Tue TEHY:n työtaistelua.
"Hoitohenkilöstön palkkataso on Suomessa noin 83% OECD-maiden keskiarvosta. Esimerkiksi lähinaapurissamme Ruotsissa koulutetun hoitohenkilöstön peruspalkkataso on kauttaaltaan noin 500 euroa korkeampi kuin meillä. Palkkojen jälkeenjääneisyydestä kertovat esimerkit siitä, mihin palkkatasoon päästäisiin Tehyn tavoittelemien korotusten jälkeen.
Tehyn tavoittelemien palkankorotusten jälkeen 2,5 vuoden sopimuskaudella esimerkiksi ammattikorkeakoulututkintoa vaativissa sairaanhoitajan, röntgenhoitajan tai fysioterapeutin tehtävissä vähimmäispalkka nousisi 2 190 euroon ja toisen asteen koulutuksen saaneilla kuten lastenhoitajalla, lähihoitajalla tai sairaankuljettajalla 1 990 euroon.
Tehyläisten peruspalkkatason on nyt noustava tuntuvasti. Se mittaa koulutetun hoitohenkilöstön työn arvostusta suomalaisessa yhteiskunnassa. Kyse on kansalaisille oleellisten tärkeiden terveys- ja sosiaalipalveluiden tulevaisuuden varmistamisesta.
Tahdon olla mukana tukemassa tehyläisiä tavoitteessaan.
Tukilistan allekirjoittaneet
Allekirjoituksia nyt 11 276"
http://www.tehy.fi/viestinta/tahdon_tukea_tehylaisia/Ja tietysti muilla ammattialoilla palkkataso Suomessa on vähintään 150 % OECD:n keskiarvosta.
No eivät hoitajat Suomessa todellakaan ole ainoita, jotka tienaavat vähemmän kuin vastaavissa ammateissa toimivat esim. Ruotsissa. On Suomessa myös tietääkseni muitakin pienipalkkaisia ryhmiä kuin hoitajat.
Peetu78 kirjoitti: "...On Suomessa myös tietääkseni muitakin pienipalkkaisia ryhmiä kuin hoitajat."
Toivottavasti tuo ei ole syy olla tukematta sairaanhoitajien taistelua parempien työehtojen puolesta.
Public eye kirjoitti: "Toivottavasti tuo ei ole syy olla tukematta sairaanhoitajien taistelua parempien työehtojen puolesta."
No ihan tasapuolisuuden vuoksi pitäisi sitten varmaankin tukea kaikkien pienipalkkaisten alojen lakkoa? Tuskinpa sairaanhoitajat ovat mitenkään poikkeusasemassa?
Juu en todellakaan ajatellut tuota Tehyn adressia allekirjoittaa. Samalla pitäisi allekirjoittaa monta muutakin. Uskon, että neuvottelijat pääsevät kyllä keskenään ihan lopputulokseen, ei siihen meitä kyseisen lakon ulkopuolisia ihmisiä tarvita. Annetaan heille neuvottelurauha.
Mikä estää tasapuolisuuden vuoksi tosiaan tukemasta kaikkien kohtuuttoman pienipalkkaisten työtaisteluita?
Itse en koe minkäälaista vaikeutta olla riitatilanteessa heikomman ja vääryyttä kokeneen osapuolen puolella. Varsinkin tässä tapauksessa, kun kysymys on selvästi arvovalinnasta: minkä arvon annan ihmiselle joka hoitaa vanhaa äitiäni, sairasta ystävää tai minua itseäni jonain päivänä. Neuvotteluosapuolena edustan työnantajapuolta, sillä hoitajien palkat maksetaan myös minun verorahoillani. Maksan ilomielin hieman lisää siitä, että saan tarpeen tullen myös itse ammattimaista hoitoa ihmiseltä, joka kokee että häntä ja hänen työtään pidetään arvossa siinä missä vaikkapa insinöörin tai lakimiehen "tuottavampaa" työtä.
Totta kai hoitajat tekevät arvokasta työtä, ei kait sitä kukaan kiistäkään.
Tässä riidassa tosin on kaksi hieman häiritsevää asiaa. Luulevatko hoitajat todellakin, että voisivat saada 24% prosentin palkankorotuksen? Mikäli tuollainen korotus menee lävitse, tarkoittaa se melkoista kriisiä Suomen taloudelle. Veroja pitäisi nostaa kunnolla ja samalla inflaatio saisi kyllä todellisen potkun. Lopputulema olisi todella kohtuuton muiden palkansaajaryhmien kannalta, sillä heidän noin 10% prosentin palkankorotuksensa hupenisivat kyllä kaikkien muualle kuin työntekijöiden taskuihin. Myöskin irtisanoutumisten käyttäminen kiristyskeinona on mielestäni hieman kyseenalaista. Huonoimpaan asemaanhan siinä joutuvat vaikeasti sairaat ihmiset.
Toinen häiritsevä asia on Tehyn käyttäytyminen järjestönä. Tehy on nyt syyttänyt työnantajaa aivan kaikesta ja samaan aikaan itse esittää puhtoisen valkoista julkisuudessa. Sairaaloissa kuitenkin Tehyyn kuulumattomia hoitajia on uhkailtu ja painostettu, eikä Tehy puutu asiaan mitenkään. Olisiko liikaa vaadittu, että työriidan molemmat osapuolet yrittäisivät käyttäytyä asiallisesti toisiaan kohtaan, sama toki koskee myös työnantajaleiriä.
Kerrankin olen Peetun kanssa samaa mieltä.
Suomeen ei ole tulossa väkeä hoitamaan OECD-maista, vaan Venäjältä, Virosta, Filippiineiltä. Tarvittaessa miljardi kiinalaista tulee asumaan Suomeen parakeissa ja tekemään töitä eurolla tunti.
Kun globalisaatiota vastustettiin ja tuli poliisin hanskasta, te halusitte kovempia otteita aktivisteja vastaan. Tämä on nyt sitä globalisaatiota, pitäkää hyvänänne. Mikään muu laki ei vaikuta työmarkkinoilla kuin kysynnän ja tarjonnan laki. Tarvittaessa saadaan suomalaisiakin hoitamaan tosi halvalla, ensin työttömäksi ja sitten "harjoittelijaksi" kahdeksan euron sopparahalla.
Suomen terveydenhuollon leimallisin ongelma on rikkaiden ja köyhien eriarvoisuus. Jos sairaanhoitajat saisivat lisää palkkaa, se pitäisi ottaa vaikkapa terveyskeskusmaksuissa takaisin - ja rikkaiden ja köyhien välinen kuilu kasvaa. Jo nyt jää köyhällä terveyskeskuskäynnit väliin terveyskeskusmaksun takia. Eikä kukaan välitä.
Ainoa keino estää tilanteen luisumista katastrofiin on tehdä vastaavasti kovia leikkauksia byrokratiassa ja käyttää näin säästyneet rahat hoitajien palkkoihin.
Peetu78 kirjoitti: "Myöskin irtisanoutumisten käyttäminen kiristyskeinona on mielestäni hieman kyseenalaista. Huonoimpaan asemaanhan siinä joutuvat vaikeasti sairaat ihmiset."
Ehkäpä sinulla on esittää vaihtoehtoisia keinoja, jotka yhtä aikaa painostavat työnantajaa tehokkaasti, mutta aiheuttavat potilaille mahdollisimman vähän harmia? Tehy varmaan kuulisi mielellään ideoitasi.
JohnnyFinland kirjoitti: "Ehkäpä sinulla on esittää vaihtoehtoisia keinoja, jotka yhtä aikaa painostavat työnantajaa tehokkaasti, mutta aiheuttavat potilaille mahdollisimman vähän harmia? Tehy varmaan kuulisi mielellään ideoitasi."
Mitäpä jos Tehy olisi mennyt ihan normaaliin lakkoon, joka kuitenkin mahdollistaisi potilaiden edes jonkin asteisen hoitamisen lakon aikana? Julkisuudessa on tosin liikkunut uutisia, joidenka mukaan Tehyn kassasta paistaisi pohja lävitse eikä lakko olisi sen vuoksi todellinen vaihtoehto. Liiton lakkoja varten varaamat 18 miljoonaa euroa ovat nimittäin kiinni sijoituskohteissa, jotka ovat hankalasti rahaksi muutettavia.
Olisiko tuossa osasyy siihen miksi Tehy valitsi irtisanoutumiset lakkojen sijaan?
Lääkärit ovat hanakasti paikallisesti eri puolilla Suomea käyttneet viimeisen vuosikymmenen kuluessa joukkoirtisanoutumisuhkaa. Yleensä aina pelkkä uhkailu on riittänyt ja asiat on saatu lääkäriliiton mieleiseen järjestykseen. Näitä irtisanoutumisuhkia on lehtitietojen mukaan ollut useita.
Peetu78 kirjoitti: "Mitäpä jos Tehy olisi mennyt ihan normaaliin lakkoon, joka kuitenkin mahdollistaisi potilaiden edes jonkin asteisen hoitamisen lakon aikana?"
Kun taas tämä nykyinen linja johtaa siihen, että kukaan potilas ei saa mitään hoitoa? Tuskinpa.
Painostuskeinot ovat sitä tehokkaampia mitä enemmän ne aiheuttavat haittaa. Tuosta riippuvaisuudesta on vaikeaa pyristellä irti. En pikaisesti ajatellen oikein näe mitään käytännön eroa sillä että katoaako tietty työpanos työnantajan käytöstä irtisanoutumisen vai perinteisen lakon vuoksi. Töistä puuttuva hoitaja on töistä puuttuva hoitaja, olipa muodollinen syy mikä tahansa.
Toivotaan, että jokin puolitien ratkaisu saadaan aikaiseksi mahdollisimman nopeasti. Omasta mielestäni (lisä)korotus on paikallaan - jos ei oikeudenmukaisuussyistä, niin ainakin työvoimapulasyistä. En silti halua tukea 24% korotustakaan (etenkään, jos se koskee muutakin kuin peruspalkkaa), joten siksipä en lähde adressiakaan allekirjoittamaan.
Pelkään sitäkin, että jos kansa on liiaksi Tehyn takana, niin tehyläiset sokeasti pysyvät yli 20% tavoitteissaan, eikä työnantajalle mahdolliseen - esim. 15% - korotukseen suostuta hyvin vaikeassakaan potilastilanteessa.
Jos itse olisin valtakunnansovittelija, niin ehdottaisin pitkää palkkaohjelmaa, jossa peruspalkkaa hilataan tasaisen varmasti ylöspäin. Lisien inflaation ylittävä korottaminen olisi ehkä hyvä jättää psykologisistakin syistä pois, koska kansan on helpompaa hyväksyä peruspalkan nousu 1800 eurosta (arvio - en tiedä oikeaa lukua) 2100 euroon, kuin hoitajien keskipalkan nousu 2400 eurosta 2700 euroon. Myös pääkaupunkiseutulisä (ja ehkä jotain pienempiä lisiä muille kaupunkiseuduille) voisi olla paikallaan.
Peetu78 kirjoitti: "lakkoja varten varaamat 18 miljoonaa euroa ovat nimittäin kiinni sijoituskohteissa, jotka ovat hankalasti rahaksi muutettavia. "
Älyn jättiläiset sijoittavat työntekijöiden jäsenmaksut rahastoihin, jotka maksimoivat arvopapereiden voiton saneeraamalla väkeä pellolle. Sitten ne eivät saa edes tarvittaessa rahoja ulos työtaisteluun.
Jos hoitajat irtisanoutuvat, niin ehkäpä moinen spontaani toimintojen tehostuminen johtaa arvopapereiden kurssien kasvuun, jolloin heillä onkin varaa oikeaan lakkoon?
Mitä pelleilyä!
Ei lakkorahastojen tai muiden pitkällä tähtäyksellä hallussa pidettävien varojen sijoittaminen todennäköisesti tuottaviin kohteisiin ole mitään pelleilyä.
Kyllä ne varat ovat edelleen olemassa, ja niitä vastaan saa milloin tahansa tarvittaessa pankista lainaa maksettavaksi takaisin myöhemmin, kun sijoitusten realisointi on saatu hyvässä järjestyksessä tehdyksi.
Peetu78: "Luulevatko hoitajat todellakin, että voisivat saada 24% prosentin palkankorotuksen?"
Mikseivät voisi? Pitäähän neuvotteluvaraa hankkia, että on varaa tinkiä pelipöydässä. Vaatimus osoittaa vain sen, että Tehyllä on pelisilmää.
Peetu78: "...se melkoista kriisiä Suomen taloudelle. Veroja pitäisi nostaa kunnolla ja samalla inflaatio saisi kyllä todellisen potkun. Lopputulema olisi todella kohtuuton muiden palkansaajaryhmien kannalta, sillä heidän noin 10% prosentin palkankorotuksensa hupenisivat kyllä kaikkien muualle kuin työntekijöiden taskuihin."
Melkoisen rouheaa ellei peräti röyhkeää työnantajapuolen propagandaa, sanoisin. Puheet palkankorotuksien aiheuttamasta "inflaatiopaineesta" ovat suoraa uusliberalistista jargonia, jota pääoman pappissääty - ekonomistit - käyttävät häikäilemättä hyväkseen, kun viljelevät eripuraa työläisten välille. Tosiasiassa matala inflaatio hyödyttää vain pääomaa, jota voidaan seisottaa tyhjänpanttina tileillä ilman sen suurempaa tarvetta investointeihin, kun ei ole pelkoa rahan arvon katoamisesta.
Peetu78: "Myöskin irtisanoutumisten käyttäminen kiristyskeinona on mielestäni hieman kyseenalaista. Huonoimpaan asemaanhan siinä joutuvat vaikeasti sairaat ihmiset."
Kemin kaupunki ilmoitti vastikään, että aikoo "nukuttaa" vanhuksensa ennen kello viittä, lääkkeillä tietysti. Pitää kuulemma säästää. Tämä ei ole ensimmäinen kerta, että olen nähnyt vastaavia uutisia; eräässä paikallislehdessä sairaanhoitaja ilmoitti vuosia sitten, että ei jaksa enää työtään, koska vanhuksien makuuttaminen tuntikausia omissa uloisteissaan on vastoin kaikkia niitä eettisiä ohjeita, mitä hänelle on opetettu. Mitä sitä siis teeskentelemään; Suomen julkinen sektori on ajettu kriisiin jo kauan ennen hoitajien palkkavaatimuksia. Itseasiassa on typerää kuvitella, että hoitajien pitäisi joustaa vuosi toisensa perään ja maksaa omasta selkänahastaan kuntien pihtauslinja, eettisyydestä ja moraalista nyt puhumattakaan. Kukahan tässä ajattelikaan niitä vaikeasti sairaiden ihmisten kohtaloa? Moniko inssi, ekonomisti tai paperimies edes harkitsisi moista?
Olisin jopa valmis sanomaan, että hoitajien lakko pakottaa suomalaiset päättäjiä myöten katsomaan totuutta silmiin - vain tyhjän saa ilmaiseksi. Siitä saattaa tulla tervehdyttävä kokemus, kuten eräs virkamies totesi; kun kuntien valtionapuja leikataan, pitää koulutuksesta periä maksua. Tullaan vihdoin ja viimein niiden perimmäisten arvokysymysten äärelle, nyt kun taloudessakin menee lujempaa kuin koko maan historian aikana. Sittenhän sitä kelpaa taas rummuttaa porvarimedioissa, kuinka tasa-arvoisessa "hyvinvointivaltiossa" eletään.
Peetu78: "Tehy on nyt syyttänyt työnantajaa aivan kaikesta ja samaan aikaan itse esittää puhtoisen valkoista julkisuudessa. Sairaaloissa kuitenkin Tehyyn kuulumattomia hoitajia on uhkailtu ja painostettu"
Mielestäni Suomessa pitäisi siirtyä usean ammattiyhdistysliikkeen malliin kuten Keski-Euroopassa; siellä esim. sosialisteilla, anarkisteilla ja kristillisillä saattavat olla omat ammattiliittonsa, jotka tekevät erilliset sopimuksensa työnantajan kanssa. Suomalainen malli on tupo-kierroksineen pelottavan lähellä korporativismia, joka oli tuttu Natsi-Saksasta ja Francon Espanjasta; fasisteille tärkeintä oli nk. kansan "yhteinen" etu, mitä se sitten lienee tarkoittikaan, joten muodollinen ay-liike viisveisasi jäsenkuntansa eduista ja huorasi avoimesti työnantajan kanssa - kunhan valtion talous vain saatiin kuntoon. Oli kuulemma tehokasta. Kuulostaako tutulta?
Kun siirrytään demokraattiseen ay-toimintaan, ratkeaa automaattisesti myös känisijöiden ja kitisijöiden ongelma; ay-liikkeeseen ei tarvitse liittyä, jos se koetaan poliittisista/perinteisistä/kotikasvatuksellisista syistä niin hirveän vastenmieliseksi. Nämä vapaamatkustajat voivatkin hoitaa sitten palkkauksensa ja työturvansa suoraan työnantajan kanssa ilman turhaa taustatukea ja mölinää.
Suomi on Euroopan maista äärioikeistolaisin gallupeissa yhdessä Eestin kanssa. (
http://keskustelu.suomi24.fi/show.fcgi?category=121&conference=4500000000000021&posting=22000000020244273 ). Täällä köyhä on kurja, koska kansa haluaa tai vaatii sitä. Kun nuorison mielipiteitä on kysytty gallupeissa, niin mielipide ei ole yhtään sen sosiaalisempi.
Kansa haluaa köyhät sairaanhoitajat viimeistään siinä vaiheessa kun tulee kysymys sairaanhoidon maksamisesta.
"sairaanhoitaja ilmoitti vuosia sitten, että ei jaksa enää työtään, koska vanhuksien makuuttaminen tuntikausia omissa uloisteissaan on vastoin kaikkia niitä eettisiä ohjeita, mitä hänelle on opetettu."
Eettisiä ohjeita pitää sitten päivittää vastaamaan todellisuutta.
Ei tässä maassa luovuta enemmistön vallasta vaikka se ei kaikista kivalta kuulostakaan. Se on hyvä näin vähemmistössäkin ollessa muistaa.
Muistuttaisin vielä kuinka kansaa kaiveli SAK:n "Eiväthän ne edes äänestä" -mainos ja kuinka paljon se herätti protesteja puoli vuotta sitten. Kuinka paljon herätti protesteja se, kun "liimatukat" ja "hipit" vastustivat globalisaatiota ja kuinka poliisille haluttiin lisää valtuuksia.
Vastakkainasettelun aika on ohi. Ryytykää sitten siinä.
Minun mielestä sairaanhoitajien palkkaa pitäisi ehdottomasti nostaa! Tottakai sairaanhoitajat saavat kohtuu palkkaan jos otetaan mukaan ns "haittalisät" Eli yö ja viikonlopputyöt ja muut pyhät (joulut sun muut) Mutta jos perushoitaja on pelkässä päivätyössä palkka on naurettavan pieni ja sillä ei yksinkertaisesti tule toimeen. Varsinkin lapsiperheen vanhemmat tuskin haluavat tehdä yötyötä, koska lapsille pitäisi järjestää hoitoa. Sairaanhoitajien on PAKKO ottaa järeät aseet käyttöön, koska muuten tulosta ei tule. Nyt on tosi kyseessä ja isojen herrojen pitäisi ottaa vastuu sanoistaan. Sairaanhoitajat tekevät niin arvokasta ja raskasta työtä että heille soisin mielellään palkankorotuksen. Aikaisemmin tästä asiasta on taisteltu tuloksetta. Tuntuu että miesvaltaisten alojen palkkapyynnöt ovat paljon inhimilllisempiä kansan mielestä kuin naisvaltaisten alojen yht äkkiä naiset ovat rahan ahneita paskoja vaikka vaativat inhimillistä palkkaa tärkeästä työstä. Tottakai sairaanhoitajat laittavat tavoitteen korkealla että voivat ns. tyytyä kompromissiin ja lopettaa lakkoilut ja irtisanoutumiset!
"Josku 18 / 18
23.10.2007, 14:28
jos perushoitaja on pelkässä päivätyössä palkka on naurettavan pieni ja sillä ei yksinkertaisesti tule toimeen."
Minä tulen omalla palkallani toimeen. Viimeisin palkka 20 päivältä oli 475. Brutto. Se on vähemmän kuin nuo ahnehtijat haluavat korotusta omaan, jo ennestään ylisuureen palkkaansa.
"Varsinkin lapsiperheen vanhemmat tuskin haluavat tehdä yötyötä"
Pakkoko hankkia lapsia. En minäkään hankkinut. Mitä seuraavaksi? Auto?
Ei köyhällä ole varaa. Jos on itse porvarin orja, miksi tehdä lisää porvarin orjia. Niinku, duh!
"Sairaanhoitajat tekevät niin arvokasta ja raskasta työtä että heille soisin mielellään palkankorotuksen."
Sehän on potilaista kiinni. Voit maksaa sairaanhoitajallesi vaikka juomarahaa seuraavan kerran.
"Tuntuu että miesvaltaisten alojen palkkapyynnöt ovat paljon inhimilllisempiä kansan mielestä kuin naisvaltaisten alojen"
Ruma keski-ikäinen mies tarvitsee huoransa, muuten hän alkoholisoituu ja maksaa rahaa veronmaksajille.
Jos on ruma keski-ikäinen nainen, niin alhainen palkka on kannustin jättää lesbous ja feminismi ja hankkia itselleen ruma keski-ikäinen mies, joka ei muuten naista saisi.
"naiset ovat rahan ahneita paskoja vaikka vaativat inhimillistä palkkaa tärkeästä työstä."
Ei sairaanhoitajien työ ole tärkeää. Eihän sairaita voida myydä Euroopaan! Oletko kuullut sairaiden tuotekehittelystä? Suomella on Nokia ja huipputeknologia, sairaat, sairaat on taas lähinnä Afrikassa! Ja mitä on ikinä tullut Afrikasta paitsi aids, nigerialaiskirjeet ja somalit?
Oho oho nyt tuli suuria vastaväitteitä. No monet ihmiset haluavat lapsia ja siksi olen lapsiperheiden ja yksinhuoltaja sairaanhoitajien puolella. Eikä kaikilla ihmisillä ole varaa käydä yksityisellä! Tässähän tehdään ihmisten hengellä suorastaan bisnestä! En ehkä tarkoittanut kaikkea ihan noin kärjistetysti, mutta mielipide on ilmaistava vahvasti että kanta tulee selville.
pora-liike en ymmärtänyt väittämääsi
"Sehän on potilaista kiinni. Voit maksaa sairaanhoitajallesi vaikka juomarahaa seuraavan kerran.?"
Haluaisitko selvittää minulle tuota lausetta? Minun mielestä työ on aivan liian vähän arvostettua, koska monet sairaanhoitajat tekevät todella paljon töitä vaikeasti sairaiden ihmisten kanssa. Ja sairaanhoitajista on oikeasti tutkitusti pula! Monet ovat suomesta lähteneet Norjaan ja muualle tekemään työtä, koska saavat siellä inhimillistä palkkaa. Kohta ei kukaan enää kouluttaudu sairaanhoitajaksi suomessa mitenkäs sitten ihmisten terveys hoidetaan? Koska lääkärit ei pysty kaikkea tekemään, eikä siihenkään ole varaa!
"Josku
24.10.2007, 00:19 No monet ihmiset haluavat lapsia ja siksi olen lapsiperheiden ja yksinhuoltaja sairaanhoitajien puolella."
Minäkin haluaisin elää kuin miljonääri, mutta ei ole varaa.
"Eikä kaikilla ihmisillä ole varaa käydä yksityisellä! Tässähän tehdään ihmisten hengellä suorastaan bisnestä!"
Niin tehdäänkin ja on aina tehty! Oletkos huomannut, että Suomi saa maailmalla punakynää sillä, että tässä maassa varallisuuserot vaikuttavat terveyteen paljon enemmän kuin useimmissa länsimaissa? Tämä ilman mitään palkankorotuksia.
Näin tässä maassa halutaan asian olevan.
"Minun mielestä työ on aivan liian vähän arvostettua, koska monet sairaanhoitajat tekevät todella paljon töitä vaikeasti sairaiden ihmisten kanssa."
Vaikeasti sairailla ihmisillä ei ole varaa maksaa, joten he kuuluvat suomalaisessa yhteiskunnassa heitteille. Minäkin olen vanhusten kotiavustaja, mutta arvaa monelleko vanhukselle olen tehnyt työtä. En ainoallekaan, koska heillä ei ole rahaa. Sen sijaan olen kotiavustaja ihmisille, jotka ovat itseäni nuorempia.
Ne hoidetaan, jolla on varaa tulla hoidetuksi, loput jätetään heitteille. Vaikka kuinka on kova työ, se ei ratkaise, vaan asiakkaan maksukyky -ja maksuhalu.
"Ja sairaanhoitajista on oikeasti tutkitusti pula!"
Suomessa on työttömiä tuhansittain, mutta niitä ei kurssiteta sairaanhoitajiksi. Koulutukseenkaan eivät kaikki halukkaat pääse, eikä koulujen jälkeen töihin.
"Monet ovat suomesta lähteneet Norjaan ja muualle tekemään työtä, koska saavat siellä inhimillistä palkkaa."
Norjassa on öljyä ja rahaa, Suomessa ei ole. Tänne vuorostaan tulee muiden idän orjakansojen ihmiset sairaanhoitajiksi.
"Kohta ei kukaan enää kouluttaudu sairaanhoitajaksi suomessa"
Työttömiä pursuaa ovista ja ikkunoista.
Minä teen työtä palkalla joka on yhtä suuri kuin sairaanhoitajien vaatima korotus, enkä ole ainoa. Kuka edes tietää kuinka paljon meitä on. Jos meidän palkkamme korotettaisiin vaikka tuhanteen euroon, niin mielelläni minä tekisin sairaanhoidon työtä.
"lääkärit ei pysty kaikkea tekemään, eikä siihenkään ole varaa!"
Lääkärit ovat täysin yliarvostettuja. Lääkäreistäkin onnistutaan tekemään pula. Antti Heikkilän mukaan Suomessa on yksi lääkärin työpäivä vuodessa asukasta kohti. Milloin viimeksi olet viettänyt kokonaisen päivän lääkärisi kanssa? Tunnetko ketään joka olisi? No mistä niille sitten oikein maksetaan?
Sairaanhoitajat kuuluvat tämän valtion hyväosaisiin, ökyihin.
Ajattele, jos vuokratyöläiset tekisivät joukkoirtisanoutumisen. Nauraisivathan sille kaikki kuolleet koiratkin.
Vastaanhangoittelijoiden aika on ohi, kuten vaalivoittaja Kokoomuksen vaalilause oikeammin kuuluu, nyt olemme porvarin piikoja ja renkejä ja ne rikkaat ovat niitä, joilla on vakituinen työpaikka, ammattiliitto ja lailliset, Marxin jälkeen tulleet oikeudet. Tehyläiset kuuluvat niihin, joiden orjia me muut joudumme olemaan, sikarikas eliitti!
Vaaleissa ei muita vaihtoehtoja ollutkaan kuin oikeistolaisia ja sitten yksi kaukonäköinen vasemmistopuolue, jolle lähin terävästi näkyvä köyhä työläinen asuu Yhdysvalloissa ja sitten mikroskooppisia komukkapuolueita, jotka edustavat arkeologista vaihtoehtoa vuodelta 1918 (tosin sekin parempi kuin porvarin piikana oleminen).
Pora-liike, en löydä viestistäsi logiikkaa. Yhtäaikaa haluat vastustaa "porvarin orjana olemista" ja köyhyyttä, mutta kuitenkin vastustat myös palkankorotuksia ja sitä, ettei hoitajien tulotaso olisi niin riippuvainen asiakkaan maksukyvystä. Eli mielestäsi nyt on huonosti, mutta mitään ei kuitenkaan saa muuttaa?
"kesäpoika 22 / 22
25.10.2007, 09:57 Pora-liike, en löydä viestistäsi logiikkaa. Yhtäaikaa haluat vastustaa "porvarin orjana olemista" ja köyhyyttä, mutta kuitenkin vastustat myös palkankorotuksia ja sitä, ettei hoitajien tulotaso olisi niin riippuvainen asiakkaan maksukyvystä. Eli mielestäsi nyt on huonosti, mutta mitään ei kuitenkaan saa muuttaa?"
Viestisi keskeisin sana on "saa". Minä sanon, ettei mitään VOI muuttaa. Ei voida, koska ei tahdota, Suomi on Euroopan oikeistolaisin maa eestiläisten kanssa, vastakkainasettelijoiden päivät on luetut ja sitä rataa. Aito palkanmaksuhalu olisi jo löytynyt, jos se olisi löytyäkseen, samoin aito halu vaikuttaa työolosuhteisiin. Mutta sosiaalivaltioliturgioiden ja hyvinvointisanahelinen keskellä Suomessa noudatetaan perin toisenlaista politiikkaa: Köyhät kyykkyyn ja orjiksi. Ja sillä politiikalla on kansan tuki.
Pitäisikö vaihtaa kansa? Köyhät ovat Suomessa aina vaihtaneet kansaa johonkin maksuhalukkaampaan tai maksukykyisempään.
Toisaalta, hoitajat kuuluvat mainitsemiini ökyrikkaisiin, paremmin toimeentuleviin kansanosiin.
Ennen oli Suomessa kylät kuin avaruusasemat. Jos olit kovin eripurainen, niin ainoa paikka ratkaista eripura oli mennä kylmään metsä ja kuolla sinne. Mutta ilmastonmuutoksen seurauksena myös eripuraiset ihmiset säilyvät hengissä. Suomessa ei kuitenkaan olla totuttu vastaanhangoitteluun mahdin edessä. Siksi täällä noudatetaan vaihdoehdotonta politiikkaa.
Suomi oikeasti kuuluu Itä-Eurooppaan. On turha haaveilla muusta. Täällä on sama isäntä-renki -järjestelmä mitä Ukrainassa, Puolassa, Bosniassa, Romaniassa tai muualla Venäjällä. Adolf Hitler, Suomen kansallisfilosofi, piti idän kansoja, siis meitä, orjakansoina. Olisi aika luopua siitä fantasiasta, että me olemme sivistyskansa joka hoitaa asiat savupirtin pöydän ääressä keskustellen Kantista ja Goethesta.
Norja maksaa palkkaa öljyrahoista. Se, että me emme aamulla vedä virsuja jalkaan ja juokse suksisauvalla huitomaan karhua mansikin kimpusta, vaan kehityksemme on vähän muuta Venäjää edellä, johtuu onnesta, tuosta meidän itärajastamme. Nimittäin kun raja oli kiinni, meillä oli rajattomasti puuta sekä sen jalostamista, mitä Länsi-Euroopalla ei ollut. Siksi me rikastuimme. Nyt raja on auki. Kun karttaa katsoo, niin sitä puuta on Irkutskiin asti. Jos Suomi olisi ollut Neuvostoliiton yhteydessä, missä puuta on loputtomasti, niin Suomessa olisi yhtä köyhää kuin Kurjalan tasavallan asukkailla, kerjäläisillä. Ja kun raja on auki ja puuta riittää, niin me vähitellen hiivumme Kurjalan tasavallan tasolle. Itse asiassa rajan miesten alkoholiongelmat ovat samanlaisia kummankin puolen rajaa, joten raja on jo madaltunut niiltä osin. Muu terveydenhuolto menee samaa tahtia.
Samaan aikaan vuorostaan muulla Venäjällä menee hyvin öljytulojen ansiosta. Epäilenpä, että Suomesta tulee taas oligarkkien huvijahtien ja huviloiden satama niin kuin silloin tsaarin aikana, jolloin muun Venäjän orjuuttajat, vihatut oligarkit kuten tsaari hoveineen ja terroristit Lenin ja Stalin saattoivat käyskennellä täällä salamurhaajien luodeilta turvassa kun suomalaiset oli ostettu lasihelmillä henkivartijoiksi ja oligarkkien lattioiden luuttuajiksi.
Lakki pois päästä, pojat, kun oligarkki ja oligarkin huora kävelevät kadulla, ehkä hän antaa euron karkkirahaa!
On turha kuvitella, että kulttuuria voitaisiin muuttaa lakolla tai irtisanoutumisilla. Kun sen tekevät rikkaat hoitajat niin se on pöyhkeyttä sellaisten oikeasti köyhien työläisten naamojen edessä, joilla mahdollisuutta irtisanomisten kanssa temppuilemiseen ei ole.
Jos katsoo muuta Venäjää, niin hoitsut elävät kuin jotkin pajarit. Muualla Venäjällä hoitsu saa noin sata euroa kuukaudessa. Jopa muuhun Itä-Eurooppaan verrattuna Suomessa menee yllättävän hyvin ja siellä on monta vanhaa sivistyskansaakin seassa.
Jatkuvaan sosiaaliseen polkumyyntiin eli globalisaatioon eli EU:iin meidät koukautettiin lupaamalla halpaa ruokaa. Se lupaus on pidetty. Ilmaista EU-avustusruokaa jaetaankin Harjutorilla, Myllypurossa ja Kallion kirkon takana. Seuraavan kerran kun äänestätte, kertokaa minulle etukäteen niin menen varaamaan oman paikkani jonosta hyvissä ajoin. Katsos kerkiää sitten vielä töihin.
Ai niin, se kaveri joka kyllästyi vuokrafirman kyykytykseen ja irtisanoi itsensä?
Häntä ei pyydetty koskaan takaisin.
Pora-liike, voisitko tiivistää edellisen vuodatuksesi pointin edes yhteen ymmärrettävään lauseeseen?
Olisiko se "Hoitajien palkat laskettava 100 euroon kuukaudessa, koska Suomi ja suomalaiset eivät (mielestäni) parempaa ansaitse."
pora-liike en pysty ymmärtämään ihan kaikkia kantoja olen samaa mieltä pystytkö yhtään tiivistämään haluamaasi? Mitä itse toivot? Pitäisikö niitä palkkoja nostaa vai ei? Ja Suomella olisi varaa panostaa enemmän terveydenhuoltoon jos haluttaisiin, mutta kun hallitus on mikä on niin sitä ei tule ihan heti tapahtumaan. Tässä lisääntyy vaik rikkaiden ja köyhien kuilu. Rahaa on, mutta mihin sitä laitetaan? Siitähän tässä on kyse, mihin halutaan panostaa yhteiskunnassa.
Mikään ei koskaan tule muuttumaan, jos muutoksia ei tehdä asteittain ja toisistaan riippumatta. Jos hoitajien huonoa palkkausta perustellaan sillä, että jollain toisella on vielä huonommin, voi sitä, että toisilla on vielä huonommin perustella sillä, että hoitajillakin on huonosti. Ajattelun lopputulos on juuri se, että kukaan ei saa valittaa mistään, eikä mitään voi muuttaa, koska aina löytyy selllainenkin, jonka asiat ovat huonommin tai ainakin myös huonosti.
Hoitajien palkkaus ei vaikuta vuokratyövoiman oloihin. Molempia pitää parantaa. Vuokratyövoiman olot eivät ole sen huonommat, jos hoitajien palkka nousee. Silloin kuitenkin edes joillain on paremmin. Pitäisikö mielestäsi kaikkien kärsiä hiljaa kohtaamistaan epäoikeudenmukaisuuksista, että muutos ei ärsyttäisi kurjuudessa eläviä. Silloin Suomessa ei kukaan saisi valittaa mistään, onhan olemassa kehitysmaitakin, ja siellä eläviä köyhiä voi harmittaa suomalaisten jurputus.
Public eye kirjoitti: "Pora-liike, voisitko tiivistää edellisen vuodatuksesi pointin edes yhteen ymmärrettävään lauseeseen?
Olisiko se "Hoitajien palkat laskettava 100 euroon kuukaudessa, koska Suomi ja suomalaiset eivät (mielestäni) parempaa ansaitse.""
Taisitkin sen itse tiivistää osuvasti.
Josku kirjoitti: "pora-liike en pysty ymmärtämään ihan kaikkia kantoja olen samaa mieltä pystytkö yhtään tiivistämään haluamaasi? Mitä itse toivot? Pitäisikö niitä palkkoja nostaa vai ei?"
Orjatyölaki ja vastaavat tavat kiertää työehtosopimuksia, kuten sosiaaliset yritykset, pitäisi kieltää, mutta ainoat, jotka orjatyölakia vastustivat olivat vasemmistoliitto, kristillisdemokraatit, perssuomalaiset ja osa vihreistä.
Työehtosopimus ja sen mukaiset palkat ovat nollan arvoisia niin kauan kuin niitä voidaan täysin laillisesti kiertää.
Näin luodaan monen kastin työmarkkinat. Yhtäältä noudatetaan lakeja, säädöksiä ja työehtosopimuksia. Sitten on nämä kepuliyrittäjät, jotka maksavat mitä maksavat, laillisesti tai laittomasti ja työttömien harjoittelut ja pajat, apuraha-orjat ja muut sellaiset. Senkin alapuolella on nämä lailliset maahanmuuttajat, jotka asuvat parakeissa ja tekevät töitä eurolla tunti. Ja sitten vielä hikipajat, jossa on laittomia maahanmuuttajia ja työ muistuttaa vankilaa.
"Ja Suomella olisi varaa panostaa enemmän terveydenhuoltoon jos haluttaisiin, mutta kun hallitus on mikä on niin sitä ei tule ihan heti tapahtumaan. Tässä lisääntyy vaik rikkaiden ja köyhien kuilu. Rahaa on, mutta mihin sitä laitetaan? Siitähän tässä on kyse, mihin halutaan panostaa yhteiskunnassa."
Yhteiskunnassa halutaan panostaa rikkaiden hyvinvointiin. Esimerkiksi pörssimeklarit voisivat saada palkankorotukset. Samoin optio-etuuksia voitaisiin lisätä. Kansanedustajille myös lisää liksaa ja yritysjohtajille.
"kesäpoika 26 / 28
25.10.2007, 12:55 Ajattelun lopputulos on juuri se, että kukaan ei saa valittaa mistään, eikä mitään voi muuttaa, koska aina löytyy selllainenkin, jonka asiat ovat huonommin tai ainakin myös huonosti."
"There is no alternative", se on politiikan nimi. Suomeksi: "vastakkainasettelu aika on ohi".
"Pitäisikö mielestäsi kaikkien kärsiä hiljaa kohtaamistaan epäoikeudenmukaisuuksista, että muutos ei ärsyttäisi kurjuudessa eläviä. Silloin Suomessa ei kukaan saisi valittaa mistään, onhan olemassa kehitysmaitakin, ja siellä eläviä köyhiä voi harmittaa suomalaisten jurputus."
Suomi on maailman globalisoitunein kansantalous. Suomi on myös maailman kilpailukykyisin. Nämä kaksi liittyvät yhteen. Globalisaatio aiheuttaa kurjuutta köyhille, mutta lisää rahaa rikkaille. Jos köyhä urputtaa, rahavallan rakkikoira tulee ja vetää sinua lättyyn ja raahaa tyrmään kansan syvien rivien hurratessa.
Kehitysmaissa on samoin, samat rahavallan rakkikoirat siellä.
Ainoa ratkaisu on uusi vuosi 1918. Tilanne vain pitää kärjistää siihen.
Pora-liike.. eli mielestäsi koska moni ihminen elää palkkakuopassa, pitäisi palkkakuoppaan tipauttaa yhä enemmän ja enemmän ihmisiä, jotta ihanneyhteiskuntasi toteutuisi?
Olen pahoillani, mutta mitä enemmän luen kirjoituksiasi, sen vakuuttuneemmaksi tulen siitä, ettei haaveenasi todellakaan ole poistaa kurjuutta vaan luoda ja ihannoida sitä. Sama kaava on ollut havaittavissa monissa keskusteluissa, ajatus siitä, että mitä kurjemmin ihmisellä menee, sen ihailtavampi hän on. Ja ettei kenelläkään ole oikeutta voida hyvin, hyvin voivat ovat pahoja ihmisiä ja olemassa vain kiusan vuoksi estämässä kurjuuden ihannointia..
Pora-liike kirjoitti: "Ainoa ratkaisu on uusi vuosi 1918. Tilanne vain pitää kärjistää siihen."
Olen pahoillani, mutta vaikka yrityksesi kaikesta päätellen on hyvä, itse harjoittamallasi retoriikalla tilanne tuskin koskaan siihen kärjistyy.
Public eye kirjoitti: "Pora-liike kirjoitti: "Ainoa ratkaisu on uusi vuosi 1918. Tilanne vain pitää kärjistää siihen."
Olen pahoillani, mutta vaikka yrityksesi kaikesta päätellen on hyvä, itse harjoittamallasi retoriikalla tilanne tuskin koskaan siihen kärjistyy."
Itse asiassa vasemmisto muuttuu mikroskooppiseksi, arkeologiseksi jäännökseksi, joka puhuu sisäpoliittisia hyvinvointiliturgioita ja kauhistelee vinkuintian munkkien ihmisoikeuksia ja yhdysvaltalaisten työläisten alhaista palkkatasoa ja turkiskettujen ahtaita häkkejä. Pelkkiä autistisia höpinöitä.
Jos porvarihallitus onnistuu suuren hyvinvoivan luokan mielestä ja miksi ei onnistuisi, häviää vasemmisto historiaan.
Työväenliike on jo tapettu orjatyölailla (
http://fundeeraaja.ihmisarvo.org/orjalainsyy.htm ) . Nyt se vasta haudataan. Joku Arhinmäki keikkuu Vasemmistoliitossa köyhän prekaarin puolestapuhujana ääniharavana, mutta puolue on kiinnostunut vain paremmin toimiintulevista kuukausipalkkaisista työntekijöistä niin kuin loputkin puolueet.
Eikä ole edes aseita, niin kuin oli 1918.
Joten tästä syystäkö hoitajien palkka pitäisi mielestäsi pudottaa sataan euroon kuukaudessa? Öh..
kesäpoika kirjoitti: "Joten tästä syystäkö hoitajien palkka pitäisi mielestäsi pudottaa sataan euroon kuukaudessa? Öh.."
Tuleeko vuori Muhammedin luokse?
Jos minä menen lakkoon, irtisanoudun tai ylipäätään urputan työstä tai olen mitään muuta kuin erittäin halukas tekemään työtä millä tahansa ehdoilla, voi olla ettei minulle enää tarjota keikkoja. Näin on vuokratyössä. Minut voidaan jopa leimata työstä kieltäytyjäksi, jolloin tulee työvoimatoimiston karenssi ja 20%:lla alennettu toimeentulotuki.
Hoitajia taas kohdellaan silkkihansikkain, koska heillä on sormi yhteiskunnan valtimolla. Parhaimmassa tapauksessa he pääsevät takaisin entiseen työpaikkaansa, jopa korotetulla palkalla. Tämä siksi, että työvoimapolitiikka on estänyt riittävän määrän hoitajia kouluttautumasta alalle. Halukkaita työttömiä kyllä löytyy.
Hoitajat eivät irtisanoudu eikä paperitehtaat lakkaa rullaamasta siksi, että prekariaatin toimeentulo saataisiin kuntoon. Miksi siis minun pitäisi menettää yöuneni hoitajien takia. Tervetuloa vain samaan kuoppaan kaikki!
Eli tarkoitus ei ole lisätä ihmisten hyvinvointia, vaan kostaa oma pahoinvointi. Juuri sitä epäilinkin.
Mä oon huomannut monissa keskusteluissa joita olen kanssasi käynyt, että me emme voi olla samaa mieltä tai päätyä samoihin ratkaisuihin, koska toivottu lopputulos on erilainen. Kun motivaationa on kosto ja oman edun tavoittelu vaatimalla oikeuksia vain niille ryhmille joita itse edustaa, keinot toimia ovat varmasti erilaiset kuin siiloin, kun motivaationa on tasa-arvo ja kaikkien hyvinvointi. Siitä syystä en näe syytä jatkaa tätä keskustelua, se on turha. Viimekädessä kyse mielipiteistäsi hoitajien palkkauksessa ei ole siitä, mitä hoitajat ansaitsisivat ja mitä eivät, vaan siitä, että et itse ole hoitaja, joten et aja heidän etujaan.
Me puhuimme siis eri asiasta.
Tuntuu että tämä keskustelu alkaa lipsumaan jo itse aiheesta!
"Mikään ei koskaan tule muuttumaan, jos muutoksia ei tehdä asteittain ja toisistaan riippumatta. Jos hoitajien huonoa palkkausta perustellaan sillä, että jollain toisella on vielä huonommin, voi sitä, että toisilla on vielä huonommin perustella sillä, että hoitajillakin on huonosti. Ajattelun lopputulos on juuri se, että kukaan ei saa valittaa mistään, eikä mitään voi muuttaa, koska aina löytyy selllainenkin, jonka asiat ovat huonommin tai ainakin myös huonosti."
Olen kesäpoika kanssasi täysin samaa mieltä!
Ja voihan ne joilla menee vielä huonommin rueta taistelemaan omista oikeuksistaan ja ryhtyä lakkoon, jos uskaltavat. Minä näkisin tämän lakon hienona asiana, että kerrankin naiset uskaltavat eikä vain alistu. Tasa-arvoa palkka-asioihinkin kiitos! Tämä tullaan varmasti muistamaan historiassamme. Kansanedustajat voivat hiljaa mielessään miettiä mitä meni lupaamaan vaalipuheissaan ja ottaa vastuun sanomisistaan!
Josku, mä uskon, että hoitajien palkkataistelu on vain alkua sille, mitä tuleman pitää, ennakkotapaus. Ainakin toivon niin.
En minä vastusta vuokratyöläisten oikeuksia, tiedän että asiat ovat siellä huonolla mallilla. Mä vaan en katso koston hoitajille hyödyttävän heidän tilannettaan. Heidän tilannettaan hyödyttää nostaa meteli omista asioistaan, ei mikään muu. Se ei kuitenkaan kuulu tähän keskusteluun.
Josku kirjoitti: "Ja voihan ne joilla menee vielä huonommin rueta taistelemaan omista oikeuksistaan ja ryhtyä lakkoon, jos uskaltavat."
Ei, eivät voi.
Miksei voi? Onhan lakko jokaisen oikeus näköjään jos hoitoalankin työntekijät siihen pystyy.
Josku kirjoitti: "Miksei voi? Onhan lakko jokaisen oikeus näköjään jos hoitoalankin työntekijät siihen pystyy."
Ei ole.
Vuokratyöntekijä lakkoilee, eli käytännössä kieltäytyy keikoista vanhoilla ehdoilla. Työvoimatoimisto katsoo sen työstä kieltäytymiseksi ja tahallaan aiheutetuksi irtisanoutumiseksi. Siitä tulee karenssi ja sosiaalitukea alennetaan 20% ensimmäisestä kieltäytymisestä. Jos lakkoilu jatkuu, sosiaalitoimisto alentaa 40% toimeentulotukea. Joudut leipäjonoon.
Sama tietysti koskee Tehyn irtisanoutumisia.
Kahdeksan euron päiväpalkalla tehtävissä töissä ei ole myöskään lakko-oikeutta, ei myöskään sosiaalisissa yrityksissä. Sosiaalisessa yrityksessä tuntipalkka alkaa 36 sentistä.
Itse asiassa minä olen valinnut vuokraorjuuden, koska en halua sosiaalisen yrityksen orjaksi. Se on leimaavaa. Jos joutuu sosiaaliseen yritykseen, ei pääse ikinä enää muualle, leimataan narkomaaniksi tai venkulaksi tai vähintään viinalta haisevaksi. Vuokraorjana on sentään jokin alkeellinen ihmisarvo. Pahin päähänpotkittu on työtön, joka ei kelpaa mihinkään. Vaikka 25 vuotta on tehnyt työtä ja on oman alansa haka, niin kaikki se nollautuu kun joutuu työttömäksi ja jokainen karvanoppadatsunilla ajeleva teinipoika, joka on sukulaisten avulla saanut kesäduunin on heti ylempänä.
Niin nyt puhuit tuosta vuokratyöstä anteeksi käsitin väärin. Jos kuuluu johonkin ammattiliittoon niin silloin on mahdollisuus, mutta onhan Tehylläkin suuret riskit kyseessä nyt. Ja ihan kun sairaanhoitajia ei pelottaisi! No nää on näitä ammatinvalinta kysymyksiä :)
Josku kirjoitti: "onhan Tehylläkin suuret riskit kyseessä nyt. Ja ihan kun sairaanhoitajia ei pelottaisi! No nää on näitä ammatinvalinta kysymyksiä :)"
Minä en ole kovin leikkisällä tuulella.
Minä olen tehnyt sikana työtä saadakseni ihmisarvoista kohtelua tässä maassa, kaukana itsesarvoisesta se on ollut. Minun vakaumukseni on, että kaikille ihmisille kuuluu ihmisarvo.
Nyt sitten hoitajat suhtautuu kevytmielisesti työhönsä ja ovat vetämässä sen viemäristä alas. Monelle työpaikka ja ihmisarvoinen elämä on langennut vielä niin kuin Manulle illallinen, niin kuin se pitäisikin langeta.
Mielikuvani siitä, että minä rakastan omaa surkeaa elämääni huomattavasti enemmän kuin monet hyvinvoivista omaa hyvää oloaan, vahvistuu.
Olen pora-liike kanssasi kyllä hyvin erimieltä niinku olet varmaan huomannut. Mielestäni hoitajilla on oikeus tuohon, eikä se tarkoita että hoitajat hylkäävät potilaat. Jonkunhan nekin työt on hoidettava. Hankkisi nyt ne ihmiset niille oikeudenmuikaista palkkaa niin asia hoituisi sillä. Hoitajat ovat niin kauan tehneet tuota työtä tuolla palkalla, että soisin heille niin mielelläni sen korotuksen. Tottakai he ovat tienneet, että palkat ovat huonot kun tuolle alalle hakeutuvat, mutta ehkä he ovat ajatelleet että palkat nousisi ja sairaanhoitajien työtäkin ruettaisiin arvostamaan tässä yhteiskunnassa!
Asia on priorisointikysymys. Suomessa on loputtomasti rahaa pistää elättivirkamiesten varsin mukaviin palkkoihin. Sitten ne surffaavat netissä työaikana ja tukkivat koneet nettipornolla. Minusta byrokratiaa pitäisi karsia kovalla kädellä. Jos sillä voitaisiin rahoittaa toimivat palkat sairaanhoitajille ja muille kovaa työtä tekeville, niin se olisi oikeudenmukaista. Samalla voitaisiin irrottaa julkiselta sektorilta ihmisiä yksityisen sektorin työvoimapulaan, jos sellainen on ylipäätään.
Minun mielestäni on kyllä aika kornia puhua sairaanhoitajien "huonosta toimeentulosta". Tunnen itse lukuisia sairaanhoitajia. Suurimalla osalla heistä on varaa asua omakotitalossa, ajaa autolla ja matkustella ulkomailla. Vaatteetkaan eivät ole kirppareilta peräisin. Mitä huonoa toimeentuloa se on?
Hoitajien peruspalkka lienee vajaan parin tonnin luokkaa. Tienaan itse akateemisella taustalla saman verran, eikä toimeentulo ole koskaan tehnyt minulle tiukkaa.
Hoitajien palkkakuoppa on todellinen korkeintaan Helsingissä, johtuen käsistä karanneista asumiskustannuksista. On kuitenkin järjen köyhyyttä, että koko valtakunnan terveydenhuolto ollaan valmiita pistämään sekaisin pelkän Helsingin takia, kun siellä kuitenkin asuu vain n. 10 prosentin vähemmistö suomalaisista.
Täällä eräiden näkemysten mukaan ei ole huono asia, että toisten etuudet paranisivat suhteessa muihin. Olen asiasta eri mieltä. Tuloerojen kärjistämisen seurauksista löytyy lukuisia esimerkkejä maailmalta, eivätkä ne näytä houkuttelevilta. Jo nyt kuilu pienituloisimpienkin työssäkäyvien ja ilman työtä jääneiden välillä on vaarallisen suuri, ja omiaan aiheuttamaan katkeruutta. Suurin osa kun ei ole työttömiä omasta tahdostaan, ainakaan pienemmillä paikkakunnilla. Minun mielestäni vaadittuja palkankorotuksia vastaavat summat tulisi suunnata suoraan vähätuloisimpien toimeentulotukiasiakkaiden kuukausitulojen kasvattamiseen. Näin voitaisiin ehkäistä liian matalasta elintasosta aiheutuvia sairauksia ja siten vähentää terveydenhuollon kuormitutusta, ja samalla vähentää hoitotyöntekijöiden työtaakkaa.
Minä en usko siihen, että hoitajalakko olisi ennakkotapaus muille. Hoitajilla lakko tai irtisanoutuminen vain on poikkeuksellisen vahva lakkoase, jota voi halutessaan käyttää työtaistelussa. Samanlaista mahdollisuutta ei ole esim. perhepäivähoitajilla tai opettajilla.
Yritysmaailmassa on nähty, miten työn vaativuus tai vaadittu koulutus ei välttämättä selitä palkan suuruutta mitenkään (esim. paperimiehet tai ahtaajat saavat älyttömän suuria palkkoja verrattuna muihin samantapaisiin töihin, koska työnantaja on polvillaan lakon edessä). Toivoisin itse, että edes julkisella puolella pyrittäisiin pitämään työn vaativuutta sekä koulutusta palkkauksen perusteina. Näin ollen esim. hoitajat eivät voisi saada korkeampaa palkkaa kuin myöskin vaativaa työtä tekevä akateemisesti koulutettu. Toisaalta he saisivat enemmän palkkaa kuin esim. laitosapulainen. Nythän ns. tasa-arvoerä kohdistettiin kaikille naisvaltaisille kunta-aloille - mielestäni oikeudenmukaisesti. Hoitajat älähtivät tästä, koska he olisivat halunneet palkankorotuksen sijasta statuksen ja palkan korotuksen nimenomaan muihin aloihin nähden.
Sairaanhoitajan työ on varmasti välillä hyvinkin raskasta. Se pitäisi kuitenkin suhteuttaa muihin julkisen alan töihin ja ottaa näin palkkauksessa huomioon myös koulutustaso. Lehdestä lueskelin juuri, että jos hoitajat saisivat vaatimansa korotukset, heidän alkupalkkansa vastaisi aloittelevan sairaalalääkärin palkkaa. Onko tässä järkeä?
Arosusi: "Hoitajilla lakko tai irtisanoutuminen vain on poikkeuksellisen vahva lakkoase, jota voi halutessaan käyttää työtaistelussa.Samanlaista mahdollisuutta ei ole esim. perhepäivähoitajilla tai opettajilla."
Väärin, hoitajien, palomiesten ym. yhteiskunnan kannalta kriittistä työtä tekevien lakko-oikeutta on rajoitettu laissa. Ilmeisesti juuri siitä syystä johtuen hoitajat ovat valinneetkin joukkoirtisanoutumisen "lakkoaseekseen". Suomessa on tunnetusti krooninen alimiehitys julkisella sektorilla, joten jo siltäkin kannalta muutaman tuhannen hoitajan irtisanoutuminen on loistava strateginen siirto Tehyltä. Itse asiassa vain murto-osan hoitajista tarvitsee liittyä mukaan tähän toimintaan ja julkinen puoli on sen jälkeen polvillaan Tehyn edessä. Mitään joukkoliikettä ei tarvita ja lakonmurtamisyritykset on tuomittu epäonnistumaan jo edeltä. Poliitikot voivat toki onnitella itseään; vuosikymmeniä jatkunut uusliberalistinen politiikka, jonka tarkoituksena on ollut julkisen sektorin aktiivinen eutanasia, kostautuu viimeistään nyt, huimien palkankorotusten aattona. Vaihtoehtoja kun ei ole.
Arosusi: "Yritysmaailmassa on nähty, miten työn vaativuus tai vaadittu koulutus ei välttämättä selitä palkan suuruutta mitenkään...Lehdestä lueskelin juuri, että jos hoitajat saisivat vaatimansa korotukset, heidän alkupalkkansa vastaisi aloittelevan sairaalalääkärin palkkaa. Onko tässä järkeä?"
Tälle löytyy kaksi rationaalista selitystä; ensinnäkin akateemiset ovat sen verran herraskaista ja työnantajalle lojaalia porukkaa, että lakkoilu ei siinä porukassa tulisi kyseeseenkään. Sehän on loisivien punikkien hommaa se. Kun Nokia-Siemens aikoinaan ilmoitti massairtisanomisista, dippa-inssejä ei nähty joukkokokouksissa, eikä julkisuudessa kuultu narinoita. Sen sijaan töitä paiskottiin kahta lujempaa Nokian konttoreissa ja valot paloivat yötä myöten. Tämä on se akateemisen yksilön selviytymistarina - ja tragedia; kilpaillaan henkihieverissä ja elätellään haaveita korvaamattomuudesta, toiset taas panostavat ruskeakielisyyteen ja selkäänpuukotukseen. Akateemisessa maailmassa jokainen on ypöyksin ja naapuri aina kilpailija ja solidaarisuus on sosialismia. Työnantaja seuraa tietysti myhäillen vierestä, kun porukka vetää itsensä jojoon työllä ja osa vielä tappelee tuosta "etuoikeudesta".
Toiseksi akateemisia koulutetaan alalla kuin alalla aivan liikaa. Niin fiksuilta kuin nykyajan yliopiston käyneet vaikuttavatkin, niiltä ovat päässeet unohtumaan talouden rautaiset perussäännöt; nimittäin kysynnän ja tarjonnan lait. Voit olla vaikka tuplamaisteri, mutta jos alalla on huonot työnäkymät, ylimääräinen koulutus ei sinua pelasta. Osa käy vielä varmemmaksi vakuudeksi vääntämässä "tortut" muiden reviirille ja tekevät alansa työt alihintaan tai jopa ilmaiseksi työharjoittelun nimissä. Saa sitä sitten ihmetellä hoo moilasena, miksi ne akateemisten palkat ovat ns. hanurista. Akateemiset eivät ole vielä vuosikymmenkään jälkeen tajunneet, että ylikoulutus on osa virallista kilpailustrategiaa; Kiina kilpailee halvalla tehdastyöllä ja Suomi halvalla koulutuksella. Lääkärit haistoivat aikoinaan palaneen käryn sossujen opetusministerin aikomuksessa muuntokouluttaa hoitajista lääkäreitä ja tappelivat vastaan. Taistelun hedelmistä nautitaan nyt, kun lääkärit ohittivat ekonomit palkkataulukossa.
Kaikesta akateemisten pölkkypäisyydestä on seurauksena palkkakuoppa; Suomessa akateemisten palkkojen ostoima on jopa kehnompi kuin Kreikassa. Huvittavinta on kuitenkin seurata vierestä, kuinka stressaantuneet akateemiset tarjoavat omia troppejaan duunareille, jotka ovat ohittamassa uuden valkokaulusköyhäillistön. Osalle ei riitä tämäkään, vaan pyritään sabotoimaan muiden pyrkimykset "yhteisen edun ja oikeudenmukaisuuden nimissä". Kateus vie kalatkin merestä, kuten vanha suomalainen sanonta kuuluu.
A patient patient kirjoitti: "Hoitajien palkkakuoppa on todellinen korkeintaan Helsingissä, johtuen käsistä karanneista asumiskustannuksista. "
Kitkutellaan täälläkin kuitenkin viidesosalla siitä, mitä tuo mainitsemasi hoitajien peruspalkka on ja osa kitkuttelee vähemmälläkin. Sitä varten on olemassa asumistuki.
Orjatyölaki mahdollistaa lakon murtamisen. Jokainen irtisanoutunut hoitaja on työttömäksi ilmoittauduttuaan velvollinen ottamaan tarjottu työ vastaan kahdeksan euron päiväkorvausta vastaan työttömyysetuuden menettämisen ja perustoimeentulon vähentämisen uhalla.
Toivottavasti hoitajilla on vauraat puolisot tai säästöjä.
arosusi kirjoitti: "Lehdestä lueskelin juuri, että jos hoitajat saisivat vaatimansa korotukset, heidän alkupalkkansa vastaisi aloittelevan sairaalalääkärin palkkaa. Onko tässä järkeä?"
Minusta on hyvinkin järkeä. Jos nimittäin pidetään järkevänä suhteuttaa palkka ja pätevyys, ja toisella puolella on täysin koulutettu ja kokenut sairaanhoitaja, ja toisella puolella aloitteleva sairaalalääkäri.
Kyllä aloittelevalla lääkärillä mielestäni on jo melkoisesti suurempi tietämys kuin kokeneellakin sairaanhoitajalla. Jo pätevyysvaatimukset ovat "hieman" eri luokkaa.
Vai pystyisikö Public eyen mielestä kokenut sairaanhoitaja korvaamaan aloittelevan lääkärin esimerkiksi kirurgian tai silmälääketieteen alalla?
Sanoin kyllä että se palkka vastaisi hoitajan alkupalkkaa eli sitä pohjapalkkaa - molemmat siis olisivat kokemattomia. Käsittääkseni jutussa tällä sairaalalääkärillä tarkoitettiin vielä erikoistuvaa lääkäriä (onkohan nimike nyt se apulaislääkäri), eli kokemustakin jo löytyy. Eikö sekään ole hassua, jos kokematon lääkäri ja kokematon hoitaja saavat samaa palkkaa?
Ymmärrän kyllä Ransominkin pointteja. Tosin uskoisin monen akateemisen alan heikkoon palkkaukseen syynä olevan usein heikko lakkoase eli mahdollinen lakko vaikuttaisi paljon rankemmin itse lakkoilijoihin kuin työnantajaan.
Olen kuitenkin yhä sitä mieltä, että hoitajien lisäksi moni muukin julkinen (miksei myöskin naisvaltainen) ala on vahvasti alipalkattu. Siksipä valtavalle ylimääräiselle korotukselle muihin nähden ei ole perusteita. Vähän voisi kyllä antaa työvoimapulan helpottamiseksi.
Ei ole järkeä verrata kahta eri ammattia, jotka ovat luonteeltaan erilaisia. Tutkimustuloksena oli, että hoitotyö on yksi raskaimmista ammateista ellei peräti raskain. Olen itse ollut tehtaassa työssä kesälomillani nuorena ja se oli pelkkää löysäilyä, minulla ja kaikilla siellä olevilla. Automatisoinnin myötä tehdastyö ei ole enää raskasta. Monet käyttävätkin työvuoroista " löysi "sanaa: iltalöysi. Terveydenhuollossa sairauslomat ovat lisääntyneet, mikä kertoo minulle työn raskaudesta. Ei pitäisi aina katsoa sitä kuinka kauan pitää opiskella, vaan sitä miten rasittavaa työ on. Jos työmäärä on kohtuuton ja työ aiheuttaa sairastumisen, niin jotakin on tehtävä tilanteen parantamiseksi. Mielestäni palkankorotus voi helpottaa työvoiman saatavuutta ja sitä kautta helpottaa työn rasittavuutta. Eri asia on se, että kuntien talous on aivan kesannolla ja ne ovat velkaantuneet monin paikoin huimasti. En käsitä sitä, että hallitus, jos olen oikein ymmärtänyt vastustaa palkankorotuksia ja lisärahan antamista, kun samalla kertaa valtion velkaa lyhennetään yli miljardilla ja samaan aikaan suuri osa kansalaista on työtaistelun puolella ja pitää vaatimuksia oikeutettuna. Tässä valtiossa miesvaltaiset alat ovat aina saaneet tahtonsa läpi ja palkkaansa hilattua ylöspäin isoilla summilla. Toisaalla sairaanhoitajien pitäisi hallituksen mielestä tyytyä olemaan hyväntekijöitä, koska sitähän he ovat, kun kuntien talouden takia he eivät saisi saada enempää palkkaa, vaan varmaan toivottaisiin, että tekisivätpä vielä ilmaiseksi, niin hyvä olisi.
Minun mielestäni ei voi vetää suoraa johtopäätöstä, että terveydenhuollon sairaslomat ilman muuta johtuisivat työn raskaudesta. Olen vuosien varrella tarkkaillut terveydenhoitoalan työoloja niin potilaana kuin sairaalan työntekijän lähiomaisenkin näkökulmasta. Pitäisin paljon suurempana sairaslomien (sekä työvoimapulan) aiheuttajana sairaaloiden myrkyttynyttä työilmapiiriä, joka johtuu äärimmäisen tiukasta sisäisestä nokkimisjärjestyksestä, työntekijöiden keskinäisestä naljailusta sekä oman egon pönkittämisestä. En ole esimerkiksi koskaan, missään, nähnyt ketään työntekijää kohdellun niin raadollisesti, kuin tukityöllistettyjä sijaisia sairaalan työyhteisössä. Kuka sellaiseen työpaikkaan haluaa?
Napalmia kirjoitti: "Tässä valtiossa miesvaltaiset alat ovat aina saaneet tahtonsa läpi ja palkkaansa hilattua ylöspäin isoilla summilla. "
Tuostakin olen eri mieltä. Esimerkiksi poliisi, puolustusvoimat, palokunta, kuljetusala ja vartiointi ovat hyvin miesvaltaisia aloja. Onko sinun käsityksesi mukaan noilla aloilla korkea palkkataso? Toki noidenkin ammattien palkoilla toimeen tulee, mutta taitavatpa monessa duunissa mennä hoitajien palkkojen alapuolelle. Jos tuotantoteollisuudessa (esim. paperiteollisuus) sattuukin olemaan korkea palkkataso, sitä tuskin kannattaa yleistää yleisesti miesvaltaisille aloille.
Tämä kommentti ei varsinaisesti liity Napalmian puheenvuoroon, mutta kummastuttaa, miksi monessa paikassa nyt valitetaan, että hoitajia ei arvosteta tarpeeksi. Totta hitossa hoitajia arvostetaan - miksi muuten heidän palkka-asioistaan ja ammatistaan kirjoitettaisiin palstatolkulla lehdissä joka päivä? Minusta ala on suorastaan yliarvostettu, ja usein tuntuu unohtuvan, että sairaanhoitaja on vain suoritusportaan tekijä, joka toteuttaa lääkärin tekemiä hoitomääräyksiä. Toki hoitajan työ on arvokasta ja hienoa, mutta heidän työnsä glorifiointi alkaa mennä pahasti överiksi. Työskenteleehän sairaalassa lukuisia muitakin ammattiryhmiä, ja esimerkiksi ilman osastonsihteereitä hoitamisesta ei myöskään tulisi mitään. Muutkin ovat siis tärkeitä.
"Napalmia @ 52 / 53
26.10.2007, 20:43 Tutkimustuloksena oli, että hoitotyö on yksi raskaimmista ammateista ellei peräti raskain. Olen itse ollut tehtaassa työssä kesälomillani nuorena ja se oli pelkkää löysäilyä, minulla ja kaikilla siellä olevilla. Automatisoinnin myötä tehdastyö ei ole enää raskasta. Monet käyttävätkin työvuoroista " löysi "sanaa: iltalöysi."
Olen tehnyt kaivostyötä joskus ja se oli sekä potentiaalisesti vaarallista, että raskasta, että huonosti palkattua. Olen myös hoitanut vanhuksia. Se oli henkisesti raskasta. Mieluiten työpäivän päätteeksi liotan väsynyttä kroppaani lämpimässä suihkussa, mutta missäs liotat väsynyttä mieltäsi.
Nyt teen siivoustyötä. Siinä yhdistyy usein vaaratilanteet, se on usein raskasta, prekaarista, alipalkattua ja saa vielä haukut niskoilleen.
(Se, että ihmiselle maksetaan tunnin mukaan eikä aineenvaihdunnan jatkumisen mukaan on sama kuin sadan metrin juoksijalle maksettaisiin vähemmän kuin maratoonarille).
"Terveydenhuollossa sairauslomat ovat lisääntyneet, mikä kertoo minulle työn raskaudesta."
Hoitajat altistuvat sairaalassa infektioille.
"Ei pitäisi aina katsoa sitä kuinka kauan pitää opiskella, vaan sitä miten rasittavaa työ on".
Moni on sitä paitsi opiskellut turhaan vaikka kuinka pitkään. Pitäisikö oppineelle työttömällekin maksaa enemmän työttömyyskorvausta?
"Toisaalla sairaanhoitajien pitäisi hallituksen mielestä tyytyä olemaan hyväntekijöitä, koska sitähän he ovat, kun kuntien talouden takia he eivät saisi saada enempää palkkaa, vaan varmaan toivottaisiin, että tekisivätpä vielä ilmaiseksi, niin hyvä olisi."
Vast-ikään (tarkoitushakuisesti?) oli uutinen, että vanhustenhoito pyörii Suomessa lähinnä ilmaistyövoimalla. Mitä enemmän ilmaista työtä yhteiskunnan romahtamisen estämiseksi, sitä vähemmän palkkaa. Pitäisi lopettaa talkootyöt ja ilmaiset ruoanjakelut ja kaikki muu hyväntekeväisyys.
Mitään työvoimapulaa ei ole missään. Shanghaista asti on jono Suomeen töitä tekemään puoli-ilmaiseksi. Kun työttömille järjestettiin tilaisuus oppisopimuksen kautta työllistyä, kaikki paikat menivät sormia napsauttamalla ja varasijat kanssa.
"Hoitohenkilöstön palkkataso on Suomessa noin 83% OECD-maiden keskiarvosta. Esimerkiksi lähinaapurissamme Ruotsissa koulutetun hoitohenkilöstön peruspalkkataso on kauttaaltaan noin 500 euroa korkeampi kuin meillä."
Tämä on TEHYn puolelta harvinaisen törkeää, vääristelevää ja johdattelevaa propagandaa. Valitettavasti tuo uppoaa aika hyvin "on lottovoitto syntyä Suomeen"-kansaan, joka ei oikein tiedä missä muualla mennään.
Suomalainen korkeasti koulutettu insinööri tienaa 50-60% keskieurooppalaiseen kollegaansa verrattuna ja eiköhän Ruotsissakin ero ole helposti 500-800 euroa kuukaudessa. Sairaanhoitajat eivät ole missään erityisen syvässä kuopassa. Se nyt vaan on niin, että Suomessa on yleisesti ottaen kehno palkkataso.
Onkohan minkään ammattiryhmän palkkataso Suomessa edes 90% OECD-maiden keskiarvoon verrattuna?
En oikein ole tajunnut sitäkään yhtälöä, kun kuntien talous on päin prinkkalaa eivätkä ne pärjää peruspalvelujen tuottajina eikä ulkoistaminen auta, vaan lisää menoja, niin valtio ei anna rahaa, vaikka sitä on. Kuntien asukkaat muodostavat valtion. Miten valtion varoja voidaan pantata eikä auteta hädässä? Sitä vartenhan veroja kerätään. Kamalin juttu oli tuo Kemin lomautus ja siitä seurannut kohu.
Ottamatta kantaa erityisesti edeltävään keskusteluun, nostan esille ajatuksen TEHYn profiilin nostosta. Mielestäni TEHY on nyt petaamassa itselleen myös aikaisempaa parempaa asemaa. Kukaan ei sitä heille anna. Itse se on otettava.
Mieleeni tulee STTK:n tilanne kauan sitten. STTK:ta ei silloin isoihin neuvottelupöytiin huolittu, vaikka sillä oli yhteiskunnan kannalta avainalueita hallinnassaan. Paikka oli otettava paikka väkisin. Se tapahtui aika rajusti lakolla, jossa mm. sähköntuotantoa rajoitettiin. Lakko vaikutti ihmisten elämään aika paljon. Esimerkiksi junavuoroja vähennettiin ja vaunukapasiteettiakin supistettiin sähkön saantiin vedoten. Mielestäni sähkön saanti syynä ei ollut todellinen. Haluttiin näyttää kansalaisille, kuinka kelju STTK voi olla. Jorma Reini oli silloin vihatuin mies Suomenmaassa. Matkustin kerran täpötäydessä junassa. Ihmisiä seisoi käytävillä. Yhdessä looshissa istui yksin vain Jorma Reini! Kukaan ei mennyt lähellekään. Reini sai työtovereiltaan muistaakseni lakon päätyttyä lahjaksi metallikypärän, johon oli lekalla moukaroitu mahtavia lommoja.
Juuri nyt ihmisten enemmistön tuki on TEHYn puolella. Jos lakko alkaisi, mitä en missään tapauksessa toivo, TEHYn toimien yleinen kannatus tulee hupenemaan paljonkin, veikkaan.
Vihreille tämä TEHY-asia on ollut erityisen hankala. Oras Tynkkynen esittää blogissaan 10 perustelua äänestyskäyttäytymiselleen. Pekka Haavisto palasi kuukausien jälkeen bloginsa ääreen perustelemaan vihreiden näkökulmia. Vihreiden jäsenistä valtaosa on naisia.
On erikoista, että naisalojen liian matalat palkat myönnetään, mutta kukaan ei keksi keinoa, millä niitä nostettaisiin. Vaarana on, että siivoojatkin alkavat vaatia. Yhteiskunnan vakaus horjuu, jos kaikki alkavat vaatia lisää. Yhteiskunta pitää yllä tiettyä järjestystä. Ei olisi superrikkaita, jos ei olisi kymmenkertainen määrä superköyhiä. Jos minulle työstäni maksetaan hyvin, se on mahdollsita vain, koska joillekin muille maksetaan hyvin heikosti. Näin se on ollut ja näin se tulee olemaan. Amen.
vaeltaja2006 kirjoitti: "Vaarana on, että siivoojatkin alkavat vaatia."
Kyllä kiinalaisia riittää, muutenkin kuin kivimiehiksi.
"Työnantajapuolella pelätään, että prosentuaalisesti (joskaan eivät euromääräisesti kovin) suuret korotukset tehyläisille käynnistäisivät palkkavarustelukierteen, jonka hintalappu on arvoitus."
Esimerkki siitä, että Suomessa poliitikot käyttävät erilaisia perusteettomia PELKOJA valintojensa ja mielipiteidensä tueksi. Eihän tämä voi pitää paikkansa, koska yleensä päätöksen perusteeksi pitäisi käyttää tutkimustietoa.
- Pajunen PELKÄÄ, että Helsingistä tulee satelliittikaupunki ja julistaa autoistamista.
- Soinivaara syyttää, että tappajat saavat tahtonsa läpi ja se tulee estää ja vertasi tilannetta terrorismiin. Pelotellaan, että potilaita kuolee ja samalla istutaan rahakasan päällä! Yksikään potilas ei kuole, JOS palkkavaatimukseen suostutaan! Tämä ON arvovalintakysymys. Halutaanko maksaa laadukkaasta osaamisesta ja työn tekemisestä? Ilmeisesti ei.
Minusta nämä ovat tosi absurdeja, koska samaan syssyyn työnnetään monta miljardia EU:n.
Pantataan miljardeja. Rahaa on.
Kyse on vain siitä, että joitakin selviä epäkohtia ei halutakaan korjata.
Minä en enää ikinä aio äänestää vihreitä.
Napalmia kirjoitti: "Yksikään potilas ei kuole, JOS palkkavaatimukseen suostutaan!"
Mutta mikä estää ensi kerralla Tehyä vaatimasta vaikkapa 5000 tai 10000 euron kuukausipalkkaa hoitajille, tai muuten viattomia potilaita kuolee?
Kiristys ei ole oikeudenmukainen työtaistelukeino. Minun puolestani lakkoilla saa niin paljon kuin kukkaro kestää, mutta suojelutyöt tulee hoitaa. Se on reilun pelin henki.
Velvoitetaanhan esimerkiksi sotilaspalveluksen käyneet miehetkin tietyissä tilanteissa jopa täysin ilman palkkaa toimimaan lähimmäistensä ja yhteiskunnan hyväksi. Tehyläisille suojelutyö ei kelpaa edes reilusti korotetulla palkalla.
Muutenkin koko työtaistelun asetelma on hieman outo. Yhtäältä Tehy sanoo vastuun terveydenhuollosta olevan työnantajalla, ja toisaalla perustelee palkkavaatimuksia nimenomaan työn vastuullisuudella. Mistä vastuusta sitä palkkaa pitäisi maksaa, jos vastuu todellisuudessa sitten kuitenkin on työnantajalla?
Tämä vastuukysymys onkin mielenkiintoinen, koska MTV:ssä haastateltiin sairaanhoitajaa, joka kertoi, että kesällä resurssit ovat yhtä pienet kuin nyt pakkotyölailla eikä silloin tehdä suojelutyötä ja kuinka henkilökunta on monta kertaa viestittänyt työnantajalle huonoista työ-olosuhteista, mutta mitään ei tehtykään. Sama juttu Marian sairaalan kohdalla, missä jo 50-luvulta lähtien on henkilökunta valittanut surkeista työolosuhteista ja niukista henkilöstöresursseista eikä Helsingin kaupunki tee mitään. Nytkin oli lääkäreiden addressi vastikään.
Lain mukaan jokainen vastaa virassa omasta tehtäväkuvastaan lain edessä. Joten työnantaja laiminlyödessään riittäviä henkilöstöresursseja sysää vastuun yksittäisen työntekijän kontolle, kun virhe sattuu. Virheestä vastaa työntekijä eikä hän voi valittaa oikeudessa pienistä henkilöstömääristä, että ei esim. ehtinyt tehdä riittävää työnkuvaansa kuuluvaa potilasvalvontaa, kun osastolla oli liikaa potilaita. Hän vastaa vain siitä, mitä teki ja mitä ei tehnyt. Kieroa peliä minusta. Sairaalassa hoitajan työmäärä suhteessa resursseihin on sudenkuoppa. Työnantaja voi huoletta pestä kätensä, sillä häntä ei syytä kukaan laiminlyönnistä. Hän voi vain sanoa ja valehdella, ettei koskaan ole ollut minkäänlaisia ongelmia eikä tämänhetkisestä tilanteesta ole häntä sen kummemmin raportoitu.
Millä tavalla työnantaja sitten kärsii siitä, jos syyttömiä potilaita kuolee työtaistelun takia? Ennustan, ettei mitenkään, vaan se tulee kääntymään Tehyä vastaan. Kyseisen järjestön imago kärsinee melkoisen kolauksen. Toisin sanoen mahdolliset irtisanoutumiset tuottavat eniten vahinkoa Tehylle sekä viattomille sivullisille.
Olisi helpompi hyväksyä se, että tulen jäämään irtisanoutumisten vuoksi ilman hoitoa, jos Tehy selkeästi ilmoittaisi minulle, mitä minä henkilökohtaisesti olen tehnyt väärin, jotta he kohtelevat minua kaltoin.
Mä uskon että jos tilanne menee niin pitkälle, että irtisanoutumiset todella toteutuu, niin kuolonuhrien myötä syyllisten etsintä alkaa välittömästi. Mielipiteet varmasti jakautuu vahvasti kahteen leiriin, onko vika liian ahneissa hoitajissa vai onko vika pihistelevissä päättäjissä.
Kuvitellaan tilanne, jossa sairaanhoitaja on erittäin vastuullisessa työssä. Mikäli kukaan ei hoida työtä, jota hän tekee, joku väistämättä kuolee. Hoitaja sairastuu. Saman työn osaavaa sijaista ei ole. Onko sairaanhoitaja syyllinen potilaan kuolemaan, jos jää potemaan kotiin, kuten toimistotyöntekijä voisi tehdä? Kenen vastuulla on työkykyisen henkilökunnan hoitaminen työpaikalle?
Musta kutsumustyö vaatii ehdottomasti tekijöikseen ihmisiä, joiden kyky joustaa ja kantaa henkilökohtaista vastuuta ylittää mukavuudenhalun. Kyse onkin siitä, mikä on liikaa. Onko hoitajalla henkilökohtainen vastuu potilaasta, vai onko hän palkattu työntekijä? Jos työnantaja päättäisi kokonaan lopettaa palkanmaksun, olisiko hoitajalla oikeus jäädä kotiin, jos korvaavaa hoitajaa ei ole vai voisiko häntä silloinkin pitää vastuullisena potilaan kuolemasta? Onko työnantajan oikeus käyttää kuolevaa potilasta hoitajan mielipiteen vaientamiseen? Onko hoitajan oikeus käyttää kuolevaa potilasta tahtonsa läpi saamiseen?
Kun rajanveto työn, tuottavuuden ja inhimillisen vastuun välillä on nyt jo näin vaikeaa, mua huolestuttaa kovasti, mitä tulee tapahtumaan, jos hoitopalvelut ulkoistetaan ja niistä tulee pelkkä bisnes.
Musta rajanvetoa käydään nyt lähinnä siitä, onko vastuu potilaista viimekädessä yhteiskunnan, hoitajien ammattikuntana vai hoitajien yksilöinä. Jos olisin tällä hetkellä työssä sairaanhoitajana, lakkoilisin, mutta irtisanoutumaan en ryhtyisi. Ehkä sen voisi ajatella myös heikkoudeksi, sillä hoitajien palkkataso on iso tekijä sille, miksi sitä korvaavaa henkilökuntaa ei tarvittaessa löydy, tai edes henkilökuntaa kaikkiin tarpeellisiin virkoihin.
Vaikuttaa siltä, että asetelma on juuri se, josta kerroin STTK:n kohdalle tulleena vuosia sitten. Tästä merkkinä on SAK:n puuttuminen asiaan. SK (16.11.2007): "Tehy saa rankkaa arvostelua muistiossa, jonka SAK jätti niin sanotun pakkolain käsittelyn yhteydessä eduskuntaan."
Kesäpoika kirjoitti: "hoitajien palkkataso on iso tekijä sille, miksi sitä korvaavaa henkilökuntaa ei tarvittaessa löydy, tai edes henkilökuntaa kaikkiin tarpeellisiin virkoihin."
Tuota toistetaan joka paikassa, mutta mitään konkreettista ja luotettavaa näyttöä en ole tuon väitteen puolesta nähnyt.
Siksi mielestäni tulisikin olla jokin keino tarkistaa, saadaanko rahoille todella sitä vastinetta mitä halutaan. Eli palkkojen korotuksen edellytyksenä tulisi olla työvoiman saannin selvä helpottuminen muutamassa vuodessa. Tarkistettaisiin muutaman vuoden kuluttua, helpottuiko työvoiman saanti ja työolosuhteet todella palkankorotusten seurauksena. Ellei helpottunut, korotukset voitaisiin perua, koska haluttua tulosta ei saavutettu, ja korotusten peruste oli näin ollen virheellinen.
Tämä olisi sitä "vastikkeellisuutta", jota yhteiskunta nykyisin niin kovasti esimerkiksi työttömiltä ja muilta vähäosaisiltakin edellyttää.
Minusta jossakin luki, että suomalaiset sairaalat ovat kärkipäässä Eurooppalaisista sairaaloista, kun mitataan tehokkuutta. Valtio ja kunnat saavat vastinetta rahoilleen. Ei siis lusmuilla eikä ole löysää, kuten monesti haukutaan lehdissä: " löysät pois".
Nyt on kysymys kai vain siitä, että valtio ei halua enää laittaa lisää rahaa omistaan. Kunnat sirottelivat saamiaan määrärahoja Soinivaaran mukaan jopa niille ammattiryhmille, jotka eivät edes olleet pyytäneet lisää rahaa.
Totta on sekin Soinivaaran sanoma, että jos palkannousu on 20%, niin se jostakin vähennetään eli työn raskautta se ei vähennä. Nythän oli tutkittu, että hoitotyö on siitä raskaimmasta päästä ellei jopa raskain sekä fyysisesti että henkisesti.
Kuitenkin kerrotaan, että palkankorotus voisi olla se vaadittu ja talous kestäisi sen.
Mitään estettä ei ole palkankorotukselle. Nyt se este on hallituksessa ja kuntatyönantajassa. Enemmistö suomalaisista on Tehyläisten kanssa samaa mieltä: he ansaitsisivat korotuksen. Kumma, ettei tällä ole mitään vaikutusta.
Musta näyttäisi siltä, että väite pitää paikkansa, koska suomalaisia hoitajia muuttaa maihin, joissa hoitajien palkkataso on korkeampi. Toinen syy, miksi allalle ei varmaan ole tulijoita on sen maine työnä, jossa työntekijän vastuu muuttuu helposti henkilökohtaiseksi vastuuksi aiemmin mainituista syistä. Seuraus on noidankehä.
Tää ei liity Tehyyn, mutta tuipa vaan mieleen että hyvä tapa yhteiskunnalle säästää laitoshoidon menoissa olisi maksaa kunnon korvausta omaishoitajille. Onkohan kukaan koskaan tutkinut montako laitoshoitopaikkaa voitaisiin säästää, jos ihmisillä olisi todellinen vaihtoehto jäädä kotiin hoitamaan omaisiaan? Isokin korvauskorotus olisi säästöä jokaisen laitoshoitolaisen kohdalla. Kaikkea ei tietenkään voi hoitaa kotona.
Keskustelu kaikilla seuraamillani foorumeilla näyttää junnaavan pahasti paikallaan samojen argumenttien ympärillä. Mielipiteet ovat selvästi jakautuneet kahtia - työntekijöiden puolella olevat kannattavat ehkä sokeastikin täyden korotuksen antamista ("se on ansaittu, ei peräännytä!") ja työnantajan puolella olevat korostavat erilaisia ongelmia lisärahan myöntämisessä (muut kunta-alan ammatit ja heidän mahdolliset lisäkorotuksensa, kuntien rahapula, valtiontalouden tulevaisuus). Olen toki itse yhtä painottunut tässä asiassa kuin kuka tahansa muukin, mutta mielestäni työtaisteluun kriittisesti suhtautuvilta tulee useita järkiargumentteja, joihin työtaistelun puolustavat eivät osaa ottaa mitään kantaa tai sitten he jättävät ne huomiotta syystä tai toisesta. Esimerkiksi mielestäni hyvä ehdotus euro- eikä prosenttimääräisestä korotuksesta (jolloin alle 2000 euroa ansaitseva vähemmistö hoitajista saisi huomattavan suhteellisen palkankorotuksen, mutta 2700 euroa ansaitsevan palkka ei nousisi kenties hieman kohtuuttomaan 3300 euroon) ei ole saanut minkäänlaista kannatusta työntekijäosapuolelta.
Kuka uskoo, että tilanne saadaan ratkaistua tämän viikonlopun aikana? Vaikka itse toki toivonkin sitä, en jaksa siihen uskoa.
Yksi lääkäri ehdotti omaishoitajien käyttämistä reservinä, kun suuri osa hoitajista jää eläkkeelle, mutta kannattaa muistaa, että omaishoitaja on useimmiten nainen, jolla ei ole minkäänlaista alan koulutusta eli hän on " maallikko". Ei sillä tavalla saa tehdä. Se on vastuutonta. Sitä paitsi omaishoitaja on koko ajan " töissä" ilman lepotaukoa ilman lomia, pienellä kk korvauksella. Ei siinä ole minusta mitään järkeä, vaan se on vastuun kiertämistä ja hyväksikäyttöä. Vakavissa sairauskohtauksissa omaishoitaja ei osaa toimia. Omaishoitajia ei kouluteta millään tavalla. He ovat huonosti toimivan kotisairaanhoidon tuen armoilla.
Taloussanomat oli haastatellut nimettömäksi jäävää kokoomusvaikuttajaa, jonka mukaan kansa saa maksaa hoitajien työtaistelusta, kun kerran sitä tukeekin.
Outo asenne, koska valtio kerää rahaa tuloveron avulla.
Napalmia kirjoitti: "Taloussanomat oli haastatellut nimettömäksi jäävää kokoomusvaikuttajaa, jonka mukaan kansa saa maksaa hoitajien työtaistelusta, kun kerran sitä tukeekin.
Outo asenne, koska valtio kerää rahaa tuloveron avulla."
Taloussanomien uutinen, johon viittaat, on osoittautunut ankaksi:
http://www.yle.fi/uutiset/kotimaa/oikea/id75222.html
Muutenkin minusta on hieman arveluttavaa argumentoida yksittäisten rivikansanedustajien mielipiteitä, kun kyse on sentään suurehkojen järjestöjen välisestä työtaistelusta.
Jos uutinen (jote en ole nähnyt) koskee kokoomuskansanedustajan mielipidettä, ei kai se mikään ankka ole, ennen kuin mielipiteen uutisoitu sisältö osoitetaan paikkansapitämättömäksi.
Sitä paitsi kansa on ainakin mielipidetutkimusten mukaan ilmaissut halunsa maksaa hoitajille enemmän (verojen muodossa), joten kansanedustaja on aivan oikealla asialla. Ellei hän sitten laske kokoomuslaisia kansaan kuulumattomaksi joukoksi, joilla tätä maksuvelvollisuutta ei ole.
Näyttää siltä, että sopu on syntynyt. Jännää nähdä millainen tulos tuli. 4 vuoden sopimus kuulostaa alustavasti järkevältä.
Olen sillä tavalla skeptinen, että jos sopimuksissa lukee " paikallinen sovitteluvara ", niin se menee sillä lailla, että pihistetään alakanttiin, jos voidaan, että jonkinlaisia eroja tulee. Nykyään kaikesta pitää tapella.
Saiko Tehy paljon ja saiko enemmän vai saman kuin muut? Muiden järjestöjen johto oli kilvan nollaamassa Tehyn suoritusta. Illalla tv-uutisissa vakuuteltiin, että Tehy sai saman kuin muut saivat jo aikaisemmin. Huvitti, että samaan hengenvetoon kuitenkin vaadittiin, että "meidän on saatava samat korotukset ja jos niitä ei nyt tule niin kahden vuoden päästä tulee, kun taas on neuvottelukierros". Eli ei se Tehy mitään ylimääräistä saanut, mutta me haluamme samat lisärahat. Logiikka joskus heittää, kun ollaan tuohtuneita.
Suomessa on hallituksessa kummallinen asenne. Verovaroilla pyöritetään - ja verot ovat korkeat esim. ruoan arvolisävero on huikea - maata, mutta sitten työlle ei anneta arvoa. Naisvaltaisilla aloilla tehdään paljon työtä huonolla palkalla ja sitäkö nyt ei saa korjata, vaikka elinkustannukset nousevat: ruoka, energia jne.? Mistä tämä johtuu? Samaan aikaan Fortumin pomot vetävät täysin ilmaista optiorahaa tekemättä mitään ja minusta optiojärjestelmää ajettiin täysin huijaamismielessä, kun käytettiin tekosyynä suomalaista kilpailukykyä. Samat ihmiset ovat eri yritysten hallituksissa ja johtoryhmissä. Samat naamat! Mikä kilpailutilanne se on, kun Fortumilla on monopoliasema? Tässä valtiossa tehdään tosi härskejä juttuja minusta. Poliitikot suosivat jotenkin epätasa-arvoista yhteiskuntaa sallimalla tällaista.
Lopputuloksena oli, ettei tulevaisuudessa saa ottaa henkilökuntaa lisää sairaaloihin, nyt tuottavuuden nimissä. Kostetaanko palkan nousu tällä lailla? Kuitenkin kysymys on aina myös potilasturvallisuudesta...!!! Turvallinen hoitaminen edellyttää tietyn määrän hoitohenkilökuntaa, siitä ei pääse mihinkään. Jos ne alitetaan, huono juttu.
"Lopputuloksena oli, ettei tulevaisuudessa saa ottaa henkilökuntaa lisää sairaaloihin, nyt tuottavuuden nimissä. Kostetaanko palkan nousu tällä lailla? Kuitenkin kysymys on aina myös potilasturvallisuudesta...!!!"
Kostetaan? Ihan riemusta kiljuen tehyläiset hyväksyvät sopimuksen - pääasia näytti olevan, että korotusta tulee yli 20% (Tehyn laskuopin mukaan) ja vain tehyläisille
Minä en ymmärrä ihan täysin, mitä tämä sopimus edes tarkoittaa kun niin monet puhuu aivan eri prosenteista. Uskaltaisin lähteä vasta sitten hehkuttamaan tätä sopimusta kun käytännössä nään paljon sitä rahaa on tulossa sairaanhoitajille. Tuleehan se joku jouluraha, muttei se mikään pysyvä muutos ole!