Z-lehti lopetetaan
Näin tuossa Ranneliikkeen etusivulla väitetään! Höh, ja juuri perjantaina maksoin Setan jäsenmaksun. Voikohan sen peruuttaa - olen maksanut sen pääasiassa Z-lehden takia.
Tosi iso harmi. Kukakohan voisi jatkaa homolehteä? Tiedän kyllä yhden hyvän homosaitin, joka voisi hyvinkin laajentaa myös painettuun mediaan ;)
Hämmentävä uutinen!
Lehti on hyvin konkreettisesti näkyvä; ei sellaista näkyvyyttä korvata helpolla.
Lehteä on yritetty kaupata kustantajille varmaan pari vuotta, mutta ei ole kelvannut. Kustantajat vihaavat homoja... no ei vaan lehti on liian pieni ollakseen kannattava.
Tosi harmittava uutinen. Saakohan rahat takaisin, kun meillä on vielä puolen vuoden numerot saamatta tuon viimeisen lehden jälkeen? No, eipä sillä nyt niin suurta väliä, siis tuolla rahan takaisin saamisella. Mutta vitsi, kun lopettavat. Jos osaisin ja pystyisin, niin tekisin itse jotain z-lehden kaltaista lehteä. Tosin pienin muutoksin. Jotain brittiläisen Attituden kaltaista. Siinäpä vasta lehti. Pitää ilmeisesti ruveta tilaamaan sitä, tai sitten gay timesia. Kumpikohan noista nyt sitten olisi parempi?
HeSeta näyttää edelleen mainostavan nettisivullaan Z-lehden vuosikertaa osana jäsenmaksuaan. No, jäsenmaksuksi tosin mainitaan 39 euroa ja sivulla puhutaan vuoden 2006 jäsenmaksusta (ja jäsenille dtm:ssä vuonna 2005 tarjolla olevista alennuksista). Nyt jo erääntynyt jäsenmaksu on 40 euroa (Z-lehden kanssa).
On selvää, että HeSeta joutuu ilmoittamaan ensi vuoden jäsenmaksunsa maksaneille, että näillä on mahdollisuus periä takaisin saamatta jääneiden lehtien hinta (vuosikerta miinus yksi numero), koska lehtitilauksen osuus jäsenmaksusta on tiedossa oleva euromääräinen summa, jonka HeSeta on tilittänyt edelleen Z-lehdelle.
Onpa ikävää, että Suomen ainoa hlbt-lehti lopettaa. Tiedossa kyllä oli lehden taloudelliset vaikeudet. Z-lehden ongelma oli, että se ei osannut kunnolla päättää, oliko se järjestölehti vai lifestyle-lehti. Se, että lehteä kustansi Seta, ei ainakaan helpottanut tilannetta. Poliittiseksi järjestölehdeksi Z oli liian kepeä, kun taas lifestyle-lehden tekoon resurssit olivat liian pienet: matkailuartikkelit ja sisustusjutut olivat kotikutoisia verrattuna kilpaileviin lehtiin.
Ruotsissa kaikki on toisin: kaupallinen QX porskuttaa, jutut on hyviä, kuvat hienoja ja lehdessä on aina ykkösjulkimoiden ja -poliitikkojen haastatteluja. Lisäksi lehti on täynnä mainoksia. Sitten on erikseen kuivakkaan asiallinen Kom Ut -lehti, joka sekin on omassa lajissaan parempi kuin Z.
Eikö Suomessa pystyttäisi samaan? Nyt Z-lehden raunioista olisi mahdollista nostaa uusi QX:n kaltainen lehti. Ja Setan toivoisin kehittävän jonkinlaisen, edes muutaman kerran vuodessa ilmestyvän jäsenlehden. Muuten Setan jäsenet ovat ihan kuutamolla siitä, mitä järjestössä tapahtuu.
Mistä saataisiin koottua voimat uuden lehden taakse?
Ville kirjoitti: "Ja Setan toivoisin kehittävän jonkinlaisen, edes muutaman kerran vuodessa ilmestyvän jäsenlehden. Muuten Setan jäsenet ovat ihan kuutamolla siitä, mitä järjestössä tapahtuu."
Seta:n edustajistossa tuotiin useammassakin puheenvuorossa esille juuri tuo, että jäsenistölle / jäsenjärjestöille pitäisi saada enemmän tietoa siitä, mitä valtakunnallinen Seta (hallitus ja toimihenkilöt) tekee. Z-lehdessähän ei kauheasti tuollaista sisältöä ollut viime vuosina. Ajankohtaisista asioistakin on yleensä saanut paremmin ja nopeammin tietoa täältä ranneliikkeen sivuistoilta kuin Seta:n omilta nettisivuilta.
Avoimuudessa ja tiedottamisessa on todellakin kehittämisen varaa. Toivottavasti nyt syntynyt tilanne saa aikaan sen, että asialle myös tehdään jotakin. Mm edustajiston kokouksissa asia on tullut toistuvasti esille, mutta aina on valiteltu resurssien puutetta.
Itse olen muutaman viime vuoden ajan ollut Seta:n jäsenjärjestön hallituksen jäsen ja osallistunut sen ajan myös Seta:n edustajiston ja valtuuston kokouksiin. Siltäkin näköalapaikalta olen kokenut saaneeni minimaalisen vähän tietoa siitä, mitä Seta tekee noiden kahden vuosikokouksen välillä. Edustajisto on käytännössä ainoa kerta vuodessa, jolloin jäsenjärjestöillä olisi mahdollisuus käydä vuorovaikutteista kehittävää keskustelua eri asioiden tiimoilta. Käytännössä kuitenkin pakolliset talousasioiden ja toimintasuunnitelmien käsittelemiset vievät kokoukseen varatun ajan.
Keskusteluvalmiutta ja ajatuksia löytyy myös HeSeta:n ja Seta:n hallitusten ja toimihenkilöiden ulkopuolelta. Olisipa vain sellainen foorumi, jossa sitä voitaisiin hyödyntää.
Helsingin ulkopuolisten alueyhdistysten ja toiminnallisten yhdistysten edustajat ovat osoittaneet sekä aktiivisuutta että asioihin perehtyneisyyttä sekä edustajistossa että valtuustossa. Päätöksenteossa HeSeta käyttää kuitenkin ylintä päätäntävaltaa äänimääränsä turvin "edustajisto 2006" -keskustelussa kerrotulla tavalla. Ehkä myös tuo tiedotusvaje perustuu siihen, että hallitukselle ja toimihenkilöille riittää HeSeta:n informointi asioista. HeSetalle puolestaan on aivan konkreettinen syy / oma etu huolehtia siitä, valtakunnallisen Seta:n hallitus on mahdollisimman HeSeta myönteinen.
Edellä kerrotun perusteella pelkään pahoin, että myös vuoden 2007 edustajistolle tullaan tiedottamisen toimimattomuutta perustelemaan resurssien puutteella (ja Z-lehden lakkautumisella)
Otan uutisen vastaan surullisena ja sittenkin vähän yllättyneenä. Hitto vie, pitääkö tässä ryhtyä itse perustamaan uutta lehteä...
Saman tien olisi voinut lopettaa koko järjestön ja antaa "tilaa muiille toimijoille".
Touché.
Itse en ole muutamaan vuoteen lukenut, kun kovin oli ehtinyt hömpäksi mennä, mutta on se kovin sääli, että valtakunnan ainokainen lopetetaan. Kaikista interneteistä huolimatta painetulla sanalle olisi mielestäni sateenkaarikansankin parissa vielä tilaa.
Valtion tulisi tukea niin paljon, että lehti voisi ilmestyä. Minusta sen tulisi olla ilmaislehti.
No siis eihän täällä ole mitään homolehteä. Tässä taas huomaa tämän syrjinnän. Ymmärrän kyllä ettei lehdellä ollut tarpeeksi lukijoita, mutta silti se harmittaa kun meidän ainoa oma kunnon lehti lopetetaan.
Niinpä! Ainut suomalainen homolehti lopetetaan. Mistä sitä nyt saa tietää homouutisia maailmalta? Mistä nyt voi lukea kunnon homosarjiksia? Olisivat vaikka nostaneet hieman tuota hintaa. Tosin se olisi varmasti taas vähentänyt lukijoita. Aikamoinen umpikuja. Mistä sitä nyt saa tietää kaikenmaailman palveluista? Z-lehdessä kun oli tosi hyödyllisiä mainoksia.
Seiska, Image ja Nöjesguiden. Siinä ne homojen lehdet.
Joo, valtion tukea vaan niin sitten ei enää tarvitse miettiä sisällön kiinnostavuutta lainkaan.
Itse jäin taannoin ihmettelemään kun Tuseta erotti lehden tilauksen irralleen jäsenmaksusta. Syyksi mainittiin tilausten hallinnan hankaluus. Minulla ei ole harmainta hajua kuinka pitkällisiä neuvotteluja tästä hallinnasta on käyty, mutta silti luulisi että Z-lehden olisi kannattanut ottaa parisataa vakiotilausta. Minulla ainakin jäi lehden lukeminen tuon kytkyn purkuun...
Enter kirjoitti: "Valtion tulisi tukea"
Puolueettomuus kärsii. Eikös kulttuurilehtitukea, jota Z:kin nautti, juuri leikattu?
Jotta suomeen saataisiin hieno ja laadukas homolehti, se käytännössä vaatisi että suomessa olisi yhden hienon ja laadukkaan homolehden toimituksen verran innostuneita, halukkaita ja osaavia aikakausilehtialan ammattilaishomoja jotka repäisisivät itsensä nykyisestä työstään ja lähtisivät umpimähkään uuteen yritykseen tekemään sitä lehteä. Ei sellaisia ole. Pienesti nyhertämällä osin vapaaehtoisvoimin taas tulee.. no sehän juuri nähtiin. Ja heteroita asia ei kiinnosta niin paljoa että lähtisivät ottamaan riskiä.
Ehkäpä seta voisi kustantaa tappiollisesti jäsenmaksurahoilla jotain minimalistista tiedotuslehtistä joka julkaistaisiin myös netissä, nettikäyttäjät voisivat setan kassavarannon säästämiseksi ilmoittaa että ei tarvitse paperiversiota heille postitella.
Useimmat suomalaishomot osaavat lukea kiiltokuvaisia homotrendijuttuja myös ulkomaisista lehdistä, niistä isolla rahalla tehdyistä.
Minusta Seta-säätiö voisi ottaa lehden kustannettavakseen. Säätiö omistaa DTM:n, joka on monasti ollut Suomen kannattavimpia yrityksiä, joten kuvittelisin, ettei 4 - 5 numeron tuottaminen voi olla täysin ylivoimaista. Nythän säätiö rahoittaa lähinnä enemmän tai vähemmän joutavanpäiväisiä graduja ja vastaavia. Keskittämällä muutamaan isompaan tutkimukseen, fyffeä olisi varmasti käytettävänä jonkinlaisen lehden kustantamiseen.
Siihen, mihin Seta-säätiö rahojaan on jakanut voi tutustua osoitteessa:
http://kotinetti.suomi.net/timo.sandman/saatio/saatio06.html
Eikä DTM:llakaan / Afrodite Oy:llä varmaan hullummin mene, mutta tuskin nyt sentään Suomen kannattavimpia yrityksiä kuitenkaan =)
Jotenkin voisi kuvitella, että Seta:n hallitus on tällaisen säätiö kortinkin katsonut, kun lehden tulevaisuutta on selvitetty jo toista vuotta.
Aamun Helsingin Sanomat kertoo, että henkilökunta yrittää ostaa Seta-lehden ja jatkaa sen julkaisemista. Se vaatisi muitakin kiinnostuneita mukaan tulijoita.
Lehtijutussa mainitaan seta-lehden tappioksi 5000 euroa viime vuonna. Lehden alasajoon on varattu kymmeniä tuhansia euroja. Niillä rahoilla maksaisi tappioita monta vuotta. Nimim. "Ihmettelen vaan"
Hesarissa ei varmaan mainittu aikaisempien vuosien tappioista. Ei Z-lehti ole tuottanut voittoa muinakaan vuosina ja en edes kehtaa kirjoittaa tähän kuinka paljon lehti tuotti persnettoa muutama vuosi takaperin.
Z-lehden vuoden 2005 operatiivinen tulos oli +/- 0 euroa.
Z-lehden todellista tappiota on väitetty kirjanpidollista ja laskennallista suuremmaksi, koska lehti mm. ei ole maksanut toimitilastaan vuokraa ja osa kuluista on muutenkin pystytty allokoimaan Seta:n budjettiin. Lehden tekeminen on myös perustunut paljolti vapaaehtoistyöhön ja sitä kautta markkinahintoja halvempiin kuvaus- ja kirjoituskorvauksiin.
Hieman ihmettelen, miten nuo samat toimijat, joilla ei ole riittänyt kykyjä pitää lehden taloutta 0-tuloksessa kuin yhtenä vuonna, aikovat tehdä lehdestä kannattavan, kun mm nuo em kulut lehtiyhtiönä toimivalle Z-lehdelle muodostuvat todellisiksi kuluiksi. Ihmettelen myös mistä sitä hesarissa mainittua kustannustehokkuutta löytyy lehtiyhtiönä enemmän kuin nykyisessä muodossa. Kustannustehokkuutta luulisi syntyvän enemmän Seta:n alaisuudesa ja toimitiloissa toimittaessa, kun toimitila, koneet, laitteet, kirjanpito ja monia muita kustannuksia on jätetty kohdistamatta lehden kuluiksi.
Tarina yritysmaailmasta 90-luvulta: suomalaisen konserniyrityksen johto palkkasi ulkopuolisen konsultin selvittämään erään tytäryhtiön kannattavuutta ja kehittämismahdollisuuksia. Konsultaation loppupäätelmä oli, ettei ao. tytäryhtiöstä kehittämällä, karsimalla tai muullakaan keinoin saisi kannattavaa yritysta, joskin logistisesti sillä on suuri merkitys konsernin tuotantotaloudelle. Hieman tämän jälkeen konserni sai ostotarjouksen ao tytäryhtiöstä. Kaupan toteutumisen jälkeen ostajayrityksen pääosakkaaksi paljastui ao konsultti.
Kaikenlaista voi sattua.
Kannattaa muistaa, että BaffinBooksin kohtalohan oli samanlainen. Seta luopui (viisaasti) tappiota tuottavasta yrityksestä löydettyään sille lähipiiristä ostajan. Pitkään ei BB sitten pysynyt toiminnassa "kustannustehokkaammalla" yksityiselläkään.
Myös Sari Virtanen ja Jani Karsikko ovat ottamassa melko ison riskin kannettavakseen perustaessaan kustannusyhtiön Z-lehden julkaisemista varten. Siitä huolimatta, että viime vuosien aikana olen joutunut molempia linjauksistaan myös kritisoimaan, on niissäkin yhteyksissä keskustelut käyty rakentavassa hengessä. Vilpittömästi toivon molemmille menestystä yrityksessään.
Edustajiston kokouksessa hapenottotauolla kysyin Sarilta, josko seuraava uutinen olisi se, että hän perustaa oman lehden Z-lehden jatkeeksi. Tuolloin hän ehdottomasti kielsi sellaisen mahdollisuuden, vaikka ilmoittautuikin olevansa valmis jatkamaan lehden toimittamista, jos joku sellaisen lehden/kustannusyhtiön perustaisi.
Toivottavasti Z-lehden myyntihinnaksi määritellään vähintään ne kulut, jotka lehden työntekijöille nyt joudutaan maksamaan irtisanomisajan palkkoina, vaikka töitä ei tuolle ajalle olekaan osoittaa.
Osakkeen hinta on aivan liian korkea.
"Toivottavasti Z-lehden myyntihinnaksi määritellään vähintään ne kulut, jotka lehden työntekijöille nyt joudutaan maksamaan irtisanomisajan palkkoina, vaikka töitä ei tuolle ajalle olekaan osoittaa."
No se ei paljon olisi, harvalla lehdellä on palveluksessaan tasan kaksi työntekijää, joista kumpikaan ei edes ole journalisti.
Z-lehden aika nykyisenlaisena alkaa olla väistämättä ohitse. Enemmänkin kaivattaisiin viihteellisempää lifestyle-lehteä. Toki siellä voisi olla välissä erillinen poistettava liite Rfsl:n tapaan.