USA: Poliisi vainosi homoja 40 vuotta sitten

Gay-liikkeen lähtölaukauksena on pidetty Stonewall Innin tapahtumia kesäkuun 29. pnä 1969. Todellisuudessa poliisin harjoittamaa mielivaltaa ja brutaalia väkivaltaa oli jo paljon ennen, mutta historialliset dokumentit ovat hajanaisia. Erityisesti Amerikan länsirannikolla monet homoliikkeen veteraanit sanovat, että liikaa korostetaan New Yorkin tapahtumia. Vastarintaa oli jo ennen New Yorkia.

Los Angelesista kerrotaan tarinaa Cooper's Donuts baarista Main Streetillä. Kaksi poliisia tuli tekemään ratsiaa ja tarkistamaan henkilökortteja 1958. Joukosta otettiin mielivaltaisiesti viisi miestä, jotka vietiin poliisiautoon. Baarin väki levittäytyi kadulle poliisiauton eteen ja viskeli poliiseja kaikella mahdollisella kahvikupeista lähtien.

San Fransiscossa oli siihenastisista suurin suuri poliisiratisa 1961. 89 miestä ja 14 naista pidätettiin aamuyöllä Tay-Bush Innissä. Uudenvuoden aattona 1964 600 homoa ja lesboa tuli uudenvuoden bileisiin, mutta poiisi valokuvasi kaikki Se oli ensimmäinen kerta, kun myös heterot näkivät homojen häirinnän. Ainakin neljä osanottajaa, joista 3 lakimiehiä, pidätettiin. Uudenvuoden bileet oli järjestänyt Uskonto ja homoseksuaali –neuvosto. Järjestäjät pitivät kaksi päivää myöhemmin lehdistötilaisuuden poliisin kovien otteiden vuoksi. Helmikuussa oikeusistuin vapautti pidätetyt syytteistä. Toukokuun 1965 lopulla osoitettiin ensimmäistä kertaa mieltä Valkoisen talon edessä Hallitusta syytettiin homojen ja lesbojen syrjinnästä. Muutamaa päivää myöhemmin järjestettiin myös Philadelphian kaupungintalon edessä mielenosoitus ja heinäkuun viimeisenä päivänä Pentagonin edessä., koska armeija kohtelee homoja asiattomasti. Valkoisen talon edessä oli 23.10.1965 FBIn laskujen mukaan 35 mielenosoittajaa.

San Fransiscon Compton’s Cafeteriaan tehtiin iso ratsia elokuussa 1966. Kun poliisi astui baariin, hän kiinnitti huomion naiseksi pukeutuneeseen. Se oli laitonta. Yksi naiseksi pukeutunut heitti poliisin naamalle kahvikupposen. Siitä syntyi isompikin meteli, jossa huonekaluja rikottiin, samoin ikkunoita, ja yksi auto sytytettiin tuleen. Tapaus aiheutti kuitenkin sen, että poliisin ja LHBT-väen kesken yritettiin avata keskusteluyhteys ja poliisi sai sensitiivisyyskoulutusta. Tapauksen muistoksi paljastettiin viime kesäkuusa muistolaatta tapahtumapaikalle. Näisstä tapahtumista on tehty myös dokumenttielokuva ”Screaming Queens”.

Uudenvuoden juhlien aikaan 1967 (40 vuotta sitten) poliisi teki ratsioita monissa Los Angelesin gay-baareissa. Ratsiat olivat varsin kovaotteisia. Black Catissa Silver Lakessa ainakin 16 henkeä loukkaantui, kun poliisi hyökkäsi suutelevien parien kimppuun uutena vuonna keskiyöllä Monet asiakkaat yrittivät paeta kadun vastakkaiselle puolelle New Faces –baariin, jossa pidettiin drag-kilpailua. Poliisi seurasi perässä ja aiheutti yhden asiakkaan vaikean loukkaantumisen. Viisi päivää myöhemmin Sunset Boulevardilla on usean sadan henkilön mielenosoitus poliisin toimenpiteitä vastaan.

Helmikuun 11. pnä 1967 pidettiin toinen mielenosoitus, jossa protestoitiin poliisin väkivaltaa. Samassa yhteydessä perustettiin militantti gayryhmä Pride.

Tiedonälitys ei silloin toiminut. Ei ollut omia lehtiä eikä radioasemia. Ilman toimivaa tiedotusta ei voi olla yhteistä toimintaa. Gayveteraani Jim Kepner (1923-1997) alkoi suunnitella oman gay-lehden perustamista ja se saatiinkin aikaan syyskesällä 1967. Syntyi Advocate-lehti. Myöhemmin Advocate kertoi, että CIAlla oli 300 000 homoseksuaalisuuden takia pidätetyn ihmisen rekisteritiedot.

Erikoista siihen aikaan oli myös lainsäädäntö, jonka mukaan homoksi tunnetuille henkilöille ei saanut tarjoilla alkoholijuomia. Lain tulkinta muutettiin vuonna 1967 New Jerseyn korkeimman oikeuden päätöksellä. New Yorkin korkein oikeus teki samanlaisen päätöksen.

Mielenkiintoista on myös se, että Kanadassa poliisiratsiat olivat pahimmillaan 10 vuotta myöhemmin.

Meillä Suomessa on vielä poliisin toiminta tutkimatta. Setalla oli 1980-luvulla keskustelutilaisuus väkivallasta ja siellä poliisiviranomainen sanoi, kun kysyttiin mustista listoista, että poliisilla saa olla erilaisia listoja.
  • 2 / 13
  • vaeltaja2006
  • 5.1.2007 9:54
Kuuuisa Stonewall-baari avautuu jälleen helmikuussa 2007 uudistustöiden jälkeen. Nykymuotoinen homojen vapautusliike sai alkunsa siitä baarista 1969. Baarilla ei ole mennyt kovin hyvin, vaikka baarin pitäisi olla naailmankuulu. Edelliset omistajat eivät enää pystyneet maksamaan kovia vuokria, ja nyt on uusi isäntä. Aikaisemmat isännät olivat pahoillaan siitä, että nykynuoret homot eivät tunne historiaansa ja vanhemmat eivät välitä siitä. Sen sijaan baarin naapurusto on tarkkana, ettei leviä melua eikä roskaa.
  • 3 / 13
  • Pora-liike
  • 6.1.2007 18:08
"Uudenvuoden aattona 1964 600 homoa ja lesboa tuli uudenvuoden bileisiin, mutta poiisi valokuvasi kaikki Se oli ensimmäinen kerta, kun myös heterot näkivät homojen häirinnän."

Jaa muka ei koskaan McCarthyn aikana?
Olen kuullut, että sellaiset jotka matkustelivat paljon eivät päässeet helposti (Kanadan) rajan yli takaisin Yhdysvaltoihin vaan käännytettiin takaisin, vaikka siis oli USA:n kansalaisuus.
Hyvä Pora-liike.

Mistä olet tuollaista kuullut?

Toivottavasti et päässäsi puhuvilta ääniltä?

Miten tämä yleensä liittyy koko juttuun?

Kanada (perin brittiläisine perinteineen) oli Senaattori McArthyn aikoina ihan yhtä homovihamielinen, ellei vielä pahempi kuin USA. Esim. lobotomiaa harrastettiin.

Rajanylitys USA:n ja Kanadan välillä oli jo tuolloin lähes pelkkä muodollisuus. Olisiko siis esim. FBI kasvattanut rajavartijoiden työtaakkaa lähettämällä heille listan henkilöistä, joita ei saanut kerran Kanadaan matkustettuaan enää päästää takaisin kotimaahansa koska he olivat homoja?

Täyttä SHI**IÄ!

McArthy sitä paitsi jahtasi "kommunisteja", eikä homoja, btw.
  • 5 / 13
  • Juksteri
  • 25.6.2009 20:01
Näinä päivinä siis tulee kuluneeksi 40 vuotta homojen ja lesbojen kansannoususta New Yorkissa. Tarkasta päivämäärästä tuntuu liikkuvan vaihtelevaa tietoa kesäkuun 27. ja 29. välillä. Wikipedian mukaan mellakka sattui varhain 28. kesäkuuta perjantain ja lauantain välisen yön pikkutunneilla.

Netistä löytyy paljon aiheeseen liittyvää materiaalia. Tässä muutamia:

http://www.aarp.org/makeadifference/advocacy/stonewall_40th_anniversary/
http://fi.wikipedia.org/wiki/Stonewallin_mellakat
  • 6 / 13
  • Ilvesheimo
  • 26.6.2009 7:17
Noin eurooppalaisena en hirveästi intoilisi Stonewallista. Miten olisi vaikka Karl-Heinrich Ulrichsin homoja puolustavan julkisen puheen juhlinta elokuussa? Atlantin tällä puolen hlbtq-liikkeellä on huomattavasti pidemmät juuret kuin USAssa, vaikka natsit ja sota katkaisivatkin trendin lähes täysin.

http://en.wikipedia.org/wiki/Karl-Heinrich_Ulrichs

Wikiin täytyy toki suhtautua varauksella,mutta tämä vaikutti suht asialliselta. Ranskan vallankumouksen aikoihin vaikutti myös homoja puolustava ryhmä, mutta en tähän hätään löytänyt viitettä. Wikipediasta löytyy myös HLBT-timeline,mutta se on suppea ja lähdeviitteet puuttuvat suurelta osin.
Ilvesheimon kanssa olen samoilla linjoilla. Amerikkalaisilla on suuri tarve rakentaa historiaa tyyliin muistolaatta Amerikan N:s presidentti kävi tässä metsän reunassa tarpeillaan matkallaan sinne ja sinne. Minua hiukan tuo kaikki huvittaa. Historia, jota me Euroopassa pidämme arkipäiväisenä lähimenneisyyden asiana, pyritään siellä alleviivatusti nostamaan esille.

Muutama vuosi sitten vierailimme Virginiassa, Yhdysvaltain kolmannen presidentin Thomas Jeffersonin (virassa 1801-1809) Monticello nimisellä kotitilalla. Se sijaitsee komealla kukkulalla. Siellä tehtiin arkeologisia (!) kaivauksia päärakennuksen lähistöllä. Tavoitteena oli löytää ja tallentaa muinaishistoriallisia, maahan hautautuneita esineitä muistuttamaan kolmannen presidentin elämästä. Kaivauksista ja niiden suuresta merkityksestä saimme kuulla esityksen. Isäntiemme vuoksi en voinut kuin hymyillä vinosti sisäänpäin.
  • 8 / 13
  • Pora-liike
  • 26.6.2009 20:22
Sama henkilönpalvonta on tässä valtiossa ollut ainakin Leninin ja Kekkosen suhteen.
  • 9 / 13
  • Juksteri
  • 26.6.2009 23:35
Mikäpä ettei Karl-Heinrich Ulrichsia tai muita historian LGBT-hahmoja voisi nostaa entistä enemmän esille. Mutta ei kai Stonewallista mainitseminen ole pois keneltäkään? Stonewall on sikäli ajankohtaisempi kuin vaikkapa Ulrichs, että Helsingissä vietetään juuri Pride-viikkoa. Priden ajankohta juontuu nimenomaan Stonewallin tapahtumista.

En ole käynyt Monticellossa, mutta Kekkosen synnyinkodissa Lepikon torpassa olen käynyt. Se oli primitiivisyydessään häkellyttävä, etenkin jos sitä vertaa Monticelloon, joka sentään on rakennettu 130 vuotta ennen Kekkosen syntymää.
  • 12 / 13
  • Olli Stålström
  • 29.6.2009 21:50
Ole hyvä, Gerry. Lykantropia on muuten tosi hyvä teos. Kiitos siitä!

Olli
Väkivaltainen rasismi turvapaikanhakijoita kohtaan pelottaa. Välinpitämättömyys ja fasismin lisääntyminen huolestuttaa, koska väkivallan kohteeksi aletaan hyväksyä myös muut "epäisänmaalliset" ryhmät. Uusintaako?