Lomailu ja kasvihuonekaasut

  • 1 / 13
  • vaeltaja2006
  • 4.3.2007 3:42
Gaymatkailu maailman eloisimpiin homo- ja lesbokohteisiin tuottaa paljon kasvihuonekaasuja ja edistää ilmaston lämpenemistä. Kun käydään Amerikassa tai Kauko-Idässä lentäen, syntyy jokaista matkustajaa kohti jopa 8 tonnia hiilidioksidia. Jos käytäisiin lähikaupungissa junalla, vaikkapa Kotka-Lahti-Tampere-Pori-Turku-Helsinki –renkaan sisäpuolella, kasvihuonekaasuja syntyisi korkeintaan 50 kiloa. Berliinissä avataan maailman suurimmat turismimessut, ja siellä kiinnitetään huomio myös matkustelun eko-ongelmiin.

Kun lukee gay-foormeilta ”mihin matkustaisit” –keskusteluja, niin ilman muuta suositellaan koko ajan suuria kaupunkeja kaukana meistä. Aina on lähdettävä ulkomaille. Tuntuu, että gay-mielellä ei kannata matkustella kotimaassa, koska ei ole mitään gay-ystävällisiä palveluita. Ja monella on huonoja kokemuksia: kun on lähdetty suurin odotuksin vaikkapa Helsngistä Turkuun tai Tampereelle, paikallisessa baarissa onkin saanut olla ihan yksikseen, kun on sattunut olemaan "kovin rauhallinen ilta".

Keski-Eurooppaan on syntynyt viime vuosina erityinen pride-turismi. Suuri joukko ihmisiä kiertelee koko kesän isojen lähikaupunkien pride-tapahtumissa. Siitä on tullut matkailullisesti niin merkittävää, että kaupunkien matkailuviranomaiset ovat tehokkaasti tukemassa tällaista kotimaan matkailua.

Mahtaisiko menestyä, jos joku lomayrittäjä tarjoaisi lomamökkejään järven rannalla gay-väelle? Se vaatisi varmaan monenlaista oheispalvelua, kuten iltadiskot, saunat, yms. yms. Jotenkin kaipaan suomalaiseen maisemaan, nyt, kun ilmeisesti Tulirannassakaan ei järjestetä mitään.
  • 2 / 13
  • vaeltaja2006
  • 2.4.2007 8:25
Viikonlopputarjouksena sain lennon Varsovan Prideen 120 eurolla. Samalla hinnalla olisi päässyt myös Budapestiin. Hinnasta lähes puolet menee lentokenttämaksuihin. Epäilen että Finnair joutuu selvitystilaan lähiaikoina.
Ensi viikonloppuna matkustan hautajaisiin Kuopion lähelle. Junamatka lähes 100 euroa ja päälle paikallisliikenteen kulut eli yhteensä enemmän kuin Varsovan matka. Taidan mennä omalla autolla.

Tällaisella hintapolitiikalla: Tervetuloa kasvihuoneilmiö. Kannattaa matkustaa maailmalla nyt. Tulevaisuudessa ulkomaanmatkoilla maksetaan kovia haittaveroja! Vai onko maailmalla matkailu kaikkine haittoineen pyhä lehmä, johon ei saa koskea.
KLM on kehittänyt Pohjolassa asuvalle bailukansalle räätälöidyn uuden tuotteen Party flight to A'dam. Ideana on bilettää Amsterdamissa koko yön, joten rahaa ei kulu hotelliin. Kaupunkiin saavutaan lauantaina illalla ja paluu on varhain sunnuntaina. Hinta Helsingistä n. 180 euroa, tosin tarjous ei ole voimassa ihan joka viikonloppuna.

Ehkä vähän turhuuden markkinoilla liikutaan. Vaikka tuskin ne koneet kentälle jäisivät, oli bilelentoja tai ei. Joidenkin ekologinen tanssijalanjälki nyt vain on isompi kuin toisten... :-/
mitenhän se oli, oisko ollut että yhden perheen lomamatka kanarialle vie yhtä paljon energiaa kuin perheen omakotitalon lämmittäminen vuodeksi. toivottavasti en nyt muista ihan väärin... jokatapaksessa, todella epäekoahan lentomatkustelu on. lisäksi vielä se pointti, että jos matkustellaan köyhempiin maihin, siellä ei elellä paikallisten tapojen mukaan vaan tuhlaillaan länsimaalaiseen tyyliin esimerkiksi vettä.
Suomesta löytyy hurjasti matkailukohteita, kun vaan viitsii selvittää! tietysti riippuu pitkälti siitä, mitä lomamatkalta haluaa. jos haluaa bilettää, niin ehkä kannattaisi tehdä kerran vuodessa/ parissa pidempi reissu jonnekin kauemmas, matkustaa vaikka junalla. Miulle kyllä riittää matkailukohteita ihan Suomessakin, luonto ja rauhallinen meno kiinnostaa enemmän kuin biletys suurkaupungeissa.
  • 5 / 13
  • Ilopilleri
  • 13.7.2008 12:36
Turha meidän täällä piskuisessa Suomessa on pähkäillä olematonta vaikutustamme kasvihuonekaasuihin. Maailman suurimmat jätit Kiina, Intia, Yhdysvallat ja kumppanit eivät piittaa kaasuista tuon taivaallista. Siinä sivussa joku viiden miljoonan asukkaan Suomi on kuin se kuuluisa kärpäsen pieru Saharassa.
  • 6 / 13
  • Public eye
  • 13.7.2008 12:51
Niin, enhän minä mutta ne muut...
Ilopilleri on muiden joukossa sisäistänyt hyvin esimerkiksi Yhdysvaltojen logiikan. "Ei meidän tarvitse tehdä mitään ennenkuin Kiina ja Intia parantavat tapansa".
Kaiketi perustelut ovat aivan samanlaiset myös kahdessa viimeksi mainitussa. Kun kehittyneet teollisuusmaat ovat saaneet asiansa kuntoon ympäristöstä piittaamatta, miksi kehittyvien maiden pitäisi lyödä yht'äkkiä lyödä kapuoloita oman kehityksensä rattaisiin olemalla sen parempia ympäristöasioissa?

Asenteissa on vielä paljon parantamisen varaa, ja aina paras tapa on aloittaa omistaan. Kuinkahan suuri katastrofi tarvitaan, että ihmiset oikeasti heräävät näkemään, mitä ovatkaan tälle lainaksi saamalleen maapallolle tekemässä? Silloin tosin taitaa olla jo myöhäistä.
  • 7 / 13
  • Ilopilleri
  • 13.7.2008 16:08
On aivan turha hurskastella. Tottakai ekologinen elämäntyyli ja kestävä kehitys ovat kannattamisen arvoisia ideoita, mutta ei siitä mitään hyötyä ole, että suomalaiset potevat huonoa omaa tuntoa ja yrittävät elää mahdollisimman ympäristöystävällisesti, jos samaan aikaan planeetan suurimmat tuhlaajat ja saastuttajat viis veisaavat koko asiasta.
  • 8 / 13
  • kesäpoika
  • 13.7.2008 21:07
Tarkoitatko Ilopilleri, että jos muut ei välitä, niin sinunkaan ei tarvi? Musta se antaa satakertaisen syyn välittää.
Missä päin maailmaa on eläminen ekologisesti vähiten kuluttavaa? Suomi ei ikinä voi olla kovin korkealla sijalla, taloja pitää lämmittää vähintään 3/4 vuodesta, etäisyydet ovat pitkiä jne.

Kuinka monta sukupolvea kestäisi "ekologinen takaisinmaksu", mikäli Suomi tyhjennettäisiin ja asukkaat siirrettäisiin tuonne em. ekologisesti optimaalisimmalle seudulle?
Sitä ekologisuutta voisikin hakea ennen kaikkea niistä ei-välttämättömistä asioista ja valinnaisista vaihtoehdoista, kuten vaikkapa lomamatkat, kodin lämmittäminen ja tuulettaminen samanaikaisesti pakkasella jne.
On miljoona asiaa, joissa voisi vähän aivojaan käyttämällä ja pientä vaivaa nähden saada aikaan suuren muutoksen oman ekologisen jalanjälkensä pienentämiseksi. Esimerkiksi julkisen liikenteen suosiminen aina kun sellaista suinkin on tarjolla ja oma lihasvoima esim. polkupyörän kuljettamiseksi lyhyillä matkoilla ei riitä, on yksi esimerkki.
k_ma kirjoitti: "Kuinka monta sukupolvea kestäisi "ekologinen takaisinmaksu", mikäli Suomi tyhjennettäisiin ja asukkaat siirrettäisiin tuonne em. ekologisesti optimaalisimmalle seudulle?"

Käy katsomassa luovutetulla alueella. Paikoin kulttuuri ennen talvisotaa on kadonnut ihan tyystin ja tuntuu että neuvostoajankin monumentit ovat rapistumassa ja romahtamassa hyvää vauhtia.

Voit katsella hyviä esimerkkejä rapistumisesta täältä: http://prokarelia.net/KarjalanTragedia/ .Ei sovi herkille.
Suosikkini kirjassa on salaperäinen palatsi sivulla 150.


Siltä pian loppukin Suomi näyttää.
Helsingin Sanomat tarttui tänäisessä numerossaan tähän ajankohtaiseen asiaan kahdessakin jutussa. Suomalaisen rakentamisen energiatehokkuus on jäänyt pahasti jälkeen 20 vuoden takaisesta hyvästä kehityksestä, ja polkee nykyään paikallaan. Jos haluaa itselleen energiatehokkaan talon, se on rakennettava itse.
http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Suomessa+rakennetaan+energiaa+tuhlaavia+taloja/1135237856095
Suomen ilmasto ei siis ole kovin hyvä tekosyy tuhlata energiaa.

Toinen laaja juttu käsittelee Interrail-matkailun lisääntyvää suosiota etenkin aikuisten joukossa. Monet valitsevat halpalennon sijaan tai sen täydennykseksi Interrail-kortin ilmastonmuutoksen torjumiseksi ja saadakseen enemmän irti lomamatkastaan tavallisten ihmisten parissa. Suosittelen itsekin, alkukesästä Keski-Euroopassa junamatkailleena. Junassa tapaa aina mielenkiintoisia ihmisiä aivan eri tavalla kuin kiireisissä, ahtaissa ja usein jotenkin kireätunnelmaisissa lentokoneissa.

Nimim. Interrail-matkailija jo vuodesta 1972.
Lentoliikenne tuottaa kai jonkun 3% EU:n kasvihuonekaasuista. Lihantuotanto lienee reilusti suurempi saasteiden tuottaja. Syökää kasvisruokaa ja lentäkää jos siltä tuntuu.

Junalla matkustaminen on toki suositeltavaa. Keski-Euroopassa asuminen olisi kulkuyhteyksien vuoksi mahtavaa. Jostain Etelä-Saksastakin puksuttaa muutamassa tunnissa vaikka minne. Alppien eteläpuolella on heti ihan erilainen ilmastokin.

Tosin etelämpänä asuessa ei olisi niin suurta hinkua matkustaakaan kauemmaksi. Täältä pimeyden keskeltä on vain lähes pakko päästä jonnekin talvella.