Itävalta: uusi hallitus - homoliitoille: ei

  • 1 / 6
  • vaeltaja2006
  • 8.1.2007 20:11
Itävaltaan on saatu suuri hallituskoalitio, mutta homoliitto ei kuulu hallitusohjelmaan. Itävallan yleisradio kertoo, että konservatiivinen kansanpuolue esti homoliiton ottamisen hallitusohjelmaan. Toinen hallituspuolue, sosiaalidemokraatit, lupasivat ennen syksyn vaaleja, että vihdoinkin homot ja lesbot tasa-arvoistetaan. Mutta toisin kävi. Epätasa-arvoisuudet poistetaan erillisellä lailla (!). Vihreiden Ulrike Lunacek sanoi suorin sanoin, että homoja ja lesboja petettiin taas kerran.
  • 2 / 6
  • vaeltaja2006
  • 12.1.2007 7:59
Itävallasssa sosiaalidemokraattinen ministeri Maria Berger haluaisi maahan homoliitot. Muutenkin pitäisi parantaan muiden kuin avioliitossa olevien parien oikeudellista tilannetta. Die Presse haastatteli Bergeriä. Berger sanoi, että on ehkä olemassa mahdollisuus muutokseen, koska ÖVP eli vastahankaan oleva kansanpuolue on kokenut ”nuorennusleikkauksen”, ja nuoremmat ajattelevat uudella tavalla. Siellä on ehkä jo hieman halukkuutta keskustella asiasta.
  • 3 / 6
  • vaeltaja2006
  • 17.1.2007 11:34
Itävallan perheministeri on eronnut, lapseton ja homofobinen

Kurier-lehti kävi haastattelemassa terveys- ja perheministeri Andrea Kdolskya. Hän kuuluu konservatiiviseen kansanpuolueeseen, ÖVP:hen. Hän nauttii porsaanpaistista, savukeista silloin tällöin ja perheonnesta myös ilman lapsia. Kirjassaan ”Lapsettomana, no entä sitten?” (nimi suomennettu saksankielestä) hän esittelee lapsettomuuteen liittyviä ennakkoluuloja. Kurierin toimittaja kysyy: Eikö hän lapsettomana ole väärällä paikalla. Ei, hän sanoo. Hän halusi rohkaista ihmisiä, jotka ovat itsestään riippumatta lapsettomia. Hänelle ero miehestään oli helpompi kun ei ollut yhteisiä lapsia.

Miten hän suhtautuu homopareihin? Perheministeri sanoo, että perinteistä perhettä pitää tukea. Jokaisella lapsella on oikeus isään ja äitiin. Mutta hän ei tuomitse muita perhemuoroja. Niitä eio pidä leimata eikä tehdä rikollisiksi.

Perheministerin kuva on lehdessä
http://www.kurier.at/nachrichten/oesterreich/50862.php
  • 4 / 6
  • vaeltaja2006
  • 17.1.2007 12:34
Homopari adoptoi lapsen. "Pitkä ja kivinen tie", he kertovat operaatiostaan. Karl Sibelius ja Rainer Bartel kertoivat kokemuksistaan Itävallan tv:n lähetyksessä. Sibelus on laulaja, ohjaaja ja näyttelijä. Elämänkumppani on yliopiston dosentti Linzissä. Adoptoitu tyttö syntyi maaliskuussa 2005 Chigagon slummeissa. Perheen kuva on tässä internet-sivulla:
http://www.networld.at/index.html?/articles/0703/10/161798.shtml
  • 5 / 6
  • vaeltaja2006
  • 18.1.2007 7:55
Kevään ylioppilaskirjoitukset lähestyvät. Jos olisin abi, ottaisin tärpiksi homoliitot ja sateenkaariperheet. Sitä teemaa voi käyttää hyvin monissa tilanteissa, mm. aineessa. Selvittäisin, mitä ovat sateenkaariperheet englanniksi (tai muulla kielellä) ja mitä sanaa käytetään homoliitoista. Ja mitä tarkoittaa patchwork family.

Jos tulee sopiva otsikko suomen kielen aineisiin, niin tässä on asiaan liittyvää materiaalia. Aamun Die Presse kävi haastattelemassa Itävallaan korkeimman oikeuden presidenttiä Irmgard Grissiä, aiheena: homoliitot ja lainsäädäntö.

Jos olisitte oikeusministeri, mitä lakeja muuttaisitte Itävallassa?
Nykylaeilla tullaan toimeen, mutta se ei tarkita, etteikö yksittäisillä alueilla olisi tarkennustarvetta.

Oikeusministeri Maria Berger haluaisi muuttaaa perhelakeja lähemmäksi olemassa olevaa todellisuutta. Mitä mieltä olette tällaisesta uudesta instituutiosta, reiksteröidystä parisuhteesta?
Tällaisella säännöksellä olisi signaalivaikutus suuremman hyväksynnän suuntaan. Se voisi olla yhteiskuntapoliittisesti hyvä asia. Oikeudellisesti nykyisten lakien avulla tullaan toimeen. On kysyttävä, onko tällä hetkellä vielä erilaista kohtelua sen mukaan, onko kyseessä yhdessä elävä pari vai aviopari. Ainakin asuntoasioissa asiat ovat kunnossa. Kun toinen vuokraa asunnon, toisella on oikeus muuttaa mukana, vaikka ei olisikaan avioliitossa. Perintoasioissa on erilaisuutta. Vain avioliitossa jälkeenjääneellä on perimysoikeus. Asiaa voi järjestellä testamentilla, mutta siitäkin seuraa korkeampi perintövero. Muuten siviilioikeudellisesti avioiittoja ei ole asetettu parempaan asemaan. Jos halutaan vielä tasa-arvoisempaa kohtelua, se ei ole oikeusistunten asia.

Entä oma mielipiteenne?
Tämä mahdollisuus pitäisi antaa. Koska näitä liittoja on, yhteiskunnan asenteen niitä kohtana pitäisi muuttua myönteisemmäksi. Yksi tie tähän olisi parisuhteiden rekisteröinti.

Nyt naimisiin voivat mennä vain eri sukupuolta olevat parit. Onko tässä syrjintää?
Siinä mielessä on syrjintää, että vain tietynlaiset parit voivat solmia avioliiton. Mutta avioliitto on tasapaino oikeuksien ja velvollisuuksien suhteen. Jos on lapsia, on tiettyjä velvollisuuuksia lasten suhteen. Mielestäni samaa sukupuolta olevat parit eivät ole syrjittyjä oikeudellisesti. Heillähän ei ole niitä velvollisuuksia, joita on aviopareilla. Ainoa ero on yhteiskunnan hyväksyntä. Monien mielestä on haitallista, että heidän liittonsa ei voi saada yhteiskunnan virallista hyväksyntää. Lain muuttamisella tuo hyväksyntä saataisiin.

Pitäisikö teidän mielestänne antaa mahdollisuus samaa sukupuolta olevien viralliseen liittoon?
Mielestäni kyllä. Tässä asiassa ollaan nyt muutosvaiheessa. ja paljon on jo tehty.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on myös ollut aktiviivinen. Siellä käsiteltiin esim. homoparien vuokraoikeuteen liittyviä asioita, niin että parin toiselle osapuolele saatiin oikeus muuttaa samaan asuntoon.
Niin, tuomarit ovat sidottuja lakeihin ja oikeusjärjestelmä vaatii tietyn jatkuvuuden. Kun yksi osapuoli saa jonkin oikeuden, se usein merkitsee toiselle takaiskua. Tässä tapauksessa esim. vuokranantajat joutuivat perääntymään. Lainsäätäjä joutuu miettimään, mitä vaikutuksia lainsäädännöllä on eri osapuolille. Kaikkea tätä miettimistä ei voi siirtää oikeusistuimille ja perustuslakituomioistuimelle.
  • 6 / 6
  • vaeltaja2006
  • 1.2.2007 11:07
Tirol.com-sivulla (tirolilainen mediakonserni) on tänään Florian Weissmannin yhteenvetoartikkeli homoliitoista. Homoliitot tulevat vähin äänin Itävaltaankin.
----------
Uusin kiehunta on käynnissä Italiassa, jossa huomenna tuodaan hallitukseen uusi lakiehdotus. Soppa on syntymässä siitä, että tasa-arvo ollaan antamassa avoparien lisäksi homopareille. Vatikaani on varpaillaan. Perinteinen perhe on vaarassa.

Kuukausittain kuullaan uutisia, miten eri puolilla maailmaa homojen ja lesbojen oikeuksia lisätään.Viime päivinä on puhuttu USAlaisesta New Jerseystä ja Meksikon pääkaupungista. Kansainvälinen suunta on selkeä eikä sitä voi enää kääntää. Jos Italia saa homoliitot, vanhasta Euroopasta jäävät jäljelle homoliittojen torjujiksi vain Irlanti, Itävalta ja Kreikka. Uusissa EU-maissakin on jo käynnissä liikehdintä kohti homoliittoja.

Itävalta jälkijunassa

Itävallassa homot ja lesbot saavat vielä odottaa, vaikka yleinen mielipide alkaa kääntyä heidän puolelleen. Kuitenkin hallituskoalitio pyyhki yli kaikki homoliittoaikeet. Siinä on kuitenkin ongelma hallituskoalitiolle. Kun homoliittoja ei haluta virallistaa, uudistukset on pakko kirjata ”syrjinnänvastaisiin” toimenpiteisiin.

Hallitussopimuksessa on määritelty, että oikeudelliseen tasa-arvoon pyritään. On siis rakennettava jonkinlainen ”kevythomoliitto” ihan niin kuin Italiassa. Homoliitto-sanaa ei kuitenkaan saa sanoa ääneen, sillä silloin koko hanke romuttuisi. Konseravatiivinen kansanpuolue, joka on vastustanut homoliittoja, joutuu vaalitappion jälkeen ottamaan uuden suunnan. Myös sosiaalidemokraateille asia on hankala, koska osa sossujen äänestäjistä on konservatiivisia. Ei puhuta homoliitoista, mutta silti pyritään eteenpäin asiassa.

Tällaisia tasa-arvouudistuksia voi tulla: homoparien tasa-arvo huoneenvuokrauslakiin, hoitovapaisiin, väkivallan suojaan, sosiaalivakuutuksiin, sairaalakäytäntöihin ja mahdollisesti perintö- ja verolakiin. Ilmeisesti pyritään kiertotietä samaan, mihin homoliitot veisivät. Mielipidemittauksissa kansalaiset selvästi puolustavat homopariasiaa.