Liikaa blogeja?
Kirjoittelin yhtä juttua ja yritin tarkistaa joitain faktoja netin kautta. Vaikeaa, koska yleensä Googlen kautta tuli kymmeniä blogeja ja sekalaisia keskustelupalstoja. Onko tarpeen ihan jokaisen lehden ylläpitää netti foorumia ja kohta kaikkien kirjoitustaitoisten tehdä oma blogi.
Voisiko joku kehittää selaimen, joka suodattaisi hömpän pois?
Ja jos blogi on pakko tehdä niin miksi ihmeessä ei enää osata tehdä useampaa sivua vaan siinä blogissa on noin kaksi kilometriä rullattavaa!? Sivu kestää iäisyyden latautua eikä se kunnolla rullaannu ennen kuin kuvat ja muut elementit ovat ottaneet tilansa.
Kovin paljoa en nettisivujen tekemisestä tiedä, mutta käsittääkseni sivun voi jakaa alasivuihin ja linkata ne toisiinsa.
Googlen hakuominaisuuksiin kannattaa tutustua syvemmin. Pikku opettelulla saa harmillista "kohinaa" suodateltua varsin tehokkaasti pois. Riskinä on tietysti, että osa kiinnostavastankin sisällöstä voi suodattua. Eräs näppärä keino on hakea dokumenttia jossa esiintyy jokin/jotkin hakusanat, mutta ei esiinny jotain sanaa (esimerkiksi "blog" tai "blogi"). Kummasti kirkastuu kun oletettua "hömppää" karsii pois.
Henkilökohtaisesti pidän enemmän pitkistä sivuista joita voi rullata. Alasivut, alasivujen alasivut ja alasivujen alasivujen alasivut vievät helposti eksyksiin. Tai ainakin kätkevät huolellisesti kiinnostavia asioita. Tietysti kohtuus kaikessa ja yksi asia yhdelle sivulle. Tosin blogihan on tavallaan enemmän tai vähemmän "yksi asia", joka on useimmiten tarkoitettu kokonaisuutena luettavaksi.
Se, että kuvat ja muut ei-tekstielementit estävät sivua toimimasta kunnolla ennen niiden latautumista on lähinnä sivun tekijän laiskuutta. Elementeissä pitäisi muistaa määritellä korkeus ja leveys. Mutta kun ei sitä aina jaksa. En minäkään.
"Voisiko joku kehittää selaimen, joka suodattaisi hömpän pois?"
Minulla on tähän ikävä vastaus.
Sinun pitää kehittää se itse.
Sen nimi on kokemuksen sekä yrityksen ja erehdyksen koulima harkinta- ja päättelykyky.
Ei sellaisia mielestäni kuulukaan voida kaupasta ostaa.
Aika usein netin ongelmista puhuttaessa asiantuntijat antavat ohjeen: "Kannattaa noudattaa harkintaa, ennen kuin tekee sitä tai tätä" jne. Se on ärsyttävä ohje. Mistähän sellaisen harkintakyvyn saisi. Nollan arvoinen ohje! Koko tietokonemaailma on suuri ja usein aika tuntematon maailma. Harkintakykyä alkaa tulla vasta sitten, kun on omakohtaista tietoa ja kokemusta - ja epäonnistumisia (vrt Rokkihomo tuossa edellä).
Erään tuttavani lähes koko elämäntyö oli kovalevyllä Sitten se kovalevy alkoi lakkoilla. Oli hiuskarvan varassa, ettei koko elämäntyö häipynyt olemattomiin. Siitä hetkestä lähtien sana "turvakopiointi" sai uutta merkitystä ja alkoi puhutella tätä ihmistä.
Kun netissä yrittää kysellä jotain tietokoneisiin liittyvää ongelmaa, saa noilta nörttikoulupojilta tosi ikävänsävyisiä ohjeita. Ensin ladellaan termejä, joista ei ymmärrä mitään ja sitten sävykin on sellainen, että yritetään briljeeramalla lyödä kyselijää kun vierasta sikaa. Tällä en tarkoita ranneliikkeen kirjoittajia, vaan noita sivustoja, joissa voi kysellä kaikkea laitteiden ja ohjelmien toiminnasta ja häiriöistä.
Niin, eikös useassa hakukoneessa ole se NO toiminta, "-blog" tai jotain sinnepäin...
Ja hakusanoja voi muutenkin harkita että saa sopivia osumia.
Itse olen ihan tyytyväinen jos tulisi edes blogeja, turhan usein tietoa löytääkseen pitää kahlata läpi parikolme sivua eri nettikauppoja (joista suurin osa ei edes käsittele aihetta).
Netti muuttuu sellaisella vauhdilla, että ainut ohje, jonka voi antaa on juuri tuo harkinnan käyttö, vain pitäisikö jopa sanoa: järjen käyttö on sallittua. Kaikkien mahdollisten nettivaarojen osalta ei vaan voi varoittaa, koska huijarit ovat aina askeleen edellä. Mielestäni netin käyttöä voisi melkein verrata kaupungilla kävelyyn. Ensin opetellaan perussäännöt ja sen jälkeen käytetään järkeä, jos sitä sattuu omistamaan. Tässä voisi käyttää hyvää esimerkkiä. Olet ylittämässä kadun suojatietä pitkin. Periaatteessa lähestyvän auton pitää väistää, mutta järki sanoo, että jäisellä kadulla auton pysäytys ei onnistu, jos se on esim 5 metrin päässä suojatiestä. Joten oma harkinta toivottavasti sanoo, että on turvallisempaa odottaa, että auto ylittää suojatien ennen sinua, niin et jää jarruttavan auton alle.
Kaupat ovat täynnä yksinkertaisia peruskirjoja turvallisesta netin käytöstä ja tietotekniikasta, niitä kannattaa edes selailla, jos ei vaivaudu lukemaan. Eli kun näkee ensin vaivaa perusasioiden opiskelun suhteen, niin sen jälkeen toivottavasti oppii myös käyttämään omaa harkintaa. Vai pitäisikö meilläkin olla joka paikassa jenkkityyliset varoitukset "Netin käyttö saattaa johdattaa sinut vaarallisille sivuille." tai "Jos saat sähköpostiisi viestin 10.000.000 dollarin arpajaisvoitosta, niin se on todennäköisesti huijausviesti." ... ;-)
Se hän on nyyvaan ihan kamalaa kun kaikilla on mahdollisuus päästä nettiin ja kiroitella sinne ihan mitä sattuun :-)