Julkisuusahneet itkupillijulkimot

Toisessa keskustelussa todettiin Hesarin juttuun viitaten muotitaiteilija Teuvo Lomanin tilittäneen joutuneensa pilkan kohteeksi homoutensa vuoksi. Kommentissani viittasin, että Teuvo Loman on mielestäni omalla toiminnallaan varmistanut, että häntä pilkataan. Hänen tyrkkyjulkisuutensa on se, jota pilkataan, eikä hänen homouttaan. Lisää julkisuutta saadakseen hän rientää oitis pienenkin aiheen saadessa pillittämään jonkun toimittajan kylkeen, joka hankkii lehdentäytettä ja julkaisee ruikutukset sellaisenaan.

Onhan noita Lomanin tavoin käyttäytyviä vaikkapa ent. mäkihyppääjän vaimo. Mielestäni Teuvo Loman yrittää tehdä jotain samaa käyttäen tekosyynä omaa seksuaalista identiteettiään. Sen ei pitäisi olla mitenkään tekemisissä sen kanssa, että Loman hankkii aivan omilla teoillaan itseensä kohdistuvaa halveksuntaa. Aivan samoin toimi vuosia sitten meikkitaiteilija Mösjöö Mosse. Hänkin haki julkisuutta homona ja todella moitittavin keinoin.

Otetaanpa vastakkaisia esimerkkejä. Kuka pilkkaa kansanedustaja Oras Tynkkystä? Ei kukaan. Ei ole mitään aihetta. Hänestä ei taideta julkisuudessa edes kohta muistaa sateenkaarijoukkoon kuulumisesta, mutta pätevänä asiantuntijana ehdottomasti. Tynkkynen saa julkisuutta silloin kun haluaa. Ei tarvitse tyrkyttää. Entäpä ministerinäkin toiminut Pekka Haavisto. Hän ilmestyy julkisuuteen vakuuttavana yhteiskunnallisena vaikuttajana. Monikohan ajattelee enää häntä sateenkaari-ihmisenä lainkaan?

Teot puhuvat!

Juhani, the grumpy old man ;-)
Kansanedustaja Pekka Haavisto ei ollut paikalla, kun eduskunta äänesti perjantaina 15. toukokuuta 2009 rekisteröidyssä parisuhteessa elävien mies- ja naisparien perheensisäisestä adoptiosta. Sen sijaan esimerkiksi Johanna Korhosen valitseman puolueen eli keskustan Juha Mieto äänesti vastoin puolueensa yleistä linjaa lakiesityksen puolesta.


http://www.eduskunta.fi/triphome/bin/thw.cgi/trip/?${APPL}=aanestysu&${BASE}=aanestysu&${THWIDS}=0.58/1242382798_147255&${oohtml}=aax/hex5000&${html}=aax/aax5000&${snhtml}=aax/aaxnosyn&${savehtml}=/thwfakta/aanestys/aax/aax.htm

Eduskunta hyväksyi perjantaina 15. toukokuuta lain rekisteröidyssä parisuhteessa elävien mies- ja naisparien perheensisäisestä adoptiosta. Päätös syntyi äänin 108-29.

Äänestys jakoi hallitus- ja oppositiopuolueiden rivejä. Lain puolesta äänesti 108 kansanedustajaa. Lakiesityksen hylkäämistä esittäneen kansanedustaja Päivi Räsäsen (kd) ehdotuksen puolesta äänesti 29. Poissa oli 61 ja tyhjää äänesti yksi.

Lain mukaan rekisteröidyn parisuhteen osapuoli saa mahdollisuuden adoptoida parisuhteen toisen osapuolen lapsen. Tällaisen perheen sisäisen adoption jälkeen lasta pidetään rekisteröidyn parin yhteisenä lapsena.

Laki astuu voimaan noin kolme kuukautta sen vahvistamisesta, käytännössä alkusyksystä 2009.

http://web.eduskunta.fi/Resource.phx/pubman/templates/1.htx?id=2415
  • 3 / 16
  • Public eye
  • 18.5.2009 16:29
Tuo eduskunnan äänestystuloslinkki ei tuntunut toimivan, tässä toinen mahdollisuus päästä näkemään, kuka äänesti puolesta ja kuka vastaan.
http://www.eduskunta.fi/faktatmp/utatmp/akxtmp/ptk_53_2009_aan_liite1_p.shtml

En oikein jaksa uskoa, että Haavisto olisi ollut poissa paikalta äänestyksestä pakoilemisen vuoksi, toisin kuin monet muut noista 61:stä. Haavistolla vain on aika paljon kansainvälisiä velvoitteita, jotka eivät salli aina läsnäoloa.
  • 4 / 16
  • Dragon-85
  • 18.5.2009 18:56
Xius, eikös Keskustan yleinen linja kuitenkin ollut hallituksen linja?
  • 5 / 16
  • Kolmoisritti
  • 18.5.2009 19:59
Entäs tää " tuksu - TV - taiteilija "? En ehtiny nähdä, kun jo loppu. Must metkaa äärilaidast toiseen menoa, kännibileistä hartaushetkeen.
Keskustapuolueen linja oli tietysti hallituksen linja: tästä lakimuutoksesta oli sovittu jo hallitusneuvotteluissa. Homojen ja lesbojen oikeudet katsotaan kuitenkin 'omantunnon asiaksi', eli ei vaadita kansanedustajia puoluekurilla ruotuun äänestämään. Meillä Suomessahan ihmisoikeudet ovat vain yksityisasia, niitä ei tarvitse kunnioittaa jos on kansanedustaja.
Ei-äänen antanut Keskustan kansanedustaja Susanna Haapoja on kuollut. Kauhavalainen kansanedustaja Haapoja kuoli lauantaina 30.5.2009 puoliltapäivin sairaalassa Tampereella.
JuhaniV kirjoitti: "Kuka pilkkaa kansanedustaja Oras Tynkkystä? Ei kukaan. Ei ole mitään aihetta. Hänestä ei taideta julkisuudessa edes kohta muistaa sateenkaarijoukkoon kuulumisesta, mutta pätevänä asiantuntijana ehdottomasti. "

Minusta Oras Tynkkynen on hullu, Tadzio Müller nimitteli häntä tänä vuonna sillä tavoin.
Hullu on sellainen, joka toistaa saman menettelyn ja odottaa joka kerta eri tulosta. Oras Tynkkynen on aika lahjaton kannattaessaan vihreää kapitalismia, toisin sanoen kapitalismin viherpesua.

Kun esimerkiksi Amerikassa oli suuri öljykriisi niin sen jälkeen kehiteltiin autojen kulutusta. Hieno ja vihreä asia, eikö vain. Ei, autoja tuli sen verta enemmän ja niillä ajettiin enemmän joten öljyn kulutus kasvoi uuteen huippuunsa.
Saksassa paranneltiin asuntojen energiankulutusta. Sen seurauksena ihmiset muuttavat isompiin asuntoihin.

Oras ei ole oppinut mitään.

Yksi idioottimaisuuksista on sukupuoleen perustuva hiilijalanjälki. Sattuu olemaan niin, että miehiä kiinnostaa tekniset härdellit. Nainen polkee töihin ja nainen pyöräilee työssä, jos on tarvis tai käyttää julkisia. Mies polkee töihin ja ajaa sitten koko päivän kuorma-autoa. Ei ole miehen vika, että hän on valinnut sellaisen ammatin.

JuhaniV kuitenkin kysyi kuka pilkkaa Oras Tynkkystä. No, ei paljon pilkatakaan. Media säästää uskovaiset ja kapitalistit pahimmalta arvostelulta kun niiden ajatellaan olevan niin säälittäviä muutenkin. Mielenterveysongelmaisia ei pidä potkia päähän.
  • 9 / 16
  • Irokeesi
  • 31.5.2009 13:14
Pora-liike kirjoitti: " Kun esimerkiksi Amerikassa oli suuri öljykriisi niin sen jälkeen kehiteltiin autojen kulutusta. Hieno ja vihreä asia, eikö vain. Ei, autoja tuli sen verta enemmän ja niillä ajettiin enemmän joten öljyn kulutus kasvoi uuteen huippuunsa.
Saksassa paranneltiin asuntojen energiankulutusta. Sen seurauksena ihmiset muuttavat isompiin asuntoihin.”

Valhe, emävalhe, tilasto. Eipäs oiota mutkia suoriksi…

Molemmissa Pora-liikkeen esimerkeissä on ilmiselvä väärinotaksuma syy-seuraus-suhteesta. A:sta ei aina seuraa B, vaikka niiden esiintymisen välillä vallitsisikin selvä korrelaatio.

Oppikirjaesimerkki asiasta on eri vuosina tilastoitujen jäätelönmyynnin ja hukkumiskuolemien välinen korrelaatio eli hukkumiskuolemia on eniten sellaisina kesinä, kun jäätelönmyynti on suurimmillaan ja päinvastoin. Siis jäätelönmyynti (jäätelönsyöminen) aiheuttaa hukkumiskuolemia ;) Niinkö hyvä Pora-liike.

Varmuuden vuoksi vielä rautalangasta: autojen energian kulutuksen vähentäminen ei todennäköisesti (eikä ainakaan yksin) selitä autojen kokonaismäärän lisääntymistä ja/tai öljyn kulutuksen lisääntymistä. Asuntojen energian kulutuksen parantaminen tuskin selittää ja taas ainakaan yksin ihmisten muuttamista isompiin asuntoihin.

Jokainen voi ihan itse miettiä, miksi jäätelön kulutus lisääntyy samoina kesinä kuin hukkumiskuolematkin.
Jokin kohta taisi mennä multa ohi, kun en ymmärrä adoptiokeskustelun yhteyttä otsikon aiheeseen, mutta siihen palatakseni: Teuvo Loman ei ehkä osaa pelata mediapeliä tavalla, jossa ei tuntisi itseään loukatuksi. Se ei tee hänestä julkisuusahnetta eikä itkupillihomoa vaan ihmisen, joka kaipaa positiivista huomiota (kuten me kaikki?).
Olen samaa mieltä kesäpojan kanssa. Media elää omaa elämäänsä, esille nostetut hahmot ovat median luomuksia. Media tarvitsee itkupillihomon ja se kaivaa sen vaikka kiven silmästä. Viime syksynä medialla oli tarve löytää kasvot irtisanomisille, löytyi Johanna Korhonen. Johanna Korhonen onnistui niin hyvin, että tarvittiin Marja-Sisko Aalto sitten viilentämään tunteita ja kenties ohjaaamaan ihmiset kirkkoon.
Teuvo Lomanin rooli vain sattuu olemaan sellainen.

Mielenkiintoista on se, että kun minä olen irrallinen kanuuna niin mikään media ei ole minusta kiinnostunut. Iltasanomien plus-liite halusi tehdä minusta jutun joulukuussa, mutta se on vieläkin toimittajan pöytälaatikossa. Minä en kerta kaikkiaan taivu median pompoteltavaksi ja siksi kaupallinen media vaikenee minusta. Radio on ollut rohkeampi.
Julkisuus on julmaa ja epäreilua. On monia aloja, joilla ei voi elää ilman julkisuutta. Julkisuus taas antaa monen mielessä luvan arvostella ihmistä. Oon aivan eri mieltä.

Se että joku on hyvä laulamaan, näyttelemään, maalaamaan tai tanssimaan ei anna toisille oikeutta loukata häntä. Ei silti, vaikka hänen elantonsa on yleisöstä riippuvainen.

Itse oon tehnyt ja tulen tekemään paljon projekteja, jotka edellyttävät esilläoloa, mutta varsinaista julkisuutta oon välttänyt ja tulen välttämään kuin ruttoa, koska tiedän, etten ole sellainen ihminen, joka osaa julkisuutta käyttää. En tahdo muuttaa persoonaani enkä myydä sieluani. Siksi (mm.) opiskelen hoitoalaa, enkä harrastustani.
  • 14 / 16
  • Kauneuspilkku
  • 4.6.2009 21:22
en nyt tiedä on se niin julmaa ja epäreilua - jos ihminen ehdoin tahdoin pyrkii julkisuuteen ainoana päämääränään olla julkisuudessa - niin jos joutuu sen johdosta arvostelun kohteeksi onko se epäreilua? Eikö jokainen avautuminen julkisuudessa ole tietoinen riski? En ainakaan itse tunne sääliä pääministerinmorsiammia tai tekstiviesteilijöitä kohtaan. Jos asema on julkinen tai ammati esim. laulaja, ei se edellytä kuitenkaan kaapisn avaamista (heh mikä kielikuva!)
Kaksipiippuinen juttu. Kun vandaaliporukka rikkoo Teuvon kesämökin ikkunat, poliisi kommentoi Teuvolle että on ainakin osittain itse syypää tähän, tuomalla näitä poikaystäviään ja kuherruskuukausiaan ulkomailla lehtiin.
Toisaalta nämä Teuvot antavat homoille kasvot monelle peräkylän keskusta-puoluetta äänestävälle 60 v. äijälle, joka ajattelee ettei niitä homoja ole kuin korkeintaan Ruotsissa :)
Juhani: mitä paheksuttavaa Mosse julkisuudessa teki? Ehkä olen sen verran nuori, etten hänestä kovin paljoa tiedä.
Monsieur Mosse, oikealta nimeltään Raimo Urmas Jääskeläinen, tuli ulos kaapista 1971 kun rikoslaista poistettiin homoseksuaalisten tekojen rangaistavuus. Julkisuudessa hänet tunnettiin meikkitaiteilijana ja parturi-kampaajana, joka oli ujuttanut itsensä nk. parempiin piireihin. Hän teki kirjoittajasopimuksen Hymy-lehden kanssa, joka siihen aikaan oli varsinainen skandaalilehti. Mosse paljasteli asioita ja ihmisiä. Koko homma huipentui Mossen kirjoittamaan Hymy-lehden juttuun, jossa hän etukäteen kertoi paljastavansa muistaakseni juuri homoja. Sopimuksen mukaan lehti joutui painamaan jutun, mutta lähes jokainen kirjoituksessa esiintynyt nimi oli mustattu. Luultavasti Hymy pelkäsi sarjaa oikeusjuttuja.

Monsieur Mosse edusti flamboyanttia (prameilevaa) homotyyppiä: pinnallinen, feminiininen, meikkaava ja hänellä oli kaikenlaisia "homomaisia maneereja". Homopiireissä Mossen käyttäytymistä paheksuttiin. Hän antoi ensimmäisenä Suomessa kasvot mieshomolle, eivätkä läheskään kaikki homot sitä sulattaneet. Hänen tapaansa paljastella ihmisiä pidettiin kierona ja härskinä.

Järjestötoiminnan ja muun vastaavan kautta alettiin antaa homoudelle Mossen esittämän kuvan sijaan asiallisempaa ilmettä. Monia vaiheita tähän päivään mennessä on koettu. AIDS sai ikävällä tavalla alkuun myös homon kasvot. Nyt sekin asia ymmärretään aikaisempaa yleisempänä ja kaikkia ihmisryhmiä koskevana. Toiveeni on, että jonakin kauniina päivänä homo on yhtä tavallinen asia kuin aamupuuro.