Ihmisoikeudet Liettuassa

» Liettua: presidentin veto kaatui
» Liettuan presidentti torjui ´homopropagandakiellon´
» Liettuan ´homopropagandakielto´ etenee
» Liettuan parlamentti ei hyväksynyt homopropagandakieltoa
» Liettuaan homopropagandan kielto

  • 1 / 9
  • Krister
  • 15.7.2009 14:11
Liettuassa vasta hyväksytty laki on selkeästi EU:n perustamissopimusten ja Liettuan liittymissopimuksen vastainen, se rikkoo myös Euroopan ihmisoikeussopimusta ja useita YK:n ihmisoikeussopimuksia, mm. Lapsen oikeuksien sopimuksen artiklaa oikeudesta informaatioon.

Oikeudellisesti asia voi edetä monella tapaa. Tietääkseni Liettuassa, kuten ei useimmissa Euroopan maissa, ole erillistä perustalakituomioistuinta, joka voisi arvioida uuden lain yhteensopivuutta mm. yllä mainittujen sitovien sopimusten kanssa. Yleinen periaate silloin niin sopimusten kuin EU lainsäädännön osalta on, että itse lakia ei voi kiistää, vaan ainoastaan sen soveltamisen, eli jonkun kansalaisen tai järjestön pitää ensin saada jokin ratkaisu, joka rikkoo ihmisoikeuksia, kansallisissa tuomioistuimissa.

1) Jos lain nojalla loukataan jonkun liettualaisen oikeuksia, esimerkiksi hänelle määrätään sakkoja tai hallinnollisella määräyksellä kielletään jotain julkaisemasta, hän voi vedota Liettuaa sitoviin kv. sopimuksiin tai EU lainsäädäntöön. Liettuankin tuomioistuimet ovat velvoitettuja antamaan EU säädöksille etusijan suhteessa ristiriitaisiin kansallisiin lakeihin. Jos ne eivät näin tee, voi asia edetä EU tuomioistuimeen Luxemburgissa, joka voi antaa Liettuaa sitovia määräyksiä, vaikkakaan ei suoraan kumota jotain kansallista lakia. Edelleen Liettua voidaan määrätä maksamaan sakkoja ja korvauksia, joiden perintä kyllä onnistuu.

2) Samaan tapaan loukattu kansalainen voi kokeiltuaan ensin kansallisia tuomioistuimia valittaa Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen Strasbourgiin tai johonkin YK:n ihmisoikeussopimuksia valvovaan komissioon Geneveen. Nämä kuitenkin toimivat valitettavan hitaasti eivätkä monet maat niiden päätöksiä noudata.

3) Lain kokonaisuudessaan voi viedä EU tuomioistuimeen komissio tai joku jäsenmaa, jos ne katsovat sen olevan perustamissopimusten vastainen. Tässä tapauksessa tuomioistuin voi antaa jopa ennen asian käsittelyä väliaikaismääräyksen, että lakia ei saa soveltaa. Mikäli Liettua ei näitä määräyksiä tai päätöksiä noudattaisi, voidaan valtiolle langettaa merkittävän suuruinen juokseva päiväsakko. Tämä menettely ei ole kansalaisten tai järjestöjen käytössä ja edellyttää tietysti, että ei ole joitain poliittisia syitä olla nostamatta kannetta. Menettely on huomattavan nopeaa.

4) Kuten aikanaan Itävallan tapauksessa, EU:n neuvosto voi katsoa, että Liettua rikkoo EU sopimuksia ja rajoittaa 'rangaistuksena' sen toimintaa unionissa. Tämäkin on nopea tie, mutta vaatii jäsenmailta poliittista yksituumaisuutta (muistaakseni 2/3 enemmistöä neuvostossa).


Koska laki näinkin suurella enemmistöllä Liettuassa hyväksyttiin, epäilen että pelkkä poliittinen painostus kv. järjestöjen tai toisten EU maiden hallitusten taholta auttaa. Voi myös olla, että ei löydy poliittista tahtoa aloittaa kohdan 3 mukaista menettelyä. Silloinhan taas kerran nähtäisiin miten paha EU puuttuu valtioiden kansalliseen itsemääräämisoikeuteen, ja sellaista viestiä ei ehkä nyt haluta jäsenmaiden kansalaisille lähettää. Suomikin voisi olla aloitteellinen, mutta tuskin tekee mitään: presidentti Halonen vieraili juuri Liettuassa, mutta ei käsittääkseni vallitsevan käytännön mukaan ottanut tätä asiaa esille keskusteluissa.

Kohdassa 1 kuvattu oikeustie on hidas, mutta kuitenkin ehkä nopeampi ja tehokkaampi kuin muut kansainväliset tuomioistuimet. Luulen, että nyt esimerkiksi anotaan lupaa ensi vuoden Baltic Priden järjestämiseen tai julkaistaan jotain todennäköisesti lain vastaista homokirjallisuutta. Sitten edetään oikeusistuimissa. Tämä tietysti edellyttää liettualaisten hlbti –ihmisten ja järjestöjen aktiivisuutta, mutta ne saavat varmasti tukea monilta lakiasioihin erikoistuneilta kv. järjestöiltä.
  • 2 / 9
  • Krister
  • 15.7.2009 14:52
Liettuassa hyväksyttiin 14.7. laki, joka kieltää positiivisen informaation levittämisen homoseksuaalisuudesta. Laki on verrattavissa Suomessakin aikoinaan voimassaolleeseen kehotuskieltoon. Liettuassa laki tulee voimaan maaliskuussa 2010.

Tämä on selvä askel taaksepäin seksuaalivähemmistöjen oikeuksien kannalta Euroopan Unionissa. Liettualaiset ihmisoikeusryhmät ovat pyytäneet solidaarisuuden osoituksia ja erityisesti kynttilöiden viemistä Liettuan suurlähetystön eteen.

Opiskelijavinokkaat kokoontuvat keskiviikkona 15.7. klo 18:00 Uuden ylioppilastalon edessä (Mannerheimintie 5 A) kynttilöin varustautuneina. (Jos kynttilöitä tarvitaan lisää, voidaan varmaan poiketa matkalla jonnekin.) Sateenkaariliput ym. ovat myös tervetullutta tavaraa. Lähdemme uuden edestä klo 18:15 kohti Liettuan suurlähetystöä (Rauhankatu 13 A), viemme kynttilät, otamme valokuvia ja lähdemme pois.

Levittäkää kutsua, muutkin kuin opiskelevat vinokkaat lämpimästi tervetulleita!
  • 3 / 9
  • Krister
  • 16.7.2009 10:54
Meitä oli muuta kymmenen henkeä Liettuan lähetystölla; facebookista voi löytyä kuvia.
  • 4 / 9
  • jumjum
  • 16.7.2009 17:44
Tää tuli hippiriikkisen nopeasti tää mielenosoitus. En ehtinyt edes feisbuukprofiilissa infoamaan ketään, kun sain tiedon. Pitäis hankkia feisbuukkännykkä.

Vituttaa ihan simona tällanen. Mutta mä en oikeesti uskonut, että se olis mennyt läpi. Mä ajattelin, että kyllä Itä-Euroopassakin nyt vähän ajatellaan siihen suuntaan, että yritetään nyt vähän olla mieliksi muille sivistysmaille, että joku joskus kohtelisi meitä sellaisena... Mutta ei sitten. =/
  • 5 / 9
  • Tero Kankaanperä
  • 16.7.2009 19:52
Olen useammassa kuin yhdessä kohdassa nähnyt viitteitä perustuslakituomioistuimeen Liettuassa, ilmeisesti sellainen on olemassa kuitenkin. Joku selitti että presidentillä olisi muutama päivä aikaa jona hänen pitäisi nyt allekirjoittaa laki. Jos oikein ymmärsin, vetoa käyttänyt presidentti oli kuitenkin edellinen ja nyt on jo vaihtunut uusi valtaan. Nähtäväksi jää mitä tapahtuu. (Jospa joku oikaisisi minua jos meni pieleen.)

Olen ollut yhteydessä useampaan MEPiin asiasta sähköpostilla ja sain vastaukseksi Hassin avustajalta tuon toisessa viestiketjussa kommenttina näkyvän intergroupin kannanoton. Ongelmallistahan jutussa on se, että parlamentin puhemieheksi valittiin juuri puolalainen konservatiivi. Niille jotka eivät tiedä: Puola ja Liettua ovat olleet yksi ja sama valtio satoja vuosia ennen kuin Liettua ensin itsenäistyi 1900-luvun alussa ja päätyi sitten 1940-luvulla Neuvostoliitolle. Mailla on paljon yhteistä, mm. vanhat hallitsija suvut. Nykyäänkin Baltian maiden tilannetta vaikeuttaa se, että kauppa itään vetää edelleen parhaiten. Siispä ei ole odotettavissa mitään nopeaa ja radikaalia europarlamentin puhemiehen suunnasta, vaikka hän onkin kuulemma ollut maansa liberaaleimpia konservatiiveja ja jopa parisuhdelain kannalla.

Perinteisiin kansanvälisen painostuksen keinoihinhan kuuluvat myös boikotit, mutta kuka tietää yhtään liettualaista tuotetta? Eikö kukaan? Anyone? Ainoa mieleeni tuleva on matkailu Vilnassa ja Kaunasissa. Paha boikotoida banaanivaltiota joka ei tuota mitään kiinnostavaa vientiin...

Tärkeäähän olisi tietysti pitää asiaa esillä jatkuvasti kunnes joku siihen herää.
jumjum 4 / 5
16.07.2009, 17:44 "Tää tuli hippiriikkisen nopeasti tää mielenosoitus."

Siksi en minäkään ehtinyt. : (

"Vituttaa ihan simona tällanen. Mutta mä en oikeesti uskonut, että se olis mennyt läpi. Mä ajattelin, että kyllä Itä-Euroopassakin nyt vähän ajatellaan siihen suuntaan, että yritetään nyt vähän olla mieliksi muille sivistysmaille, että joku joskus kohtelisi meitä sellaisena... Mutta ei sitten. =/ "

Joo, ei! Liettua pitäisi erottaa EU:sta.


Tero Kankaanperä 5 / 5
16.07.2009, 19:52 "kuka tietää yhtään liettualaista tuotetta? Eikö kukaan? Anyone? Ainoa mieleeni tuleva on matkailu Vilnassa ja Kaunasissa. Paha boikotoida banaanivaltiota joka ei tuota mitään kiinnostavaa vientiin..."

Meripihkaa myyskennellään kovasti Kuurin kynnäällä, jonne myös suuntautuu matkailua.
  • 7 / 9
  • Krister
  • 18.9.2009 17:24
EU:n parlamentissa hyväksyttiin eilen 17.9.09 julkilausuma (resolution; haku esim. RC-B7-0026/2009 tai P7_TA(2009)0019), jossa tuomitaan Liettuan parlamentin kesällä hyväksymä laki, joka kieltää välittämästä homouden hyväksyvää tietoa (disseminate information; homosexual .. relations are promoted). Julkilausumassa todetaan tuon lain olevan mm. YK:n ihmisoikeussopimuusten vastainen, vastoin EU:n perustamisasiakirjoja ja syrjinnän kieltäviä direktiivejä, ja että Ruotsi on EU:n puheenjohtajamaana neuvotellut asiasta Liettuan viranomaisten kanssa, ja että Liettuan presidentti on ilmoittanut huolehtivansa ettei laki tule olemaan ristiriidassa EU:n lainsäädännön kanssa; laki tulee, jos tulee, voimaan vasta myöhemmin.

Suomen MEP:it osallistuivat äänestykseen julkilausumasta:

Puolesta: Haglund, Jäätteenmäki, Itälä, Pietikäinen, Jaakonsaari, Repo, Hassi ja Hautala.

Vastaan: Manner, Takkula, Soini, Essayah ja Korhola.

Viimeksimainituilta voisi kysellä, millä perusteella he kannattavat ihmisoikeuksien vastaista sensuurilainsäädäntöä.
  • 8 / 9
  • Krister
  • 22.9.2009 10:07
Tällaista vastausta olen suomalaisilta EU parlamentaarikoilta saanut:

"... en vastusta julkilausuman sisältöä. Näen lähinnä, että kyseessä on puhtaasti kansallinen kysymys, jossa Unionilla ei ole nykyisissä puitteissa toimivaltaa. Mm. tästä syystä moni irlantilainen kollega piti kansalliseen kysymykseen sekaantumista kiusallisena asiana ennen Lissabonin sopimuksesta äänestämistä, vahvistaen Ei-puolen argumentointia sopimusta vastaan sillä, että Unioni sekaantuu kansalliseen päätöksentekoon ..."

Onko niin, että meillä on eurooppa-politiikassa vain muutama vaihtoehto:

1. Heikko EU, joka ei puutu kansallisiin ratkaisuihin millään elämän alueilla: ei hyväksytä EU:lle perustuslakia, ei EU:n omaa sotilaallista toimintaa, ei vaatimuksia ihmisoikeuksien suhteen, ei yhteistä ilmastopolitiikkaa, etc.

2. Vahva, liittovaltion suuntaan kehittyvä, keskusjohtoinen EU: tiukka linja ihmisoikeuksissa kaikissa jäsenmaissa (=> aborttioikeus Irlantiin, => homoliitot Kreikkaan, => Pridet Liettuaan, => samapalkkaisuus Puolaan, etc.), yhteinen puolustuspolitiikka (EU ja NATO sulautetaan), ilmastopolitiikka ehkä talouden ehdoilla, etc.

3. Itse kavahdan molempia ja haluaisin löytää kolmannen tien. Kuitenkin nykyisin ns. EU kriitikot heittävät romukoppaan myös EU:n laajuiset ihmisoikeus- ja ympäristöstandardit, jotka ovat olleet tiukempia kuin esimerkiksi kansalliset ratkaisut Suomessa. Toisaalta en kaipaa militarismia tai suuryritysten ja tehomaatalouden tukiaisia.

Liettuan osalta luulen, että maan homophobiset lait tullaan kyllä kumoamaan, mutta ne kuvastavat maan yleistä ilmapiiriä. Jotta ensi vuoden Baltic Pride, joka on tarkoitus järjestää Vilnassa, onnistuisi paremmin kuin Belgradissa, tarvitaan laajapohjaista toimintaa jo nyt. Ainakin Amnesty on vahvasti ja virallisesti mukana tukijoukoissa.
  • 9 / 9
  • Vieno
  • 22.9.2009 18:05
Eipä paljon yllätä nuo julkilausumaa vastaan äänestäneet; ovat muutenkin vähän taantumuksellisia tai muuten vain pihalla. Sen sijaan Repo puolesta-listalla on iloinen yllätys.