Mannerheim homosankarina animaatioelokuvassa
Yleisradion osin tuottaman ja tamperelaisen Katariina Lillqvistin ohjaaman uuden animaatioelokuvan Uralin perhonen toisena päähenkilönä hyörii itse marsalkka Carl Gustaf Emil Mannerheim.
Mannerheim nähdään animaatioelokuvassa korsettiin pukeutuvana homoseksuaalina, joka pystyy muuttumaan myös kentauriksi. Mannerheim on myös kohtauksessa, jossa hän kentaurin olemuksessa harrastaa seksiä miehen kanssa.
Elokuva on tarina pispalalaisesta legendasta, jonka mukaan Mannerheim pelasti kansalaissodan aikaan muistinsa menettäneen homoseksuaalin miehen, Uralin perhosen, mutta hylkäsi myöhemmin sodan keskelle. Mannerheim nähdään Pispalassa edelleen naurettavana hahmona, joka onnistui hävittämään suuren osan pispalalaisista, hän sanoo. On mahdollista, että elokuva näkyisi televisiossa ensi itsenäisyyspäivänä. Ennen televisionäytäntöä elokuva on nähtävänä Tampereen elokuvajuhlilla maaliskuun alussa.
Lillqvist toivoo elokuvan olevan tuuletusta tabuille.
Suomen Marsalkka Mannerheimin perinnesäätiön toiminnanjohtaja Janne Kosonen ei pidä ajatusta hirvittävän hyvänä. ”Suomessa on paljon ihmisiä, joita Mannerheimin esittäminen tällaisissa yhteyksissä loukkaa aivan valtavasti. Olen sitä mieltä, että tällaista elokuvaa ei pitäisi tehdä.”
Ilta-Sanomien uutinen (ja kuva)
http://www.iltasanomat.fi/uutiset/kotimaa/uutinen.asp?id=1492035Odotettu imperiumin vastaisku:
Ilta-Sanomien mukaan Yleisradion toimitusjohtaja Mikael Jungner sanoo, että elokuvaa ei tulla esittämään Suomen itsenäisyyspäivänä. Itsenäisyyspäivänä Suomi kunnioittaa sankareitaan, eikä tuota ohjelmaa esitetä silloin. Mannerheim on kansakunnan sankari. Hän on ollut sitä minullekin, pikkupojasta asti, Mikael Jungner tyrmää.
Entinen puolustusvoimien komentaja Gustaf Hägglund on kehottanut Aamulehdessä elokuvan tekijöitä häpeämään. Hägglundin mukaan on yleisesti tunnettua, että Mannerheim ei ollut homo vaan hänellä päinvastoin oli "aika paljonkin naissuhteita elämänsä aikana". Neuvostoliittolaiset kuvasivat Mannerheimiä juuri tällaisena. Puna-armeijan propagandassa annettiin nimenomaan kuva pyöveli Mannerheimistä, kenraali Hägglund ihmettelee.
Korjatkaa jos olen väärässä, mutta eikös Mikael Jungner kuulu juuri samoihin sosiaalidemokraatteihin, joita vastaan "pyöveli" Mannerheim aikoinaan taisteli ja joita hän niitti myös Tampereen Pispalassa? Onko niin, että itsenäisyyspäivä kuuluu edelleen vain valkoisille, ja nuoressa tasavallassa käydyssä sisällissodassa punaisten puolella taistelleiden mielipiteillä ja sankareilla ei silloin ole arvoa?
En ole todellakaan mikään Mannerheim fani, mutta ymmärrän kyllä ja hyväksyn, että tämä kyseessä oleva animaatio lähetetään jonakin muuna päivänä kuin itsenäisyyspäivänä tai Mannerheimin syntymäpäivänä :)
Löytyihän se suomalaistenkin Muhammed.
t. Kari
Vielä ei ole nähty filmiä, joten kommentoinnissa täytynee olla varovainen, mutta mitä ilmeisimmin Lillqvist haluaa tuoda Mannerheimin statusta alaspäin esittämällä hänet naisten korsettia käyttävänä homona. Ja homomiehenä se minusta on luonnollisesti mitä tympein tapa. Eli hän siis haluaa härnätä suurta isänmaallista heteroenemmistöä loukkaamalla homoja. Mahtava saavutus, "taiteilija". Tuota rimaa ei moni varmaan pysty alittamaan.
Jep, harvoinpa näkee näin tasapuolisesti kaikkia loukkaavaa ideaa... Käsittämätöntä.
Homot esitetään ristiinpukeutujina ja heteromiehen idoli C.G.E. Mannerheim esitetään ristiinpukeutuvana homona. Wow. Kuka on kohdeyleisö?
x
Niin, ja tulipa tuossa mieleeni että millä oikeudella Jungner päättää mitä esitetään ja milloin? Minun käsittääkseni ohjelmasuunnittelu ei kuulu hänen toimenkuvaansa. YLE ei ole (tai sen ei ainakaan pitäisi olla) Jungnerin hiekkalaatikko.
Kylläpäs täällä nyt ollaan herkkähipiäisiä ja todella laajalla rintamalla.
Sen vielä jotenkin ymmärtää, että ikänsä Mannerheimia jumaloineet kapiaiset ja Mannerheim-ristin ritarit älähtävät ikoninsa tarkastelusta aivan uudessa valossa - se heille suotakoon. Käsittämättömältä kuitenkin tuntuu, miten hänen kuvitteellinen fetisisminsä tai seksin harjoittaminen miehen kanssa loukkaisi homoja! Kun kukaan ei ole vielä elokuvaa nähnyt, on tietysti vaikea minunkaan sanoa, mutta tuskinpa tarinaan on edes rivien väliin piilotettu väitettä, että kaikki homot olisivat ristiinpukeutujia tai kentaureja, sen paremmin kuin että kaikki Venäjän keisarillisen armeijan entiset upseerit olisivat miehiin meneviä kaappifetisistejä.
On todellakin aika tuulettaa luutuneita käsityksiä niin Suomen kansan sankaritarinoista kuin tämän maan itsenäisyyden ja itsenäisyyspäivän tarkoituksestakin! Vai kuuluuko Suomen itsenäisyys vain sotahulluille kiihkonationalisteille?
Luin Lillqvistin haastattelun (pahoittelut, en kyllä yhtään muista mistä lehdestä), missä hän kertoi elokuvansa (ainakin osittain) pohjautuvan äitinsä tarinoihin siitä kuinka Mannerheim korsettia tykkäsi käyttää, ja toi myös mukanaan ulkomailta Pispalaan nuoren miehen, jonka sitten kylmästi jätti oman onnensa nojaan. Itse jäin siihen käsitykseen, että elokuva ammentaa tarinoista mitä Mannerheimista kerrottiin Lillqvistin kotiseudulla Pispalassa, missä siis Mannerheimkin vaikutti. Korsetteineen ja miehineen, ehkä.
Eli tuskin nyt tässä ajassa on homoja haluttu loukata, tai niputtaa kaikkia korsetteihin. Mutta kuten moni jo totesikin, elokuvaa en ole nähnyt, niin kuulopuheiden perusteella mennään..
YLE TV1 tänään klo 21.55: Uralin perhonen
Katariina Lillqvistin animaatioballadi tsaarin kenraalin kielletystä rakkaudesta ja kalpeasta kirgiisinuorukaisesta joka ajautuu Pispalaan keskelle kansalaissotaa. K15: sisältää ahdistavia kohtauksia.
Jos tämä oli se pispalalaisten pitkään odottama puheenvuoro, niin jo oli vaikeaselkoinen. Homoteema sen sijaan ei jättänyt tilaa tulkinnoille...
Aika liikuttava kuvaus heitteillejätöstä. Mannerheim pääosassa oli eräänlainen provo, että keskustelu sesuaalivähemmistöön kuuluvista rakastajista saataisiin käyntiin.
Ajattelen sitä miten heteromiehet tuovat thai- tai venäläisnaisia vaimoikseen ja jättävät he ensihuuman jälkeen puillepaljaille kauaksi kotiseudustaan. Tällä nuo kielitaidottomat rakastajattaret joutuvat kokemaan sietämätöntä tuskaa ja halveksuntaa.
Jännää. Minulle ei tullut animaatiosta mieleen heitteelle jättö. Sen sijaan tuli mieleen tuon ajan yhteiskunta ja maailman tilanne, joka pakotti päähenkilöt erilleen. Ajattelin, että Mannerheim olisi sanonut rakastetulleen, että mene sinä ja elä meidän unelmamme, kun minua ei päästetä. Ja tämä pakkotilanne ajaa lopulta Uralin perhosen itsemurhaan, ja lopussa Mannerheim istuu vanhoilla päivillään yksin ja surullisena.
Hei,
toissa iltana tuli mielenkiintoinen elokuva. Ohjaaja oli olli Saarela. Kertoi keväästä 1918, kansakoulun opettaja, kappalainen Silmannista ja olipa perhosetkin tuotu hienosti ja kuvauksellisesti esiin sen jälkeen kun Silmannin himo punavankiin, nuoreen mieheen oli herännyt. Oli kyllä yksi parhaista kevään elokuvista ja ajankohtainen myös.
ps elokuvan nimi taisi olla Lunastus.
Mini
Lunastus on hieno elokuva, näin sen silloin aikanaan tuoreena ja sitten nyt.
Kylän hitaaksi hakattu nuorimies ehkä vähän tökki välillä, minkä olin unohtanut, mutta muutoin elokuva oli tässä osoitteessa yksinkertaisesti hieno.
Uralin perhonen taas, no jaa. Tuli mieleen että kiva, meillä on nää symbolit, käytetääs ne kaikki ja kaikessa rauhassa.
Ja kulttuuritantat (sori vaan) palkitsee...
Juonea etsivän katsojan ignoroimista ja jonkun ikiaikaisen pitsiliinat ja siivet- symboliikan kanssa
sillai-ihan-tarpeeksi-tutun katsojan aliarvioimista.
Niin: aliarvioimista.
(Mutta hieno kohta: kun kirgiisi sai turpiinsa saunassa, mielissä kävi että hetkinen, siksikö kun sen jotenkin tunnisti ehkä homoksi, vai siksi kun on tummempi iho: Ei tietenkään, vaan siksi kun sillä on ne oudot siivet -!)
"(Mutta hieno kohta: kun kirgiisi sai turpiinsa saunassa, mielissä kävi että hetkinen, siksikö kun sen jotenkin tunnisti ehkä homoksi, vai siksi kun on tummempi iho: Ei tietenkään, vaan siksi kun sillä on ne oudot siivet -!)"
Minä taas ajattelin, että Mannerheim oli "leimannut" nuorukaisen poliittisesti, ja tämä poliittinen leima sitten aiheutti saunan punaisessa hämyssä turpakeikan.