Mitä vastaisitte Kouvolan pesiskohuun?

  • 1 / 4
  • Leenalle
  • 21.6.2025 21:41
Hei
Mä tässä selasin kommentteja liittyen Kouvolan pesisseuran Kouvolan Pallonlyöjien uutiseen kieltäytyä liputtamasta omalla lipullaan pride-lippujen vieressä. Kyseessä on siis pride-lippujen liehuminen jonkinlaisen kaupungintalon lipputangoissa, joihin kyseisellä pesisseuralla on tapana nostaa lippunsa silloin, kun heillä on pelipäivä Kouvolassa. Nyt vaihtoehtona oli siis se, että tangoissa olisivat liehuneet vieretysten sekö pride- että pesisseuran liput. Tätä et pesisseura hyväksynyt, vedoten seuransa olevan poliittisesti neutraali.

Moni kommentoija oli kommentoinut uutista niin, että onpa hyvä juttu että kyseinen seura toimii näin. Mainittiin jotain sateenkaariasoiden tuputtamisesta ja kommentoitiin että eikö se juuri ole tasa-arvoa, että saa olla sellainen kuin, mutta miksi pride lippua pitää joka paikkaan tunkea ja että kohta ei saa olla hetero ollenkaan ym ym ihan järjetöntä kommentointia.

Mä olen taas ymmälläni, että mistä näitä tyyppejä oikeen löytyy ja mietin, että mitä tollaisiin kommentteihin kannattaisi vastata. Tekis mieli sanoa, että on teillä osalla heteroista vaikeaa, kun teitä ei suuntautumisenne takia ole koskaan syrjitty. Ja että kuka on sanonut, että pride-liputus syrjisi teitä, täytyy olla helppo elämä jos yhdestä sateenkaariväen liputuksesta ahdistuu. Että sateenkaaren alle mahtuvat kaikki, eivät pelkästään seksuaali ja sukupuolivähemmistöt.

Tekis mieli jatkaa, että osa kommentoijista siis hyväksyy sateenkaariväen, kunhan me emme missään näy emmekä kuulu. Ja luulevatko he, että esimerkiksi naisten tai tummaihoisten oikeudet olisivat koskaan menneet parempaan suuntaan, jos näiden asioiden eteen ei olisi tehty määrätietoista työtä, jota jotkut myös taisteluksi kutsuvat.

Nämä mainitsemani asiat ovat varmaan tuttuja argumentteja monelle, mutta minä jäin miettimään näitä, kun olen pysytellyt kauan poissa netin kommenttiosioista, koska ne ovat liian ikävää luettavaa. Mietin, että olisiko mahdollista jollain asiallisella kommentilla saada jotain hyvää vaikutusta aikaa noissa "jäärissä"...Vai ovatko he niin syvällä oman päänsä mielipiteissä, että mikään järkevä kommentointi ei auta?

Ja vielä yksi kysymys: ovatko ihmisoikeudet politiikkaa? Luulisi, että kun on kyse ihmisten tasa-arvoidesta kohtelusta yhteiskunnassa, niin on kyse ennen kaikkea juuri ihmisoikeuksista, eikä poliittisista suuntauksista tai mielipiteistä.
Tässä näkyy tämä "näennäisen tasa-arvon" ajatuksen käyttäminen perusteluna.

Johtoajatuksena on se, että oikeudenmukaisuus löytyisi ääripäiden näkemysten "puolivälistä". Näinhän ei tietenkään oikeasti ole.

Vaikka seksuaalivähemmistöihin kuuluvien juridinen asema on maallisen lainsäädännön osalta yhdenvertainen vähemmistöihin kuulumattomien kanssa, on esimerkiksi asenteissa edelleen parannettavaa. Sukupuolivähemmistöihin kuuluvilla on erinäisten virallistenkin käytäntöjen osalta edelleen ongelmia.

Tuossa Kouvolan tapauksessa näkyy kannan ottaminen siinä, että erityisesti väistetään tilannetta, jonka voi tulkita (yhdenvertaisuutta puolustavaksi) kannan ottamiseksi. Oikeastaan kannan ottamattomuus vaikenemalla on kaikkea muuta kuin (poliittisesti) neutraalia.
Nykymuotoinen pride-liike on jo vuosia ollut niin kaupallistettu ja politisoitunut, että turha yrittää kiistää sitä. Hyvä esimerkki tästä on esimerkiksi tiettyjen puolueiden kieltäminen aiempina vuosina osallistumasta, kynnysrahan vaatiminen ja vaikkapa pakollinen kasvisruoka. Tätä taustaa vasten on turha sitten napista siitä, etteivät kaikki halua tanssia sen punavihreän pillin mukaan. Esimerkiksi täällä Ranneliikkessä vaikkapa Kenelle pride kuuluu? -kirjoituksessa sivuttiin myös tätä politisoitumista ja poliittista pakkosyöttöä mm. vihreän teeman muodossa, Priden infopisteen toimimista Feministisen puolueen värväystoimistona jne.
Kuten edellinen kommentoija jo totesikin, on turha ihmetellä ihmisten haluttomuutta osallistua Prideen, kun koko tapahtuma on niin vahvasti nyrjällään tiettyyn poliittiseen suuntaan. Enkä voi itse homomiehenä kritisoida jonkin urheiluseuran pois jäämistä, kun kierrän nykyään itsekin kaukaa niin Priden kuin muunkin sateenkaarihumpan. Niissä on nykyään liian vähän yhteistä, laajojen kansanrivien jakamaa arvopohjaa ja liian paljon radikalisoituneita heteroja ja hämärää queer-teoriaa.