Nettitikku

  • 1 / 7
  • vaeltaja2006
  • 29.10.2008 17:04
Joskus on kovan yrittämisen jälkeen epätoivo, mutta joskus taas onnistuu.

Maanantaina kävin verkkokaupassa tarjousten perässä. Siellä myytiin 180 HP:n minikannettavaa, hinta 149 euroa ja käyttöjärjestelmänä Linux. Hinta oli niin pieni, että uskaltauduin mukaan jonottamaan jo klo 7, kun liike avautui klo 9. Klo 8:n jälkeen luku oli täysi ja myöhästyneet läksivät kalppimaan ulospäin.

Maanantaiaamusta alkaen olen yrittänyt saada Huawein nettitikkua E169 eli siis mobiili-internettiä toimimaan siinä koneessa. Olisihan se mukavaa, kun jollain suo- tai metsävaelluksella voisi käydä tsiigailemassa, mitä tiemestari tirkkonen tai betonicwater taas ovat keksineet. Ongemana vain oli, että Huawei E169 ei tue linux-käyttöjärjestelmää (Suse10). Eli mistään muualta ei saa apua kuin netin linux-keskustelualueilta. Nyt olen siis kolme päivää yrittänyt. Eilen oli epätoivoinen olo. Olin vähällä myydä pois koko laitteen. Mutta tänään klo 16.30 se pitkän väännön jälkeen alkoi toimia, netin ohjeiden mukaan. Kun koko linux on äärimmäisen vieras, niin siinä olikin ihmettelemistä, mitä kaikki lyhenteet ja komennot tarkoittavat. Tekemällä oppii.

Nyt ajattelin kirjottaa kokemukseni paperille niille muille 179:lle. Sen vuoksi vetäydyn vielä muutamaksi päiväksi hiljaiseloon kirjoittamaan. Saavat nuo edellä mainitut nimimerkit mielenrauhan. Jos joku tarvii sitä paperia, voi ottaa yhteyttä. Luulen, että 180:n joukossa oli useampia kuin yksi homo tai lesbo.
  • 2 / 7
  • Pollon
  • 30.10.2008 11:13
Jos ehdit niin laita tähänkin joku tiivistelmä siitä, miten tuon saa toimimaan. Minua ainakin kiinnostaisi tietää.
Itselläni on Acer Aspire One ja siinä Linux, mokkulana on Optionin tikku.

Ensimmäisellä kokeilukerralla tikku ei toiminut. Sitten komensin koneen tekemään automaagisen päivityksen netistä. Bootin jälkeen tikku koneen kylkeen kiinni - ja se toimi siltä istumalta perfect!
Elisan mobiilinettitarjouksessa tuli Huawein nettitikku, joka toimii ihan ok windows XP:ssä ja Vistassa. Sen sijaan linuxiin se on saatu toimimaan vain tiettyjen operaatioiden jälkeen. Ensimmäinen ongelma oli se, että koneeseen tarvitaan wvdial-ohjelma. Se löytyi ja asennus onnistui pitkän opiskelun jälkeen. Sitten nettitikusta piti saada pois PIN-tunnuksen kysely. Sekin onnistui: sim-kortti kännykkään ja pin-kysely pois päältä. Sitten piti muuttaa wvdial-ohjelman konfigurointitietoja eli oli käytävä muuttamassa wvdial-konf-tiedoston asetuksia. Ohjeet oli netissä, mutta suurimmat ongelmat tulivat siitä, että conf-tiedosto oli kirjoitussuojattu. Sitä ei pystynyt muuttamaan. Oli hyvin vaikea löytää ohjeita siitä, miten linuxin suse-käyttöjärjestelmässä pystyisi kirjautumaan superkäyttäjäksi ja saisi oikeudet kirjoitussuojatun tiedoston muuttamiseen. Siinä meni yksi päivä. Se ei onnistunut graafisesti kuvaruudulla vaan piti mennä editoimaan komentoja (vrt. windowsin DOS-komennot). Taas uusi maailma ja uudet komennot. Lopuksi: miten tehdään wvdial-kuvake kuvaruudulle - se, josta ohjelma käynnistetään. Ei ole vielä löytynyt keinoa. Täytyy käynnistää susen omasta "DOS-kehotteesta". Varmaan kaikki muut osaisivat senkin tempun. Mutta aloittelijalle se on hankalaa.

Varmaan hyvin helppoa jos tuntee järjestelmän. Netin keskustelupalstoilla ei anneta kovinkaan paljon ohjeita aloitteleville. Jos joku ensikertalainen kysyy ohjeita, nörtit vastailevat ylimieliseen tyyliin: "Viittiks ensin lukee amerikankieliset manuaalit ja tule sitten kyselemään". Kiitti vitusti hyvästä ohjeesta.

Oli siellä kaupan jonossa toinenkin viiksimies-homppeli, joka kertoi saaaneensa tikun toiimimaan pitkän yrittämisen jälkeen. Hän kertoi, että nyt on ongelmana Skypen asennus. Herranjumala! Pitääkö sen olla näin vaikeaa!
Erilaisten lisälaitteiden saaminen toimimaan Linuxissa on usein hankalaa, koska laitevalmistajat eivät toimita Linux-ajureita eivätkä millään tavoin takaa laitteiden tomivuutta Linux-järjestelmissä. Laiteyhteensopivuuden kehittäminen on pitkälti harrastajien varassa. Harrastajat taas ovat itse sen verran asiantuntevia, etteivät sitten laadi ohjeita ihan perusasioista. Se on usein ongelma Linuxin käyttöönotossa.

Linux-jakeluversioissa eli distribuutioissa on jonkin verran eroa asennusten "helppouden" suhteen. Itse käytän Ubuntu Linuxia, jossa on Gnome-työpöytäympäristö. Se on kenties helpoimman Linuxin maineessa. Esimerkiksi Skypen asennus onnistui menemällä Synaptics-pakettienhallintaohjelmaan ja rastittamalla ohjelmien listasta, että haluan asentaa Skypen. Sen jälkeen kaikki toimi kuin Buick. Homma perustuu siihen, että netissä on servereitä joihin on varastoitu tuhansia Linux-ohjelmia Ubuntulle, ja pakettienhallintaohjelmalla ohjelmia on helppo ladata ja asentaa sieltä. Ubuntun ja Debianin etuna on juuri helppokäyttöinen pakettienhallinta, joka tekee ohjelmien asennukset helpoiksi (ainakin useimpiin laitteistoihin). Tosin asetuksia joutuu usein silti muuttamaan konfiguraatiotiedostoista. Susea en ole koskaan käyttänyt enkä tunne sen pakettienhallintaa.

Linuxissa kaikki on mahdollista tehdä myös tekstikehotteesta eli siitä "DOS-kehotteesta". Graafinen käyttöliittymä (yleensä Gnome tai KDE) toimii vain eräänlaisena kuorena tekstipohjaisten ohjelmien päällä. Esimerkiksi kaikki mainitsemani Synaptics-pakettienhallinnan toiminnot voi tehdä myös komentokehotteesta apt-get komennolla. Linuxissa kaikista komentorivikomennoista saa (englanninkielisen) ohjeen man-komennolla. Esimerkiksi man apt-get.

Joidenkin laitteiden osalta on heitettävä kylmästi hanskat tiskiin. Esimerkiksi oma Creativen webbikamerani on sellainen, etten ole keksinyt mitään keinoa saada sitä toimimaan Linuxissa. Myös monista tulostimista Linux-yhteensopivuus puuttuu, varsinkin ns. monitoimitulostimien osalta joiden toimivuus nojautuu pitkälti Windows-ajuriohjelmaan. Useimmissa tietokoneliikkeissä on täysin turhaa kysyä myyjältä, toimiiko jokin laite Linuxissa. Eivät he tiedä.
> "Oli siellä kaupan jonossa toinenkin viiksimies-homppeli"

Onkohan tämä linux-läppäri joku viiksimies juttu? Itsellänikin kun on viikset :-)
Mukavaa jos olisi!


> "Hän kertoi, että nyt on ongelmana Skypen asennus. Herranjumala! Pitääkö sen olla näin vaikeaa!"

Jep. Vähän hankalaa oli ohjeita löytää. Omassa linux-versiossani se tehtiin siinä teksti-moodissa olevassa boxissa kirjoittamalla:

yum install skype

Ooppera asentui myös ihan komennolla

yum install opera

Ja aika moni ohjelma samalla tyylillä. Mutta tuon tiedon olisi voinut joku järjestelmän tehnyt kertoa helpommin löydettävässä paikassa.

"yum" on varamaan sitten eri linux-versiossa eri komento (eli asennusohjelma). Mikä linux-versio tuossa HP:ssä on?
  • 7 / 7
  • arkadas
  • 3.11.2008 8:07
Tämä kaljupää käyttää Asusin eeepc:tä ihan vain "hotpoint" - pohjalta, eli langattomien verkkojen kautta ilman nettitikkuja - juuri tuon Linuxin takia.
Eipä olisi tullut nettitikun kanssa surfailtua Manchesterin reissulla - on sen verran tyyristä puuhaa käyttää ko tikkua maailmalla...