Kirja: Paratiisi vai helvetti (Otava 2021, kirjoittanut Samuel Jyrinki)

  • 1 / 4
  • Jare88
  • 10.5.2021 8:31
En nopealla Google-haulla löytänyt Ranneliike.net:stä mitään artikkelia tai keskustelua tästä kirjasta, joten päätin aloittaa sellaisen itse.

"Paratiisi vai helvetti" on Samuel Jyringin kirjoittama ja Otavan kustantama, huhtikuussa 2021 ilmestynyt omaelämänkerrallinen kirja kahteen vähemmistöön kuulumisesta.

Lainaus:
"Häpeä ja syyllisyys omasta miehuudesta ja seksuaalisuudesta kietovat lonkeronsa Samuel Jyringin elämän jokaiselle osa-alueelle. Hän yrittää olla oikeanlainen mies ja hyvä uskovainen, ja täyttää miehuuden vaatimukset ja uskonyhteisön ihanteet. Salaisuus, jota hänen vaimonsakaan ei tiedä, ei kuitenkaan jätä häntä rauhaan, vaan ajaa lopulta romahdukseen. Peloista huolimatta on pakko paljastaa todellinen minuus. Teos haastaa pohtimaan omia asenteita ja käyttäytymistä suhteessa ympärillä oleviin ihmisiin. Et voi tietää, millainen ihminen vieressäsi istuu."
Lainattu Otavan sivustolta: https://otava.fi/kirjat/paratiisi-vai-helvetti/

Kuuntelin tämän kirjan äänikirjana. Kuvailen tässä hieman omia huomioitani kirjasta, mutta yritän olla paljastamatta asioita liikaa. Kirja tuo esiin, että Jyrinki kuuluu vanhoillislestadiolaiseen uskonyhteisöön, ja että hänellä on vaimo ja lapsia, mutta varsinanen fokus pysyttelee vahvasti päähenkilön mielen sisällä myllertävissä ajatuksissa ja tunteissa, sekä kehitysprosessissa, jonka hän käy läpi. Tässä kirja onkin erityisen vahvoilla: jos on ollut "vuosikausia elämästään vankina mielensä sisässä", on varmasti joutunut käsittelemään koko joukon ristiriitaisia tunteita ja ajatuksia - viimeistään silloin kun päättää vapautua vankilastaan. Mielestäni Jyrinki on onnistunut erittäin hyvin pukemaan nämä tunteet ja ajatukset sanoiksi kirjan muotoon.

Muut ihmiset - uskonyhteisö mukaan lukien - jäävät kirjassa sivuosaan, mikä vaikuttaa tietoiselta valinnalta, sillä kuten kirjan alussa todetaan, "tämän kirjan ei ole tarkoitus syyllistää tai asettaa huonoon valoon yhtäkään ihmistä tai yhteisöä. En halua ottaa kantaa uskonoppeihin. En halua vaatia ketään muuttumaan, tai sanoa, että tämä kirja on ainoa totuus. Tämä kirja on minun tarinani, ja oikeastaan siitäkin vain yksi osa". Muiden ihmisten toimien ja reaktioiden suurempi sisällyttäminen kirjaan olisi saattanut viedä painoa enemmän ihmisten välisen vastakkainasettelun puolelle, ja varastaa huomiota yksilön mielen sisäiseltä kamppailulta. Nyt uskonyhteisön muiden jäsenten reaktiot ja mielipiteet jäävät paljolti kirjan ulkopuolelle, vaikka niitä tuodaankin lyhyesti esille. Poikkeuksena on kuitenkin päähenkilön vaimo, joka saa muita sivuosan henkilöitä enemmän näkyvyyttä kirjassa.

Kirjassa uskonyhteisö näkyy siinä, miten se vaikuttaa päähenkilön mielen sisällä. Pelko siitä, että ei tulisi muiden ihmisten hyväksymäksi, näkyy vahvana läpi koko kirjan.

Pidän tässä kirjassa juuri siitä, että se keskittyy yksilön ajatuksiin, ja muutamat käytännön tapahtumakuvaukset linkittyvät selkeästi tähän yksilön sisäiseen maailmaan. Pidän erityisesti siitä, että lähes kaikki kirjan sanat tuntuvat tarkkaan harkituilta, ja tunteista kirjoitetaan sekä suoraan, että vertauskuvien kautta. Äänikirjaa kuunnellessani huomioni kiinnittyy siihen, että lukija onnistuu tuomaan näiden harkittujen sanojen painot esiin erityisen hyvin - varsinkin käyttämällä sopivia tauotuksia sanojen välissä. Kirja on sekä tunteellinen, että myös rauhallinen, ja lukijan ääni heijastaa nämä seikat kuulijalle erityisen hyvin.

Henkilökohtaisesti samaistun todella hyvin siihen, kun Jyrinki kuvaa tuntevansa yksinäisyyttä, vaikka ympärillä olisi muita ihmisiä, silloin kun ei voi olla avoimesti oma itsensä. Sellaisessa tilanteessa ihminen ei olekaan läsnä itse, vaan paikkalla on joku muu.

"Tämä on tarina häpeästä, ja siitä, mitä on olla vääränlainen - mutta myös tarina rakkaudesta, ja uskosta. Minä toivon, että sinä luet sen sydän auki, ja itseäsi tutkien."

https://otava.fi/kirjat/paratiisi-vai-helvetti/
ISBN: 978-951-1-39525-6
  • 2 / 4
  • JuhaniV
  • JuhaniV
  • 10.5.2021 13:02
Jare88, kiitos kirjareferaatistasi. Se on kiinnostava.

Samuel Jyrinki on todella avannut kaappinsa ovet täysin auki!

YLE Areena:
Kysy mitä vaan lestadiolaisuudesta: Samuel Jyrinki, milloin katsoit ensimmäistä kertaa televisiota?
https://areena.yle.fi/audio/1-50732443

YLE:
Biseksuaali, lestadiolainen, neljän lapsen isä – mutta ennen kaikkea mies: Samuel Jyrinki, 31, on esimerkki uudesta ilmiöstä
https://yle.fi/uutiset/3-11308920
  • 4 / 4
  • Mixa
  • 10.5.2021 22:36
Juhanin linkkeihin voisi vielä lisätä onhjelman, jossa Samuel oli vaimonsa kanssa. En nyt ohjelman nimeä muista, mutta tirkistelyyn houkutteleva se oli, koska siinä käytiin läpi pariskuntien seksielämää. Ja seksihän myy.
Minusta on hienoa, että uskonnollisten yhteisöjen sisältä nousee kritiikkiä ja rohkeutta nostaa esiin erilaisia epäkohtia. Kiitos siitä Samuelille. En kuitenkaan jaksa samaa naamaa nähdä kovin monessa eri paikassa lyhyen ajan sisään ja siksi alkoi jo hieman tökkiä hänen näkemisensä niin erilaisissa ohjelmissa. En voi välttyä ajattelemasta, että taas on tyrkyttämässä naamaansa ja agendaansa. Itseltäni katosi uutuudenviehätys ja kiinnostus. Ei jatkoon.