Obama: puolesta ja vastaan

  • 1 / 2
  • vaeltaja2006
  • 22.2.2009 12:11
Uusimmassa BOX-lehdessä on kaksintaistelu, jonka kohteena on Obama.

Puolesta:

Jörg Litwinschuh puolustaa Obamaa, vaikka vaali- ja PR-kampanja olivatkin hävyttömän kalliita. Barak Husein Obama on Jörgin sankari ja tulevaisuuden toivo. Obama Pride – ehkä Euroopassakin koemme muutoksen. Viimeisen 10 vuoden aikana USA ei ole saanut maailmaa ainakaan paremmaksi. Ihmisoikeuksia tallattiin häikäilemättä. Evankelikaalit kiihottavat homoja ja lesboja vastaan. Sotavoimat on ollut varsinainen herra talossa. Ja kiinteistömarkkinat ja pörssikeinottelu ovat vieneet maailman taloudellisen katastrofin partaalle. Siitä kärsivät kaikki.

Jörg luottaa USAn 44. presidenttiin. USA on edelleen maailman mahtavin maa. Muutos Bushista Obamaan tuo myös rakenteellisen muutoksen, josta voi tulla positiivisia vaikutuksia. Jo ensimmäisinä viikkoina Obama on tehnyt asioita, joilla on merkitystä. Hän luo siltoja Eurooppaan, aloittelee vuoropuhelua islamilaisten maiden kanssa , sulkee Guantanamon ja palauttaa oikeusvaltion. Hän rakentaa uudelleen sairaan amerikkalaisen systeemin. Hän voi mobilisoida miljoonia ihmisiä. Obama merkitsee amerikkalaisen unelman uudelleensyntymistä. Ja se koskee erityisesti mustaa väestönosaa. Jotkut homojärjestöt eivät usko parempaan eivätkä usko vaalipuheisiin. Se on lyhytnäköistä, sillä Obama mm. rakentaa uutta aids-strategiaa. Erityisesti siinä on taisteltava homofobiaa vastaan. Jörg sanoo luottavansa Obaman kansalaisoikeusagendaan.


Vastaan:

Markus Bernhardt ei lainkaan luota Obamaan. On tietenkin hienoa, että afro-amerikkalainen pääsi presidentiksi rasismia tihkuvassa maassa. Mutta siitä huolimatta Markuksen mielestä on käsittämätöntä se euforinen tunnelma, joka presidentin valinnan jälkeen syntyi.

Ei pidä unohtaa, että USA on vuosikymmeniä käynyt hyökkäyssotia ja rikkonut ihmisoikeuksia. Kuolemanrangaistus, jokamiehen oikeus aseisiin, tukahduttava maahanmuuttopolitiikka, maahanmuuttajien ja vähemmistöjen syrjintä. Homojen ja lesbojen syrjintä istuu yhtä tiukassa kuin kristilliset fundamentalistit, jotka Jumalan nimeen käyttävät väkivaltaa toisinuskovia ja toisinajattelevia vastaan. USAssa yhteiskunnalliset ja poliittiset perversiot muodostavat rakenteellisen ongelman, eikä siihen vaikuta miehen vaihtuminen Valkoisessa talossa. Voi myös epäillä, että Obama ei ehkä edes halua suurta muutosta. Se, että Guantanamo suljetaan, on itsestäänselvyys eikä siinä ole erityistä juhlinnan aihetta. Obama haluaa säilyttää kuolemanrangaistuksen ja haluaa lähettää vastoin kansainvälistä lakia lisää joukkoja Afganistaniin.

Jo nyt Amerikan homopiirit syyttävät uutta presidenttiä petoksesta. Tulevaisuus ei näytä hyvältä
  • 2 / 2
  • JuhaniV
  • JuhaniV
  • 22.2.2009 12:34
Vaikka Obamalla olisi kuinka hyvät aikeet, jarrumiehiä on matkassa suurin joukoin kaikkialla. Olen edelleen sitä mieltä, kuten voiton yhteydessä sanoin, neljän vuoden kuluttua Obamaa vihataan ainakin siksi, että hän ei ole pystynyt täyttämään ylimitoitettuja odotuksia. Neljä vuotta on tuollaisen laivan kääntämiseen aivan liian lyhyt aika.

Kannattaa sitten myös muistaa, että Amerikan Yhdysvallat ei ole kuvattavissa missään asiassa yhdellä kokonaisella piirteellä. Ajatellaanpa voidaanko EU:ta kuvata yhdellä tavalla. Ei voida! Esimerkiksi pohjoismaat eroavat Välimeren maista huomattavasti tai päinvastoin.