München sai haukut suvaitsevaisuuden puutteesta

  • 1 / 2
  • JuhaniV
  • JuhaniV
  • 11.3.2008 21:12
Kauppalehden Kolmossivulla (11.3.2008) Tapio Nurminen haukkuu Münchenin kalliiksi ja suvaitsemattomaksi kaupungiksi.

Omat pitkäaikaiset (7 kk) kokemukseni Münchenistä ovat vuosien takaa. Ihastuin silloin kaupunkiin ja Baijeriinkin varsin perusteellisesti. Homon oli siellä hyvä olla. Pistäytymispaikkoja oli monenlaiseen makuun. Ystäviä sain oitis melkoisen joukon. Heistä löytyi kaveri oopperaan, homoklubille, vuoristovaellukselle ja moneen muuhun paikkaan. Huvittava yhteensattuma oli sellainen, että 25-kerroksisen asuintaloni kattokerroksessa oli luksoriöösi suomalainen sauna uima-altaineen. Sunnuntaisin se oli tarkoitettu vain homo-herroille. Kämpiltä kylpytakki päälle ja saunomaan! München oli silloin monikulttuurinen ja -kielinen maailmankaupunki. Siellä on jopa taiteilijakaupunginosa. Tilaa oli homoillekin.

Nyt Kauppalehden kolumnisti toteaa Münchenin muuttuneen ilmapiiriltään konservatiiviseksi, jossa suvaitsemattomuus on yksi sen helmasynneistä. Taiteilijat, boheemit ja muut vastaavanlaiset ryhmät eivät tunne Müncheniä enää omakseen. Berliini vie tässä kohden selvän voiton niin asuntojen hinnoissa kuin suvaitsevaisuudessa.

Müncheniä vieläkin suvaitsemattomampi kaupunki löytyy sekin Baijerista, nimittäin Nürnberg.
  • 2 / 2
  • JuhaniV
  • JuhaniV
  • 11.3.2008 21:29
Samassa lehdessä, edellisen kirjoituksen kyljessä on Mikko Takalan kolumni, jossa hän vertailee brittejä ja saksalaisia, viimeksi mainittujen selväksi eduksi. Britit eivät kirjoittajan mukaan pidä ulkolaisista (ei erityisesti eurooppalaisista!). Saksalaisia he kirjoittajan mielestä vihaavat eniten, vaikka maailmansodasta on jo huomattavan pitkä aika. Brittejä minä olen monesti saanut kiinni puheista siitä, että Eurooppa on aivan eri asia kuin Britannia. Kanaali on ilmeisesti todellisuudessa paljon leveämpi, kuin miltä se kartalla näyttää.

Ulkolaisen pitää käyttäytyä Englannissa hänelle määritellyllä tavalla. Lipsahduksesta rangaistaan. Takala: "Englannissa ulkomaalainen saa osakseen vain ylenkatsetta tai turpaan, Skotlannissa pelkästään turpaan."

Saksa tuntuu Takalan mielestä tosikkomaisuudesta huolimatta kotoisammalta, kivemmalta ja halvemmalta kuin Englanti. Onhan Suomella ja Saksalla yhteistä historiaakin!