MSC Finland aikoo erota Setasta

Olen saanut tiedon, että MSC Finland aikoo tehdä seuraavassa yleiskokouksessaan päätöksen erota Setan jäsenyydestä. Ehkä MSC Finland on saanut tarpeekseen siitä mistä Setan jäsenjärjestöt maakunnissa ovat murisseet jo pitkään, ettei niiden suuntaan Seta lotkauta korvaansa.

Mielenkiintoista seurata, ottavatko muut jäsenjärjestöt mallia MSC Finlandista.
  • 2 / 14
  • Public eye
  • 27.3.2007 12:22
Kuulen asiasta ensimmäistä kertaa, eikä se se sinänsä kosketa minua mitenkään henkilökohtaisesti.
Mieleeni tuli vain sellainen yleinen ajatus, että kattojärjestöt, jollainen Seta on, on aina peilikuva jäsenjärjestöistään. Myös Setassa valtaa käyttävät sen jäsenet, joten vika mahdollisiin ongelmiin piilee tavalla tai toisella niissä. Elleivät jotkut jäsenjärjestöt huolehdi omista eduistaan, ne jäävät muiden jalkoihin. Toinen asia tietysti on, jos jokin jäsenyhteisöistä kokee ettei kuulu joukkoon, ja joutuu siksi usein napit vastakkain muiden jäsenien kanssa. Silloin toki on aihettakin etsiä enemmän samanmielisiä kavereita, koska tuulimyllyjä vastaan taisteleminen on varsin turhauttavaa ja turhaa puuhaa.
Public eye tuo esille osan ongelmaa tällaisessa tapauksessa.
Kuitenkin kattojärjestöltä on odotettavissa jäsenjärjestöjensä asioiden ajamista ja niiden etujen aktiivista huomioimista - tämä siitä huolimatta, mikä on Setassa työskentelevien oma tausta.
  • 4 / 14
  • JohnnyFinland
  • 27.3.2007 21:58
Public eye kirjoitti: "Elleivät jotkut jäsenjärjestöt huolehdi omista eduistaan, ne jäävät muiden jalkoihin."

Ja minä kun olen aina luullut, että kattojärjestöt ovat yhteisten etujen ajamista varten. Noh, nyt tiedän, että ne ovat oikeasti keskinäistä kilpailua varten ja häviäjä saa syyttää itseään.
  • 5 / 14
  • Public eye
  • 27.3.2007 22:16
Niin, yhteisten etujen ajamista varten nimenomaan.

Kuten sanottu, tähän erityistapaukseen en ota kantaa koska en sitä tunne. Yleisesti katsoen, jos yhteistä etua ei löydy tai sitä ei osata tuoda esiin, silloin on varmaan myös aika vaihtaa kattojärjestöä. Joku, jolla oikeasti on myös tietoa tästä nimenomaisesta konfliktista (mikäli sellaista on), voisi tuoda esiin näkemyksiään siitä.
Nythän on jostain syystä niin, että ainakaan Suomessa eivät homot ja lesbot siedä toisiaan. Ainakaan virallisesti/julkisesti. Miksi näin on, en tiedä, mutta ilmiö on kyllä ihan maailmanlaajuinen.

Me homot ja te lesbot vaan emme tykkää toisistamme. Piste. En tiedä miksi, koska minusta se on aika outoa.

Omassa tuttavapiirissäni on todella läheinen lesbopariskunta, mutta hekin ovat itse asiassa läheisempiä äidilleni kuin minulle ja puolisolleni.

Esitän siis, että SETA jaettaisiin kahtia.
Homojen ja lesbojen järjestöihin.

Transsukupuoliset jne. voisivat hakea oman henkisen kotinsa sitten sieltä, minne enemmän tuntevat kuuluvansa. Lesbot tuntuvat olevan aktiivisempia järjestörintamalla jne, mutta toisaalta "Lepakkolaakson" kävijämäärä "ranneliikkeeseen" verrattuna osoittaa jotakin muuta keskustelupuolella.
MSC Finland - Tom´s clubin kevätkokouskutsun mukaan kokouksessa käsitellään hallituksen esitystä SETA:sta eroamisesta. Se ei vielä tarkoita sitä, että kokouksessa päätetään SETA:sta eroamisesta. Tosin SETA:n omilla kokouskäytännöillä se voisi toki sitäkin tarkoittaa.

SETA:ssa asioista tunnutaan päätettävän aivan muualla kuin virallisissa sääntöjen mukaisissa päätösvaltaisissa kokouksissa.

Edustajiston kokoukseen tuotiin 3.12.2006 täytenä yllätyksenä Z-lehden alasajo yli 30 000 euron kustannuksilla. Luku vastaa suurinpiirtein Z-lehden viimeisen 6 vuoden aikana tekemää tappiota. (Ainoa vuosi, kun Z-lehti ei tuottanut tappiota, oli se vuosi, kun Jussi Nissinen pääsihteerinä uhrasi tolkuttoman määrän työajastaan lehden tilien seurantaan.) Ilmeisesti joku tai jotkut tahot eivät pitäneet Jussin aktiivisuudesta, koska Jussi päätti poistua takavasemmalle.

Homo - lesbo vastakkainasettelusta tuskin tällä kertaa on kysymys! MSC-finlandin edustajat ovat olleet SETA:n, HeSeta:n ja SETA-säätiön käsittämättömistä talousongelmien sekavyyhdistä huolestuneita sulassa sovussa ja yhteisymmärryksessä maakuntien edustajien (lesbojen ja homojen) ja kaikkien muiden SETA:n pienjärjestöjen kanssa. Käytännössä äänivaltaa käyttää SETA:ssa HeSeta - olisi mielenkiintoista tietää kuka asioista todellisuudessa päättää.

MSC Finlandin talous on viime vuodet ollut sen verran vakaalla pohjalla, etten ainakaan henkilökohtaisesti toivoisi Clubin hyvän maineen sotkeutuvan SETA:n talousongelmiin. Oman ääneni tulen antamaan kevätkokouksessa SETA:sta eroamisen puolesta. MSC toimii kuitenkiin sääntöjensä ja yhdistyslain puitteissa ja ylintä päätäntävaltaa käyttävän yleisen kokouksen osanottajien mielipide ratkaisee lopputuloksen.
  • 8 / 14
  • Schlager
  • 28.3.2007 18:44
Hiukan homo- ja lesbo-vastakkainasettelua olen itsekin ollut havaitsevinani välillä. Toisaalta myös biseksuaaleja tunnutaan karsastavan.

Raa'asti yleistettynä: Henkilökemiat ovat yleensä kaikissa järjestö- ja yhdistyskähinöissä ongelmana.
Juha Jokelan (SETA:n puheenjohtaja) kommentti tähän keskusteluun täysin epäonnistuneissa DTM 2 kerroksen avaisten yhteydessä:

"Mä en ymmärrä miksi SETA piti vetää mukaan sellaiseen keskusteluun, joka on teidän (MSC Finland) sisäinen asianne."

On toki MSC Finlandin sisäinen asia keskustella ja tehdä päätös SETA:an kuulumisesta tai siitä eroamisesta. Pelkästään MSC:n sisäinen asia ei sen sijaan luulisi olevan se, että tällainen keskustelu jäsenyydestä on syntynyt SETA:n nykyisen toimintakulttuurin vuoksi. SETA:n taloudesta, hallinnosta ja suhtautumisesta jäsenjärjestöihin on keskusteltu myös muissa SETA:n jäsenjärjestöissä sisäisesti. MSC Finland on kuitenkin riippumattomampi SETA:sta taloudellisesti ja muutenkin kuin monet muut SETA:n jäsenjärjestöt. Ainoa merkittävä muutos MSC:n nykyiseen toimintaan verrattuna mahdollisen SETA:sta eroamisen seuraksena tulee olemaan muutaman sadan euron säästö SETA:n jäsenmaksussa.
Homo- lesbo- yms. vastakkainasetteluajatukseen sanoisin, että ainakin tässä Seta-keskustelussa se on turhaa. Nyt on puhetta kattojärjestö Setan toiminnasta ja jäsenjärjestöjen ja sitä kautta jäsenien suhtautumisesta siihen.

Seta saa julkisista varoista tukea toiminnalleen. Silloin sen toimia pitää voida tarkastella muunlaisia vapaaehtoisjärjestöjä kriittisemmin. Kiinnostavaa itselleni on se, kuinka RAY on arvioinut järjestön toimintaa ja kuinka rahanjakoa muutetaan. Asiastahan tiedotetaan 14.04.07 Joensuussa. Veikkaan, että RAY on kukkaron nyörejä kiristämässä, kun tuollainen ennakkoilmoitus on annettu. Se toteutuessaan merkitsisi, ettei RAY olisi kaikilta osin tyytyväinen toimintamalleihin, joita Setassa toteutetaan. No ehkä kuun puolivälin jälkeen olemme viisaampia tässäkin asiassa.

Olen havainnut, että Setassa ja myös HeSetassa alkaa järjestöhenki olla kadoksissa. On kuin virastossa vierailisi virkailijoita tapaamassa. Nyt sitten Joensuussa kysellään jäsenjärjestöjen edustajilta, kuinka tiedotusta ja muutakin toimintaa tulisi harjoittaa. Hyvä, että kuullaan. Palkallinen virkatyö ei ole tulosta tuottanut, joten kysytäänpä vapaaehtoisilta toimijoilta.
Juhani on oikeassa. Setaa ei tällä kertaa vaivaa klassinen homojen ja lesbojen vastakainasettelu eikä edes biseksuaalien tai muiden kyräily, vaan itsenä virastomaiseen omahyväisyyteen jämähtäminen. 'sekä luottamusmiesjohdossa (puheenjohtaja ja hallitus) että palkollisessa johdossa (pääseihteeri, hallinnollinen johtaja ym. toimiston väki) ollaan nyt niin kamalan yllättyneitä kun heidän toimintaansa ja/tai toimimattomuuteensa ei ollakaan tyytyväisiä.

Surkuhupaisinta on Setan huoli tiedottamisesta, jota Joensuun jäsenjärjestötapaamisessa on tarkoitus myös käsitellä. Esimerkiksi Setan webbisivusto on tarkoitus perusteellisesti uusia tiedostuksen parantamiseksi. Niinpä niin. Uusi suuri rahanreikä kun edes vanhaa systeemiä ei käytetä. Täysin ilmaista ja jäsenistön frustraatioita vähentävää toimintaa olisi jo välttämättömien tietojen laittaminen webbisivuille, kuten esimerkiksi säännöt, toimintakertomukset, toimintasuunnitelmat, jne jne. Nyt tietoa yksinkertaisesti pantataan niin, että Seta-virastosta taitaa esimerkiksi voimassaolevien sääntöjen selville saaminen olla vaikeampaa kuin yhdistysrekisteristä.
Minua pännii se, että Seta on saanut sellaisen viraston aseman valtion taholta ja kuitenkaan se ei voi puhua kuin korkeintaan jäsenistönsä antamalla valtuutuksella. Taustalla on valtion halu pakoilla velvollisuuksiaan siirtämällä ne kolmannelle sektorille joka sitten hoitaa asita miten hoitaa.

Namusetalaisuus ärsyttää myös. Mun mielestä vastakkainasettelu ei ole homot <---> lesbot vaan rikkaat ja sirkkeliin kompastuneet köyhät. Pitäisikö vanhan mallin mukaan perustaa erikseen Suomen työ[ttömyys]väen Seta?
Tänään illalla kuulemma tehdään MSC:ssä päätös Seta-suhteesta.
  • 14 / 14
  • vaeltaja2006
  • 21.4.2007 21:59
Kokousväeltä tuli tällainen teksitviesti: MSC eroaa, tiukka äänestys, 45% pysymisen puolesta, 55% eroamisen puolesta. MSC valitsi oman tiensä.