnoijan pois tuosta tahosta, sekä erityisesti sitä kuka käyttää vaakunaleijonasymboliikkaa hyväkseen pelkkänä johonkin ryhmittymään sisäänheittokeinona. Vastaus jälkimmäiseen on Kokoomus. Keskimmäiseen vertauksen vuoksi viittaukset Taidetuunaamoon ja Helsingin Sanomien kesämökkiläisille suunnattuun mainontaan (Taistelevat metsot), joissa molemmissa on käytetty hyväksi kuuluisien suomalaisen taitelijoiden töiden päälle tai idean pohjalle on luotu uusi versio, mutta silti alkuperäisten teoksien "jonkinlainen voima" on niin suuri, ettei niitä voi piilottaa tietoiselta mieleltä näillä uusilla teoksilla.

Useimmat noista kuvista ovat puolustusvoimien "tornileijonia" ja huomaankin, että minua ei niinkään miellytä niistä tietyissä se mitä tai ketä ne edustavat, vaan se miten selkeästi ne sitä jotain edustavat ja kuinka hyvin värien ja muotojen suhde on harmoniassa toisiinsa nähden. Minua ei yleensäkään kiinnosta se mistä aineksista jokin on koostettu yleensä tai hetkellisesti, kunhan se vain "toimii". Tämä ei tosin tarkoita sitä, etteikö avoimeksi jäävä tulkintakin voisi olla toimiva tai etteikö häröyttä edustava symboli voisi olla toimiva.

Näistäkin pidän:

http://www.posti.fi/postimuseo/images/lehdisto/pm150vuotta/1917.jpg
http://www.posti.fi/postimuseo/images/lehdisto/pm150vuotta/1875.jpg
http://www.vastavalo.fi/raha-rahayksikko-markka-vanha-raha-48155.html

Mainitsin ensiviestissäni leijonamerkin pois ottamisen pyörästäni symboloivan sitä, etten pidä machoudesta. Tuolla käsitteellä en viittaa siihen, että pelkästään reteen näköisesti paitaansa päällä pitäminen olisi machoutta, eikä välttämättä edes uljas käytöskään ole machoutta. Muutenhan joutuisin luokittelemaan Teräsbetoninkin silkaksi machoudeksi, vaikka se on vain showta. Itseasiassa olen kyllä enemmän Ark-miehiä.

Luulen, siis kun tällä lailla itseäni omin nokkineni psykoanalysoin, että merkin pois ottaminen liittyi aiemmin mainitun konformistisen töykeän käytöksen lisäksi, sekä talkooväki "juujuu, isänmaan asialla tässä ollaan" Kokoomuksen lisäksi myös tiettyjen muiden vaakunoiden käyttöön tuotteiden brandauksessa. Viimeeksi mainittu aiheuttaa minussa vastareaktion, joka suuntautuu näkemään Suomen vaakunan mieluummin jonakin arvokkaampana kuin Karjala-olut henkisenä ryvettymänä eli käytännössä ajattelisin sen yhteydessä mieluummin Suomen suurruhtinaskunnan vaakunaa ja Suomen autonomisen ajan alkamista. Tosin pari kuukautta kesäapulaisena Etelä-Karjalan museolla rapauttivat hieman tätäkin mielikuvaa. Ihmissuhdejuttuja. Ei siitä enempää, mutta "kaikki vaikuttaa kaikkeen".

http://www.1809.fi/merkkivuosi_1809/fi.jsp
http://www.nba.fi/fi/skm_vaihtuvat_nayttelyt_1809

Jos voisin olla vaakunoiden suhteen jatkuvasti sellaiseen moodiin orientoituneena, jossa ajattelisin vaakunoita pelkästään "heraldisesta näkökulmasta", enkä miettisi niihin enemmän tai vähemmän pysyvästi kiinnittyneitä konnotaatioita sun muita, olisin ehkä voinutkin pitää sen merkin paikallaan, mutta ongelma on myös siinäkin, että on oikein luota ihmisen kyvykkyyteen olla tekemättä vääriä johtopäätelmiä ja kykyyn olla yhdistelemättä ja ryhmittelemättä havaintojaan väärin.

http://www.heraldica.fi
http://igs.kirjastot.fi/iGS/kysymykset/haku.aspx?word=Vaakunat

Vastaus erääseen esittämättömään kysymykseen löytyy virkkeestä, jossa esiintyy sana 'aineksista'.
Lyhyt vastaus alkuperäiseen kysymykseen: "Se on pätevä pyöräksi."
Haluaako Pora-liike vastauksen toiseen kysymykseensä?
Kyllä haluan.
Oman pyöräni logoa olen kuvannut jakoavaimen pääksi, mutta siinä onkin punaisessa ympyrässä kaksi F-kirjainta, joista toinen nurinpäin.

Olen nähnyt sellaisen leijonan, jossa leijonalla on käpälässä katkaistu kivääri ja jalkojen alla palmunlehvä.
  • 8 / 9
  • cchaser
  • 13.8.2009 3:27
Enpä tiedä mitä antihomomaista voisi olla nelikymppisessä parissa joilla on hämärät viikset ja kaljamahat. Tai vanhoissa jokapoika-paidoissa. Jokainen on 40 joskus ja se 40 tulee täyteen ennemmin kuin huomaatkaan. Hienoa että kaikki neljä miestä oli löytänyt kumppanin ja nauttivat toistensa seurasta. Yksin ei voi kävellä käsi kädessä.

Poikkeavuus osuu ihmisten silmään ilman erityistä esilletuontia, sanoisin. Sen vaan ihminen näkee ja huomaa ja oivaltaa. Katsojan tulkinnan varassa on onko se sitten vastenmielistä tai hassua vai mitä. Mutta katsottavana olevalle asialla ei ole mitään vitun väliä. Varsinkaan kun on oman kullan kanssa liikenteessä.

tälläistä näkökulmaa.
  • 9 / 9
  • ChowS
  • 14.9.2009 15:59
Harmi että Suomen leijonasta on tullut sinulle jotakin pahaa symboloiva merkki. Viestistäsi tulee esille, että vika ei olisi itse merkissä vaan enemmänkin ihmisten reaktiossa kyseiseen merkkiin. Pelkäät siis että leijonan kanssa esiintyminen saisi ihmiset ajattelelemaan sinusta jotakin, mitä et halua heidän ajattelevan. Ajatteletko siis jollain tasolla, ettei minkäänlainen leijonamerkki sovi identiteettiisi homona?