Seksuaalinen häirintä: homonäkökulmaa

Olen ollut työpaikassa, jossa piti olla sivistyneitä ihmisiä. Valitettavasti työpaikan naisten joukossa oli muutama, jotka ikävällä tavalla ahdistelivat, kun arvasivat, että olen homo. Yksi kävi jopa ulko-ovella tarkistamassa, onko ovessa yksi vai kaksi nimeä. Kerran joulujuhlassa viinilasin ääressä hän paljasti asian. Siinä hän kyhnytti kyljessä ja uteli: "Kuka se on se toinen, jonka nimi on siinä ovessa".

Räikeät tilanteet olivat mm. tällaisia:

Eduskuntatalon portailla oli polvirukoilijoiden mielenosoitus parisuhdelain käsittelyn aikaan. Menin kohti kahvihuonettamme klo 13 uutisten alkaessa. Siellä oli joukko koolla. Rukoilijauutinen oli juuri menossa. Kuulin lasiseinän läpi: "Tossa se nyt on". Kun astuin huoneeseen, sinne tuli täydellinen hiljaisuus. Tajusin heti asian. Minusta oli puhuttu. Kysyin, mistä tämä hiljaisuus. Tuleva "esinaiseni" yritti jotain selittää.

Varmaan työpaikan miehetkin puhuivat pahaa, mutta eivät jääneet koskaan tällä tavoin kiinni. Käytännössä kärsin eniten naisten tunkeutumisyrityksistä henkilökohtaiselle alueelleni.

Asia tuli mieleen, kun huomasin Aija Salon jälleen virkistyneen bloginsa ääreen, kun aiheena on eduskunnan naisten seksuaalinen häirintä.

http://www.vihreat.fi/fi/node/2625
  • 3 / 13
  • Pora-liike
  • 14.2.2008 10:43
vaeltaja2006 kirjoitti: " polvirukoilijoiden mielenosoitus parisuhdelain käsittelyn aikaan. Menin kohti kahvihuonettamme klo 13 uutisten alkaessa. Siellä oli joukko koolla. Rukoilijauutinen oli juuri menossa. Kuulin lasiseinän läpi: "Tossa se nyt on".

Polvirukoilijako?
Minusta polvirukoilu on äärimmäisen typerää ja farisealaista. Raamatussa on nimenomainen esimerkki rukoilijasta, joka haluaa tehdä hurskaan vaikutelman muihin.
  • 4 / 13
  • Ilopilleri
  • 14.2.2008 13:03
Miten selän takana supiseminen, olipa sitten hyvällä tai pahalla, liittyy seksuaalisen häirintään?
  • 5 / 13
  • vaeltaja2006
  • 14.2.2008 14:12
Sen takia kirjoitin tuon hieman provokatiivisen tekstin, että halusin testata, lähtisikö siitä jonkinlainen keskustleu homoihin kohdistuvasta ahdistelusta. Sehän on luohteeltaan varmasti täysin erilaista: puhumattomuutta, selän takana panettelua, ylenmääräistä uteliaisuutta ja tunkeutumista yksityisyyyden alueelle, joskus provokatiivista lähentelyä, nimittelyä, halveksuntaa, jne. Kun se liittyy ihmisen seksuaaliseen suuntautumiseen, sitä voi pitää seksuaalisena häirintänä. Toinen nimike voisi olla työpaikkakiusaaminen seksuaalisen suuntautumsien perusteella. Tänään Helsingin Sanomissa oli kooste erilaisista heterohäirinnöistä. Katsekin voi olla häirintää.
  • 6 / 13
  • SaintJudy
  • 15.2.2008 0:24
Joskus nuorena/nättinä homokapakassa joutui etenkin vanhempien miesten osalta nipisteltäväksi tai suoranaisesti kourittavaksi. Koin sen hyvin häiritsevänä, en pelkästään vastenmielisenä.
Yläasteella kuului peruskoulukiusaamiiseen nimittelyn ohella myös aika prokovatiivinen käsillä käyminen, muutoin kuin nyrkillä. Johtui kai siitä että olin niin "Selvä" tapaus, tiedostamattanii melkoisen tyttöpoika (effeminate). Eli "vitsi" oli siinä että kästiksi käytiin samalla tapaa kuin kiusattiin tyttöjä. Ilmeisesti hiukan pidemmälle vietyä kuin tyypillinen "vitun homo"-koulukiusaus. Osasivat olla aika luovia sanankäänteissään (..ja näin helposti "paljastetavissa" jos ei välittänyt mustasta silmästä).
Hassua kyllä, tuota samanlaista peruskoulu"neidittelyä" kuulee joskus homokapakoissa (..tai siis "oletettujen" homojen taholta kun nuo kapakat ovat nykyään melko ystävällisiä heteroille).

"Homonäkökulma" seksuaalisen häirintään... tuo "tavallinen typeryys" ei välttämättä kohdistu homoihin heteroiden ilmansuunnasta?
Pistänpä tähän Työterveyslaitoksen sivuilta tekstinpätkän ennen kuin kaikki innostuvat kehittelemään oman määritelmänsä seksuaaliselle häirinnälle:

"Seksuaalinen häirintä ja ahdistelu määritellään ei-toivotuksi ja yksipuoliseksi joko fyysiseksi tai sanalliseksi seksuaalisväritteiseksi käyttäytymiseksi, joka on kohteelle vastentahtoista ja herättää kielteisiä tunteita. Siihen liittyy erilaisia muotoja koskettelusta seksuaalisiin huomautuksiin ja painostukseen. Tämä erottaa häirinnän työpaikan normaalista, ystävällisestä kanssakäymisestä. Ahdistelu myrkyttää työpaikan ilmapiirin ja luo painostavan tilanteen kohteelle, ja usein myös koko työyhteisölle. Häirintään liittyy usein hiljaisuuden kulttuuri. Uhri voi pelätä eikä uskalla puhua asiasta tuntien syyllisyyttä ja häpeää. Työtoverit pelkäävät asemansa puolesta tai suhtautuvat välinpitämättömyydellä havaitsemaansa häirintään. Näin hiljaisuudesta muodostuu ahdistava kierre."

(Lähde: http://www.ttl.fi/Internet/Suomi/Aihesivut/Henkinen+hyvinvointi/Tyoyhteison+hyvinvointi/Tyopaikkakiusaaminen.htm )

Seksuaalista häirintää ei siis ole se jos jollakulla on negatiivisia ennakkokäsityksiä homoista ja osoittaa tämän vaikkapa kylmäkiskoisella käytöksellä homotyökaveria kohtaan. Seksuaalista häirintää on epäsopivaksi koettu, seksuaaliväritteinen puhe, koskettelu ja jopa katseleminen, jolla ahdistelija antaa ymmärtää olevansa seksuaalisesti kiinnostunut ahdistellusta.
Työterveyslaitoksella ei ole varmaan sekuntiakaan mietitty, millaista on homoihin ja lesboihin kohdistuva häirintä. Jos asiaa mietittäisiin ja tutkittaisiin, määritelmäkin voisi muuttua. Seksuaaliseen häirintään voisi aivan yhtä hyvin lisätä sen, että ilmaisee seksuaalisen antipatiansa toista kohtaan loukkavilla tavoilla.
Miten tämä nyt olisi yhtään eri asia homoille?

Seksuaalinen häirintä on seksuaalista häirintää, olipa suuntautuneisuus sitten mikä tahansa. Ei pidä mennä nimittämään seksuaaliseksi häirinnäksi sellaista, mikä ei sitä ole. Jos joku ei tykkää toisesta tämän vähemmistöaseman takia niin sitä kutsutaan ennakkoluuloisuudeksi ja suvaitsemattomuudeksi. Seksuaalinen häirintä taas on nimenomaan seksuaalisävytteistä, sopimatonta käytöstä, jolla annetaan ymmärtää että ollaan kiinnostuneita. Sekä homot että heterot altistuvat seksuaaliselle häirinnälle, mutta heteroita varmaankin harvemmin karsastetaan suuntautuneisuutensa vuoksi. Näitä kahta (seksuaalinen häirintä vs. ennakkoluuloisuus) ei kuitenkaan pidä sekoittaa keskenään. Monet vähemmistöt kokevat ennakkoluuloista ja suvaitsematonta kohtelua. Olisi mielestäni aika absurdia jos esimerkiksi ulkomaalaistaustainen henkilö rasistisen solvauksen kohteeksi joutuessaan syyttäisi solvaajaa seksuaalisesta ahdistelusta.

Verrannollisesti voisi todeta, että ryöstö ja pahoinpitely ovat molemmat rikoksia ja inhottavia asioita, mutta silti eri asioita. Ryöstön uhriksi joutuminen on erilaista kuin pahoinpitelyn uhriksi joutuminen, ja juridisestikin nämä ovat toisistaan erotettavissa olevia rikostyyppejä.
  • 10 / 13
  • vaeltaja2006
  • 15.2.2008 10:58
Nyt asia saattaa karata käsistä ja muuttua hedelmättömäksi väittelyksi, mutta otan tähän vielä tiistaina Helsingin Sanomain keräämän luettelon (otettu lakitekstistä) seksuaalisesta häirinnästä:

"Seksuaalisesti vihjailevat eleet ja ilmeet. Härskit puheet, kaksimieliset vitsit sekä vartaloa, pukeutumista tai yksityiselämää koskevat huomautukset tai kysymykset. Pornoaineistot, seksuaalisesti virittyneet kirjeet tai puhelinsoitot. Fyysinen koskettelu. Sukupuolista käyttäytymistä koskevat ehdotukset tai vaatimukset. Raiskaus tai sen yritys."

"Sukupuoleen kohdistuva häirintää ovat esim. halventava puhe toisesta sukupuolesta ja työpaikkakiusaaminen silloin, kun se perustuu kiusatun sukupuoleen."

Se on nyt makuasia, kumpaan luokkaan homojen ja lesbojen häirintä perustuu, mutta samaa kokonaisuutta ovat kumpikin. Jos mies haukkuu esim. naisen lattarintoja, mitä se on?
Jos nimittelee toista esimerkiksi tämän ulkonäön, sukupuolen, seksuaalisen suuntautuneisuuden, ihonvärin, uskonnon, vammaisuuden tai näihin rinnastettavissa olevan asian tähden, niin sitä kutsutaan ennakkoluuloisuudeksi ja suvaitsemattomuudeksi. Osoittaa nimittelijän huonoa käytöstä ja tietämättömyyttä. Seksuaalista häirintää olisi epäsopiva, seksuaalisävytteinen, vihjaileva ja lähentelevä käytös ja puheet.

Eikä tämä ole vain makuasia. Jos alamme ulottaa seksuaalisen häirinnän kattamaan pelkkää henkilökemioiden yhteentörmäystä niin olemme totisesti ongelmissa. Tämän jälkeen vaikkapa lasten tavanomainen nahistelu ja toistensa nimittely voitaisiin tulkita seksuaaliseksi häirinnäksi. Tai oikeastaan mikä tahansa epäsopu ihmisten välillä.
vaeltaja2006 kirjoitti: "....Sukupuolista käyttäytymistä koskevat ehdotukset tai vaatimukset. Raiskaus tai sen yritys."
"Sukupuoleen kohdistuva häirintää ovat esim. halventava puhe toisesta sukupuolesta ja työpaikkakiusaaminen silloin, kun se perustuu kiusatun sukupuoleen."

Toivottavasti lanlaatijoille on (ollut) selvää, mikä ero on 'sulkupuolisella' ja 'seksuaalisella'. Mitä tarkoittaa 'sukupuolinen käyttäytyminen'? Entä mitä on 'sukupuoleen kohdistuva häirintä'? Eikö häirintä kohdistu aina henkilöön tai henkilön seksuaalisuuteen, eikä kuinkaan hänen sukupuoleensa?
Public eye kirjoitti: " Eikö häirintä kohdistu aina henkilöön tai henkilön seksuaalisuuteen, eikä kuinkaan hänen sukupuoleensa?"

Häh, ei!

Kyllä androgyynimmät ihmiset saavat jatkuvasti kuulla mielipiteitä sukupuolestaan, ikään kuin se olisi valinta. Näitä tosin huudellaan kadulla, harvemmin kai työpaikalla.