Mobiili nettiyhteys keskeltä-ei-mitään

Mökkeily tai muu maaseutumatkailu on yksi tapa viettää kesälomaa. Mahdollisesti jopa ihan hyvä tapa. Nykyään kun yhteydenpidosta ja laskujen maksamisesta lähtien monet asiat on tottunut hoitamaan verkossa, voi netin puuttuminen aiheuttaa vieroitusoireita. Siihenhän on lääkkeitä nykyään tarjolla ihan siedettävällä hinnalla.

Itse päädyin hankkimaan dna:n Mokkulan. Tarjolla olisi ollut myös (ainakin) Soneran ja Elisan vaihtoehdot. Alle kympillä kuussa saa hitaimman tarjolla olevan yhteyden rajattomalla surffailuoikeudella. 384 kilobitin nopeudella lukee sähköpostit, hoitaa pankkiasiat ja jopa hupisurffailee ihan kohtuullisesti. Tai kirjoittaa tällaisia kokemuspohjaisia tarinoita ranneliike.netiin. Kun lomat on lusittu, jää Mokkula satunnaista mobiilitarvetta varten - ja varayhteydeksi kotiin, jos ja kun Welhon yhteys toisinaan pätkii.

Lysti käytännössä...

Laitteen ja siihen liittyvän ohjelmiston asennus kannettavaan tietokoneeseen oli perin yksinkertainen - juuri niin kuin pitääkin. Ensin liittymän SIM-kortti piti asettaa Mokkulaan ja sitten tuikata Mokkula USB:llä kiinni koneeseen. Tarvittava koneeseen asennettava ohjelmisto oli Mokkulan kyydissä (Mokkulassa oleva ohjelmiston sisältävä muisti näkyy koneelle siirrettävänä levyasemana). Asennusohjelman suorittamisen jälkeen työpöydälle ilmestyi kuvake, jota oli klikattava. Tämän jälkeen yhteysohjelma kysyi SIM-kortin PIN-koodia. Kun se oli syötetty, pääsikin ottamaan yhteyttä verkkoon.

Noh... Sähköverkon piirissä ollaan kyllä, mutta maaseudulla on matkapuhelin-tukiasemia jokseenkin harvassa. Näiltäkin tanhuvilta (kylän keskuksesta) löytyy kyllä paikkoja jossa pääsee perus-gprs:ää vauhdikkaampaan kontaktiin verkkojen verkon kanssa, mutta tänne itäisen Etelä-Savon syrjäkylille ei yksikään operaattori ole ainakaan toistaiseksi huolehtinut modernimpaa verkkoa, 3G:stä puhumattakaan.

Netinkäyttö täällä tuo elävästi mieleen 1990-luvun alkupuoliskon, kun nettiyhteytenäni oli modeemi. Sivut aukeavat kyllä, kun vaan jaksaa hetken odottaa. Useamman megan yhteyteen tottuneelle vauhti kumminkin on luvalla sanoen hidas. Etuna tietysti se, että vaikkapa verkkopankissa laskujenmaksun kestäessä pankissakin rahat ehtivät kasvaa korkoa... heh heh.

Millaisia kokemuksia muilla on langattomista nettiyhteyksistä? Ovatko toimineet luvatulla/odotetulla lailla? Ovatko olleet kyllin helppokäyttöisiä? Onko eri operaattoreiden mobiileissa neteissä eroja?


PS. Tämän keskustelun aiheena ei ole se, pitääkö kesäpaikasta (tai yleisestikään mobiilisti tai edes langan kanssa) päästä nettiin. Siitä aiheesta voi aloittaa toisen keskustelun.
  • 2 / 6
  • arkadas
  • 8.7.2008 21:01
Itselläni ei ole tuota mokkulaa/nettitikkua - tarvittaessa (ja syrjäisellä seudulla) pistän tuon SE K610i:n modeemiksi. Oli sitten mobiiliverkko vanha tai uusi. Perheeseen hankittujen miniläppäreiden WIFI-ominaisuuksia tuleekin hyödynnettyä melkein jokaisessa mahdolisessa hotpointissa / asiakkaille tarkoitetussa WLAN-verkossa.
Mokkula kokemukset tulevat sitten pomon kautta, eli boss hommasi uuteen läppäriinsä Soneran mollukan ja tuolta kakkosmökiltään Ahvenanmaalta yritti yhteyttä ottaa - eipä ollut Ålands telecom (vai mikä se oli ;) ) oikein Maarianhaminaa suuremmalle alueelle 3G-verkkoaan rakennellut - saati sitten antanut mahdollisuutta Getan puolelta roamingina 3G-verkkoon... Oli siinä bossi ollut hieman närkästynyt - ei kuulemma laitteella mitään tee;)

Anyway - hän ei kylläkään ole muutoinkaan perehtynyt kaikkiin 3G-verkon kuuluvuusalueisiin. Rajallinenhan se on... Ja operaattorit kuitenkin priorisoivat normaalihintaiset puhelut 3G:ssä etusijalle ennen mobiilikaistaa. Eikä taida luvattu nopeuskaan aina olla sitä, mitä sen pitäisi - vaikka kuinka kuuluvuusalueella on...
  • 4 / 6
  • JuhaniV
  • JuhaniV
  • 8.7.2008 22:42
SMO kyseli kokemuksia langattomista yhteyksistä.

Otin käyttöön Digitan @450-verkon palvelun (1Mbps) heti kun se oli saatavilla. Erittäin tyytyväinen olen palveluun sen rinnalla mitä olen saanut Elisalta, jonne vikailmoitusta kiinteän verkon yhteyden viasta ei meinannut edes saada tehdyksi. Sen jälkeen kun se oli tehty, joku vain kuittasi vian hoidetuksi. Jälleen uusi kierros. Elisan kanssa kaikki mikä on yleensäkään voinut mennä vikaan, on mennyt vikaan.

Digitan @450-verkon palvelulla on nykyisin kohtalaisen hyvä peitto. Kannattaa tarkistaa kartasta. Omat käyntikohteeni se on kattanut. Antennin voi vaikka napsauttaa magneetilla auton katolle ja käyttää tietokonetta kuljettaessa. Polarisaation huomioiminen parantaa vielä yhteyden laatua lisää. Ulkomailla palvelu ei tietenkään toimi.

Verkko on ollut alhaalla vain muutaman harvan kerran.
  • 5 / 6
  • netaddikt
  • 8.7.2008 23:06
@450:tä täytyy kyllä kehua, töiden puolesta on ollut mahdollisuus käyttää sitä liikkuvassa autossa Helsinki-Tampere välillä. Ja ihan oikeasti sillä voi kuunnella nettiradiotakin ilman lyhyttä hikkausta suurempia katkoksia (puhelimen beta-version nettiradiosofta voi aiheuttaa osan hikkauksista). Voittaa siis kaikki gsm-tekniikan jatkokehitelmät 6-0 kuuluvuudeltaan ja toimintavarmuudeltaan. Maksaakin kyllä sitten, pitää oikeasti olla noilla hinnoilla tarvetta sille.

Noin muuten käytössä on nokialuurissa Saunalahden 9.80e/kk hintainen paketti jonka nopeus 3G:n kuuluvuusalueella riittää hyvin silloin kun toimii, mutta akun se kyllä syö tyhjäksi parissa kolmessa tunnissa jos on Putty auki. Tuntuu aika hassulta kun kehutaan että puhelimen valmiusaika on viikkokausia ja puheaikakin ties kuinka pitkään. Onneksi liikun yleensä autolla jossa on lataukseen sähköä.
  • 6 / 6
  • vaeltaja2006
  • 9.7.2008 8:38
Hankin Elisalta mobiili-mokkulan. Kahden vuoden sopimus ja itse modeemi tuli kaupan päälle. Hinta 9,90 kuussa. Kartasta näytettiin, että toimii kesäosoitteessamme. Kävimme tarkistamassa. Veljeni kannettavalla mitään yhteyttä ei syntynyt. Tutkin kuuluvuuskarttaa. Kun sitä suurentaa, näkee, että aivan naapurissa on "sinistä aluetta", sellaista ,jossa toimii vain 56 kB:n nopeus eli puhelinyhteyden nopeus. Mutta sekään ei toiminut. Sain Elisalta uuden version ohjelmasta, jolla mobiilimodeemi toimii. Se ei asentunut vanhalle Win XP -koneelleni. Luultavasti se ohjelma on tarkoitettu Vistalle(?).

Asentelin oman vanhan XP:n kuntoon ja tulimme tänne sunnuntaina. Yllätys: hitain nopeus 56 kB toimii. Sillä tulee toimeen kun jaksaa odottaa.

Tässä tulee vain mieleen yksi nettisivustoja koskeva asia. Jos yksi sivu on metrien mittainen ja täynnä kuvia ja muuta ylimääräistä, latautuminen langattomilla yhteyksillä alkaa olla hidasta. On palattu askel taaksepäin.

Lyhyet sivut kunniaan!