Seksuaalinen vähemmistö työyhteisössä

Tervehdys!


Itselläni olisi tarkoitus tehdä lopputyö aiheesta: Seksuaalinen vähemmistö työyhteisössä.
Toivoisinkin nyt sitten pientä apua.
Muutamaan kysymykseen kun saisin vastauksen, olisin tyytyväinen.
1. Miten työmaalla suhtauduttiin siihen kun muille tuli ilmi että kuulut seksuaaliseen vähemmistöön.(alettiinko hylkimään, syrjimään, ja muuta sellaista)
2. Miten se vaikutti töiden tekemiseen.(annettiinko töitä, siirrettiinkö toisiin hommiin,eikö enään arvostettu työsi jälkeä.)
3. ikä, ammatti.

Lähetä vastauksesi: kyselys@gmail.com Maaliskuun 15pvä mennessä.


Voit kertoa myös pienen tarinan jos haluat. Nimiä, ja muita en tule julkaisemaan lopputyössäni, haluan vain tietää noihin 3kysymykseen vastauksen.

Terveisin:
Tampereen Yliopisto sosiologin kurssilta Jarno
Sattuisiko Jarnolla olemaan myös sukunimi?

Lopputyösi aihe on kiinnostava. Saat todennäköisemmin siihen vastauksia, jos esiinnyt avoimesti omana itsenäsi. Usalaisen gmail-osoitteen taakse piiloutuminen ei lisää luottamusta.

Tällaisia kyselyitä tippu sateenkariyhteisöjen verkkosivuille monta kappaletta vuodessa ja mitä erilaisimmista näkökulmista. Olen ollut jo jonkin aikaa kyllästynyt tällaiseen, vaikka haluakin olisi hiukan auttaa opiskelijaa valmistumaan. Kannattaisi asettua hetkeksi miettimään miltä tuntuu olla tiirailun kohteena tuon tuostakin, saamatta juurikaan koskaan tietoa tiirailun tuloksista.

Nyt ymmärrän hyvin entistä työtoveriani, joka on identtinen kaksonen. Hän valitti katkerana sitä, että heitä kiskotaan jatkuvasti mitä kummallisimpiin tutkimuksiin ja tieteellisiin kokeisiin. Heille toki jotain maksettiinkin osallistumisesta.
  • 3 / 10
  • marianna
  • 11.2.2009 11:25
Joo, kyllä tällaisissa tilanteissa olisi etiketin mukaista esiintyä koko nimellä, mutta muuten en JuhaniV ihan ymmärrä närkästymistäsi. Eihän se yksittäisen opiskelijan vika ole, jos muutkin ovat kiinnostuneita tekemään opinnäytetöitään seksuaalivähemmistöihin liittyen. Ja eihän kukaan pakota vastaamaan sellaisiin kyselyihin, jotka eivät itseä kiinnosta.

Minusta tämä on mielenkiintoinen aihe. Vastailen vähän paremmalla ajalla.
Näitä pyyntöjä osallistumaan tutkimukseen tosiaan tulee aika paljon.

Nimettömät pyynnöt

Joskus keskustelin sähköpostitse erään opinnäytetyötä tekevän kanssa, joka halusi laittaa ilmoituksen tälle sivustolle nimettömänä. Perusteluna oli, ettei halua nimeään homojen nettisaitille ja tulla leimatuksi homoksi. En päässyt selvyyteen, oliko tämä henkilö itse homo vai ei.

Mielestäni tällainen suhtautuminen johtaa siihen, että koko lopputyö kirjoitetaan asenteella "ne homot", ulkoistamalla seksuaalisiin vähemmistöihin kuuluvat joksikin ryhmäksi joka ehkä on "tuolla jossain". Tämä homojen ulkoistaminen tuntuu kyllä olevan erityisesti akateemisissa tutkimuksissa yleinen synti, riippumatta siitä onko tekijä homo vai ei.

Tutkimuksista / opinnäytetöistä

Minusta on hyvä että glbt-teema kiinnostaa ja että siitä tehdään opinnäytetöitä ja muuta tutkimusta. Asia lakkaa olemasta epänormaali kun sen olemus hahmottuu ihmisille. Tämän vuoksi jaksan itse vastata jos minulta kysellään.

Välillä sitä kyllä tulee pohdittua että voi elämä, pitääkö tätäkin itsestäänselvyyttä kysellä taas kerran... Mutta sitten muistan, että itselleni vieraat asiat saavat minut kyselemään tietävämpien mielestä tyhmiä kysymyksiä. Homoseksuaalisuudesta me homot olemme parhaita asiantuntijoita.

Jälkipyykki

On vähintäänkin kohteliasta kertoa opinnäytetyön valmistuttua ainakin vastanneille mistä sen voi sitten lukea. Jos joku vastaa, niin oletettavasti tämän sähköpostiosoite tulee mukana.

Eikä olisi pahitteeksi, jos työ päätyisi yleisesti luettavaksi esimerkiksi linkin muodossa (ja ehkä arvioitavaksikin) niihin paikkoihin joissa vastaajia on kuuluteltu.
  • 5 / 10
  • Statisti
  • 11.2.2009 17:43
Pitäisiköhän näille sivuille luoda ihan oma keskusteluryhmänsä "Tutkimushaastattelupyynnöt"? Sitten kun kuka tahansa tutkija haluaa laittaa palstalle haastattelupyyntökuulutuksen, hänen tulee ensin kuitata ymmärtäneensä JuhaniV:n ja Smon viittaaman ja homojen kohtuullisesti odottaman hyvän tavan mukaisen tutkimustavan ehdoksi saada kuuluttaa tämän palvelun kautta. Tämä hyvä tutkimustapa ja homojen kohtuullinen odotus olisi sitten selostettu jossain sopivassa sivuston sivulla, esim. "Palaute ja apua" -osiossa.
Pyydän anteeksi että jotain jäi kertomatta. Nimeni on Jarno Huttunen ja lopputyöni jokainen halukas saa sitten sähköpostiinsa. Itselläni on homo ystäviä olen käynyt myös heidän kutsustaan seta:n pippaloissa ja työ maallakin on muutamia homo ja bi ja yksi henkilö joka muutti sukupuoltaan naisesta mieheksi työkavereita. Pääluottamusmiehellä on siinä vaikea tilanne, että mitenkäs tässä nyt toimitaan, pitäisikö olla naisten vai miesten pukukoppi.
Itseäni kiinnostaa se että mitenkä työyhteisö regoi juuri tämmöisitä ja tässä haluaisin kuulla myös muilta työmailta juttua.
Toivon että tämä lopputyöni tulisi avaamaan ihmisten silmiä. Mikä muka tekisi homosta huonomman työntekijän kuin heterosta?

Jarno Huttunen
Statistin mainitsema selostus on kyllä olemassa. Se löytyy ohjeet-linkistä. Jos kirjoittaa ei-rekisteröityneenä foorumilla, kehoitetaan vielä erikseen lukemaan keskustelualueen käyttöehdot ja säännöt. Jos rekisteröi nimimerkkinsä järjestelmään, sama juttu. Pitäisi lukea. Ongelma vain on siinä, miten saada todella ihmiset lukemaan ohjeet ennen toimimista.

Ohjeissa asia on ilmaistu näin: "Keskustelufoorumi ei ole ilmoitustaulu, vaan paikka keskustelulle. Kontakti- tai seuranhakuilmoitusten ja etsintäkuulutusten jättäminen on kielletty. Poikkeuksena tästä, menovinkkejä voi julkaista Minne mennä, mitä tehdä? -osiossa. Tiedustelut, jossa haetaan haastateltavia tutkimukseen, lehtijuttuun tai vastaavaan, voi jättää Torille, jos projektin taustat ovat kunnossa. Viestissä on kerrottava oma nimi, oppilaitos tai yritys, yhteystiedot ja taustatietoa projektista."

Oikeasti nämä kuulutukset siis kuuluisivat torille, mutta niiden kirjoittamiseen keskustelufoorumille ei kuitenkaan ole ankaralla kädellä puuututtu, kun niitä ei niin ylenmäärin sentään tule, että niistä olisi varsinaista haittaa keskustelulle.

Joskus muinoin oli alue "etsintäkuulutukset", mutta sinne tuli verhottuja ja suoriakin seuranhakuilmoituksia noin kymmenkertainen määrä otsikon alle oikeasti sopiviin kuulutuksiin verrattuna. Selvällä suomella kirjoitetuista ohjeista huolimatta. Siksi em. alue poistettiin ja ilmoitusympäristöksi syntyi Tori.

Ja menestystä Jarnon lopputyöhön.
  • 8 / 10
  • Apoptoosi
  • 12.2.2009 12:31
Ajattelin olla puuttumatta tähän keskusteluun, mutta pakko nyt sanoa sananen.
Aiheesi on kiinnostava ja tutkittavaa riittää. Leimautumisen vaara on aina olemassa, mutta se tuskin on sinulle ylitsepääsemätön este, kun olet kerran jo tällaisen aiheenkin uskaltanut valita. Työsihän pitää esteillä ja oppinoida julkisesti, se myös julkaistaan kokonaisuudessaan netissä ja laitoksen ilmoituksiin tulee siitä maininta. Tiedekuntamme laitos on muuten nimeltään sosiologian laitos, sosionomeja taisi aikoinaan valmistua opetusjaoston puolelta, mutta se loppui muistaakseni joskus 90-luvulla.

Teinpä tässä samalla pienen sisäisen haun yliopiston opiskeliojoista ja henkilökunnasta. Sisäisessä haussa löytyvät meidän kaikkien nimet, niin henkilökunnan kun opiskelijoidenkin. Omanikin sieltä löysin, vaikka se muutettiinkin aikoinaan salaiseksi ts. vain talon sisäiseen käyttöön. Valitettavasti hakuni ei tuottanut nimelläsi tulosta.
Kenen kandi- tai graduryhmässä olet?
Tuskinpa kenenkään. Oli tuo suomenkielen taso sen verran heikkoa, että vaffasti eppäilen...
Jatketaanpa salapoliisityötä.

"Jarno" kirjoittaa: "työ maallakin on muutamia homo ja bi ja yksi henkilö joka muutti sukupuoltaan naisesta mieheksi työkavereita". Tuo terminvalinta on mielenkiintoinen. Vaikka sivuutetaan kirjoitusvirhe, termi "työmaa" viittää raksaan, tms. vastaavaan, mutta ei varmastikaan ainakaan akateemiseen työympäristöön. Itsekin nuorena erilaisilla "työmailla" työskennelleenä tunnen niille tyypillisen testosteronikultuurin. Kaapista tulo ei ole ihan ensimmäisenä prioriteettilistalla. Mutta Jarnon työmaalla näitä vinokkaita piisaa. Niinköhän.

Ja entäs pääluottamusmies? Se on kyllä työnantaja kenen ensisijaisena vastuuna on järjesteää saniteetti- ja muut tilat, sekä huolehtia häiriöttömästä työympäristöstä. Ja jos siinä on työntekijäpuoli mukana, kyse lienee työsuojelusta, ei luottamusmiestoiminnasta.

Anteeksi jo etukäteen, jos leimaan vilpitöntä opiskelijaa omalta osaltani aiheettomasti. Kieltämättä "Jarnon" ulostulo on hieman vajaa ja siksi altis spekuloinnille. Ei saisi innnokasta opiskelijaa listiä mutta kielelliset valmiudet eivät lupaa suurta menestystä loppputyön parissa.