Urkintalaki ja työelämä
Haeskelin tuossa netistä puheenvuoroja ns. Lex Nokiasta tai urkintalakina tunnetusta lainsäädäntöhankkeesta. Tavaraa löytyy PALJON ja sen lukeminen aiheuttaa syvää hämmennystä sen järjettömyyteen. Koko prosessiahan edustaa suomalaista politiikkaa parhaillaan: tarvitaan vain yksi ei-turhan-älykäs ministeri ja syötetään hänelle ajatus niin että siitä tule päähän pinttymä ja lain voimaan tulo on varmistettu olipa se kuin älytön tahansta (vrt. opintoaikojen rajaus, lääkevaihto ja nyt viimemmäksi Lääkelaitoksen alueellistaminen). Kaikessa keskustelussa on kuitenkin toistaiseksi pitäydytty perusoikeuksien tasolla - missä toki vakavimmat ongelmat ovatkin - mutta lain potentiaaliset soveltamisuhat ovat jääneet vähemmälle. Lain käyttöhän voisi avata paitsi liikesalaisuuksien vuodot, myös työntekijöiden terveystiedot ja esimerkiksi kaapin työnantajalle. Huomioon ottaen muutaman vuoden takaisen Equal-työelämähankkeen tulokset (50% seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvista on kaapissa työpaikalla) tämä kuulostaa minusta todella pahalta. Se, että lakia voidaan soveltaa myös taloverkkoon tai mihin tahansa muuhun yhteisötilaajaan ei helpota asioita yhtään. Valitettavasti suomalaisen journalismin kulttuuri on aallon pohjassa eikä maasta löydy ns. tutkivaa journalistia penkomaan lakia ajavien poliitikkojen vaalirahoittajia - epäilen vahvasti että sieltä löytyisi jokin elinkeinoelämän bulvaani "Kehittyvien maakuntien Suomen tyyliin.
Lisää aiheesta:
http://www.urkintalaki.fi
http://www.adressit.com/lex_nokia
Ja Google löytää molemmilla hakusanoilla mielettömän määrän osumia...
Miten niin lääkevaihto on älytön? Itse olet älytön!
Hmm... lääkevaihto ei perusperiaatteeltaan ole huono juttu ollenkaan, mutta miten se saatiin Suomessa läpi on juuri tuolla kuvaamallani tavalla. Loukkauksen demokratiaa ja äänestäjien älykyyttä kohtaan kruunasi se, että eräs nimeltä mainitsematon poliitikko teki lehmäkaupat lääketeollisuuden kanssa ja sopi että analogiapatenttisuojan alaiset lääkkeet jätetään pois lain piiristä. Tämä kauppa maksoi Suomen valtiolle 50 miljoonaeuroa ylimääräistä lääkekorvauksina joka vuosi ja vesitti lain tavoitteita merkittävästi. Vasta nyt kun tehdään hintaputkijärjestelmää ollaan vahinko ottamassa takaisin - jos ei joku poliitikko taas kuse muroihin välillä. Se mihin halusin kiinnittää huomiota on juuri älytön ja järjenvastainen prosessi suomalaisessa poliittisessa kulttuurissa. Tämä yksittäistapaus osoittaa vain, että joskus se voi jopa tuottaa melkein järkeviä tuloksiakin, mutta prosessin luonteesta johtuen tästä ei ole minkäänlaisia takuita ja on vain hyvää tuuria jos satut äänestäjänä olemaan "oikealla" puolella.
Lähinnä oudoksuttaa se, että saaduilla teletunnistetiedoilla ei tee yhtään mitään. Siksi kiinnostaisikin tietää tarkemmin, mihin lailla pyritään ja ennen kaikkea ketkä sillä johonkin pyrkivät. Salaliittoteorian paikka.
Turha laki. Kuten myös lääkelaitoksen pakkosiirto. Outoa, mutta ah, niin suomalaista...
mopsi22 kirjoitti: "Lähinnä oudoksuttaa se, että saaduilla teletunnistetiedoilla ei tee yhtään mitään"
Niin onkin outo.
Työntekijä voi käyttää omaa sähköpostiosoitettaan, jota ei urkita.
Samoin, en näe, miten lähdesuoja vaarantuu. Toimittajalla on todennäköisesti useita projekteja meneillään ja hän voi lähetellä sähköposteja kenelle tahansa, mahdollisille juttuun liittyville lähteille tai toisiin juttuihin liittyviin lähteisiin tai hänellä voi olla jokin ihan tulevaisuuden juttu mielessä. Mistä ne erottaa.
"Työntekijä voi käyttää omaa sähköpostiosoitettaan, jota ei urkita."
Ei työpaikan verkossa, ei nettikahvilassa, ei kirjastossa, ei edes omalla kannettavalla. Lex Nokia nykymuodossaan sallii kaiken verkkoliikenteen valvomisen eikä pelkästään tiettyjen sähköpostilaatikoiden, jos vain joku saa päähänsä, että kyseinen henkilö saattaa harrastaa jonkinlaisia "väärinkäytöksiä".
"lähdesuoja ...mistä ne voi erottaa"?
Otsikosta, vastaanottajasta ja päivämäärästä.
Täytyy myöntää etten ole tutustunu lakiesitykseen kovinkaan hyvin, koska se ei tule millään lailla koskemaan minua.
Silti ihmetyttää yksi asia.Miksi ihmeessä kenenkään pitäisi työaikana ja työpaikalla lähettää henkilökohtaisia sähköposteja? Työaikana tehdää töitä ja omia asioita hoidataan vapaa-aikana?
Mitä tulee työaikoihin, niin erilaisia työaikoja, -vaatimuksia, -tarpeita jne. on varsin runsaasti. Nykyaikana esimerkiski vapaa-ajan ja työajan tiukka raja on hämärtynyt monilla.
Mitä taas tulee urkintalakiin, niin lain vaikutushan ei rajautuisi ainoastaan työpaikoille, vaan se ulottaisi lonkeronsa moniin muihinkin paikkoihin - ja heikentäisi kansalaisten perusoikeuksia.