Paradoksaalisesti: mitä enemmän tilaa jollain vähemmistöllä on olla ja elää vapaasti yhteiskunnassa, sitä vähemmän elinmahdollisuuksia erityisesti sille vähemmistölle palvelujaan suuntaaville toimijoille on. Tämä koskee niin verkkopalveluja kuin vaikka yöelämääkin.
Liekö Qruiserin alamäki alkanut Grindrin markkinoilletulon myötä. Itselläni ei ole tuosta palvelusta kokemusta ja muistakin seuranhakupalveluista vetäydyin jo useampi vuosi sitten. Qx.fi:stä kävin joskus lukemassa juttuja, ruotsinkieliseltä puolelta harvemmin.
Vähemmistöille suunnattujen yökerhojen ja baarien haasteena on se, että noita palveluita ylipäätään käytetään vähemmän, seksuaalisesta suuntautumisesta huolimatta, seuranhaku kun on siirtynyt suurelta osin nettiin.
Harmi ettei ttuota Tilastokeskuksen vapaa-aikatilastoa enää (ainakaan nykyisellään, hallituksen saksimisleikkauksista johtuen) tuoteta, eli korona-ajan vaikutusta siihen ravintolakulttuurien nykysuuntautumisissa ei näekään.
Qruiserin lopetus ehkä vaikuttaa sosiaalisena foorumina enempi Pääkaupunkiseudun ulkopuolisessa Suomessa.
Pääkaupunkiseudullahan sitten HLBTIQ+ -meno jatkuu melko entiseen tapaan, eli 2 yökerhoa, toinen jopa ihan ydinkeskustassa keskeisemmällä paikalla kuin ikinä ja 1000-asiakaspaikan suuruisena (ja taitaa siellä asiakaskuntaa käydäkin, koskapa äskettäin käyttöönsä ottamaa mobiili-rafla-appiaan ihmiset ottivat käyttöönsä aika nopsaan yli 10 000), sekä sitten toinen, Teurastamolla ja siellä enempi kuulemma naisvaltaista kävijäkuntaa ja teknomusiikkimelulla peitetään puhumismahdollisuuksia jopa.
Lisäksi toimii muutama "alan ihmisten" baarikin yhä.
Erinäisiä sosiaalisia ryhmiäkin toimii, HOT-urheilemisjärjestö, teatterikerho ja MSC-Finlandit yms. Jotain seniori-sateenkaariryhmätoimintaakin. Ja Hki Pride -yhteistön toiminnot.
Entiseen tapaan monet matkustelevat myös lähimaissakin, Euraasiassa ja Amerikoissakin, joissa Pridejäkin on liki vuoden ympäri ja muita suosittuja paikkoja.
Tuo Stadin keskustan yökerhohan on myös viime syksystä lähtien tarjonnut ihan ilmaista tapahtumatilapaikkaa tietyiksi alkuilloiksi (pokeineen, baareineen päivineen) niille, jotka kykenevät vähintään 100 osallistujan tilaisuuden siellä järjestämään.
Heterovaltaisissa piireissä on suosiossa K50+ discot (joissa soitellaan myös monia gay-yökerho-klassikoita), Pääkaupunkiseutua laajemminkin. Hieman eriskummallista ettei moisia myös selvästi Sateenkaaripiireissä ole alettu kait järjestämään - vai onko ne queerdisco-kappaleet tanssittu jo puhki ja teknoko jyllää?
Toki internet on tulvillaan HLBTIQ+ "sosiaalisuuksia", jopa niinkin että trans- ja muut escort-palvelutkin kiertävät Suomessakin säännöllisesti.