Yhdysvalloissa äänestettiin homoliittoja vastaan

» Seitsemän osavaltiota kielsi homoliitot
» USA:n republikaanit kamppailevat homoskandaalien kanssa

  • 1 / 16
  • JohnnyFinland
  • 9.11.2006 13:56
Useissa Yhdysvaltain osavaltioissa pidettiin kongressivaalien yhteydessä kansanäänestyksiä eri aiheista. Äänestäjät hylkäsivät ehdotuksen homoliittojen sallimiseksi Virginiassa, Etelä-Carolinassa, Wisconsinissa, Tennesseessä, Etelä-Dakotassa, Coloradossa ja Idahossa. (Reuters)
Homoilla ei noin yleispoliittisesti mene USA:ssa kovinkaan hyvin. Tyytyväisiä voivat olla, että Bush & Co sai takkiinsa näissä vaaleissa.

Homoavioliitot kieltäviä lakeja on ollut 20 osavaltiossa ja nyt tuli seitsemän lisää. Laiha lohtu on se, että Arizona torjui kiellon.

Massachusetts on ainoa osavaltio, jossa samaa sukupuolta olevat ovat voineet mennä naimisiin toukokuusta 2004. Yli 7000 paria on mennyt naimisiin tuon lain perusteella. Nyt laki halutaan peruuttaa. Asiasta on tehty kansalaisaloite johon oli kerätty 120 000 allekirjoitusta ja asia matkalla käsittelyyn.

Olen edelleen sitä mieltä, että amerikkalaiset homot tekivät pahan virheen vaatiessaan aikanaan suoraan homoavioliittoja USA:han. Vastakkainasettelusta tuli myös tämän asian vuoksi amerikkalaisessa yhteiskunnassa mittava. Se saattoi olla SE seikka joka auttoi Bushin viimeksi voittoon.

Siis liian aikaisin liian paljon.
Massachusettsissa lakia säätävässä elimessä käsiteltiin eilen kahta aloitetta. Ensimmäisen aloitteen mukaan jo solmitut samaa sukupuolta olevien liitot mitätöitäisiin. Toisen ehdotuksen mukaan samaa sukupuolta olevilta pareilta estettäisiin avioliitto myös tulevaisuudessa.

Äänin 109-87 perustuslakikokous päätti keskeyttää avioliitot tulevaisuudessa kieltävän lainmuutoksen käsittelyn. Asiaan palataan tammikuun 2. päivänä. Ehdotus jo solmittujen yli 7000 "homoavioliiton" peruuttamiseksi kaatui äänin 196-0.

Asiaa käsitelleessä kokouksessa käytettiin tunnepitoisia ja vihaisiakin puheenvuoroja. Joukko kannattajia ja vastustajia oli kerääntynyt rakennuksen edustalle kokouksen ajaksi.

Lähde: 365gay.com
  • 4 / 16
  • JuhaniV
  • JuhaniV
  • 10.11.2006 23:58
Perustuslakikokous siirsi siis kansalaisaloitteen käsittelyn tammikuun 2. päivään. Se on kokouksen viimeinen päivä (!).

Tämän päiväiset arviot, jopa kuvernööri Romneyn (voimakas homoavioliiton vastustaja) suulla, että peli on menetetty.

Sateenkaarijärjestöstä todettiin, että tämä homma on nyt ohitse.

Aloite siis mitä todennäköisimmin kuopataan 2.1.2007.

Vastustajat voivat aloittaa nimien keruun uudelleen. Silloin uusi pariliitot kieltävä lakialoite voisi tulla äänestettäväksi 2010. Siihen mennessä ihmisten asenteissa on toivottavasti kuljettu nykyistä liberaalimpaan suuntaan, kun huomataan etteivät homoavioliitot pudottaneet taivasta niskaan.
Homoavioliittojen vastustajat Massachusettsissa ovat raivoissaan perustuslakikokouksen päätöksestä siirtää lakialoitteen käsittely kokouksen viimeiselle päivälle. Periaatteessa se merkitsee aloitteen hylkäämistä. Nyt koetetaan kiivaasti keksiä keinoja saada aloite vielä käsittelyyn.

Lainsäätäjien viivyttely saattaa johtua siitä, että osavaltio sai juuri uuden kuvernöörin, joka kannattaa homoavioliittoja. Kahden kuukauden kuluttua myös juuri valittu lakia säätävä elin aloittaa työskentelynsä.

Lähde: CBS4
  • 6 / 16
  • vaeltaja2005
  • 11.11.2006 12:30
USAn vaalien yhteydessä oli 205 erilaista kansanäänestystä 37 osavaltiossa. Vaikka demokraatit voittivat varsinaiset vaalit, kansanäänestyksissä konservatiivit olivat niskan päällä. Kahdeksassa osavaltiossa kiellettin homoavioliitot. Tiukin laki tuli Coloradoon. Vain Arizonassa torjuttiin homoliittojen kieltolaki.

Kansanäänestyksissä äänestettiin myös abortista ja kantasolututkimksesta. Etelä-Dakotassa haluttiin kieltää kaikki abortit, mutta kansalaiset olivat eri mieltä. Arvokonservatiivit epäonnistuivat.

Demokraatit saivat kuuteen osavaltioon äänestyksen minimipalkan nostamisesta. Minimipalkka nousi. Ohiossa ja Arizonassa äänestettiin tupakointikiellon lieventämisestä kapakoissa. Ei lieventynyt, mutta Arizonassa ja Etelä-Dakotassa tupakkavero nousi. Missourissa ja Kaliforniassa vastaava ei mennyt läpi.

Missourissa äänestettiin kantasolututkimuksesta ja äänestystulos oli niin nipin napin, että äänet lasketaan uudelleen. Arizonassa äänestetttiin erikoisesta ideasta: äänestäneiden kesken arvottaisiin miljoona dollaria. Näin äänestysprosentti nousisi. Ei mennyt läpi.

Michiganissa äänestettiin nurin tasa-arvolaki, joka on turvannut julkisiin virkoihin tasa-arvon rodun ja sukupuolen suhteen.
http://www.pnp.de/nachrichten/artikel.php?cid=29-13972520&Ressort=pol&BNR=0
Edellä mainittu Massachusettsin lakia säätävän elimen kokouksen päätös periaatteessa haudata kansalaisaloite on saanut uuden lisän. Nimien keruun takana ollut konservatiivinen VoteOnMarriage-liike on haastanut lainsäätäjät oikeuteen vaatien viittä miljoonaa dollaria. Lainsäätäjät ovat antaneet 21 päivää aikaa vetää pois kanteen. Jos niin ei tapahdu he tekevät automaattisesti vastakanteen.

Ymmärrän tilanteen samaksi kuin jos Suomessa eduskunta haastettaisiin oikeuteen.

Amerikan oikeusjärjestelmässähän lähes mikä tahansa on mahdollista. Vahvasti kuitenkin epäilen, ettei tuollaisella kanteella päästä kiinni lainsäätäjiin sielläkään.
Kongressiedustaja Jim Kolbe, avoimesti homo republikaani, jää eläkkeelle vuoden alussa. Hän on puolustanut voimakkaasti homojen oikeuksia. Kolbe antoi The New York Blade -lehdelle haastattelun. Se on kokonaisuutena varsin kiinnostavaa luettavaa Yhdysvaltain politiikan sisäpiiristä.

Kiinnostava kommentti häneltä: "...oletan 10 vuoden kuluessa useimmissa osavaltioissa rekisteröidyn parisuhteen tai homparien perusoikeuksien toteutuneen. Keskustelu on alkanut ja oletan sillä nyt olevan riittävästi vauhtia, että se myös jatkuu."

http://www.newyorkblade.com/2006/12-29/news/national/kolbe.cfm
Bostonissa, Massachusettsissa eletään parhaillaan jännittäviä hetkiä. Useita tuhansia ihmisiä on kokoontunut senaatin edustalle joko kannattamaan taikka vastustamaan kansalaisaloitteen käsittelyä. Senaatin kokoontumiskauden viimeisenä päivänä käydään taistelua siitä, tuleeko edustajien äänestää kansalaisaloitteesta, joka tähtää voimassa olevan lain muuttamiseen niin, etteivät homoavioliitot olisi enää mahdollisia. Laki on ollut voimassa vuodesta 2003. Sen perusteella yli 8000 nais- ja miesparia on solminut avioliiton. Kansalaisaloite tähtää homoliitoista äänestettävän vuoden 2008 vaaleissa.

Jos lakia säätävä elin ei ota asiaa käsittelyyn, aloite raukeaa ja nimien keruu vuoden 2010 vaaleihin on aloitettava alusta.

Tätä päivää on edeltänyt monimutkainen poliittinen ja juriidinen peli, sekä lobbaus. Jos asiasa menee äänestykseen, 50 edustajan puoltava ääni takaisi aloitteen menevän vuoden 2008 vaaliin.

Senaatin puheenjohtajalla on yksinkin oikeus ottaa asia äänestettäväksi. Hänen kantansa ei ole tiedossa.

Jotkut lainsäätäjistä eivät halua äänestää, koska heidän mielestään syrjintä otetaan tuollaisella muutoksella osavaltion perustuslakiin. Lainsäätäjien on toivottu pysyvän poissa, jolloin kokous ei olisi päätösvaltainen, eikä sitä voitaisi siis lainkaan pitää.

*******

Euroopasta katsellen, ainakin minusta tuntuu tällainen jotenkin käsittämättömältä. Aloite on röyhkeää yhden ihmisryhmän oikeuksien polkemista.
Eläköön USA! land of freedom and hope... :P

Mikähän se amerikkalainen unelma olikaan? Rikastua (epärehellisin) keinoin, olla patrioottinen (vain) silloin kun USAn sotilaat taistelevat jossain muualla maailmassa, polkea alleen kaikki, jotka eivät edusta samaa "koti, uskonto ja isänmaa" ajattelutapaa ja tuomita kaikki mikä vähänkin on viemässä maailmaa (silläkin kulmalla) kehityksen tielle?

Kehityksestä sen verran - anteeksi aiheesta poikkeaminen - jenkkilässä ei taideta sen kummemin kuin Kanadassakaan paljon ympäristöä ajatella. Se mikä meille on tavallista (pullopantit, kierrätys) ovat siellä lapsen kengissä.

Yhteiskannehan jenkeissä on voimassa, joten perustuslaillisten oikeuksien (jonkun perustuslain lisäyksen pykälän mukaan) perääminen yhteiskanteella voisi olla paikallaan. Ja ainahan voi hakea myös Amnesty Internationalilta ja YK:lta tukea. Tosin YK ei taida kovin mielellään mukaan lähteä - onhan USA yksi YK:n kulujen suurimmista nettomaksajista (vaikkakin kuulemma hitaanlainen maksamaan osuuksiaan).
ERITTÄIN hitaanlainen. Maksaa vain silloin kun YK:n linja vastaa USA:n näkemyksiä...
Juuri tulleen tiedon mukaan 61 lainsäätäjää äänesti tänään kansalaisaloitteen pitämiseksi voimassa, 132 äänesti vastaan. Mennäkseen yleiseen kansalaisäänestykseen, aloite on hyväksyttävä vähintään 50 äänelllä kahdessa peräkkäisessä senaatin istunnossa. Ensimmäinen päättyi siis sateenkaari-ihmisten ja heidän kannattajiensa tappioon.

Jos lakimuutos tulisi voimaan, nyt solmituilla avioiliitoilla on edelleen lainvoima. Laki estäisi uudet avioliitot samaa sukupuolta olevien henkilöiden välillä.
Washingtonissa on senaattori Ed Murray valmistellut kahta lakiehdotusta, joilla vähennettäisiin homojen ja lesbojen eirarvoisuutta. Toisen lakiesityksen mukaan luotaisiin virallistettu parisuhde, jossa olisi samat oikeudet kuin heteroavioliitossakin. Toisessa lakiehdotuksessa tarjottaisiin etuja perheille.

Muray on jo vuodesta 1997 lähtien tehnyt esityksiä homoliitoista, mutta tähän saakka turhaan.
Ehkä tähän keskusteluun sopii YouTubesta juttu, jossa haastatellaan homoavioliittojen vastustajaa. Kun haastattelija Ed Helms kyselee, että millä tavoin se sitten on oikeasti vahingoittanut osavaltiota, rikollisuus lisääntynyt, ilman laatu huonontunut jne.? Ei oikeita syitä löydykään. Aivan samaa olen miettinyt paavin puheista. Millä tavoin me homot tuhoamme perheen. Ei niin ainuttakaan kunnollista todennettua perustetta. Samaa lausetta toistamalla Vatikaanissa kait uskotaan, että jostakin väitteestä tulee tosi.

Filmin otsikko: Gay marriage ruins State - Homoavioliitto tuhoaa osavaltion (Massachusetts)
http://www.youtube.com/watch?v=7Xo56nmUTcI

Videon lopussa hauska homomittari.
Connecticutissa kaksi demokraattien lainsäätäjää on ilmoittanut esittävänsä kahden viikon sisällä lakialoitteen, joka mahdollistaisi samaa sukupuolta olevien henkilöiden avioliiton, kuten nyt on tilanne naapuriosavaltiossa Massachusettsissa.

Vastustajat ovat valmistautumassa taisteluun lakialoitteen kumoamiseksi. He ilmoittavat puolestaan ajavansa muutosta osavaltion perustuslakiin, jolla avioliitto määritellään naisen ja miehen väliseksi liitoksi.

Lähde: the Boston Globe
Ehdotin aikaisemmassa viestissäni, että haluaisin avioliiton määräaikaiseksi. Ehdotin määräajaksi 10 vuotta, jonka jälkeen avioliitto olisi uusittava niin kuin passi uusitaan. Nyt amerikkalaiset nappasivat tämän idean ja kehittelivät sitä eteenpäin. (vitsi)
---------------
Homoaktivistit Washingtonin osavaltiossa keräävät nimiä aloitteeseen, jonka mukaan kaikki avioliitot, joista ei kolmen vuoden kuluessa synny lapsia, automaattisesti purkautuvat. Idean isänä (!) oli 39-vuotias tietokoneteknikko Gregory Gadow. Ajatus saa tukea korkeimmalta oikeusistuimelta.Defense of Marriage Alliansin hakemuksesta oikeus teki 2006 päätöksen, että homoille ja lesboille avioliitto ei kuulu, koska valtion intressi on se, että on jälkikasvua.

Nyt suunnitellaan vastaiskuja. Homot ja lesbot ehdottavat, että lapsen tekeminen on tehtävä pakolliseksi. Toiseksi vaaditaan että on kiellettyä erota, jos on lapsia. Sitten vaaditaan, että lapsen teko on samaa kuin avioliiton solmiminen. Kaikista näistä tehdään lakialoitteet ja tarvittavat nimet kerätään. Siinä onkin heteroille miettimistä. ”Absurdia” sanovat myös aktivistit, mutta jos näistä tulisi lakeja, liittovaltion korkein oikeus joutuisi muuttamaan Washingtonin oikeuden päätökset. Siinä on republikaaneille miettimistä. Nyt tarvitaan 224 000 kannattajan nimet ja asia menee kansanäänestykseen marraskuun alussa.