HS uutisoi Hiv-tilanteesta

  • 1 / 7
  • Napalmia
  • 10.2.2008 14:40
"Hiv-tartuntojen määrä on pysynyt jo kaksi vuotta ennätystasolla. Sekä 2006 että 2007 tartuntoja on ollut yli 190 vuodessa. Vuoden 2005 jälkeen seksin kautta saatujen tartuntojen määrä kasvoi kolmanneksen.

Tutkijoilla ei ole selvää käsitystä siitä, mitkä nimenomaiset syyt aiheuttivat hyppäyksen. Kasvua on ollut sekä miesten välisessä seksissä että heteroseksissä saaduissa tartunnoissa.

Kansanterveyslaitoksen hiv-yksikön tutkija Kirsi Liitsola mainitsee selväksi ongelmaksi sen, että noin 20 prosenttia tartunnan saaneista hakeutuu testiin hyvin myöhään, kannettuaan virusta jo kenties vuosia.

Asiantuntijat kaipaavatkin helppoja tapoja päästä testiin. Hivin saaneiden etujärjestön Positiiviset ry:n järjestöpäällikkö Sini Pasanen toivoo esimerkiksi lääkäreiden tarjoavan testiin menoa nykyistä aktiivisemmin.

Heteromiesten saamista tartunnoista moni on peräisin ulkomaanmatkoilta. Homomiesten keskuudessa hiv-tartunnat ovat lisääntyneet Euroopassa, Pohjois-Amerikassa ja myös Suomessa, Liitsola sanoo.

Hän uskoo, että homomiesten piireissä hivistä kyllä tiedetään, mutta yli 20 vuoden paukutuksen jälkeen kaikki eivät ehkä jaksa olla siitä huolissaan.

Toisaalta nuori polvi ei muista 1980-luvun ja 1990-luvun alun dramaattisia tapahtumia. Suomen ensimmäinen hiv-tartunta todettiin 1980. Aids-kuolemia oli eniten 1995, yhteensä 32.

Liitsola ja Pasanen toivovat helppojen testausmahdollisuuksien lisäksi myös enemmän valistusta hivistä ja sen välttämisestä."
  • 2 / 7
  • Napalmia
  • 9.5.2008 12:39
Hesari uutisoi:

Kolmannes 16–35-vuotiaista miehistä ja reilu viidennes samanikäisistä naisista käyttää alkoholia saadakseen seksiä, ilmenee brittitutkimuksesta.

Tutkimusta varten haastateltiin yli 1 300:a säännöllisesti pubeissa, baareissa ja yökerhoissa käyvää nuorta Britanniassa, Saksassa, Itävallassa, Tšekissä, Kreikassa, Italiassa, Portugalissa, Espanjassa ja Sloveniassa.

Tutkimuksen mukaan nuoret harrastivat todennäköisemmin suojaamatonta seksiä, kun he olivat alkoholin tai huumeiden vaikutuksen alaisena. Jo aiemmin on tiedetty, että päihteiden käyttö liittyy riskialttiiseen sukupuolikäyttäytymiseen. Uutta tietoa on se, että nuoret käyttävät päihteitä tarkoituksella seksielämänsä parantamiseen, BBC kertoo.

Varhainen päihteiden käyttö liittyy vahvasti seksin aloittamiseen alle 16-vuotiaana, erityisesti tytöillä. Wienissä lähes puolet haastatelluista oli juonut alkoholia ja harrastanut seksiä 16-vuotiaana. Venetsiassa ja Espanjan Palmassa osuus oli reilu kolmannes ja Liverpoolissa 30 prosenttia.

Sama päti huumeita käyttäneiden kohdalla. Ylipäätään huumeiden käyttö korreloi tutkimuksen mukaan seksikumppaneiden määrän kanssa, liverpoolilaisessa John Mooren yliopistossa tehdystä tutkimuksesta ilmenee.

Päihteiden käyttö liittyi tutkimuksen mukaan vahvasti riskikäyttäytymiseen ja seksin katumiseen jälkeenpäin. Haastatellut, jotka olivat olleet juovuksissa neljän edeltävän viikon aikana, olivat suuremmalla todennäköisyydellä harrastaneet suojaamatonta seksiä kuluneen vuoden aikana.

He olivat myös suuremmalla todennäköisyydellä katuneet seksin harrastamista juovuksissa ja heillä oli ollut viisi seksikumppania tai useampia. Samanlaisia todennäköisyyksiä oli myös kannabista, kokaiinia ja ekstaasia käyttäneillä.
  • 5 / 7
  • Napalmia
  • 22.10.2008 15:47
HS:
Etelä-Afrikan päätös rajoittaa aids-lääkkeiden käyttöä vuosina 2000–2005 johti satojen tuhansien ihmisten kuolemaan. Lisäksi äideistä vauvoihin siirtyi kymmeniä tuhansia tartuntoja, jotka olisi voitu estää aids-lääkkeillä. Tiedot ilmenevät Journal of Acquired Immune Deficiency Syndromes -sarjassa julkaistusta tutkimuksesta.

Tutkijat vertailivat Etelä-Afrikan aids-tilastoja Botswanaan ja Namibiaan, joissa aids-tilanne oli 1990-luvun lopulla pitkälti samankaltainen. Toisin kuin Etelä-Afrikan hallitus, joka rajoitti ja viivytti aids-lääkkeiden käyttöä, Botswana ja Namibia aloittivat määrätietoisen taistelun aidsia vastaan.

Maiden vertailu osoitti, että aidsia sairastavien potilaiden ja hi-virusta kantavien äitien lääkitseminen Etelä-Afrikassa olisi pelastanut yli 300 000 ihmishenkeä ja estänyt 35 000 tartuntaa äidistä lapsiin.

Vuonna 2000 lääkeyhtiö Boehringer Ingelheim ilmoitti, että se luovuttaisi Etelä-Afrikan hallitukselle ilmaiseksi nevirapiinia viiden vuoden tarpeisiin estääkseen hiv-tartunnat äideistä lapsiin.

Etelä-Afrikan hallitus kuitenkin rajoitti nevirapiinin käytön kahdelle pilottialueelle.

Vuonna 2004 Etelä-Afrikan hallitus aloitti oman aids-lääkeohjelmansa, mutta se kattoi arviolta vain 30 prosenttia hiv-positiivisista. Samaan aikaan Namibiassa lääkinnän piirissä oli 71 prosenttia hiv-positiivisista ja Botswanassa 85 prosenttia.
  • 6 / 7
  • Public eye
  • 22.10.2008 16:34
Käsittääkseni Etelä-Afrikassa on poistumassa yksi erittäin merkittävä este aids-ohjelmien toteuttamiselle, kun maa saa uuden presidentin. Tosin presidentti Mbekin todennäköinen seuraaja saattaa pitkälti jatkaa samoilla linjoilla kuin tähänastinenkin, joka aikoinaan ilmoitti tietävänsä, että HI-virus ei aiheuta aidsia, ja hänen terveysministerinsä on sanonut aidsin parhaan hoitomuodon olevan punajuuren ja valkosipulin syönti.

http://yle.fi/uutiset/24h/id103194.html
  • 7 / 7
  • Nermal
  • 23.10.2008 13:54
Napalmia kirjoitti: "Asiantuntijat kaipaavatkin helppoja tapoja päästä testiin."

Testeihin pääsy on tosiaan tehty suuria kaupunkeja lukuunottamatta turhan hankalaksi. Esimerkiksi minun kotipaikkakunnallani testiin pääsyä varten pitää varata kaksi lääkäriaikaa, ensin lähetteen saamista ja myöhemmin tulosten kuulemista varten. Voin kuvitella, että pienellä paikkakunnalla monelle ujommalle kynnys hakeutua testiin voi olla hyvin korkea, kun joutuu selittämään kahdesti ajanvarausvirkailijalle syyn miksi haluaa lääkäriin ja sitten vielä lääkärille. (En tiedä saisiko ajanvarausvirkailija moista udella, mutta ainakin täällä on selitettävä miksi haluaa lääkäriajan, jotta ajanvaraaja voi päättää tarvitaanko todella lääkäriä ja kuinka nopeasti). Lääkärille pitää sitten vielä selostaa koska "riskitilanne" on sattunut jne.

Muutama vuosi sitten kävin paikallisen keskussairaalan laboratoriossa muissa verikokeissa, ja kysäisin näytettä ottavilta hoitajilta samalla, että miten täällä muuten pääsee hiv-testiin, niin hoitajat eivät osanneet sanoa! Jos henkilökuntakaan ei ole asiasta perillä, tuskin tietoisuus muiden ihmisten kohdallakaan on kovin korkea.

Jos pienemmilläkin paikkakunnilla olisi helppoja testipaikkoja joihin voisi kävellä testiin suurempaa showta herättämättä, testaukset varmaan moninkertaistuisivat.