Ateismiliike nousussa

Paha uskonto

Arvatkaa, kenestä nyt puhutaan? Ainoan supervallan presidentti kääntyi säännöllisesti hänen puoleensa. Mutta myös supervallan intohimoisimmat vastustajat halusivat yhteyden häneen ennen kuin sytyttivät vyöllä olevat itsemurhapommit. Mutta oli myös paljon niitä, joille hän ei ollut auktoriteetti, mutta silloin oltiin hiljaa, sillä kennenkään tunteita ei ole lupa loukata. Hän on tietenkin Jumala.

Mutta kaikella on aikansa. Yksi mies haluaa tehdä lopun uskovaisten puuhista. Hän on Richard Dawkins, maineikas 65-vuotias englantilainen evoluutiobiologi. Hän on käynnistänyt taistelun uskontoa vastaan. Dawkinsia juhlitaan kuin profeettana erityisesti Amerikassa, jossa fanaattiset evankeliset kovan linjan uskovaiset ovat päässeet hämmästyttävällä tavalla sekaantumaan politiikkaan. New York Timesin Top ten –listalla on jo 11 viikkoa ollut Dawkinsin kirja "The God Delusion" (”Jumalaharha”).

On, kuin ihmiset olisivat jo odotelleet tällaista rohkeiden ajatusten esittäjää, joka uskaltaa sanoa, että moni paha maailmassa on uskonnosta lähtöisin. Muitakin uskonnon kritisoijia on liikkeellä: kirjailija Sam Harris kirjalla "Letter to a Christian Nation" ja filosofi Daniel Dennet kirjallaan "Letter to a Christian Nation"

Dawkins sanoo, että Amerikassa on 20-30 miljoonaa ateistia, mutta heidät on työnnetty julkisuuden marginaaliin. Dawkinsin mukaan he ovat samassa tilanteessa kuin homoliike 20 vuotta sitten. Tarvittaisiin coming-outia.

New Atheistis –liike on jo huomattu. Newsweek kirjoitti siitä, samoin teknologialehti Wired. Joka viikko Amerikassa syntyy uusia aktivistiryhmiä, ja erityisesti internetin blog-avaruudessa alkaa tuntua siltä, että nyt ollaan löytämässä seuraava suuri juttu, "The Next Big Thing".

Amerikassa fanaattisilla uskontoryhmillä on suuri vaikutusvalta republikaaneihin. Mutta myös keskusta on heidän talutusnuorassaan. Kukaan keskustassa ei kehtaa ryhtyä äänekkäästi vastustamaan. Evoluutioteoriaa yritetään kammeta alas ja tilalle tuodaan ”älykäs suunnittelu”, joka muka on tiedettä ja perustuu raamatun luomiskertomukseen. Fundamentaalikristityt yrittävät homoliittojen ja kantasolututkimuksen varjolla saada lisää vaikutusvaltaa. Myös ulkopolitiikkaan haluttaisiin sotkeutua ja puhutaan kulttuurien sodasta eli kristillisen lännen ja islamin vastakkainasettelusta. Dawkinsin ”taistelupari”, brittiläinen Keith Porteous Wood sanoo, että ihmiset alkavat olla aika kypsiä tähän uskonnollisten piirien vyörytykseen. Hän kuuluu englantilaiseen "National Secular Societyyn”.

Yllättäen monet ovet ovat auenneet Dawkinsille. Viimeksi hän puhui erääässä kirkossa Cambridgessa (Massachusetissa). Pääsymaksu tilaisuuteen oli 3 dollaria. Hän puhuu kovin sanoin. Vanhemmat harjoittavat ”lastensa pahoinpitelyä” kun lapsille tuputetaan uskontoa. Uskonto on ”mielen virus”. Erityisesti Dawkins kritisoi niitä ateisteja, jotka sanovat, että itse eivät ole uskovaisia, mutta jotkut toiset tarvitsevat uskontoa.

Dawkins käy taistoon uskontoa vastaan. Hän kritisoi rajusti sitä vastaan, että muiden on kunnioitettava toisten jumalauskoa. Jumalaa epäilevät ja liberaalit on saatava selkeästi vastustamaan uskontoa. Jos ei olisi uskontoa, ei olisi kulttuurien yhteentörmäystä, eikä tieteen tarvitsisi painiskella älyttömien kysymysten äärellä. Lapset kasvatettaisiin järkevään ajatteluun ja WTC-tornit olisivat paikoillaan. Ei olisi Pohjois-Irlantia eikä kunniamurhia. Dawkins sanoo, että hän jättää uskovat rauhaan vasta kun ne jättävät muut rauhaan, ja jättävät lapset rauhaan ja lopettavat keskinäiset taistelunsa

Uusien ateistien tiukan linjan ymmärtää paremmin kun muistaa, miten uusi uskonnollisuus käyttää rajuja menetelmiä (aborttilääkärimurhat, yms.). Uusilta ateisteilta on esim. tämä internet-sivusto: http://whydoesgodhateamputees.com/
Sam Harris kysyy kirjassaan: kuka tekee abortteja? Vastaus: Keskenmenoja on 20% raskauksista. Jumala tekee siis eniten abortteja. New York Timesissä kolumnisti jo varoittelee ateistiprikaateista ja heidän aggressiivisesta militanttiudestaan. Toinen kirjoittaja sanoo, että maallinen fundamentalismi on aloittanut hyökkäyksensä uskonnollista fundamentalismia vastaan.

On odotettavissa, että ateistiliike alkaa levitä myös Eurooppaan. Joitakin ryhmiä on jo nyt.
http://www.the-brights.net

Euroopassa uskontokysymys on ajankohtainen. Turkki on ehkä liittynmässä EU:hun. EU:n perustuslain alkurivit aiheuttivat riitaa: pitääkö Jumala kirjata perustulakiin vai ei.

Lisää: http://www.taz.de/pt/2006/12/27/a0156.1/text
Yksi kaverini on hommissa USA:ssa nk. syvässä etelässä. Kysäisin missä ihmiset siellä tapaavat ja pitävät yhteyttä toisiinsa, kaljakapakassako? Hän kertoi ettei niitä ole hänen paikkakunnallaan juurikaan. Kirkko on se paikka, jossa tavataan. Se on keskeinen yhteisöllinen toimija sielläpäin. Kirkkoja myös löytyy useampaankin makuun.

Tästä jatkan, The Advocate (16.1.2007) -lehti pääkirjoituksessaan haukkuu Bushin hallinnon suhtautumisen tieteelliseen tutkimukseen perin suorasukaisesti. Kirjoitus on otsikoitu: "Hyvää Uutta Vuotta, Tiede - presidentti Bushin harkitulle tieteellisen tutkimuksen hylkimiselle on tulossa loppu".

Bushin hallinto ohjasi tieteellistä tutkimusta, vaimensi hallinnon linjaan sopimattomia tuloksia, ja jopa väärensi tieteellisiä tuloksia. Bushin uudelleenvalinnan jälkeen ilmaston lämpenemistä koskeva tieto torjuttiin. Kouluissa laajennettiin käsittämättömällä tavalla nk. pidättyvyysohjelmaa (abstinence-only), jonka mukaan seksin voi aloittaa vasta papin aammenen jälkeen. Nyt Bushin ohjelma koskee naimattomia jopa ikävuoteen 29 asti. Tiedemiehet ovat todenneet ohjelman perusteettomaksi. Tästä huolimatta ohjelmalle on osoitettu satoja miljoonia dollareita. Bushin hallinto pyytää kongressilta vielä lisää rahaa vuodelle 2007. Äskettäisen vaalituloksen jälkeen se saattaa olla vaikeampaa, kuin ennen vaaleja.

Pääkirjoitus povaa tieteelliselle tutkimukselle nykyistä parempia aikoja USA:ssa.

http://advocate.com/currentstory1_w.asp?id=40443
  • 3 / 5
  • Pete
  • 27.12.2006 20:14
Tiesittekö muuten, että tällaisella "militantilla ateismilla" on itse asiassa aika pitkät perinteet ehkä hieman yllättäen Intiassa. Tai no. Ehkä ei niinkään yllättäen, koska varmaan aika moni vähänkin tervettä järkeä omaava henkilö päätyy ateistiseen elämänkatsomukseen maassa, jossa on satoja tuhansia eri jumaluuksia jaloissa pyörimässä...

Intian ateistit ovat hyvin järjestäytyneitä. Ymmärtääkseni kansainvälisen vapaa-ajattelijain liiton päämaja on myös Intiassa.
  • 4 / 5
  • Irmeli K
  • 28.12.2006 4:32
Herra antoi ja Herra otti. Kiitetty olkoon Herran nimi. Armoa kaikille.
  • 5 / 5
  • vaeltaja2006
  • 22.1.2007 8:47
Kolme kuukautta sitten ilmestynyt evoluutiobiologi Richard Cawkinsin kirja jumala-harhaluulosta (The God Delusion) on yhä bestseller-listojen kärjessä USAssa ja Englannissa. Loppusyksystä Time-lehti omisti paljon tilaa tälle uuden ateismin ilmiölle.

Vuonna 2005 Prospect-lehti valitsi Dawkinsin kolmanneksi tärkeimmäksi intellektuaaliksi Noam Chomskyn ja Umberto Econ jälkeen. Paavin lehti sijoitti 17. sijalle. Dawkins on käynyt sotaansa uskontoa vastaan kirjoillaan , esitelmäsarjoillaan ja vuosi sitten englantilaisella tv-dokumenttisarjallaan ” Root of All Evil?” (kaiken pahan alku). Tv-sarjassa hän käsittelee uskonnon tuhoavaa roolia.

Dawkinsilla on myös oma säätiö: Richard Dawkins Foundation for Reason and Science. Internet-sivulla on esim. katkelmia hänen luennoistaan. Sivuilta on linkitys kaikille mahdollisille ateistisille sivuille, esim. Rational Response Sqad –sivulle, jossa uskontoa vastaan hyökätään esim. rienauksen keinoin.

Yksi näistä ateistiryhmistä on Bright, joka liputtaa sen puolesta, että voi elää myös ilman jumalaa. Ryhmä yrittää luoda ateisti-sanalle samanlaisen neutraalin mielikuvan kuin homoista käytetty uudissana gay.

Myös USAssa yritetään nostaa ateistien ja muiden ei-uskovaisten hyväksyntää ja luonnontieteellisten peruskäsitteiden arvoa. Dawkinsin kirjan alkusivuilla esitellään tärkeimmät näkökohdat Jumalan puolesta ja häntä vastaan. Neljännessä luvussa onkin sitten päästy lopputulokseen: ”Miksi todennäköisesti jumalaa ei ole?”. Siinä luvussa käydään käsiksi ns. älykkään suunnittelun käsitteeseen.

Älykkään suunnittelun puolesta puhujat kysyvät: voisiko tornadon ilmaan nostamasta rojusta ”sattumalta” syntyä A380-superlentokonejätti. Vastaus on selvä: ei synny. Siis tarvitaan älyä. Mitä vastaa Dawkins? Hän kääntää asian nurin niskoin ja toteaa vain, että jos jumala olisi luonut kaiken olevaisen, se olisi paljon paremmin suunniteltua kuin nykyinen maailma. Tähän voivat yhtyä ainakin ne, joilla on olkapääkipuja tai issiasta, ja syynä on hermoratojen huono suunnittelu.

Eniten Dawkinsia kuitenkin kiinnostaa uskonnon arki. Miksi se on levinnyt niin laajalle? Hän sanoo Darwinin tapaan, etttä uskonto on evoluution sivutuote. Dawkinsille uskonnolliset ajatukset ovat mielen viruksia, jotka leviävät aivoihin tietokonevirusten tapaan. Lasten uskonnollista kasvatusta hän pitää lähes lasten väärinkäyttönä.

Kirjan loppuosassa Dawkins esittelee, miten ihminen voi elää ilman jumalaa hyvänä ihmisenä. Ja hän myös muistuttaa, mitä pahaa uskonto on maailmassa saanut aikaan. Tuleepa mieleen, että pappi oli esim. Belgradissa johtamassa homojen hakkaamista viisi vuotta istten.

Dawkinsin kirja on aiheuttanut myös kielteistä kritiikkiä. On sanottu, että Dawkins tuntee huonosti teologiaa ja hän edustaa ateismiradikalismia. Käyttäytymisbiologi Kurt Kotrschal arvostelee Dawkinsia siitä, että hän ylittää oman erikoistumisalansa rajat samalla tavalla kuin monet kirkonmiehet ylittävät osaamisensa rajat, kun he käyvät puolustamaan älykästä suunnittelua evoluution sijasta.

(Pohjana Standard-lehden viikonlopulla ilmestynty artikkeli)

Otin tämän artikkelin mukaan tänne sen vuoksi että ranneliikkeen keskustelufoorumilla käydään runsaasti uskonnollista keskustelua.