Voiman käyttöä
DTM:ään pyrki humalainen homppeli. Portsari otti kunnon otteen ja poisti hänet ravintolasta voimakeinoin. Aamulla terveyskeskuksessa selviää, ovatko nivelsiteet repeytyneet. Kipu on kertoman mukaan kova. Voi tietysti olla, että aika parantaa haavat. Tapahtuma-aika kädenväännössä oli puoliyö. Tarinan on kertonut heikompi osapuoli, joka kuitenkin sanoo, ettei hän syytä mistään, koska se on gay-ystävällinen paikka.
Viime syksynä lesbot kertoivat, että he saavat huonoa kohtelua DTM:ssä. Ovella ei tervehditä, ja muutenkin he kokevat olevansa toisen luokan kansalaisia. Pelätäänkö, että lesbot juopuvat liikaa ja alkavat tapella. Heitäkin on heitetty ulos, mutta millä voimalla? Toivottavasti lesbojen tilanne DTM:ssä on normalisoitunut, kun asiasta luvattiin syksyllä puhua omistajataholle.
Jos ei halua viranomaisille tapahtumista ilmoitella, niin ravintolan johtoon kannattaa olla yhteydessä, jos kokee joutuneensa asiattoman kohtelun kohteeksi. Usein asia jää kuitenkin hoitamatta, useistakin syistä. Näissä poke vs. asiakas -tapauksissa on yksi merkittävä piirre asiakkaan kannalta; poistettu asiakas on usein sen verran maistissa, että muistikuvat voivat olla hatarat siitä, miten tilanne oikein meni. Pokella on tilaisuus kertoa oma versionsa tapauksesta muulle henkilökunnalle.
En noin yleisesti ottaen halua arvostella ovi- tai turvahenkilökunnan olemassaoloa tai toimintaa. Ilman heitä homma ei toimisi. Silti on sanottava, että entisiin aikoihin verrattuna tilanne dtm:ssä ei ole kehittynyt ainakaan paremmaksi. Olen yhden kerran jokseenkin tolkuissani olevana pitänyt huolen, ettei sanailusta sydämistynyt poke käytä "kovia otteita" rankaisutoimenpiteenä [LISÄYS: toista henkilöä kohtaan, tätä "ulos heittäessään"]. Tämän jälkeen tämä samainen poke riensi kertomaan omaa versiotaan tapahtumista ovihenkilökunnalle. Minä kuulin - jäin oikein toviksi kuuntelemaan. Tämä tapaus jäi kertomatta eteenpäin, lähinnä saamattomuuttani.
Ovat kuulemma kaikki heteroita... Miksi?
Kyllä meitä järjestyksenvalvojakortin ja sitä vielä huimaavan paljon kovempiakin turvallisuusalan tutkintoja suorittaneita homppeleita tästä maasta löytyy...
Sanovat, ettei seksuaalisen suuntautumisen pidä olla palkkauksen peruste...
Hömm...
Pitäisköhän ihan piruuttaan hakea? Ittellä kun on nuo kaikki mahdolliset kortit henkilöturvahenkilön (henkivartija) korttia myöten ja myös koulutan niitä kaikkia muille. Lisäksi 13 vuotta Puolustusvoimissa Sotilaspoliisissa ja 7 vuotta YK:n turvallisuuspalvelussa, ja homo kuin mikä!
No joo... Tienaan paremmin nykyisessä duunissani, mutta olis vaan aika hauska tietää, minkä takia niiden tarjoilijat kyllä on kaikki meikäläisiä, mutta ovimiehet ei...
Suoraan sanoen epäilen, että heteroseksuaalinen ravintolan johto ei usko homoseksuaalisten järjestysmiesten pystymään tehtävään. Olisikohan aika todella meidän turvallisuusalan hintahtavien ammattilaisten hakea sinne töihin ja katsoa niiden kortit?
Mitä sanot SMO? Sähän olet ihan portsarin näköinenkin, kuulemma ;-D
Käsittääkseni baarissa on töissä lähinnä heteroja ja ravintolan johto on homoja. Ravintolanhan omistaa Seta.
Väärin...
Ravintolahenkilökunta (baarimikot yms.) on kyllä ainakin oman ilnoituksensa mukaan ihan homoja, ainakin mikäli uskomme heidän haastatteluunsa City-lehdessä, ja miksemme uskoisi...
"Paska baari, paskat bileet, huono tarjoilu ja portsaritkin homoja" -vai miten tuo lainaus meni?
Ravintolassa useasti käyneenä ja henkilökunnan kanssa jutelleena pitäydyn kannassani. City-lehden haastattelu ei voita tässä asiassa henkilökohtaista lähdetietoa. Ravintolan johto ja ydinhenkilökunta taitaa olla homoja, mutta esimerkiksi paidattomat blokkaripojat heteroja...
Pakko huomauttaa uudelleen ChowS:n kommentin pohjalta:
Sukupuoliseen suuntautumiseen perustuva syrjintä työhönotossa on kiellettyä. Se toimii tietenkin myös niin päin, ettei ravintola saa syrjiä heteroita työnhakijoita.
Itse paljon ihmisiä rekrytoineena suoraan sanottuna ihmettelen, että suuntautumista noin nostetaan esiin. Minusta sellaiset asiat ovat rekrytoinnissa täysin epärelevantteja, jo ihan käytännönkin kannalta. Kyllä nykyajan työnantajaa kiinnostaa paljon enemmän se, mitä ihminen osaa ja ennen kaikkea se, mikä on työmotivaatio.
En tiedä mitään DTM:stä (en vieläkään ole uskaltanut mennä) mutta jos oletetaan, että väitteet tylystä ovihenkilökunnasta ovat totta, en tajua mitä se suuntautumiseen liittyy. Häirikköasiakas on aina häirikköasiakas ja hyvä tai huono asiakaspalvelija on sitä mitä on suuntautumisesta riippumatta.
Sitä saa mitä tilaa.
Tuliko jollekulle edes mieleen, että, kun muissa maissa pärjätään vallan mainiosti myös ilman portsareita ja jonoja ravitsemusliikkeisiin, Suomessa on joku asia aivan päin mäntyä?
Missähän maassa yökerhoissa ei ole portsareita?
1. Yökerhot = Keski-Euroopassa - monesti yksityiset kerhot - siellä portsareita löytyy, muttei jonoja
2. Tavalliset baarit = ainakin Keski-Euroopassa ilman portsareita eikä jonoja
Ongelmana ei ole hienovaraisesti toimiva ja lähes näkymätön potsari vaan hirveä jono baarin ovella (neukkulassa sellaisia oli lihakauppoihin ...)
Nyt sinulla EUR kyllä meni pahasti Bullshitin puolelle...
Mistä sai tämän käsityksen?
Oletko Keski-Euroopassa, mikäli olit siellä käynyt, nähnyt ravintoloihin, baareihin tai yökerhoihin jonoja?
Seitsämän vuotta Italiassa, Sveitsissä, Ranskassa, Iso-Britanniassa ja Saksassa asuneena sanon, että puhut p****a. Huuhaa Hahaa...
Niin, mutta perustelu vieläkin puuttuu.
No mutta kun niitä jonoja on!
Ja vitun pitkiä!
Ja sisäänvalintapolitiikka täysin mielivaltainen, ilmeisesti kunkin yökerhon kokaiininhuuruisen johtajan sen päivän mielipiteen innoittama...
Siinä perustelu.
Tämä alkaa ehkä jo menemään vähän off topicin puolelle, mutta sanonpa nyt silti sanaseni tähän jono/portsarikysymykseen...
Jonolle on olemassa kaksi syytä. Toinen on tärkeä ja toinen taas vähemmän tärkeä.
Syy 1: Imago. Se, että yökerhon ulkopuolella odottaa joukko ihmisiä sisäänpääsyään, viittaa siihen, että paikka on haluttu. Henkilökohtaisesti omasta mielestäni on aivan naurettavaa odotuttaa ihmisiä ulkona vain saadakseen ihmisissä aikaan mielikuvan, että kyseiseen paikkaan haluaa kaikki. Itseni useiden kymmenien metrien jonot saa kyllä pikemminki miettimään jo jotain toista paikkaa, sillä ulkona räntäsateessa odottelu kaikkien muiden kännisten idioottien kanssa on aika puuduttavaa.
Syy 2: Turvallisuus ja yleinen asiakasviihtyvyys. Jos kiireisenä iltana päästetään jokainen sisään halajava henkilö sisään, voi siitä aiheutua se, että paikka on yksinkertaisesti liian täynnä. Sen ajan, minkä olisit odottanut ulkona joudut todennäköisimmin odottamaan pääsyä tiskille/vessaan/tupakointitiloihin, koska asiakkaiden virtaa sisään ei olla mitenkään säännöstelty. Kyseessä on myös turvallisuusriski. Sisään ei yksinkertaisesti voida päästää liikaa ihmisiä, ilman että esim. paloturvallisuus kärsii. Kokonaisen ravintolan tyhjentäminen juhlijoista saattaa olla vaikea tehtävä jo vähemmälläkin ihmismäärällä.
"2. Tavalliset baarit = ainakin Keski-Euroopassa ilman portsareita eikä jonoja"
On hei hienoa jos tämä muka oikeasti toimii jossain muualla Euroopassa, mutta ainakin tässä maassa on erittäin vaikea pitää mitään ravitsemusliikettä keskellä yötä auki, ilman että paikalla on järjestyksenvalvojaa. Jos sattuu jokin tilanne, jossa henkilökunnan tai muiden asiakkaiden turvallisuus on uhattuna, kenen siinä muka pitäisi asiaan puutua? Asiakkaiden? Baarimikon? Toki häiriötilanteita voi sattua myös keskellä kirkasta päivää, jolloin vartiointifirman porukka on on yleensä puhelinsoiton ja parin minuutin päässä, mutta öisin vastaava järjestelyllä kaivettaisiin lähinnä verta omasta nenästä. Parissa minuutissakin kerkee jo tapahtumaan vaikka mitä.
Ihmeellistä kyllä, missä baareissa sinä Pete käyt ja olet käynyt, mutta en minä ainakaan ole missään muualla kun Suomessa jonoja nähnyt ... Toki on joskus saattanut tapahtua, että ovelle on juuri kertynyt isompikin porukka, mutta minuutin sisällä kaikki oli sisätiloissa.
Esimerkiksi Berliinissä ei näkynyt kertaakaan jonoa, samoin ei sitä tullut nähtyä Pariisissa, Budapestissa, Prahassa, Wienissä, Warsowassa, Münchenissä, Barcelonassa, Milanossa, Romassa, Bratislavassa, Krakowassa, Amsterdamissa, Frankfurtissa, Wroclawissa, Lisabonissa, New Yorkissa eikä muuallakaan.
Jono baariin on kyllä raskaasti suomalainen ilmiö.
Turvallisuussyistä on k.o. paikoissa asiainmukaista henkilökuntaa, joka toimii hyvin hienovaraisesti, eikä se välttämättä mitenkään tule esille, esiintyy ainoastaan ns. vaaratilanteissa. Sen ei tarvitse eikä se saa näyttää näennäistä valtaansa ovella heti asiakkaan saapuessa.
... ja jos tipit annetaan, silloin vain ja ainoastaan Suomessa, simputtavalle, ovella hengailevalle laiskalle portsari-kollille, mutta oikeaa ja hyvin raskasta työtä tekevä henkilökunta ei saa mitään
No kerrohan EUR hyvä, mihin baariin täällä Suomessa sitten jonotetaan? Tämä "raskaasti suomalainen ilmiö" kun on jäänyt minulta vallan kokematta.
Tavallisiin baareihin/pubeihin ei tarvitse Suomessakaan jonottaa (ellei syystä tai toisesta kaikki kansa halua tunkea yhteen ja samaan jo valmiiksi täpötäyteen baariin). Yökerhot imago- ja narikkajonoineen ovat asia erikseen. Yökerhoihin kyllä jonotetaan niin meillä kuin muuallakin (ainakin Amsterdamista ja Berliinistä on kokemusta).
Viranomaiset ovat (mm. palo)turvallisuussyistä määritelleet ravintoloille maksimimäärän sille, paljonko väkeä saa kerralla olla sisällä. En sitten tiedä, onko Suomessa turvamääräykset tiukemmat (tai noudatetaanko niitä kuuliaisemmin) kuin muualla? Usein olen pannut merkille, että uusia ihmisiä otetaan yökerhoon sisään samaa tahtia kun väkeä tulee ulos. Suomessa talvisin lisähaastetta antavat kylmät ilmat ja runsaat vaatteet, joka hidastaa narikasta eteenpäinpääsyä.
Kiitos tiedosta, että Suomi on tässäkin asiassa ihan Euroopan huippuluokkaa, edelläkävijä ja suunnannäyttäjä (varmasti koko ravintola-alalla) ... Kohta leviää suomalaiset baaritavat ympäri Eurooppaa.
(minulla on Amsterdamista sekä Berliinistä eri kokemuksia, sen lisäksi Wienistä, Budapestistä, Prahasta, Münchenistä, Frankfurtista, Pariisista, Barcelonasta ja muistakin kaupungeista ...)
Tragikoomista. XD
Kokeillaanpas: "Minä en ole koskaan nähnyt Papua-Uusi-Guinealaista. Heitä siis EI VOI OLLA OLEMASSA." Toimiiko?
Jos sinä, EUR, et sattumalta ole törmännyt jonottamiseen muualla kuin Suomessa, niin miksi tämä jotenkin tekisi jonojen olemassaolon muualla kuin Suomessa mahdottomaksi? Minkä ajattelet olevan esim. Peten tai smon motiivin kun he kertovat, että muuallakin kuin Suomessa kyllä jonotetaan? Mikä on oma motiivisi asian jääräpäisessä kiistämisessä?
Ai niin, meinasi melkein unohtua oma panokseni: Minä olen joutunut jonottamaan ainakin Lontoossa. Muistaakseni myös Berliinissä.
Tämä keskustelu vaikuttaa hieman kummalliselta.
Minulla on periaate, että minä en odota/jonota, minua odotetaan! Homma kulkee näin: jos haluan johonkin ravitsemusliikkeeseen, soitan pöytävarauksen ennakkoon. Ellei onnistu, seuraava paikka. Jos palvelu ei pelaa riittävän hyvin, lähtee pahimmassa tapauksessa kirjallinen huomautus. En ole aikoihin joutunut huomauttelemaan Suomessa ravintoloiden tai hotellien palveluista.
Aikanaan Vanhan kellariin jonotin tuskin koskaan. Piti tietää taikasana. Muistaakseni se oli, että menen grillin puolelle ruokailemaan. Aina ovi aukeni jonon ohitse.
Mielestäni on pelkkää tyhmää laumasieluisuutta hytistä räntäsateessa jonkun juottolan oven edessä. Toki sellaisessa kokee tunnelmaa, mutta sellaista, josta en piittaa.
Kyllä, Juhani. Olet paljon meitä tavallisia laumasieluja parempi. Pitääkin muistaa tuo ohjeesi seuraavan kerran Lontoossa bileisiin lähtiessä. Eihän sitä koskaan tiedä, ehkä pääsen jonon ohi vaikkapa Neil Tennantin farkkujen takataskussa.
Kävin viimeksi lokakuussa Lontoossa. Tuli käytyä useassakin eri paikassa sujuvasti. Ennakkovarauksiakaan ei tarvinnut kertaakaan. Oikein mukava kaupunki.
Miksi pitää kiistää, että Suomalainen baarikulttuuri on aivan onneton. Tavat kamalia. Potrsarit keskitysleirin henkilökunnan tasoa.
> Kävin viimeksi lokakuussa Lontoossa. Tuli käytyä useassakin eri paikassa sujuvasti.
> Ennakkovarauksiakaan ei tarvinnut kertaakaan. Oikein mukava kaupunki.
Höpsö. Eihän nyt yöklubeille mitään ennakkovarauksia voi soitella. :) Eri asia sitten tietysti jotkin keski-ikäisille suunnatut tanssi- ja ruokaravintolat. Niistä minulla ei ole pahemmin vielä kokemusta.
Riippuu paikasta. Kyllä monella klubilla on VIP-lista jolle pääsee etukäteen törkeää korvausta vastaan, tosin monesti täytyy tuntea joku että saa ko. listalle itsensä kammettua.
Ja kyllä minä olen ainakin seissyt jonoissa yökerhoihin sekä Italiassa että USAssa, ja voin myös väittää etten ole kertaakaan nähnyt portsaria Italialaisessa kapakassa.
Näyttää hieman kurvanneen offtopic tämän keskustelun sisältö, alunpitäen näyttää aihe olevan järjestyshenkilöstön voiman käyttö, mutta nyt puhutaan jo kansaivälisesti portsareiden ovella olosta. Joten muutaman sanasen minäkin tähän keskusteluun (entisenä ravintola-alan duunarina) tuon.
Se onko jossain muualla maailmassa näitä suomalaismallin mukaisia portsareita ovella vai ei, on kokonaan kulttuurillinen asia. Nimittäin maakohtainen juomakulttuuri ratkaisee hyvin pitkälle (yhdessä paikallisen alkoholi- ja muun lainsäädännön kanssa) tarpeen tällaisen järjestystä ylläpitävän henkilöstön tarpeen siinä ovella. Esimerkiksi Turkissa tai Egyptissä tällaiset portsarit löytyvät ainoastaan turistien suosimien diskojen ovilta. Muissa ravintoloissa/pubeissa sellaisille ei ole tarvetta. Enkä usko, että kovin monessa muussakaan arabimaassa näin olisi. Vaan annahan olla, katsellaan tätä pohjoismaista ja osin keskieurooppalaista (humalahakuista) juomista. Johan löytyy tarve portsareille. Sekä asiakas-, että henkilökuntaturvallisuuden takia.
Suomalainen juomatapahan on usein vetää niin sanotusti lärvit, eivätkä britit tässä juurikaan häviä - päin vastoin ehkä, on oikein, että tällaisten henkilöiden takia/varalta ovella on näitä "känniääliönpoistimia". Humalaisen suomalaisen kanssa selväpäisen ravintolatyöntekijän (viinanmyyjän) kun on hankala toteuttaa asiakaspalvelua tasapuolisesti. Ylihumaltunut, inttämisvaiheessa oleva "asiakas" uhkailee milloin milläkin - myös väkivallalla. Palvele siinä sitten muita "hienostuneesti eurooppalaisittain" viinejään nauttivia asiakkaita.
Tämä kansa tarvitsee useamman sukupolven viinaan menehtymisen, ennenkuin voidaan puhua asiallisesta alkoholin käytöstä. Valitettavasti asia näin on, vaikka suurin osa meistä onkin näitä "asiallisia" asiakkaita ravintoloissa. Aina mukaan mahtuu muutama känniääliö. Niin kauan, kun tässä maassa arvostetaan tuota humalahakuisuutta, eivät käsittääkseni ovilta poistu nuo järjestyshenkilöt. Ikävää vain on se, että yhä nuorempana tuo päihtyminen aloitetaan (viime aikaiset uutiset ovat kertoneet alaikäisten käyttävän yskänlääkettä päihtymiseen), mitä isot edellä sitä pienet perässä.
Se miten sitten portsarit kohtelevat, käsittelevät näitä räyhäviinan sankareita, ei tarvitse miettiä paljoa. Sitä saa mitä tilaa. Jos riitaa alkaa haastamaan, eikä osaa rauhoittua, voi huomata hyvin nopeasti olevansa alakynnessä - naama lattiaa vasten. Ylilyöntejä voimankäytössä tapahtuu taatusti puolin sekä toisin. Mutta pääsääntöisesti nämä ovien Kerberokset (Kreikan mytologiassa koira, joka vartioi Haadeen eli manalan porttia. (Lähde:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Kerberos) ovat pitkäpinnaista väkeä, jonka kanssa ei kuitenkaan kannata alkaa inttämään vastaan - varsinkaan jos olet humalassa.
Onneksi suurin osa ravintola-asiakkaista on kuitenkin aivan asiallista porukkaa, kuten suurin osa henkilökunnastakin.
Lauantain Hesarissa Elna Nykänen Andersson kertoilee Tukholman yöelämästä, ja toteaa:
"Oma taiteenlajinsa on ylipäätään päästä yökerhoihin sisään.
- - -
Yökerhoon voi myös olla yhteydessä etukäteen. Useimmilla paikoilla on jono- tai yökerhovastaava eli night club manager, jolle meilaamalla voi päästä klubin vieraslistalle."
"Lauantai-iltaisin Golden Hitsiin voi joutua jonottamaan puolitoista tuntia"
Ai niin, mutta Ruotsihan ei kaiketi kuulukaan Eurooppaan. On tainnut saada pahoja vaikutteita Suomesta.
Ihmettelen edelleen, mihin baareihin täällä Helsingissä oikein jonotetaan? EUR ei ole vielä paljastanut meille tätä salaisuutta.