Kiinassakin pientä liikettä homomyönteisyyteen

  • 1 / 4
  • JuhaniV
  • JuhaniV
  • 5.4.2007 22:09
Kiinalaisille homoille ja lesboille internet on tärkeä. Kiinalainen tv-kanava on aloittanut internettiin lähetettävän, homoteemoihin keskittyvän ohjelman. Kiinassa homous on edelleen tabu. Se oli luokiteltu mielisairaudeksi aina vuoteen 2001. Aikaisemmin homoja tuomittiin vankilaan ja jopa teloitettiin.

Ohjelman tekijät toivovat vaikuttavansa suvaitsevaisuutta lisäävästi yhteiskunnassa. Se on myös foorumi homoille yhteydenpitoon.

Ohjelman sallimista pidetään merkkinä asenteiden lievenemisestä homoja kohtaan.

Lähde: BBC News
  • 2 / 4
  • vaeltaja2006
  • 11.4.2007 8:09
Viisi vuotta sitten Sun Denuah valmistautui räjäyttämään poikansa omsitaman gay-baarin pohjoiskiinalaisessa Dalianin teollisuuskaupungissa. Hän oli jo bensiinikanisterien kanssa jalkakäytävällä, mutta oli unohtanut dynamiitit kotiin. Hän kuuli vaimena musiikin sisältä baarista.

Nyt hän on muuttanut mielensä. Hän luki kirjoja homoseksuaalisuudesta ja puhui paljon ystäviensä, lääkärien ja joskus jopa poikansa kanssa. Oli kova paikka, kun tietää, että poika ei tuokaan kotiin morsiantaan eikä lasten lasta. Sunin vaimolle se on edelleen vaikeaa.

Mutta nyt tilanne on toinen 60-vuotiaalle taksikuskille. Hän käy homotilaisuuuksissa Pekingissä ja muissa kaupungeissa. Hän pyörittää Kiinan ainoaa puhelinpalvelua, jossa annetaan tukea vanhemmille, joiden lapset ovat homoja tai lesboja.

Maon aikana homous oli rangaistavaa. Vuonna 2001 psykiatriyhdistys poisti homouden sairausluokittelustaan. Sitä ennen homot ja lesbot teljettiin laitoksiin. Kiina on avautunut ja tilanne on muuttunut. Suurkaupungeissa on baareja ja netissä homofoorumeita. Valtio sietää, mutta ihmiset eivät. Baareissa puhutaan salanimillä, eikä juuri kukaan uskalla tunnustaa olevansa homo.
--------
Sun Xiuzhu, 33-vuotias journalisti, sanoo, että suurin ongelma on perhe ja suku. Perhepiirissä ei Kiinassa puhuta seksistä, eikä vanhemmille voi kertoa homoudestaan. On elettävä kaksoiselämää. Avioliitto-odotukset ovat suuret ja jotkut menevät peiteavioliittoon. Netissä homot ja lesbot ovat alkaneet tehdä avioliittosopimuksia paperilla.

Sun kertoo, että koulussa homoista kerrottiin ikävällä tavlla. Hän oli niin sekaisin tulevaisuudestaan, että hän meni 18-vuotiaana armeijaan. Ehkä se kasvattaisi hänestä miehen. Mutta hän rakastuikin toiseen sotilaaseen. Hän murtui henkisesti ja joutui sotilassairaalaan. Psaykiatri kehotti lukemaan Maon teoksia ja maksismi-leninismiä hoitona. Hän jätti armeijan. Vasta myöhemmin hän löysi asiallisia kirjoja homoudesta. Nuorilla on nyt jo hieman helpompaa. Aikaisemmin voi tavata muita vain puistoissa, nyt on baareja ja internet.

Homoalakulttuuri on jo aika kirjavaa, Viikonloppuisin jaetaan baareissa kondomeja. Opettaja Bu Jin esiintyy transvestiittina koreissa vaatteissa. Sun käy aika harvoin baareissa. Hän on jo kymmenen vuotta elänyt yhdessä toisen miehen kanssa.
(Frankfurter Rundschau)
  • 3 / 4
  • vaeltaja2006
  • 11.4.2007 8:29
Kiina valmistutuu olympialaisiin (2008). Pekingiä rakennetaan kovalla tohinalla. Taksikuskit opettelevat englantia. Myös homot valmistautuvat. Jos on Skype-tili, voi käydä niin, että Jacky Pekingistä ottaa yhteyttä. Hän on taksikuski ja tarjoaa kiertoajeluita. Seksikin on mahdollista. Hän on bi.

Peking on muutostilassa. gaybaareja avataan ja suljetaan. Yhteiskunta avautuu arasti myös homoille. Tapaamispaikat ovat edelleen viranomaisten mielivallan ja kommunistien puhdistusten kohteina. Shanghaissa homobaarit suljetaan kansainvälisten talouskonferenssien aikana. Niin voi käydä myös olympialaisten aikaan Pekingissä. Chang, 32-vuotias mies, tarjoaa netissä (fridae.com) kaupunkiopastusta. Hän sanoo, että tämä on tällaista kissa-hiiri –leikkiä. Yksi baari pakotetaan sulkemaan, mutta toisessa juhlat jatkuvat. Sana kiertää suullisesti. On tärkeää, että olympiaturistit jo hyvissä ajoin löytävät kontaktin paikallisiin, muuten baareja ei löydä.
(queer.de)
  • 4 / 4
  • JuhaniV
  • JuhaniV
  • 8.10.2007 9:48
China Daily -verkkolehti pohtii tänään päivätyssä uutisessa homoavioliiton mahdollisuuksia Kiinassa.

Uusi oppineiden sukupolvi kyseenalaistaa käsitystä, että avioliitto olisi ainoastaan miehen ja naisen välinen liitto. Huolimatta Kiinan nopeasta kehittymisestä, yhteiskunta on edelleen hyvin konservatiivinen. Suurimmalle osalle kiinalaisista homoavioliitto on täysin käsittämätön ajatus.

Professori Li Yinhe, sosiologi ja homoaktivisti on voimakkaimmin ajamassa avioliittoa ja muita oikeuksia Kiinan 40 miljoonalle homoseksuaalille.

Kouluissa keskustelu seksuaalisuudesta on edelleen suuri tabu ja homoja hyljeksitään. Monet ovat raivostuneet professorin ehdotuksista.

Shanghaissa asuva, parisuhteessa elävä lakimies Zhou Dan on avoimesti homo, eli kiertoilmaisuna "comrade". Hän ei pidä homoavioliittoa realistisena tavoitteena. "Hallitus ei yksinkertaisesti salli homoavioliittoja. Koko suhtautumisen homosuhteisiin on ensin muututtava. Vasta kun koko yhteiskunta ymmärtää homoseksuaaleja, voimme aloittaa keskustelun homoavioliitoista. Nykyisellään vaikka viranomaiset antaisivat tukensa homoavioliitoille, yhteiskunta on aivan liian vihamielinen julkisia homoavioliittoja kohtaan." Zhou kertoi.